Здравей Гост

Комплекс за малоценност

• 27 Отговора
  • 4199 Прегледи
*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
Комплекс за малоценност
« -: Април 07, 2011, 10:19:00 pm »
"анормално или патологично състояние, съдържащо в себе комплекс от несвързани, необосновани идеи ,  коeто кара човека да се подценява, да бъде прекалено чувствителен, силно да се стреми към похвала и ласкателство и да има пренебрежително и подценяващо отношение към другите".

Кое е аспектечето което носи това? :rolleyes:

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Yaya

• 2265
Re:Комплекс за малоценност
« Отговор #1 -: Април 07, 2011, 10:22:48 pm »
Може ли да добавя и натрапчивите мисли към темата? Винаги ми е било странно, дори и кой транзит би провокирал натрапчиви мисли и какви позиции в картата биха предразположили индивида към комплекси и натрапчива психоза? Вероятно аспекти на Плутон, Нептун и Луна? Или зле поставено слънце със Сатурн за комплексите?
Вярвам, защото е абсурдно, ако беше достоверно, щях да знам - Т. Аквински

Състраданието към животните е толкова тясно свързано с добротата на характера, че може с увереност да се твърди: не може да бъде добър към хората този, който е жесток към животните.
А Шопенхауер

*

missKapriz

« Отговор #2 -: Април 07, 2011, 10:32:58 pm »
Самоизтъкването на всякъде и във всичко е явен признак на комплекс за малоценност .Човек държи непременно да си извади на показ "моженето" и "знаенето" да не вземе да остане някой,който не го е оценил по същество ;D
И в същото време никак да не зачита чуждото "знаене" и "можене".
Различните хора виждат у другите комплекс за малоценност в различни прояви-за един комплекс е ,когато някой се свива и мълчи,за друг,когато някой мн се хвали,за трети комплексар е който критикува,за четвърти-който се съгласява с всичко и т.н.
Субективизъм колкото щеш...

*

Марая

• 28287
« Отговор #3 -: Април 07, 2011, 10:33:14 pm »
Може ли да добавя и натрапчивите мисли към темата? Винаги ми е било странно, дори и кой транзит би провокирал натрапчиви мисли и какви позиции в картата биха предразположили индивида към комплекси и натрапчива психоза? Вероятно аспекти на Плутон, Нептун и Луна? Или зле поставено слънце със Сатурн за комплексите?

Иска ми се да гошорим само за комплекса на малоценност....

Мисля , че твърд аспект на слънце и нептун....дава комплекс за малоценност....

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

abroad

• 2187
« Отговор #4 -: Април 07, 2011, 10:55:03 pm »
не знаех къде да я постна в тази или в темата за лъжите
параноиден лъжец, с комплекси за собствената значимост, прикривана пак с лъжи и измислици
няма час на раждане
« Последна редакция: Април 08, 2011, 08:19:05 pm от abroad »

*

Lillie

• 30532
« Отговор #5 -: Април 07, 2011, 10:57:36 pm »
Свързвам основно Сатурн с такъв тип комплекси, но зависи доколко комплексът е осъзнат, в някои случаи можем да го превърнем в предимство. Нерядко при по-успелите хора съм виждала или Сатурн в т-квадрат със светилата, или в конфигурация с тях, в която или ранява и двете, или поне едното светило... Успяват благодарение на дисциплина и концентрация, Сатурн не ти дава много да се разпиляваш и да гониш Михаля.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Марая

• 28287
« Отговор #6 -: Април 07, 2011, 11:11:06 pm »
параноиден лъжец, с комплекси за собствената значимост, прикривана пак с лъжи и измислици
няма час на раждане

В тази карта има опозиция на Нептун и Слънце....Тук е характерно бягството от реалността , изричане на лъжи осъзнати и неосъзнати  с цел бягство от трудната ситуация. В конфликтни ситуации този аспект дава склонност да се прибвягва до измислени истории и лъжи...
Тук има и склонност към финансови спекулации....
Тежък е този урок , защото тук липсва ясно виждане на действителността , но и липсва съзнателна борба за преодоляване на недостатъците и конфликтите с другите...

*

abroad

• 2187
« Отговор #7 -: Април 07, 2011, 11:11:48 pm »
още една карта, после ще ги премахна
тук има час на раждане, няма лъжи... :blink:
и да, жената е добре реализрана професионално...
« Последна редакция: Април 08, 2011, 08:18:33 pm от abroad »

*

vanilla

• **
  • 1578
« Отговор #8 -: Април 07, 2011, 11:12:51 pm »

Марайче, днес ме нацели, точно днес този проблем се изостри при мен.... :'(
съгласна съм с теб....Нептун те обърква, обърква самооценката и вярата в себе си.....изгубваш себе си някъде...
аз имам опозиция към Слънцето, осъзнавам прекалената си чувствителност и ранимост, емоционалност чак до замъгляване на адекватните реакции.....чувството за малоценност и комплексите идват от недостига на нещо, което не сме получили достатъчно...всички комплекси и тяхното изиграване са опит за компенсация на това, което липсва....
въпреки, че съм наясно с всичко все пак не мога да стигна до корена на проблема.....знанието и невъзможността да променя нещо ме кара да се чувсвтам още по-зле......

*

sasha

• *
  • 179
« Отговор #9 -: Април 07, 2011, 11:16:12 pm »
няма час на раждане

В тази карта има опозиция на Нептун и Слънце....Тук е характерно бягството от реалността , изричане на лъжи осъзнати и неосъзнати  с цел бягство от трудната ситуация. В конфликтни ситуации този аспект дава склонност да се прибвягва до измислени истории и лъжи...
Тежък е този урок , защото тук липсва ясно виждане на действителността , но и липсва съзнателна борба за преодоляване на недостатъците и конфликтите с другите...
Определено Сатурн. Нептун може да даде самозаблуди и лъжи...но за комплексите отговорник е Сатурн. В тази карта освен опозе Нептун има квадрат Сатурн и то на върха на 12ти. В следващата твърд аспект на Слънцето с Нептун няма...за това пък отново има квадрат Сатурн...с две ръце съм за сати като виновник  ;D

*

Марая

• 28287
« Отговор #10 -: Април 07, 2011, 11:21:09 pm »

съгласна съм с теб....Нептун те обърква, обърква самооценката и вярата в себе си.....изгубваш себе си някъде...
аз имам опозиция към Слънцето, осъзнавам прекалената си чувствителност и ранимост, емоционалност чак до замъгляване на адекватните реакции.....чувството за малоценност и комплексите идват от недостига на нещо, което не сме получили достатъчно...всички комплекси и тяхното изиграване са опит за компенсация на това, което липсва....
въпреки, че съм наясно с всичко все пак не мога да стигна до корена на проблема.....знанието и невъзможността да променя нещо ме кара да се чувсвтам още по-зле......

Въобще не съм искала да го правя... :rolleyes: ;D :wub:...Но това , че осъзнаваш аспекта е добре.... :blink:

*

Stella

• 7765
« Отговор #11 -: Април 07, 2011, 11:25:40 pm »
Комплексите е тяхното астрологично съответствие

http://astrosite.org/forum/index.php/topic,2571.0.html

"За да съществува комплекс трябва да са налице няколко аспекта. Колкото по-голям е броят им, толкова по-голямо е противоборството. Необходимо е Аз-ът да бъде въвлечен в него. В противен случай говорим за чувство, но не и за комплекс. Например (чувство за малоценност, чувство за отбиване и т.н."
Възхищавам се на сърцето ми, защото дори да е ранено в приятелството или любовта, намира сили да победи, защото все още вярва в истинските стойности ♥ ♥ ♥

*

Stella

• 7765
« Отговор #12 -: Април 07, 2011, 11:35:17 pm »
няма час на раждане

Видно от космограмата - Меркурий е в съвпад със Слънце - идеала на Аз-а, което дава субективен ум. Меркурий е в опозиция с Нептун - украсяване на реалността. Аз-ът - Меркурий е въвлечен в противоборството, а Свръх-азът (Сатурн) е неинтегриран - нито повелява, нито се съгласява с Аз-а. Квадратът на Слънце/Меркурий с Юпитер прибавя мегаломания. Сублимацията е невъзможна.
« Последна редакция: Април 07, 2011, 11:42:01 pm от Stella »
Възхищавам се на сърцето ми, защото дори да е ранено в приятелството или любовта, намира сили да победи, защото все още вярва в истинските стойности ♥ ♥ ♥

*

Марая

• 28287
« Отговор #13 -: Април 07, 2011, 11:41:56 pm »
Комплексите е тяхното астрологично съответствие

http://astrosite.org/forum/index.php/topic,2571.0.html

"За да съществува комплекс трябва да са налице няколко аспекта. Колкото по-голям е броят им, толкова по-голямо е противоборството. Необходимо е Аз-ът да бъде въвлечен в него. В противен случай говорим за чувство, но не и за комплекс. Например (чувство за малоценност, чувство за отбиване и т.н."

Разлика между чувство и комплекс за малоценност

Комплексът за малоценност се различава от чувството за непълноценност, тъй като първото е един вид господар, а второто, т.е. чувството на непълноценност, може да стане „слуга” на човека. Като „господар” комплексът за малоценност може да причини у човека краен провал и неприспособеност; като слуга, чувството за малоценност може да доведе до успех в постигането на полезни цели в живота.  Никой не преуспява без някакво чувство за непълноценност и почти всеки, който се проваля, го прави поради комплекса за малоценност. Пример за това е Наполеон. Още не е известно докрай, какво му е спечелило голямата слава - битките или чувството за непълноценност, свързано с дребния му ръст, което осигури победите му. Той трябвал да съвършенства както своя интелект, така и другите способности. По този начин, чувството за непълноценност може да бъде полезно: благодарение на него човек е принуден да работи над себе си. Чувство за непълноценност е емоционално украсена отрицателна самооценка, основаваща се на действителни или въображаеми недостатъци (физически, психически, социални и пр.); предполага се, че това чувство в една или друга степен е присъщо на всеки човек. Чувството за малоценност е съмнение за собственото съвършенство. След грехопадението на Адам, хората наистина станаха непълноценни, тъй като грехът стана част от човешката природа. Не осъзнават своето несъвършенство само умствено изостаналите и психично болните хора. Няма човек без недостатъци и всеки здравомислещ това го разбира. Но дори ако имаше човек без никакви недостатъци, той би трябвало да изпитва чувство за непълноценност, че ги няма.

*

xtz

• **
  • 633
  • Усмихвай се докато имаш зъби.
« Отговор #14 -: Април 07, 2011, 11:43:15 pm »

Оххххххх, милата, много добре знам за какво говориш.. усетих квадрата на нептун към слънцето.. нептуна е много тиха и коварна планетка, бъзика се с мислите, емоциите.. Каша!!! Едно вътрешно страдание, мъчение, неудовлетвореност, депресия, неадекватност.. на мен ми липсваше любов или поне така го чувствах, а тя беше до мен, беше с мен, но не я чувствах..
Life is short! Break the rules, forgive quickly, kiss slowly, love truly, laugh uncontrollably, and never regret anything that made you smile!

*

Stella

• 7765
« Отговор #15 -: Април 07, 2011, 11:45:19 pm »
Сублимацията представлява преобразуване на един примитивен акт във възвишен, което може да послужи като основа за художествено, интелектуално или научно творчество.
-   нагоните на То (инстинктите) са използвани от градивни, творчески сили, разположени на по-горно равнище в обществен смисъл;
-   Ако наистина има съгласие между Аз-а (господаря на Асцендента; меркурий ) и идеала на Аз-а  (Слънцето), То може да бъде превърнато в съзидателна дейност, дори ако темата е заредена с противоборство;
-   Ако Аз-ът е силен и идеалът на Аз-а (Слънцето) е силен, е възможна благоприятна употреба на нагоните на То;

Важно е да се определи силата или слабостта на Аз-а. Отслабеният или унищожен Аз отваря вратата за тежки душевни комплекси.

*

Stella

• 7765
« Отговор #16 -: Април 07, 2011, 11:48:09 pm »
КОМПЛЕКС ЗА МАЛОЦЕННОСТ

Как да различим комплекса за малоценност от чувството за малоценност? Чувството за малоценност е естествено за човека. Рядко се срещат натални теми само с положителни аспекти. Това чувство ни подтиква да търсим решение на професионалните, обществените и сърдечните си проблеми. То е в основата на възходящо движение, тласкащо ни към по-възвишен и по- добър живот. Тоест това е положително чувство.

При комплескът за малоценност, вместо да изчезне, чувството за малоценност се вкоренява в психиката. Детето се смята за неспособно да разреши жизненоважните си проблеми, те го парализират и го изпълват със самозабрани. Не вярва в успеха и се „спасява” от положението като развива невроза и неудачничество.

Астрологично съответствие:
-   Господстващата планета е в падение или заточение;
-   Аз-ът (Асцендента или господарят на Асцендента) е накърнен от светилата;
-   Лош аспект на Асцендента или господарят на Асцендента;
-   Лош аспект между двата господаря на Асцендента;
-   Дева, като главна съставка в дом 6-ти;
-   Зле съответстваща на вродените данни рождена тема: много женски планети в мъжка тема (голям брой носители на чувствителност) или много мъжки планети в женска тема (липса на женственост
-   Сатурн – слаб или омаловажен, води до неудовлетворение. Трябва да се проучи блокиращото действие в рождената тема.

За да съществува комплекс, трябва да са налице няколко показателя. И тук е необходимо Аз-ът да бъде въвлечен в противоборството.

*

abroad

• 2187
« Отговор #17 -: Април 08, 2011, 12:13:02 am »
няма час на раждане

точно така, и с добавък - в лъжите и измислиците нерядко се въвличат други хора, които страдат от това
понякога се прави съвсем умишлено, с цел злепоставяне и изпъкване

« Отговор #18 -: Април 08, 2011, 01:11:49 am »
Комплекс за малоценност съм виждала най-вече при хора с Луна в Козирог или ранена Луна - опозиция Сатурн, Марс....но сега си спомних и моя бивша съученичка - Луна в точен съвпад с Юпитер в Козирог на асцендент - и баба и и дядо и са били професори в Софийския и тя имаше самочувствие за десет и никой по никакъв начин не можеше да и промени гледната точка или позицията по някой въпрос.

*

Марая

• 28287
« Отговор #19 -: Април 08, 2011, 08:09:01 pm »
още една карта, после ще ги премахна
тук има час на раждане, няма лъжи... :blink:
и да, жената е добре реализрана професионално...

Добра реализация казваш и липса на лъжи....

Има тао-квадрат ,как да няма реализация...и в нея се забелязва любезното участие на сатурн... ;D

Нептун няма лоши аспекти.... ;)