Предлагам да разнищим тук комплексът за вина. За разлика от комплекса за малоценност, където е по-лесно да сочим с пръст някой друг, то тук трябва да разкрием себе си и сами да си признаем, че го изпитваме. Иначе другите няма как да разберат. Например: "Чувствам се виновен, че постоянно забравям рождения ти ден, че нямам достатъчно време за теб и т.н.".
Познавам човек с добра кариера, неврохирург, който е женен и всяка сутрин ходи да се къпе у майка си и да пие кафе с нея, след което отива на работа- Така му започва деня. По-късно ще сложа картата, но не знам точен час (за съжаление). Би било интересно да разгледаме натални карти на хора, изпитващи това чувство.
Ето някои астрологични съответствия:
КОМПЛЕКС ЗА ВИНА
Зле изживяният комплекс за вина може да доведе до поведение на неудачник. Механизмите, водещи до неудачничество са: потискане, незадоволеност, агресивност, угнетение, виновност. При този комплекс е необходимо да се следи фаличният стадий (от 3 – 6 години). Лошото му изживяване може да доведе до нападателност, а тя от своя страна – до чувство за вина.
Комплексът е несъзнателен. Всъщност никаква действителна простъпка не е извършена. Неудачничеството не е резултат от действителна негодност, а самонаказание. При този комплекс, човек обръща нагоните си срещу себе си. Той се самообвинява, самонаказва, саморазрушава.
Тук също не бива да се смесват чувство и комплекс за вина.
Аз-ът трябва да бъде въвлечен в противоборството и същевременно отслабен и това следва да бъде указано от няколко аспекта.
Астрологично съответствие:
Четири причинителя:
1. Слънце = Бог;
2. Сатурн = Свръхаз;
3. Плутон – простъпка;
4. Аз- Асцендент и зависимите от него-господар на асцендента, планетите в асцендента.
Всеки противоречив аспект между :
Слънце-Сатурн (обществена неудовлетвореност);
Слънце-Плутон (мания, обсебване);
Асцендент (господар на Асц.) - Сатурн;
Асцендент (господар на Асц.) - Плутон;