Конфигурацията предлага работа над себе си.
Голям триъгълник "Мерцедес" - конфигурация от аспекти, образувана от три тригона, съединяващи по двойки три точки от хороскопа.
Голям триъгълник – стихия Огън. Много устойчива конфигурация Това е космически щит, даден за минали услуги, но не трябва да се използва користно и материалистично. Създава комфортни, хармонични условия за придвижване по жизнения път. За него не са страшни превратностите на съдбата. Аспект е на големите таланти и на личности, интуитивно схващащи проблемите, но с таван на развитие, през който те не винаги правят усилия да преминат. Разбира се, от степента на развитие зависи колко висок е таванът. При ниско еволюционно ниво може да даде пълна скука и инертност. Ако планетите са зли, възможно е засядане в блато, от което трудно се измъкват без чужда помощ и в тази инкарнация.
Външните условия помагат на личността да се развива по-успешно и по-бързо от другите и с много късмет.
Но според М.Козирицкая и М.Левин, това е само в първата фаза на живота. В периода от 24 до 30 години възникват вътрешни напрежения, свързани с необходимостта за развитие и проявяване на изходните способности и възможности. Негативният момент на дадената конфигурации е в това, че тя е толкова устойчива, че човек рядко излиза извън рамките на привичното т.е. неговата статичност пречи на желанието за развитие. Роденият умее да хармонизира външно ситуацията или даже да се чувства спокойно, без да е решил своите проблеми. Според Ф.Сакоян и Л.Еккер, ако в Г.т. влизат Марс и Сатурн, то проблемите, свързани с инерцията и отсъствието на мотиви за динамични действия, не съществуват. Тези изследователи подчертават, че потенциалната сила на Г.т. трябва да ръководи творческата самоизява и духовното самоусъвършенстване. В противен случай тя ще бездейства.
При анализа в конкретния хороскоп трябва да се обърне особено внимание на това, какви знаци съединява дадената конфигурация (обикновено това са знаци от една стихии); и ще покаже възможностите за проява на Г. триъгълник.
Ако една от трите точки на Г. тр. има опозиция към някоя планета, то това дава възможност за неговата по-ярка проява. В такава конфигурация „мерцедес-стрела” най-важна е точката, която е в опозиция, а противоположната на нея точка показва неосъзнатите стремежи и областта на съдбата.
Вижте аз кво съм намерила за Големия триъгълник. Всъщност имам конф."мерцедес-стрела" като Сатурн,Лилит и Слънце - са в тригони, а опозиционния край - стрелата е Марс, опозиция на Сатурн и в секстили с Лилит и Слънце...Явно Сатурн ми показва неосъзнатите стремежи, като при това е ретро и в 12 дом, единственото което мога да кажа е че до тук понесох с лекота изпитанията, в смисъл че душата ми остана запазена, без да се озлоби....щото самия Сатурн прави кофти аспект с Луната, СЛВ и МС.