По отношение на това дали времето съществува или не може да се разсъждава много, и ако вселената само се разширява, то тогава времето съществува, защото имаме как да го измерим. Но ако се разширява, после свива, и т.н., тогава времето е малко невъзможно за проектиране, понеже трябва да стане променлива, а за нашата планета, то е константа. С един приятел се срещнахме наскоро точно за да обсъдим съществува ли времето и как можем да разграничим измеренията. За мен по-логичния вариант е времето да не съществува такова каквото го познаваме, а и то самото да е променлива, защото всичко в това измерение е циклично "змията захапала опашката си". И отново времето за мен не съществува, защото така ми е по-лесно и разбираемо. Моят приятел каза, че не може да прецени има ли време, или не. Но минахме на тема измерения. Там поговорихме за разстоянието на Планк, най-малкото възможно разстояние между две частици (елементарни частици). То е приблизително равно на 1,6 х 10 на степен -36. Не ми е по силите да си представя колко малко е това, но ме кара да се питам колко ли светове са преплетени в нашата вселена?! :thinking: :umnik: От тук води началото си Струнната теория, според която в нашата вселена са преплетени множество измерения, никой не знае колко точно. Другата теория е че измеренията са паралелни едно на друго и има участъци в които кореспондират. Не съм се задълбочавала все още в изучаването на най-различни теории, но със сигурност е интересно. Другото нещо което скоро грабна вниманието ми, беше черната енергия. Това е една не подвластна на законите на физиката черна сянка на галактиките, тя е много повече от материята и от светлината, но какво всъщност е - все още не се знае. Има и още едно нещо което представлява силен интерес за мен и това е нематерията (антиматерия). Не съм се интересувала, но нали в ускорителя, при опита за пресъздаване на началния взрив учените са успели да изолират малки количества от нея. Само че това ще го разучавам по-нататък защото сега нямам време. Това което ме радва е че има с кого да споделя нещата и от научна гледна точка, защото езотеричната не ми е достатъчна!