"Мотива душата да избере подобни предизвикателства в дадено прераждане чувствам че са неин личен "приоритет", съобразно това какво тя иска да реализира на физическо ниво. Опростено казано мотивите са подчинени на закона за причината и следствието или с други думи тя все още не може да се изчисти от законите на причинния свят. Как и по какъв начин ще се реализира са второстепенни, но те винаги трябва да включват болка изживяна на физическо ниво. Защо болка? Защото (лично мнение) истинското развитие за душата идва когато съзнанието се пробуди на физическо ниво след като започне да действа закона за забравата след нашето раждане или с други думи да чуем посланията на сърцето. Мисля че това е момента в който Човек избира съзнателно посоката и тя е да се завърне към Дома си. Единствено болката ни прави трезви за това че тук на земята всичко е "само" игрално поле. И правилния въпрос мисля, че би бил не как ни се случва (загуба на близък, "предателство" от любим човек и т.н.) а защо?
"Възможно ли е и кога не се изправяме пред трудни предизвикателства при тая натална ситуация?

" Много ми харесва този въпрос. За себе си считам че е невъзможно - именно присъствието на тази "натална ситуация" ни прави изключително трезви

и смятам че именно това и е целта. Тя носи някакво затруднение (всеки сам си го усеща по натал какво е) но "правилния" начин според мен е не да се фокусираме върху нея (не и прекалено дълго

а да видим защо я има и да я превърнем в отправна точка. Откровено казано мисля че има един много характерен елемент при нея. Когато бъде активирана от транзит - съзнанието на човек отключва дълбини, които обикновено го довеждат до решение от типа: "било каквото било - цял живот ще се мъча и подтискам или от тук нататък ще бъда себе си.. с цената на всичко" и това което остава като съмнение е "откривайки моята чувственост наранявам ли другите"...."
Да разширим въпроса, като засягаме и други аспекти
Съгласна съм с изследователите, които твърдят, че колкото по напредваш в духовното си израстване в тая инкарнация, толкова по-скоро / почти тутакси/ изживяваш или разплащаш карма, създадена в тоя живот.
Това ми дава основание да кажа, че дори да няма тоя аспект между Венера и Сатурн в радикса, дори при благоприятен транзит /примерно съвпад/ на тр. Сатурн над натална Венера, е възможно човек да усети болката на кармична разплата.
И аз съм забелязала, че болката можем твърде често да я свържем със загуба на близък поради предателство. В тия случаи нормално е да отговорим на въпроса „защо?“, по следния начин:- за наше добро:) / тоя отговор намалява болката след по-кратък или по-дълъг период на депресия:)/
И тоя отговор няма да ни свърши работа, примерно при аспект между Венера и Плутон, когато смъртта ни разделя с близък човек.
Смятам обаче, че има случаи, когато не се изправяме пред много трудни кармични ситуации:)
Ако според радикса Духът не е си избрал труден кармичен път, остава ни само грижата за кармата на тая инкарнация, което пък не значи, че задължително ще е лека:)