Здравей Гост

Архетипът на Бащата в астрологията

• 73 Отговора
  • 8119 Прегледи
*

Hm

• **
  • 1397
Архетипът на Бащата в астрологията
« -: Август 09, 2011, 08:18:42 pm »
На мен Архетипът на Бащата ми се струва свързан повече със Сатурн, отколкото със Слънцето, заради връзката му с обществото, закона, изграждане на умения за адекватност и постижения в обществото. Вие как мислите?

Макар в идеалния вариант бащата да трябва да бъде Слънчев герой и после да предаде слънчевите характеристики на детето си.

http://www.trans4mind.com/transformation/transform7.2.htm

Архетип на бащата

В митовете, легендите и сънищата, архетипът на Бащата се отъждествява с този на Старейшината, на Царя, Небесният Баща. Той е живото олицетворение на принципът на Логоса – неговата дума е закон. Като защитник на вярата и страната, той има статус на защитнтик срещу всички врагове. Съзнанието за пол възниква чрез връзката дете-баща. Постепенно момчето престава да се идентифицира с майка си.

В повечето общества бащата служи за мост между семейния живот и животът на обществото като цяло, за разлика от майката, чиято роля е по-свързана със семейството. Бащата спомага за розвитие на умения, необходими за успешното адаптиране в ролята на възрастен и предава на детето ценностите на социалната система.
Докато архетипът на Майката е извън времето и управлява света на чувствата, инстинктите и несъзнаваното, Бащата е свързан със събития, които са свързани с времето и пространството – събития, които се контролират и изменят чрез използване на съзнанието и волята.

Бащата се свързва със социални постижения, поведение, дисциплина, политика, законите. Това подпомага развитието на необходимата автономия.
От своя страна, майката осигурява емоционална подкрепа.
От гледна точка на архетипите, майчината любов е безусловна, докато любовта на бащта трябва да бъде спечелена чрез постижения.

Увреденият образ на бащата (поради липса, безотговорност, зависимост от родителите, прекалено доминиращ), може да напарви хората неспокойни, неуверени в себе си, които казват, че им липсва самочувствие, че са срамежливи, неадекватни и неспособни да се справят. Често изпитват трудности в започването и поддържането на дълготрани връзки, изглеждат твърде зависими и незрели и са сексуално неуверени. Когато са под стрес са склонни да развиват невротични симптоми, като постоянна тревожност, депресия, осбесивно-компулсивно разстройство и фобии. Липсите от първите няколко години, в по-късни години водят до неврози и други проблеми.

Подтистнатото дете се чувства длъжно да контролира гнева си и да не го показва.  Враждебността, която не може да се изрази се преасочва обикновено към някоя група – шефове, съюзи, чернокожи или към някой, който е възприеман като по-слаб – съпруг, дете или подчинен.

Несъзнаваният стремеж към любов приема изкривени форми, които предизвикват загрижеността на другите – опити за самоубийство, заплахи, че ще си отиде, предизвикване на съчувствие чрез болест или нещастие.

Подтистнатият архетип ще се прояви чрез сънища с лоши предзнаменования, болест и депресия.
Ако негативният архетип се отхвърли чрез съзнателно негативно отношение, той се връща в несъзнателното, само за да се върне в разрушителни или анти-социални форми.

По-късно държавата поема родителската роля на защитник и осигуряващ, но без да спомага за развитието на индивидуална автономноост и самодостатъчност и без да учи, че всички неща трябва да се заслужат.

*

Hm

• **
  • 1397
Re:Архетипът на Бащата в астрологията
« Отговор #1 -: Август 09, 2011, 08:20:52 pm »
Чрез астрологията можем да видим също и отношението на човека към Бог. Тъй като архетипът на Бащата е свързан с този на Бог, ако бащата е бил възприеман като лош, строг съдник, Бог ще бъде възприеман по същия начин.

Ако пък има хармонични аспекти на женски планети, според мен и с Нептун, може да се вярва в добра Богиня-Майка.

*

Hm

• **
  • 1397
« Отговор #2 -: Август 09, 2011, 09:37:38 pm »
Понеже архетипът на Бащата се свръзва с обществото и успеха, съответно човек с изкривена изява на бащината роля ще има проблеми с обществото и адаптирането към него, както и ще му е трудно да стане зрял индивид. Може или да има проблем с постигането на успехи или пък обратното - да се стреми към успехи и показвност, само и само "да се хареса на баща си", което е по-скоро несънателно.

Тук има роля на Сатурн. Съответно и мястото и аспектите на Сатурн в картата показват точно такива проблеми.

Така например и момичето има склонност да се отнася към себе си така, както баща и се е отнасял към нея. Ако бащата е бил тираничен или е умрял, момичето само се тероризира с идеи и мнения, които идват от образа на бащата. Затова отделянето от бащата и от връзката с него играе важна роля в развитието на човека.

« Последна редакция: Август 09, 2011, 09:51:16 pm от Hm »

« Отговор #3 -: Август 09, 2011, 10:29:47 pm »
Всичко това, което си написала е вярно.

Вчера някъде видях набързо из темите, че си поставила под въпрос написаното от Lillie, че Сатурн може да бъде майката.

Нямам много време да пиша, но според моите наблюдения Сатурн не се обвързва толкова с пола на родителя, колкото с неговата функция. Има и жени, които са изискващи, амбициозни и безчувствено-егоистични в целите си. А и има и мъже-душички, които никога не биха могли да наранят някого или да си отстоят мнението. Въпрос на "карма".

Сатурн за мен все повече означава - възпитанието, законите, правилата, които се спазват в едно семейство и с които детето трябва да се съобразява, отколкото това да е някой родител - баща или майка.
Но, когато този Сатурн прави твърд аспект към светило - тогава вече за мен оформя образа на родителя и го посочва и като пол.

Сиреч - Сатурн и Луна се отнася за майката, Сатурн и Слънце се отнася за бащата. Детето е управителя на Асцендента.

п.п: Обаче интересно, колко дълбаеш в тази посока. Семейство, баща, майка, архетипи, Сатурн...
Евала ти правя за постоянството!

*

Lillie

• 30532
« Отговор #4 -: Август 10, 2011, 12:12:56 am »
Нямам много време да пиша, но според моите наблюдения Сатурн не се обвързва толкова с пола на родителя, колкото с неговата функция. Има и жени, които са изискващи, амбициозни и безчувствено-егоистични в целите си. А и има и мъже-душички, които никога не биха могли да наранят някого или да си отстоят мнението. Въпрос на "карма".

Сиреч - Сатурн и Луна се отнася за майката, Сатурн и Слънце се отнася за бащата. Детето е управителя на Асцендента.

Много интересни наблюдения, с които и аз се съгласявам.
Не съм казала, че свързвам Сатурн в западната карта с майчината фигура. Споменах само, че в една от психологическите школи е изграден такъв подход, да му мислят семейство Хубер.  :blink:

Но не е изключено в живота на някой човек сатурновият архетип да бъде представен от майката, не толкова от бащата - студена/строга, амбициозна, взискателна, поставяща условия и същевременно самата тя може да бъде доста ранима, но неумееща да изрази адекватно привързаността си към детето. Пък бащата да се окаже някой забавен, чаровен, креативен тип и да бъде представен чрез съвпад на Слънцето и Венера в хороскопа.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

kris

• 2298
  • (:
« Отговор #5 -: Август 10, 2011, 01:46:45 am »
Вижте аз как разсъждавам - Слънцето и Луната са родителските планети, съответно Слънцето е бащата.
Сатyрн е авторитетните хора, ако в случая бащата е авторитет, то - да, и Сатyрн има отношение, иначе - НЕ.
Естественото свойство на Сатyрн не е да дава(и да се жертва), което е приоритет на Слънцето и Луната.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #6 -: Август 10, 2011, 01:49:58 am »
При мен бащата никога не е бил авторитет, а имам Слънце в тригон със Сатурн.
Докато майка ми винаги се е стремяла да се наложи, пък нямам никакъв аспект между Луната и Сатурн в радикса (тя по принцип не отговаря като архетип и душевност на знака на Луната в моята карта /в западната/).
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
« Отговор #7 -: Август 10, 2011, 02:31:29 am »
Чета , чета и си казвам...толкова е дъФкано това , че прилича на САМОКОВСКИ ЧЕРЕН САКЪЗ -ТАКА ПОЛЕЗЕН ЗА СТОМАХА.... ;D ;D
Да Ви кажа...много грешна посока на дискусията....Защо ли?!- Ами защото всички знаем , че тук не иде реч за дуалност...и ако търсим архиетипа..../личи си , че Хелото е започнала да чете всичко на Лиз Грийн и Съспортас....но това не е всичко в астрологията , както и още нещо...за което ще кажа по-късно/....,то този архиетип е компилация  от Сатурн и още нещо....,от Слънце и още нещо...Аспектите на Сатурн дават индикация за проблемите в който следва да се вгледаме....да отработим и променим...Сатурн не е майка или баща...той е институция....,той е инкасатор и учител , но и ученик на транссатурновите планети...
Ех , защо нещата не са толкова прости в астрологията...както в математиката? :blink: :rolleyes:

Нека не забравяме , че Сатурн е женска планета.... :blink:

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Lillie

• 30532
« Отговор #8 -: Август 10, 2011, 02:45:02 am »
Ех , защо нещата не са толкова прости в астрологията...както в математиката? :blink: :rolleyes:

Всекиму според акъла.  ;D Ако ме питаш мене, математиката ми е в пъти по-трудна, там си бях тройкаджийка.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #9 -: Август 10, 2011, 02:52:53 am »
И като говорим за архетипи и дуалност...
Представете си две сестри.
В картата на едната майката е представена от Луна в съвпад с Марс и Сатурн, в картата на другата Луната е в съвпад с Нептун и Венера. Как е възможно един и същи човек да бъде представен по различен начин в картите на неговите деца? И на какво се дължат тези разлики?  :-\
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

abroad

• 2187
« Отговор #10 -: Август 10, 2011, 02:53:24 am »
Чета , чета и си казвам...толкова е дъФкано това , че прилича на САМОКОВСКИ ЧЕРЕН САКЪЗ -ТАКА ПОЛЕЗЕН ЗА СТОМАХА.... ;D ;D
....личи си , че Хелото е започнала да чете всичко на Лиз Грийн и Съспортас....но това не е всичко в астрологията , както и още нещо...за което ще кажа по-късно/

А, аз чета и се чудя как лесно и при това бързо се забравя кой от къде е поел...Дали като ни са се насъбрали прекалено много проблеми да не искаме да ги отърсим от себе си по един тъкъв начин?

математиката е проста, само при асоциациите и с бакалските сметки ;D
та така по Сатурн - женската планета :P

п.п. инак тия дни е препоръчително да не палим бързо и да устискаме на провокацията  :blink:

*

Hm

• **
  • 1397
« Отговор #11 -: Август 10, 2011, 04:04:17 am »

Аз пък мисля, че Плутон е женска планета. Даже мисля, че Луната и Плутон са две лица на един и същ архетип - на Богинята-Майка.

А защо Сатурн да е мъжка планета?

*

Lillie

• 30532
« Отговор #12 -: Август 10, 2011, 04:08:25 am »
Според ведическата традиция Сатурн и Меркурий са евнуси, т.е. безполови планети. Но ако трябва все пак да ги свържем с някой от двата пола, Сатурн по клони към женски, а Меркурий към мъжки. Зависи и с кои планети се съчетават в картата, в кой знак.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Hm

• **
  • 1397
« Отговор #13 -: Август 10, 2011, 04:18:23 am »
Според ведическата традиция Сатурн и Меркурий са евнуси, т.е. безполови планети. Но ако трябва все пак да ги свържем с някой от двата пола, Сатурн по клони към женски, а Меркурий към мъжки. Зависи и с кои планети се съчетават в картата, в кой знак.

Добре, а защо Сатурн да се свързва повече с женския пол?

*

Lillie

• 30532
« Отговор #14 -: Август 10, 2011, 04:30:45 am »
Нямам представа, само съм чела кои планети се считат за женски, кои за мъжки и кои за неутрални. Не съм попадала на обяснение защо се приемат за такива.
Пък Луната е представена от мъжко божество в индийската митология (Сома/Чандра), а е женска планета. Свикнали сме да говорим за Лунна богиня, а Луната в Индия е Лунният бог.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Марая

• 28287
« Отговор #15 -: Август 10, 2011, 04:47:18 am »
....личи си , че Хелото е започнала да чете всичко на Лиз Грийн и Съспортас....но това не е всичко в астрологията , както и още нещо...за което ще кажа по-късно/

А, аз чета и се чудя как лесно и при това бързо се забравя кой от къде е поел...Дали като ни са се насъбрали прекалено много проблеми да не искаме да ги отърсим от себе си по един тъкъв начин?

математиката е проста, само при асоциациите и с бакалските сметки ;D
та така по Сатурн - женската планета :P

п.п. инак тия дни е препоръчително да не палим бързо и да устискаме на провокацията  :blink:

Щооо?! ;D ;D
Да не би да е мръсна дума...Или...Ви е скучно?! :P ;D ;D

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Марая

• 28287
« Отговор #16 -: Август 10, 2011, 04:50:01 am »

Аз пък мисля, че Плутон е женска планета. Даже мисля, че Луната и Плутон са две лица на един и същ архетип - на Богинята-Майка.

А защо Сатурн да е мъжка планета?

Разбира се , че Плутон е женска планета....И разбира се , че Луната има от всяка една планета в себе си.... :-\

*

Hm

• **
  • 1397
« Отговор #17 -: Август 10, 2011, 04:50:33 am »
Нямам представа, само съм чела кои планети се считат за женски, кои за мъжки и кои за неутрални. Не съм попадала на обяснение защо се приемат за такива.
Пък Луната е представена от мъжко божество в индийската митология (Сома/Чандра), а е женска планета. Свикнали сме да говорим за Лунна богиня, а Луната в Индия е Лунният бог.

И аз преди време си мислех това за Луната в индийската митология.

Нали всичко, което е несъзнавано е женско, а съзнаваното, свързвано със светските успехи и обществото, по принцип е мъжко. Следователно Сатурн може би клони повече към мъжкото.

*

Hm

• **
  • 1397
« Отговор #18 -: Август 10, 2011, 05:25:47 am »
Вижте нещо много интересно.

Коронната чакра се намира на върха на главата. Частите от тялото, на които влияе тази чакра са мозъкът, нервната система, хипофизната жлеза и епифизата (третото око).
Тази чакра олицетворява тази част от съзнанието, която се свързва с усещането за обединение и раздяла. Отнася се към нашата връзка с Духа. Тя представя нашата връзка с нашия биологичен баща, който става модел да нашето отношение към властта и с Духа. Когато някой преживява чувство на раздяла с бащата, коронната му чакра се затваря и изпитва чувство на изолация и самота и изпитват затруднения с чувствената връзка с тези около тях.

Заболявания, свързани с тази чакра са стрес, безпокойство, хистерия, баланс на лявата и дясната половина на мозъка, главоболие и депресия.

Негативният архетип на тази чакра е егоистът, който се задоволява само с лични постижения в живота и не се интересува от духовно развитие.
Позитивният архетип на тази чакра е Гуруто. Това е архетипът на най-високото ниво на отговорност, жизненост и овластяване.

Преди време бяхме гледали хороскопи на гурута и водачи на секти и всички имаха силен Сатурн и много от тях бяха зодия или асценеднт Козирог.

http://www.askclaudia.com/crown-chakra.htm

Чакра на короната

Коронната чакра се намира на върха на главата и е свързана физично с епифизата. При посветените коронната чакра се уголемява и излъчва светлина: ореолът на светците, подутината на главата на Буда. Добие ли човек способността да асимилира духовна енергия, тази чакра се събужда и се отваря. Приемането на халюциногени отваря чакрата преждевременно и понякога притокът на енергия отнася хората там откъдето те никога не се завръщат. Коронната чакра може да се развие като естествен резултат от усъвършенстването на предхождащите чакри. Това е резултат от многогодишни постоянни усилия на осмисляне и на разбиране на личността и на съзнателното приемане на всички нейни недостатъци. Планетата управляваща коронната чакра е Сатурн, наричан понякога Господарят на кармата. Цветът е пурпурния.

http://www.magicgatebg.com/MG/content/view/32/5/

« Последна редакция: Август 10, 2011, 05:33:01 am от Hm »

*

Lillie

• 30532
« Отговор #19 -: Август 10, 2011, 07:01:05 am »
А кой сигнификатор (фактор) според теб показва каква е в действителност или няма такъв? Ако няма дуалност, защо представата, заложена в хороскопа на детето, не отговаря на реалността?
Точно такъв случай имах предвид и аз - две сестри с една и съща майка, представата за нея при двете е различна, но твърде различно е било и отношението на майката към двете момичета още в ранното им детство.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.