Здравей Гост

Философската страна на нещата - осъзнаването

• 239 Отговора
  • 32801 Прегледи
*

amanda

• *
  • 208
Re: Философската страна на нещата - осъзнаването
« Отговор #20 -: Октомври 15, 2011, 11:29:45 pm »
Stella , не го казах заради теб!
Съжалявам, ако така си помислила. :blink:
Прочети темата и ще разбереш!
Извинявай. :blink:

*

AH

• 2201
« Отговор #21 -: Октомври 16, 2011, 06:18:46 am »
Я, как от разговора за една котка, която ми напомни за нашето Бижу, сме отишли към брой постове и болести:)

Но да се върнем към философиите /Юпитер/ и осъзнаването.

За да поддържаме личното си ниво на осъзнаване трябва да поддържаме връзката между подсъзнание, съзнание, мислене. От тук- Луна, Слънце, Меркурий.

Защо отиде чак на Юпитер и Сатурн- наблягаш на човечеството? Вярно, живеем в общество на някакъв етап на развитие, но ако личното ни осъзнаване си е наред, на какъвто и етап да са другите или обществото, все ще сме адекватни.

*

amanda

• *
  • 208
« Отговор #22 -: Октомври 16, 2011, 11:08:46 am »
Я, как от разговора за една котка, която ми напомни за нашето Бижу, сме отишли към брой постове и болести:)

Но да се върнем към философиите /Юпитер/ и осъзнаването.

За да поддържаме личното си ниво на осъзнаване трябва да поддържаме връзката между подсъзнание, съзнание, мислене. От тук- Луна, Слънце, Меркурий.

Защо отиде чак на Юпитер и Сатурн- наблягаш на човечеството? Вярно, живеем в общество на някакъв етап на развитие, но ако личното ни осъзнаване си е наред, на какъвто и етап да са другите или обществото, все ще сме адекватни.

За да осъзнаем нещо се иска интелект , а интелекта свързвам с Юпитер.:-)
Приемам Меркурий за мост между интелекта и съзнанието. Може и да бъркам.  :-\

*

AH

• 2201
« Отговор #23 -: Октомври 16, 2011, 11:18:00 am »
интересно - интелектът ни е съвсем присъщ - нисък, висок, без значение - не е ли логично да е по личните планети и да го свържем с Меркурий?
и можем да помислим възможно ли е осъзнаване без висок интелект /имам предвид природен- няма изобщо да засягаме ерудиция, образование и т.н./

« Отговор #24 -: Октомври 16, 2011, 11:20:04 am »
  Убедена съм в това, че има родени хора, осъзнати - наричам ги природно интелигентни, а други колкото и да са начетени и умни, цял живот си остават неосъзнати.

*

AH

• 2201
« Отговор #25 -: Октомври 16, 2011, 11:25:49 am »
ние май първо трябва да стигнем до единна дефиниция за осъзнаване

*

amanda

• *
  • 208
« Отговор #26 -: Октомври 16, 2011, 11:28:12 am »
интересно - интелектът ни е съвсем присъщ - нисък, висок, без значение - не е ли логично да е по личните планети и да го свържем с Меркурий?
и можем да помислим възможно ли е осъзнаване без висок интелект /имам предвид природен- няма изобщо да засягаме ерудиция, образование и т.н./

Юпитер е планета която борави с философските възгледи и понятия.Мунданен 9-ти дом Стрелец. Юпитер е духовността. Срещуположния дом- 3ти е дома на Близнака е началното образование и мисълта. Двата дома взаимодействат. Мисълта търси интелекта или интелекта търси мисълта. :-\

Мдааа, не винаги интелекта е свързан с образованието. Намирам 3-9ти дом , като играта на бридж. Мисълта без интелекта е друга мисъл. :blink:

*

AH

• 2201
« Отговор #27 -: Октомври 16, 2011, 11:31:19 am »
вярно, като на бридж 3/9, но осъзнаването е като шах:)

дай все пак какво разбираш под осъзнаване, защото май говорим за различни неща

« Отговор #28 -: Октомври 16, 2011, 11:36:41 am »
  Осъзнаването е придобит опит, говориш за болка, когато си я изживял и знаеш как боли, говориш за любов, защото си я изпитал, знаеш какво е чувството. Говориш за чужди страни - защото си бил и си се докоснал до тяхната култура. Знаеш нещо, чел си го, чул си го, видял си го, когато го изживееш става осъзнато, изпитано. Демек /значи/ си помъдрял. И тук стигаме до осъзнаването по Сатурн...в общи линии. Юпитер е за философстването, но не и осъзнаването. Опита да речем по Плутон, а уроците от този опит - осъзнаването да речем по Сатурн - изкристализирането на нещата...А според мен личните планети помагат или разчистват пътя, по който ще осъзнаем нещата.

*

amanda

• *
  • 208
« Отговор #29 -: Октомври 16, 2011, 11:37:31 am »
вярно, като на бридж 3/9, но осъзнаването е като шах:)

дай все пак какво разбираш под осъзнаване, защото май говорим за различни неща

Осъзнаването е свързано с приемане на реалността , с това което е , а не това което искаме да бъде. Осъзнаването е разбиране на действителността.

« Отговор #30 -: Октомври 16, 2011, 11:40:27 am »
Ставам сутринта.
Излизам от вкъщи.
На тротоара има яма.
Не я виждам
и падам в нея.

На следващия ден
излизам от вкъщи,
забравям, че на тротоара има яма,
и отново падам в нея.

На третия ден
Излизам от къщи и опитвам да си спомня,
че има яма на тротоара.
Въпреки това,
забравям
и падам в нея

На четвъртия ден
Излизам от къщи и опитвам да си спомня
за ямата на тротоара.
Спомням си
и въпреки това,
не виждам трапа и падам в него

На петия ден
излизам от къщи.
Спомням си, че трябва да внимавам
за ямата на тротоара,
и вървя гледайки надолу.
Виждам я и
въпреки това
падам в нея.

На шестия ден
излизам от къщи.
Спомням си за ямата на тротоара.
Търся я с поглед,
опитвам се да я прескоча,
но падам в нея.

На седмия ден
излизам от къщи.
Виждам ямата.
Засилвам се,
скачам,
с върха на крака си докосвам отсрещния ръб,
но не е достатъчно и падам в нея.

На осмия ден
излизам от къщи,
виждам ямата,
засилвам се,
скачам,
стигам до другата страна!
Толкова съм горд от постижението,
че празнувам с радостни подскоци....
И докато подскачам,
отново падам в рова.

На деветия ден
излизам от къщи,
виждам ямата,
засилвам се,
прескачам
и продължавам пътя си.

На десетия ден,
точно днес,
разбирам,
че е по- удобно
да вървя
по отсрещния тротоар.

Хорхе Букай

осъзнаването е юпитерово- ураново- сатурново
Свободен е само онзи, който се радва на свободата на всички...
Истински свободен е този, който няма нужда да прави избор...

*

AH

• 2201
« Отговор #31 -: Октомври 16, 2011, 11:41:44 am »
ами аз бих казала, че го разбирам като в следния пример:"осъзнах опасността, но беше късно да овладея колата" - т.е. твърде далеко от философии

*

amanda

• *
  • 208
« Отговор #32 -: Октомври 16, 2011, 11:47:18 am »
ами аз бих казала, че го разбирам като в следния пример:"осъзнах опасността, но беше късно да овладея колата" - т.е. твърде далеко от философии

Защо го свързваш с опасност?

Ако намериш причината ,едва тогава осъзнаваш. Разбирането не приемам за осъзнаване. :-[ :blink:

*

AH

• 2201
« Отговор #33 -: Октомври 16, 2011, 11:53:21 am »
е, точно затова подчертах, че трябва да се уточни за какво осъзнаване говорим

но още с изваждането на нещо от подсъзнателно и инстинктивно ниво започва процес на осъзнаване - всякак трябва да мине през съзнанието и мисленето, а после, в зависимост от нивото на изява ще стигнем до философия, житейска мъдрост и т.н.

ако нещо не го изкараш от подсъзнанието можеш ли да го осъзнаеш?

*

Freya

• **
  • 1178
« Отговор #34 -: Октомври 16, 2011, 11:54:59 am »
Мен ме интересува, защо многото говорене символизира страх от отхвърляне?
Според мен осъзнаването не че не е свързано с интелекта, но той не влияе така директно.
Със сигурност има примери на хора с голям интелект и липса на осъзнатост по доста въпроси.
Според мен, за да се осъзнаем, не трябва да действаме и да живеем по инерция а да обръщаме внимание на всичко около нас.
Да сме готови да посрещнем промяната, да можем да приемем факта, че не за всичко сме прави. Тъй като осъзнаването ще постави под въпрос много от възгледите ни които сме имали до този момент и ще ги разбие на парченца. В този ред на мисли, не смятам че интелекта е от голяма полза. Анализите ни и разума ни могат много здраво да се държат за закостенели и консервативни разбирания/възгледи.
Душата е тази която има нужда от осъзнаването, не разума. така смятам.
Наскоро и аз осъзнах нещо много важно за мен и като цяло се стремя към осъзнатост.
Бих качила моята карта ако това има някакво значение по въпроса. А и не ме е страх да се изправя срещу недостатъците си или липсата ми на осъзнаване.
хаха, Стреличка...много ми хареса това!
Дейзилайн, не мисля, че опита и знанието за които говориш са осъзнаване.
Цитат
Осъзнаването е свързано с приемане на реалността , с това което е , а не това което искаме да бъде. Осъзнаването е разбиране на действителността.
Според мен си права, но има и още какво да се разсъждава по този въпрос..
« Последна редакция: Октомври 16, 2011, 12:01:58 pm от Freya »

*

amanda

• *
  • 208
« Отговор #35 -: Октомври 16, 2011, 12:04:50 pm »
е, точно затова подчертах, че трябва да се уточни за какво осъзнаване говорим

но още с изваждането на нещо от подсъзнателно и инстинктивно ниво започва процес на осъзнаване - всякак трябва да мине през съзнанието и мисленето, а после, в зависимост от нивото на изява ще стигнем до философия, житейска мъдрост и т.н.

ако нещо не го изкараш от подсъзнанието можеш ли да го осъзнаеш?

Предполага се , че продуктите на съзнанието /Слънце/ са свързани с подсъзнанието,/Луна/ . Осъзнаването на това води до свобода и усещане за лекота. Съзнанието не винаги е обективно , но за сметка на това е реално. Да видиш нещата без абстракции означава осъзнаване. При осъзнаването липсва Его , липсва маниер , липсва суета. Осъзнаваме защо , осъзнаваме как , но за да осъзнаеш нещо следва да го разбереш и приемеш.

*

AH

• 2201
« Отговор #36 -: Октомври 16, 2011, 12:12:21 pm »
При осъзнаването липсва Его , липсва маниер , липсва суета. Осъзнаваме защо , осъзнаваме как , но за да осъзнаеш нещо следва да го разбереш и приемеш.

напълно съгласна ;D- но защо това да ни води към бавните планети - висшите изяви на личните ще стигнат:)

но пак можем да се заплеснем по философии ;D- как така без Его - то какво е?:)

*

amanda

• *
  • 208
« Отговор #37 -: Октомври 16, 2011, 12:18:44 pm »
И още нещо се сетих по повод осъзнаването. Защо задължително търсим съзнанието с ума и мисълта? :-[ :rolleyes:
Всичко във вселената има съзнание! Без изключение! Дори стола на който седим , защото в него е вложено съзнание. Дори дървото , растящо в гората , дори птиците които пеят. Но само ние хората имаме възможността да Осъзнаем или да Осъзнаваме.
И забележете началната буква на думичката е О свързана е с безкрая. :-\

Много философска неделя. ;D

« Отговор #38 -: Октомври 16, 2011, 12:21:58 pm »
 ;D Като това на Хорхе Букай, дето Стреличка е постнала....Има хора, дето ще видят ямата и хич няма да си направят труда да я прескачат, отдалече ще забележат, че има и друг път и няма да си чукат главата или коленете  ;D. Освен, че осъзнаването е свързано и с опита, и с разума, и с философския поглед над нещата, и с подсъзнанието, значи излиза, че е свързано и със спомените на душата от предишни животи. Значи трябва да изкараш тези спомени наяве, чрез наблюдение, а за да можеш да наблюдаваш обективно ситуациите - трябва да се издигнеш над себе си, да изключиш егото си - и в крайна сметка стигаш до смирението - приемаш нещата, такива каквито са. А всички знаем, че връзката с подсъзнанието е много трудна, учим се цял живот да разчитаме знаците му, а те вече са били заложени в душата ни, но няма кой да ги разчете и нямаме нужната програма за това и достатъчно вяра.

*

AH

• 2201
« Отговор #39 -: Октомври 16, 2011, 12:22:55 pm »
ами приятно е да си философства човек:)

но столът не мисли:) - някой друг е вложил съзнание и то стои на едно и също място- пък нашето осъзнаване може да се повишава или намалява