Здравей Гост

Философската страна на нещата - осъзнаването

• 239 Отговора
  • 32797 Прегледи
*

Uran

• 6041
Re: Философската страна на нещата - осъзнаването
« Отговор #100 -: Октомври 16, 2011, 06:12:03 pm »
 Не съм съгласна, че капката съдържа океана. :blink:
 Обратното обаче е вярно.

*

kaily

• 5145
    • http://www.kaily.dir.bg
« Отговор #101 -: Октомври 16, 2011, 06:12:52 pm »
я да оставим сигнификаторите малко настрана и да видим как можем да поддържаме или повишаваме нивото на осъзнаване:)

Отдавна го е казал нашият общ да кажем нещо като кумир - Карлито.
Чрез състояние нащрек.

Имаше един хубав разказ на някой от последователите на Гюрджиев май. Как се опитвал да се себеосъзнава и себеосъзнава и по едно време му се припушило и като се "събудил", било след два часа и на другия край на глада, т.е. като му се припушило, започнал да мисли за цигари, спрял да се себеосъзнава, тръгнал да търси магазин за цигари, намерил, купил си цигари, отишъл на брега на Нева, изпафкал 3-4 цигари и едва тогава се освестил, че трябвало да се себеосъзнава и се намерил пак.

В процесинга има хубави упражнения за себеосъзнаване, като например - осъзнай монитора пред себе си. Сега осъзнай себе си. Сега едновременно осъзнай двете.

*

AH

• 2201
« Отговор #102 -: Октомври 16, 2011, 06:14:14 pm »
Нещо против Уран ли имаш? ;D

Осъзнаването е отвъд съзнанието. Ума е инструмент на съзнанието , но това все още не значи Осъзнаване :rolleyes:.
Нещо повече , ако проследим различните еманации на Меркурий - визирам фазите му ,прометеев ретрограден,прометеев директен , епиметеев ретрограден ,  епиметеев  директен съвсем различна ще изглежда връзката между подсъзнание и съзнание. :-\
Не мислия ли? :rolleyes:

вярно, отвъд е
и вярно- умът е инструмент за съзнанието - и животните имат инстикти и възприемат и околния свят, но си нямат човешките мисловни процеси

не че имам нещо против Уран - обичам да умувам:)- май съм по-склонна да приема, че осъзнаването трябва да го свържем с всички планети- но ще мисля още по въпроса

*

kaily

• 5145
« Отговор #103 -: Октомври 16, 2011, 06:15:03 pm »
 Обратното обаче е вярно.

Съдържа я. Живеем в холографска нселена и всеки от нас съдържа вселената в себе си.

*

amanda

• *
  • 208
« Отговор #104 -: Октомври 16, 2011, 06:15:23 pm »
Само познавайки един от тези представители на човешката раса, можем ли да направим задълбочени изоди за всички останали?

не можем да стигнем до задълбочени изводи, но що така иносказателно се изразяваш ;D- я кажи в прав текст какво искаш да кажеш:)

А аз си мисля , че Осъзнаването не борави с образи.
Може би Уран/съфорумката/ иска да каже , че тези образи имат различно Осъзнаване. ;D
От тук следва още един извод  :-\ - нивото на духовно развитие заложено в наталната карта.

*

AH

• 2201
« Отговор #105 -: Октомври 16, 2011, 06:16:03 pm »
Уран е моментните проблясъци, които сякаш не се дължат на знание, опит, а идват свише или някак си си го знаел това, но е трябвало нещо да се случи, за да те осени това прозрение.

и аз така го приемам

*

kaily

• 5145
« Отговор #106 -: Октомври 16, 2011, 06:16:56 pm »
АН, за мен осъзнаването е основното действие, необходимо и достатъчно за издигане нагоре, към горни вибрации.
Има подсъзнание
съзнание
свръхсъзнание

Осъзнаването е мостът между съзнанието и свръхсъзнанието, Ошо го използва като основен и почти единствен метод в практиките си.
Идползва и много други, но този му е необходимо присъщият.

*

AH

• 2201
« Отговор #107 -: Октомври 16, 2011, 06:19:07 pm »
А защо така мислиш , че са много хората с проблемно Осъзнаване? :rolleyes:

но и аз самата в различни моменти по различен начин осъзнавам нещата

отделно, много често едно и също нещо различните хора по различен начин го осъзнават

/но пак казвам -  май влагаме различно съдържание в това понятие/

*

AH

• 2201
« Отговор #108 -: Октомври 16, 2011, 06:19:59 pm »
 Обратното обаче е вярно.

а, ясно:)

*

AH

• 2201
« Отговор #109 -: Октомври 16, 2011, 06:21:59 pm »
Чрез състояние нащрек.

я да видим как да го поддържаме

*

AH

• 2201
« Отговор #110 -: Октомври 16, 2011, 06:24:37 pm »
АН, за мен осъзнаването е основното действие, необходимо и достатъчно за издигане нагоре, към горни вибрации.
Има подсъзнание
съзнание
свръхсъзнание

Осъзнаването е мостът между съзнанието и свръхсъзнанието, Ошо го използва като основен и почти единствен метод в практиките си.
Идползва и много други, но този му е необходимо присъщият.

така е, но му търсим астрологичните сигнификатори и се опитваме да ги обосновем -  опитахме отпред/назад; после отзад/напред:)

*

amanda

• *
  • 208
« Отговор #111 -: Октомври 16, 2011, 06:27:41 pm »
Нещо против Уран ли имаш? ;D

Осъзнаването е отвъд съзнанието. Ума е инструмент на съзнанието , но това все още не значи Осъзнаване :rolleyes:.
Нещо повече , ако проследим различните еманации на Меркурий - визирам фазите му ,прометеев ретрограден,прометеев директен , епиметеев ретрограден ,  епиметеев  директен съвсем различна ще изглежда връзката между подсъзнание и съзнание. :-\
Не мислия ли? :rolleyes:

вярно, отвъд е
и вярно- умът е инструмент за съзнанието - и животните имат инстикти и възприемат и околния свят, но си нямат човешките мисловни процеси

не че имам нещо против Уран - обичам да умувам:)- май съм по-склонна да приема, че осъзнаването трябва да го свържем с всички планети- но ще мисля още по въпроса

Стигаш и ти в общи линии до същия извод.:-) Има обаче едно много съществено нещо в случая...Осъзнаваме едва след като сме преживяли болката , или еуфорията или с други думи чистото Осъзнаване започва там , където свършва ЕГОТО И АЗА. :-[ :-[ :-[

*

Alric

• *
  • 358
« Отговор #112 -: Октомври 16, 2011, 06:29:55 pm »
 Обратното обаче е вярно.

Съдържа я. Живеем в холографска нселена и всеки от нас съдържа вселената в себе си.

Не го съдържа. Капката ще се побере в една нормална чаша. Ако капката съдържаше океана, той също би се побрал в
във въпросната чаша. 
Теорията за холографската вселена е доста разпространена и популярна напоследък, но на мен ми е интересно колко
от тия , които я споменават, я разбират  ;D .  ⊂
« Последна редакция: Октомври 16, 2011, 09:17:31 pm от Alric »

*

AH

• 2201
« Отговор #113 -: Октомври 16, 2011, 06:30:14 pm »
Осъзнаваме едва след като сме преживяли болката , или еуфорията или с други думи чистото Осъзнаване започва там , където свършва ЕГОТО И АЗА. :-[ :-[ :-[

така е:)
кофти, но е така ;D

*

amanda

• *
  • 208
« Отговор #114 -: Октомври 16, 2011, 06:31:04 pm »
А защо така мислиш , че са много хората с проблемно Осъзнаване? :rolleyes:

но и аз самата в различни моменти по различен начин осъзнавам нещата

отделно, много често едно и също нещо различните хора по различен начин го осъзнават

/но пак казвам -  май влагаме различно съдържание в това понятие/

Това което ти обясни , че приемаш като Осъзнаване , аз приемам като ПРИЕМАНЕ. Вероятно от тук идва малката разлика , която не НИ ощетява , а точно обратното - Обогатява. ;D ;)

*

AH

• 2201
« Отговор #115 -: Октомври 16, 2011, 06:34:33 pm »
Това което ти обясни , че приемаш като Осъзнаване , аз приемам като ПРИЕМАНЕ. Вероятно от тук идва малката разлика , която не НИ ощетява , а точно обратното - Обогатява. ;D ;)

оу, аз разграничавам приемането от осъзнаването

*

abroad

• 2187
« Отговор #116 -: Октомври 16, 2011, 06:35:44 pm »
 Обратното обаче е вярно.

До известна степен и аз мисля така.
Но с уточнението, че капката е моментна снимка (състояние) на океана.

*

AH

• 2201
« Отговор #117 -: Октомври 16, 2011, 06:38:00 pm »
. Вероятно от тук идва малката разлика , която не НИ ощетява , а точно обратното - Обогатява. ;D ;)

по скоро разликата идва от това, че аз смятам, че акцентът пада върху личните планети, а ти някак от самото начало насочи разговора към колективните и вероятно там търсиш акцента

*

amanda

• *
  • 208
« Отговор #118 -: Октомври 16, 2011, 06:47:54 pm »

оу, аз разграничавам приемането от осъзнаването

Така е , аз също...Но няма осъзнаване без приемане. Всичко започва от приемането. :blink:
Но , връщайки се назад в постовете ще си позволя да те цитирам , като анализирам думите ти. /Моля за извинение , преди това:-)/

ами аз бих казала, че го разбирам като в следния пример:"осъзнах опасността, но беше късно да овладея колата" - т.е. твърде далеко от философии

Или ти приемаш нещото като  оправданието за опасността , която е възникнала , оправдавайки факта , че е било късно да я овладееш.

Аз бих казала Осъзнах опасността късно , след като загубих контрол върху колата!
Искам да кажа , че намирам Осъзнаването за няколко етапа и те са ключови.:-) Може би затова обичам да гледам в звездите и обожавам ПЪЛНОЛУНИЕТО. ;D.
« Последна редакция: Октомври 16, 2011, 06:53:48 pm от amanda »

*

AH

• 2201
« Отговор #119 -: Октомври 16, 2011, 06:57:23 pm »
аз май мисля за Аза и Егото -  приемаме, че осъзнаването идва след като ги отхвърлим.

добре, но те са ни присъщи и не можем непрекъснато да сме ги отхвърлили  - за известен период остават назад и осъзнаваме нещата, но през повечето време те са на преден план и това е естествено