Tiana, проверих картите на малките близнаци по ведическата система.
Дори ако имат 1-2 минути разлика, няма отклонение в по-важните варги, т.е. производни карти. По-високите варги се променят, но те работят повече на духовно ниво (или допълват основните варги, дават допълнителни потвърждения за случилото се). А тези, по които можем да търсим физически събития, остават непроменени. От по-високите варги индийците използват Д60 (при близнаци), но в този случай разликата в часа на раждане на близнаците трябва да е повече от минута. Възможно е да са записали по-късния час, т.е. когато са приключили с изваждането на второто дете, така че първото може да е родено преди 12.02 (около две минути отклонение преди и малко повече от минута отклонение след официално записания час).
Но щом единият близнак е починал, тази загуба трябва да е заложена в картите на децата. Предизвикателството е да установим кое от двете дечица е починало и защо именно то. Склонна съм да предположа, че това трябва да е било по-малкото дете, т.е. второто извадено, ако гледаме само основната карта (без хармоници).
Ако се гледат планетните периоди, м. октомври 2004 носи риск за физическото здраве. Но може да се е случило към или след края на периода, през месеците октомври/ноември се струпват доста транзити към важни радикални точки.
Иначе ако следваме концепцията за хилег и алкокоден, без да правя никакви изчисления бих предположила, че Слънцето е хилег в картите на децата – дневно раждане, Слънцето е в 10 дом. Обаче ми прави впечатление, че Слънцето в картите на децата почти няма мажорни аспекти (ако се гледа септенерът, изключваме Нептун и Плутон от схемата).
Тогава кой е алкокоденът?
Според правилата за определянето му това трябва да е планета в мажорен аспект с хилега, която има най-много есенциални достойнства на неговото място.
В тази карта Слънцето почти няма аспекти, освен ако не броим знаковия секстил с Луната.
В един знак със Слънцето са Юпитер и Меркурий, но доколкото знам, Птолемей съвпада не го брои за аспект. Затова се чудя дали да изключа Юпитер от сметките.
Ако следваме принципите, за които споменава АН:
Алкокоден /според Валенс/ - управителят на термата, в която се намира хилега.
Според средновековни астролози – управителят на триплицитета на хилега
Според Монтулмо – алкокоденът трябва да е в аспект с хилега и с най-много есенциални достойнства
Според Валенс – Слънцето се намира в терма на Юпитер (по Омар)
Според средновековните астролози – Слънцето е управител на дневния триплицитет, а Юпитер на нощния
Юпитер се намира в собствен триплицитет (като нощен управител), но е във фас на Марс и терма на Сатурн (по Омар), по Птолемей е във фас на Марс и собствена терма.
Луната също се намира на видно място в хороскопа, терма на Сатурн и фас на Слънцето.
В случая се чудя дали Слънцето не е хилег и алкокоден едновременно.
Ако проследим какви транзити има през месеца, когато едното дете е починало, би трябвало да стане ясно кои радикални точки отговарят за физическия му тонус. Тогава трябва да е имало квадрат на Сатурн към Венера, управляваща изгряващия знак, и транзит на Юпитер и Марс през Асцендента. Не виждам Луната и Юпитер да са засегнати сериозно. Но тогава Юпитер минава през АС, Венера също транзитира през първи дом – големите добротворци.

По това време Юпитер транзитира в съвпад с АС и дава аспект на Слънцето (секстил), Слънцето в радикса е в терма на Юпитер.
Така че според мен концепцията за хилег и алкокоден, пречупена през модерния начин на тълкуване, не дава отговор на въпроса защо единият близнак оцелява, а другият е починал - при все това, че имат еднакъв хилег и алкокоден, т.е. по презумпция еднаква продължителност на живота.
Имам още един въпрос към Tiana.
Когато умира едното детенце, другото здраво ли е било или също се разболява, но него успяват да го спасят?