Още една аксиома в астрологията:
Всяка планетарна енергия, в зависимост от конкретно космично състояние на планетата/знак, дом, достойнства или слабости и т.н./, използва различни набори от средства и качества за да се прояви.
Общото е, че примитивна проява, примерно на Меркурий, се манифестира с изрази като: „аз всичко знам, прав съм, и това, което мисля, е истина за всички“.
Висшата изява, пак на Меркурий, е осъзнаване необятността на мисловния свят, осъзнаване на силата му, контрол на волята над мисловните модели.
От тук – практическото приложение на астрологията е как знанията за общата символика и конкретното космично състояние да помогнат за висше проявление на енергията .
/или поне да преодолеят примитивните и прояви – проблемът е, че се чувстваме комфортно, стъпили здраво върху примитивните прояви и не виждаме добро в по-висшите.
И се появява въпросът кое е доброто на висшите изяви, щом ни изкарват от спокойното място на убедеността, че сме знаещи и можещи, дори демонстративно да отбелязваме, че осъзнаваме неограничеността на мисленето./