На този етап обикновено се търсят първо ъгловите планети. След това тези в следващи домове и накрая, ако много го закъсаме, кандисваме на падащи. Падащите господари по-трудно достигат до нас и гледаме да ги избягваме при възможност, а ако са падащи и въпреки това много видими, може да ни наведат и на мисълта за по-прецизна ректификация. Което ме подсеща,
Дейзи, че съм запаметила картата ти преди години с час 14:30 - объркването при мен ли е или нещо се е случило междувременно и има промяна в часа?
Аз ще почна по по-различен начин.
Вземам само планетите, за които имаме вече обосновано предположение, че са ячки - Сатурн, Луна, Венера, Марс - прибавяме и Меркурий, заради силата му на Асц. и заради маниера. И почваме сметките.
Лилли, Уилсън и Монтулмо ползват за домовете положителни и отрицателни стойности, Шонер и Езра не отнемат точки, а работят с по-висока скала. Например - за 1 дом дават 12/11 точки, а за най-слабият - шести - 1. При Лили, Монтулмо и Уилсън най-слаб е 12-ти дом. Три от петте ни планети са точно по тази ос, но се надявам да не се стигне до ситуация, при която разлика от 1 точка да е съществена

.
Луна броя я в десети дом по всички правила - 5 (11/12) т.,
няма какво да й давам точки за директно движение

,
но получава +1/2 точки за бързината си.
Близо е до земята, почти в перигей, това й отнема между 0 и 2 точки;
в южна деклинация, която отнема между 0 и 2 точки;
далече е от Слънцето и не е изгорена - +5/+1 точки;
растяща (или в първа четвърт, или "западна", това са точките, в зависимост от фазата й спрямо Слънцето) +2/+1 точки;
по следващата точка има разминаване - дали разположението й между СЛВ и Слънцето се брои за "обсада" от малефици или от бенефици? Според Лили СЛВ е бенефик, а Слънцето - тц. Пропускаме този параграф.
Даваме +1/+4 точки заради съвпада със СЛВ и минаваме нататък.
Няма хармонични партилни/сходящи според Лили и Уилсън/ аспекти с бенефици, но и квадратите с малефици също не са партилни и не са сходящи. Не се прибавят точки за квадрати и опозиции с бенефици.
Няма да броя владение върху знаци и домове.
Не съвпада със значима благотворна или злотворна фиксирана звезда. И тук не добавяме и не отнемаме точки. Нощна планета, над хоризонта в дневна карта, в дневна секта, в мъжки знак - по трите точки не съответства и е в състояние Ex Condition - отнемат й се между 0 и 2 точки.
Не е в дом на радост, според някои в 9 е мястото на страданието й, но поради близостта й до МС, пропускам и тук да я точкувам;
Следващата точка вече е от Езра и Бонати, Луната е в "тъмен" градус - отнемаме между 0 и 3 точки.
Не е на Виа Комбуста;
Не е в градуса на пренатално затъмнение;
Не е в Близнаци или в последни градуси;
Намира се в терма на бенефик - +0/+2 точки;
Баланс: между 8 и 18 точки според различните скали. Прибавяме ги към получените 22-35 точки от есенциалното броене.Горе-долу е това, не знам дали съм изпуснала нещо. Останалите няма да ги смятам така, това беше просто илюстрация на нещата, които би трябвало да се отчитат.