Здравей Гост

Изгорени планети

• 70 Отговора
  • 15930 Прегледи
*

Lillie

• 30532
Изгорени планети
« Отговор #20 -: Януари 05, 2006, 07:25:22 pm »
Цитат

Покрай тия хора с изгорени планети, които добре познавам, бих казала, че те дефакто са си избрали почти да посветят живота си на някоя от аналогиите на изгорената планета, т.е. проявяват силно пристрастие към нещо си, заради съвпада му със Слънцето.  Имат да научат нещо важно по тая планета и тай-добре да си изяснят какво е то, за да не им се случи в някой момент да “ритат срещу ръжена”.
Всъщност познавам само двама души с изгорена планета - и в двата случая става въпрос за Венера.  Едната е "изгоряла" в Козирог  /плюс Луна в Телец, а Венера всъщност е управител на асц във Везни/ и намирисва на върл материализъм... Ситуацията с другата е по-интересна, но и сложна - изгорена Венера /преди Слънцето/, ретроградна, включена в т-квадрат с интерсептирани Марс/Сатурн и Нептун. Марс/Сатурн са фокус на конфигурацията и се намират в 7ми дом. Манифестацията на изгорената Венера и като цяло на конфигурацията  най-ясно, ми се струва, се вижда във връзките /същото си мисли и притежателката на този хороскоп/... явно наистина това е сферата от опитността ни, където се налага да положим специални усилия, за да се чувстваме щастливи и цялостни  независимо доколко субективно може да бъде схващането ни за *щастие* и *любов* - все аналогии на Венера...  :unsure:  :o  :)
« Последна редакция: Януари 06, 2006, 12:09:20 am от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
Изгорени планети
« Отговор #21 -: Януари 05, 2006, 10:27:35 pm »
Цитат

"Меркурий при мен е изгорял, минутки някакви за точен съвпад..."

Ами ако са "броени минутки", както казваш, би трябвало тогава да се интерпретира като *в сърцето на Слънцето*, нали така  /ако орбисата на съвпада е до 17 или максимум 30 минути/...?  :o  ;)  :)
« Последна редакция: Януари 05, 2006, 10:44:10 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
Изгорени планети
« Отговор #22 -: Януари 05, 2006, 10:43:36 pm »
И в продължение на темата за изгорени планети...

Няма "добри" и "лоши" зодиакални знаци, а тези, които са незаети от планети и други важни астроточки в наталната ни карта, независимо от всичко ни изправят пред предизвикателството да ги интегрираме като неразделна част от Цялото, представено чрез астрологичната мандала. И когато се сблъскваме с понятието "поразени/ранени" планети или знаци, в повечето случаи се има предвид наличието на напрегнати аспекти. Макар че това не е най-адекватната дума, защото напрегнатите аспекти са своего рода *императив*, т.е. те ни карат, предизвикват ни да търсим изход, намирайки се в сложна ситуация, и като се справяме в кризисни моменти ние всъщност израстваме. От гледна точка на кармичната астрология  Душата еволюира чрез мъки и страдания, преодолявайки ограниченията на физическото тяло и реалната действителност, а не окъпана в шампанско и рози... Затова си представете натална карта с преобладаващи тригони, която е статична, т.е. образно казано може да ни "накара"  /разбира се, не фактическото наличие на определени планетни конфигурации и акцентът върху определени стихии, а по-скоро устремът на душата активно да се развива или да се носи по течението на живота/  да пропилеем живота си във фотьойла пред телевизора с пуканки, бира и дистанционното в ръка...
И всъщност каква е разликата между *изгорена* и *ретроградна* планета?
За изгорена се приема планета в близко съединение със Слънцето, докато тъй нареченото ретроградно и директно движение - от астрономическа гледна точка - е илюзорен феномен, наблюдаван от Земята. Аналогично е и посланието на ретроградната планета: нищо не е такова, каквото изглежда на пръв поглед. От тази гледна точка разгръщането на потенциала на ретроградната планета зависи от нас самите и тук отново е налице двойнственост и особена специфика в проявлението на характеристиките на планетата във всичките й или някои аналогии... По този начин и конкретния зодиакален знак не би трябвало да се разглежда откъснат от другите и, на първо място, се обръща внимание на срещуположния знак, т.е. в опозиция.
Във връзка с феномена "изгореност"  да разгледаме специфичните качества и характеристики на съвпада Слънце/Планета.
Съединението на планета със Слънцето бива три вида. Ако е налице съвпад с орбиса от 1 до 17', се счита, че планетата се намира *в сърцето* на Слънцето. Това означава, че качествата на планетата са силно изразени, акцентирани.
Когато разстоянието между Слънцето и планетата варира в границите от 17' до 2,5*, такава планета се нарича *изгорена*. Функцията на изгорената планета се "ограничава"  /нарочно го слагам в кавички, тъй като би трябвало вече да сте останали с впечатлението, че интерпретацията на изгорените планети при различните автори придобива различна "окраска" по черно-бялата скала с всички вариации и оттенъци на сивото/ само в областта, в която се проявява въпросната планета /вероятно тук се имат предвид най-вече знакът, домът и мажорните аспекти на изгорената планета?/. От тази  /донякъде твърде категорична/ гледна точка се приема, че функцията на изгорената планета бива "блокирана", "капсулирана". Например, ако Меркурий е изгорен, авторът предполага човек с донякъде ограничен интелект. В какъв смисъл обаче "ограничен"? Според автора изявата на изгорената "добра" планета просто се блокира или, ако трябва да сме по-точни и не така крайни в преценката си, може би по-скоро се "неутрализира".  И тук отново е налице разграничаване на *добри* и *лоши* планети: "зла изгорена Венера", "добър изгорен Нептун" и т.н.
Понятието *планета в лъчите на Слънцето* се използва при планетно съединение със Слънцето с отклонение от 2,5 градуса за границите на орбисата. Такава планета се "захранва" от Слънцето и изявата й става по-ярка и забележителна.
Какъв всъщност е принципът на съединението? Съединението е аспект с "ден"-ска природа, т.е. неутрален  /"ян" - мъжко начало, Слънце, Ден; "ин" - женско начало, Луна, Нощ; “ден” – андрогинно начало, алхимичен съюз между два и повече елемента/. Съвпадът между две планети обединява, съюзява техните качества и характеристики, като при това често планетите се "оцветяват" една друга, т.е. взаимно. По правило един или два ключови съвпада често формират символичното "ядро" на космограмата, т.е. хороскопа, което съдържа най-важните характеристики на личността…
И отново ще повторим, че за изгорена се приема планета в съединение със Слънцето с орбиса не повече от 3 и не по-малко от 0,5 градуса, макар че фактически не съществува единно и общовалидно мнение относно орбисите, в границите на които се приема, че е налице този феномен. Счита се, че при орбиса до 3*  /а още по-добре до 2*/  влиянето е особено силно изразено, някои астролози обаче приемат по-широки орбиси  до 8-10*, но... наистина все още сме изправени пред безброй въпроси и съмнения.
Според редица автори, например, за основни ключови качества на изгорена Венера се приемат "добронамереност", "любов към обществото/към ближния", "усет за хармония", "копнеж по прекрасното" - все венерини аналогии... От друга страна, т.е. успоредно с това  е възможно тези ключови характеристики да бъдат "капсулирани" - и само от свободната воля на индивида зависи дали и доколко те ще бъдат "пробудени" и "изживени" в реалния живот, или - поради субективната "невъзможност" на индивида да ги реализира - да бъдат проектирани, т.е. прехвърлени върху някой друг съобразно принципа на огледалото...

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Guest

Изгорени планети
« Отговор #23 -: Януари 06, 2006, 08:43:12 am »
Цитат
Цитат

"Меркурий при мен е изгорял, минутки някакви за точен съвпад..."

Ами ако са "броени минутки", както казваш, би трябвало тогава да се интерпретира като *в сърцето на Слънцето*, нали така  /ако орбисата на съвпада е до 17 или максимум 30 минути/...?  :o  ;)  :)
 :P сигурно е така, щом казваш, но не знам какво означава това :o

пропуснах да кажа, че често имам проблем с изразяване на мислите ми

излизат твърде сложно произнесени за околните и не добре подредени

това особено си личи сега, когато ми се налага точно и ясно да се изразявам/в настоящата ми работа/ :blink:  

*

Lillie

• 30532
Изгорени планети
« Отговор #24 -: Януари 06, 2006, 12:00:09 pm »
Цитат

"...пропуснах да кажа, че често имам проблем с изразяване на мислите ми. Излизат твърде сложно произнесени за околните и не добре подредени.
Това особено си личи сега, когато ми се налага точно и ясно да се изразявам/в настоящата ми работа/ :blink:"
Не знам дали това, което казваш, е свързано с "изгорен" или "в сърцето на Слънцето"  Меркурий... по принцип се гледа цялата карта, а в конкретния случай аспектите на Меркурий  :o  ;)  Чувала съм за аналогичен ефект при Меркурий в предизвикателен аспект с Нептун или Уран /а понякога и Сатурн, макар че аспектите със Сатурн дават от една страна неувереност и съмнения, а от друга - подредена и логична мисъл/... аз самата имам тригон Меркурий/Нептун, който не е предизвикателен, а плавен аспект, но независимо от всичко също понякога ми се отразява в смисъла, за който ти споменаваш...  :blink:  :)

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Kali

• **
  • 1411
Изгорени планети
« Отговор #25 -: Януари 06, 2006, 01:21:53 pm »
Привет Лили,
 Би ли погледнала имам ли и аз изгорени планети? Родена съм на ........ Ако да, кои са те?
 Благодаря.
« Последна редакция: Май 31, 2007, 07:55:49 am от Kali »
Ние можем да бъдем промяната, която искаме да видим в света.

*

Guest

Изгорени планети
« Отговор #26 -: Януари 06, 2006, 01:58:43 pm »
Цитат
Цитат

"...пропуснах да кажа, че често имам проблем с изразяване на мислите ми. Излизат твърде сложно произнесени за околните и не добре подредени.
Това особено си личи сега, когато ми се налага точно и ясно да се изразявам/в настоящата ми работа/ :blink:"
Не знам дали това, което казваш, е свързано с "изгорен" или "в сърцето на Слънцето"  Меркурий... по принцип се гледа цялата карта, а в конкретния случай аспектите на Меркурий  :o  ;)  Чувала съм за аналогичен ефект при Меркурий в предизвикателен аспект с Нептун или Уран /а понякога и Сатурн, макар че аспектите със Сатурн дават от една страна неувереност и съмнения, а от друга - подредена и логична мисъл/... аз самата имам тригон Меркурий/Нептун, който не е предизвикателен, а плавен аспект, но независимо от всичко също понякога ми се отразява в смисъла, за който ти споменаваш...  :blink:  :)
да, права си имам квадрат Меркурий и Уран :o  

*

Lillie

• 30532
Изгорени планети
« Отговор #27 -: Януари 06, 2006, 02:43:44 pm »
Цитат
"Би ли погледнала имам ли и аз изгорени планети? Ако да, кои са те?"

Виждам, че Юпитер е на по-малко 4 градуса разстояние преди Слънцето... но пак ще повторя, че не бих се осмелила да правя интерпретации на "изгорени" /сравнително/ бавни планети  :unsure:  ;)  Другото нещо, което прави впечатление, е че кулминиращият близо до МЦ откъм 9 дом Уран се намира в мидпойнта Венера/Юпитер, т.е. същевременно е в опозиция и с двете планети - намира се, тъй да се каже, срещу фокалната точка на съвпада между тези две планети... отбелязвам го обаче като "даденост" в хороскопа ти, интерпретацията на която бих оставила на някой по-знаещ и с повече опит...  :o  ;)  :)
« Последна редакция: Януари 06, 2006, 02:45:21 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
Изгорени планети
« Отговор #28 -: Януари 06, 2006, 02:55:34 pm »
опссс... стана ми интересно и току-що открих, че имам Уран в същия мидпойнт  :rolleyes:  каквото и да означава това в радикса... ;)  :blink:

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
Изгорени планети
« Отговор #29 -: Януари 06, 2006, 03:11:16 pm »
До Kali:
Между другото, как си в образователната /и духовна/ сфера - имаш ли някакви успехи там?  :rolleyes:  ;)

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Guest

Изгорени планети
« Отговор #30 -: Януари 06, 2006, 04:13:02 pm »
привет на всички ;) благодаря ви ,че все пак сте потърсили нещичко за моя плутон ,но да не се заблуждавам погледнах пак картата си и там е съединението на слънчо с плутон <1гр.43 искам да бъда по-точна за да не ви подвеждам.Според мен плутон е изгорена планета в случая. :rolleyes:  

*

Lillie

• 30532
Изгорени планети
« Отговор #31 -: Януари 06, 2006, 06:16:19 pm »
Виж, лично за мен въпросът за изгорена бавна планета, т.е. започвайки от и отвъд Сатурн е доста деликатен. Из руските астро сайтове ще срещнеш най-вероятно какви ли не писания и интерпретации на "изгорен Сатурн", "изгорен Нептун" и прочие... Но това обаче ни изправя отново пред дилемата на двойнствената и нееднозначна интерпретация в астрологията, особено що се отнася до тъй наречените "висши" планети, т.е. тези отвъд Сатурн.
Не знам... донякъде не съм съгласна, че да речем при "изгорен Плутон" проявленията на планетата ще са "подчинени" на слънчевия принцип и дори "блокирани"   :blink:   По един начин се интерпретира изгорен Меркурий, Венера, Марс, друг обаче е начинът при разглеждане на трансцендентните планети - Уран, Нептун, Плутон... Доколкото съм чувала, светило в съвпад или друг силен аспект с висша планета "попива" част от характеристиките й, а не обратното, т.е. планетата да действа съобразно изискванията на Его-то, представено символично от Слънцето в хороскопа   :o  :ph34r: Но, разбира се, може и да греша...   :rolleyes:

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
Изгорени планети
« Отговор #32 -: Януари 06, 2006, 11:28:15 pm »
Лека-полека стигнахме до заключението, че проявленията на изгорените планети донякъде са двойнствени и могат да обединяват дори две диаметрално противоположни качества, т.е. такава планета е същевременно и силна, и слаба. От астрологическа гледна точка балансът и интеграцията на изгорената планета зависят от статуса й по знак/дом, позицията й спрямо кардиналния кръст в хороскопа  /осите Асц-Дсц и МЦ-ИЦ/ и аспектите й в радикса. От гледна точка на свободната ни воля интеграцията и проработката на изгорената планета, т.е. разгръщането на позитивния потенциал  зависят най-напред от нас самите. По този начин нека го приемам така, че "силата" и "слабостта" на изгорената от Слънцето планета са нещо, което е в пряка и непосредствена връзка със самоосъзнаването ни като част от Цялото, т.е. факта, че ние сме част от Вселената и Вселената е част от нас, т.е. е вътре в нас, представена чрез 12-те знака на астрологичната мандала, която е алхимичен съюз на стихии и качества...

Казвам го, за да "смекча" донякъде ефекта на двойнственото и дори понякога прекалено категоричното тълкуване на изгорените планети, изразяващо се често в окачествяването на планетата като изцяло и/или предимно "позитивна" или "негативна".

И конкретно по въпроса на Kali за символиката на изгорен Юпитер в хороскопа.
Да приемем на първо място факта, че символичното "изгаряне" представлява много точно съединение на планетата със Слънцето, т.е. астрономически тя се намира в аурата на светилото, което е индикация за това, че характеристиките на Планетата и Слънцето се обединяват в едно свързано цяло. Всъщност не може да се отговори еднозначно кои качества ще доминират и преобладават - тези на Слънцето или на планетата. Както и при всички планетни съвпади, тук може би е приложим принципът на силата на планетите, т.е. с оглед на това коя планета е по-силна по знак, дом, стихия... Например, изгорена ретро Венера в Лъв  /Слънце "на трон" в собствен знак, а Венера е ретроградна/  или директна във Везни, където Слънцето е в падение, а Венера - в своята обител; същото, предполагам, важи и за домовете... По същия начин може да се проследи кои аспекти ще се явяват символичен "проводник" на енергията на изгорената от Слънцето планета, а кои ще я "капсулират" или по някакъв начин "възпрепятстват" - най-вече от психологическа гледна точка, имайки предвид, че една планета  /или планетен съвпад, стелиум, струпване/ може да получава същевременно и хармонични, плавни  и дисхармонични, твърди аспекти. От своя страна дисхармоничните аспекти неслучайно се наричат още "предизвикателни", защото те ни предизвикват, тласкат да се развиваме и да променяме вътрешната си и външна реалност.

И ето една кратка преведена и леко редактирана интерпретация за "изгорен Юпитер", представляващ всъщност много точен съвпад на Юпитер със Слънцето. Приема се, че при наличие на изгорен Юпитер в наталната карта съществува тенденция индивидът да посвети живота си  /да го осъзнава като своя "мисия"/ на духовен авторитет, представен чрез институция, учение, доктрина, ментор или просто Учител, да се идентифицира с абстрактна или конкретна идея, схващане, светоусещане или определена социална позиция, която е нашата връзка с висшия Аз. В хармоничен вариант - отдаденост на принципа, вярата или определена философска концепция/духовна доктрина, безкраен идеализъм, оптимизъм. Предизвикателството на аспекта се състои в това да направим ясно разграничение  като дефинираме границите на истинския ни Аз, представен чрез индивидуалната ни опитност в реалния физически свят,  и висшия Аз, чието въплъщение са духовните /и обществени/ идеали. В повечето случаи за индивида с изгорен Юпитер висшето, академично образование /в съвременното цивилизовано общество/ е приоритет №1 и му е необходимо като въздухът, който диша. В негативен вариант може да бележи пълно робуване на някаква /абстрактна/ система от знания или схващания, високомерие, големи претенции и изисквания. Този аспект не е от най-лесните за съзнателен контрол и често ни налага необходимостта /и предизвикателството/ да се изправим лице в лице пред Истината като абстрактно понятие и  истината в житейски план - за нас самите, за любимите ни и близки същества от гледна точка на страничен наблюдател...

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Kali

• **
  • 1411
Изгорени планети
« Отговор #33 -: Януари 07, 2006, 12:36:17 am »
Здравей Лили,
 Благодаря за подробните обяснения. На мен наистина ми харесва да уча, но избирателно-само това, което ми е интересно. Освен това действително често си позволявах да давам съвети и поучавам. Постепенно спрях да го правя, понеже осъзнах, че всеки има своя истина, всеки има право да сгреши или да не сгреши и така да добие собствен опит. А и кой е казал, че аз съм права.
  Духовните ми търсения започнаха съвсем отскоро и то защото се наложи, нямам избор. АН много ми помага и ми дава ценни съвети. Затова чета този сайт. Жалко, че темите в "Мистика" са много по-малко.  :rolleyes: А от астрология нищо не разбирам, особено като си говорите с планети и домове-тази част от изреченията обикновено прескачам.
  Вече започнах да търся истината, не гледам еднозначно на нещата от живота.
  С други думи , ти беше доста точна.
  P.S. Досега не съм си правила натален хороскоп и не към имала конкретни очаквания за отговора ти.  :)  

*

Lillie

• 30532
Изгорени планети
« Отговор #34 -: Януари 07, 2006, 12:05:54 pm »
Цитат

"Духовните ми търсения започнаха съвсем отскоро и то защото се наложи, нямам избор..."
За добро или зло повечето от нас започват да търсят "Истината", "светлина в тунела" и т.н., когато обстоятелствата го наложат... макар че не са малко и тези, които го правят просто...от любопитство, интерес...  :blink:  ;)
Винаги има избор - стига да поискаме да го видим. Или поне така казват...  :unsure:  :o  :)

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
Изгорени планети
« Отговор #35 -: Януари 07, 2006, 08:01:51 pm »
*Via combusta*

Дотук направихме скромен опит да обясним феномена "изгорена планета", астрологическото му значение и принципа на действие в хороскопа. Да обобщим само, че принципът на изгорената планета на първо място е субективен, т.е. тя функционира най-вече съобразно интересите на Его-то, представено чрез Слънцето по знак, дом и аспекти в хороскопа. Независимо от оценката на околните  /заобикалящия свят/  и начина, по който възприемат посланието на изгорената планета, тя винаги ще иска да блести, окъпана в светлината на Слънцето, чийто принцип да не забравяме, че е преди всичко егоцентричен, затова дори и в случай на проекция принципа на планетата  нейните функции и качества са неразделна  /макар и понякога сенчеста/ част на индивидуалността...

Изгорените  /лат. combusti/ планети, както вече изяснихме, са тези, които са разположени непосредствено преди или зад Слънцето, т.е. на разстояние по-малко от 4 градуса от точно съединение със светилото. В този случай се счита, че качествата на аспекта донякъде се "изкривяват", а влиянието на изгорената планета се "ограничава", т.е. планетата функционира *предимно* в сферата на личността, символизирана от Егото, и *сравнително* рядко приема видима, външна форма. Съединението в границите на по-малко от 30 минути приема се, че отново "предизвиква" символично изкривяване: планетата попада *в сърцето* на Слънцето и нейното влияние добива *преимуществено* доста специфичен и дори "болезнен" характер. Арабите наричат това положение "ал-казими", затова в европейската астрология то често е аналог и на феномена *изгорена планета*. В различните астрологични школи се приемат обаче различни орбиси за изгорена планета - до 3, 4, 8 и дори 10 градуса.
В тази връзка, при положение на планетата е на разстояние до 17 градуса от Слънцето в същия знак,  се счита, че тя се намира *в лъчите на Слънцето*. Тази позиция донякъде тушира, отслабва изявата на планетата , но не по начина, по който го прави нейното изгаряне от Слънцето.

Наред с понятието "изгорена планета" в астрологията съществува тъй нареченото *Via combusta*, което в превод означава "изгорен път". Древните астролози са използвали този термин като аналог на струпването на неподвижни звезди в първите градуси на съзвездието Скорпион. Неговият център е Антарес. По еклиптиката изгореният път се простира на 10 градуса от двете страни на центъра.
И, за да сме по-точни, това е съзвездието Змиеносец, намиращо се между Скорпион и Стрелец. В астрологията този сектор се нарича "изгорени градуси" и се приема, че попадналите там планети се проявяват или отрицателно, или поне нетипично, нехарактерно, т.е. отново е налице известна специфика в тяхната изява в хороскопа.
Изгореният път via combusta  се простира от 15* Везни до 15* Скорпион. В традиционната хорарна астрология е прието, че ако Асцендентът или Луната попадат между тези две точки, т.е. в тези "изгорени" градуси, не е препоръчително да се правят каквито и да било изводи и заключения, и редица авторитетни средновековни астролози твърдят, че всеки сигнификатор, попаднал в границите на този интервал, става неефективен.
Единствено изключение прави градусът на благотворната неподвижна звезда Спика в 23*19' Везни. Тази позиция се счита за най-благоприятна.

Феноменът "изгаряне" в хорарната астрология:

Както споменахме вече, планетата се приема за "неефективна" в случай, ако е изгорена, т.е. когато се намира в границите на 8,5 градуса от точен съвпад със Слънцето, - тогава енергията й се счита за "възпламенена" от слънчевите лъчи. Уилям Лилли казва, че когато управителят на Асцендента  /в хорарната карта/ е изгорен, тогава или въпросът не е зададен разбираемо, т.е. не дефинира същността и смисъла на запитването,  или просто не е формулиран сполучливо. Авторът изказва своето съмнение обаче относно това, че правилото е приложимо във всички случаи, и според него, от емпирична гледна точка наличието на "изгорен" управител на 1-ви дом все още не определя картата като "неподходяща" или "нерадикална". При всички положения обаче функцията на изгорената планета е отслабена, "засенчена" от Слънцето. Приема се, че положението е по-сериозно, когато планетата се приближава, т.е. прави апликиращо съединение със Слънцето, докато на сепариращото съединение се отдава не толкова съществено значение.  
Според традицията се приема, че когато планетата е в *казими*, т.е. се намира на разстояние до 17 минути от точно съединение със Слънцето, тя е изключително силна. Така твърдят и древните астролози, макар че съществуват разногласия относно степента на обоснованост и аргументираност на това твърдение, затова на всеки астролог се предоставя правото да се ръководи от собствения си опит.
Съединението на двете светила, т.е. Слънцето и Луната, известно като "новолуние", в хорарната астрология се счита за изключително неблагоприятно, особено ако е в апликация  /сближаване/. Но дори и тези условия не са достатъчни, за да възпрепятстват интерпретацията на картата.

И да се върнем към  *via combusta*. Локализацията на "изгорения път" се свързва със съзвездието Змиеносец, т.е. от 23 до 30 градуса Скорпион.
Друг источник сочи, че хипотетичното *via combusta*  /лат. "изгорен път" или понякога дори "път на гибелта"/ заема сектор от Зодиака, простиращ се от 13* Везни до 13* Скорпион. Според митологията това е пътят, начертан от Фаетон в момента, в който той паднал, поразен от гръмотевицата на Зевс, след като се е опитал максимално да се доближи до Слънцето и не съумял да се справи с колесницата на Хелиос.
Всъщност Via combusta няма връзка със съзвездието Змиеносец. Срещат се и други хипотетични интервали, отбелязващи via combusta, но в хорарната астрология се използва предимно този интервал.

Тези градуси се приемат за много активни точки в хороскопа - при условие, че са активирани от попаднали там планети. От една страна те са възможност за развитие потенциала на човека, от друга страна обаче това става по пътя на трансформацията, съпроводена с много загуби, символична смърт, разрушение и възраждане към нов живот…

« Последна редакция: Януари 07, 2006, 08:44:01 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
Изгорени планети
« Отговор #36 -: Януари 07, 2006, 08:13:02 pm »
И още за via combusta тук:

http://clubastrology.net/phpBB2/viewtopic.php?t=1378

:)

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Kali

• **
  • 1411
Изгорени планети
« Отговор #37 -: Януари 08, 2006, 03:10:12 pm »
Lillie, да не би да ми казваш, че съм задала въпроса в неподходящ момент, или че изводите , които правя са неверни? Много се обърках. :blink:

*

Lillie

• 30532
Изгорени планети
« Отговор #38 -: Януари 08, 2006, 03:58:09 pm »
Ааааа...не, нищо подобно не съм имала предвид   :rolleyes:  :o  :)

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Kali

• **
  • 1411
Изгорени планети
« Отговор #39 -: Януари 08, 2006, 04:18:15 pm »
В такъв случай, извини ме за невежеството и ми отговори моля те с прости думи моят Юпитер изгорен ли е или не е? А в първия отговор правилно ли съм те разбрала? :)