Здравей Гост

Вечното дете

• 34 Отговора
  • 4766 Прегледи
*

Hm

• **
  • 1397
Вечното дете
« -: Февруари 06, 2012, 05:34:59 pm »
Наричат го още вечният младеж.

Според вас кои аспекти показват, че си имаме работа с такива хора? Познавате ли такива и кое в наталната им карта показва точно това?

http://nb.nadezhda.org/podr.html?id=40

Вечното момче - за Питър Пан и Белия Принц

Или защо жените се влюбват в необвързващите се мъже.

Вечното момче - за Питър Пан и Белия Принц

Той е жив, забавен, духовит, сърдечен и много мил. Младее – дори и да наближава 40-те. Забавно е да се говори с него. Забавно е да се флиртува с него. Забавно е да се излиза с него. Умее да омайва. Действа като глътка свеж въздух. И оставя впечатлението, че всичко е прекрасно.

Докато нещата не станат сериозни.

Или за да сме по-точни – докато жената не се опита да направи нещата сериозни.
И тогава нейният очарователен съвременен принц светкавично разкрива другата страна на своята природа – своя доведен до съвършенство талант да се измъква и, ако нещата загрубеят - своята безмилостна категоричност, когато слага края.
Диагнозата на приятелките е категорична – поредният кретен, разбил сърцето ви.
Диагнозата на психолозите – мъж, който твърде силно се идентифицира с архетипа на Puer Aeternus или вечното момче.

С това объркващо на пръв поглед понятие последователите на Юнг определят един конкретен тип мъже, които твърде дълго остават дълбоко свързани с чертите, проявите и психологията на 18-20 годишните младежи. Корените на "диагнозата" ни отвеждат до античността – до детето бог Иакх от "Метаморфози" на Овидий, което по-късно започва да се идентифицира с Дионис и Ерос.

В своя "Лексикон", посветен на аналитичната психология на К.Г. Юнг, известният психолог Дарил Шарп определя този тип мъже като водещи един непостоянен, вечно подчинен на очакването и не-усядането живот поради постоянния си страх да изпаднат в ситуация, от която може да се окаже невъзможно да избягат. В най-авторитетно изследване по въпроса "Проблемът за Puer Aeternus" Мари-Луиз фон Франц от своя страна разсъждава, че най-ужасното нещо за този тип мъже е да се обвържат или да бъдат ангажирани с нещо конкретно. За тях всяка обичайна, типична ситуация е ад.

Така че всяко женско желание за по-голяма ангажираност, всяка мисъл за съжителство или, недай си боже, за брак, за този тип мъж са равносилни на затвор. И той поема по единствения познат и сигурен път – този на отстъплението. Защо избира този път? Не може да обясни. И е прав. Поне в това не ви лъже.

Някъде далеч в миналото му нещо изначално и много дълбоко се е объркало. Объркала се е първата му, най-значима и незабравима негова любовна история – тази със собствената му майка. Тя може и да е била прекрасна история. Дори твърде прекрасна. Проблемът е, че по някакъв начин го е лишила от способността или желанието да поеме риска от отговорността и болката, които носи съзряването и някъде много дълбоко и несъзнателно той е отказал да порасне. И това се е превърнало в източника на всичко прекрасно и ужасно в неговия живот. Защото неспособността му да се задържи на едно място не се отнася само до жените в живота му. Тя засяга и работата му. Докато е вдъхновен , този тип мъж е в състояние да работи и цяло денонощие без да мигне. В мига, в който се появи рутината и той няма възможност да я прекъсне, да попътува, поспортува (екстремно по възможност) или просто да зачезне – тогава той губи интерес. За него винаги някъде там дебне нещо по-интересно и привлекателно.

Не трябва и твърде прибързано този тип мъже да бъдат обвинявани, че са неверни. Не, те са верни – много при това. Проблемът е, че са верни на всички жени и никога на една-единствена. Те са се посветили на постоянното търсене на Прекрасната и Съвършената, в която да преоткрият майка си – впускат се и задействат цялото си очарование и артистизъм в нейното покоряване. Имат я. И се разочароват. В крайна сметка съвършени жени няма, нали? И изобщо – коя ли от нас може да издържи на тайничката и неосъзната конкуренция с мама?

http://www.spiralata.net/bb/viewtopic.php?t=814&sid=5090518fade88a71d4208169b0b1409a

МнениеПуснато на: Пет Апр 16, 2010 9:12 pm    Заглавие: Проблемът за PUER AETERNUS на Мари-Луиз фон Франц    Отговорете с цитат
Книгата е част от серията "Студии по юнгианска психология от юнгиански аналитици", и съдържа множество лекции (представени в института "Карл Густав Юнг" в Цюрих, през зимния семестър на 1959-1960 година), които разглеждат проблема за Puer Aeternus. Включени са анализи на следните произведения:

1. Малкият принц от Антоан дьо Екзюпери
2. Царството без пространство от Бруно Гец

Периодично ще помествам на части анализа на "Царство без пространство", на Бруно Гец.

Част от първа лекция:

Puer Aeternus е името на бог от античността. Самите думи идват от Метаморфози на Овидий и се прилагат към детето-бог в елевсинските мистерии. Овидий говори за детето – бог Иакх, наричайки го puer aeternus, и изтъквайки ролята му в тези мистерии. По-късно детето-бог се идентифицира с Дионис и бог Ерос. Това е божественият младеж, който се ражда в нощта на тази типична елевсинска мистерия на култ към майката и който е един вид спасител. Той е бог на растежа и възобновяването, бог на божествената младост и отговаря на източни богове като Тамуз, Атис и Адонис. Значи, названието puer aeternus означава вечна младост, но ние го използваме и за описание на известен тип млади мъже с изразен майчин комплекс, които се държат по определен начин.
По принцип мъжът, който се идентифицира с архетипа на puer aeternus, остава твърде дълго с младежка психология-т.е. всички онези характеристики, нормално за младеж на 17-18 години, продължават и в по- късния живот и в повечето случаи придружени с подчертана зависимост от майката...

Такива хора изпитват големи затруднения в адаптирането към социалната ситуация и в някои случаи проявяват фалшив индивидуализъм, в смисъл, че като нещо много специално , човек няма нужда да се адаптира, защото това би било невъзможно за такъв скрит гений и т.н. Може да се проявява и арогантно поведение към други хора, което се дължи едновременно на комплекс за малоценност и лъжливи чувства на свръхценност. Такива хора трудно намират подходящо занятие, защото на каквото и да попаднат то никога не е точно или приблизително точно това, което искат. Винаги има някой Косъм в супата. Жената също никога не е търсената: тя е едно приятно гадже, но винаги има едно „но”, което спира всякаква определена привързаност. Това води до една форма на невроза, която Байнис описва като „временен живот”, т.е странната нагласа или чувството, че човек още не е в реалния живот. Той върши едно или друго но когато става дума за жена или за работа, все не е това, което се търси, и винаги си фантазира, че някога, в бъдеще, ще дойде истинското нещо. Ако тази нагласа продължава, това означава траен вътрешен отказ да се отдадеш. Заедно с това в по- голяма или по-малка степен върви един комплекс на Спасителя или Месията – тайната мисъл, че един ден ще успееш да спасиш света: ще откриеш последната дума във философията, религията, политиката, изкуството или нещо друго. Това може да стигне до наченки или до патологична мегаломания чрез идеята, че твоето време „тепърва ще настъпи”. За такъв мъж най – ужасното нещо е да бъде ангажиран по какъвто и да било начин. Той изпитва огромен страх да се обвърже, да се потопи напълно във времето и пространството и да бъде отделно човешко същество, каквото е. Винаги се страхува да не бъде хванат в ситуация, от която е невъзможно да се измъкне. Всяка обичайна ситуация е ад.
Нещото което той абсолютно отрича, е отговорност за каквото и да било, както и да понася товара на дадена ситуация.
Общо взето, положителното качество на подобни младежи е известна духовност, която идва от относитлно близкия контакт с несъзнавваното. Много от тях притежават младежки чар и вълнуващото усещане на глътка шампанско. С тях е много приятно да се говори. Имат интересни неща за казване и действат ободряващо върху събеседника. Не харесват конвенционални ситуации, задават сериозни въпроси и се насочват право към истината. Те търсят една истинска религия, нещо характерно за младежите до 20 годишна възраст. Обикновено младежкият им чар остава и в по-късните фази на живота, но има и един друг тип puer aeternus, който не проявява чара на вечната младост и в него не свети архетипът на божествения младеж. Напротив, той живее в постоянен унес и това също е типична младежка характеристика. Но сънливата дрямка е само външен аспект и ако проникнете през него, вътре ще откриете живо въображение...
Казаното до тук е кратко описание на основните черти на някои млади мъже, които хванати в майчиния комплекст се идентифицират с puer.

*

Hm

• **
  • 1397
Re: Вечното дете
« Отговор #1 -: Февруари 06, 2012, 05:39:36 pm »
Когато е засегната жена, се прави връзка с Алиса в Страната на чудесата.

Такава жена е puella aeterna.

Тя остава вечната дъщеря или сестра, която се интересува от личния си любовен живот, но не иска да става съпруга и майка. Понякога и е трудно да напусне дома си и остава да се грижи за майка си и баща си, вместо да стане способна да води свой собствен живот.

Мъжете и жените, които страдат от този комплекс, вечно живейт с мисълта за "още не"! Те вечно смятат, че тяхното време още не е дошло, че в бъдеще ще постигнат нещо велико, винаги се подготвят за промяната, но никога не стават напълно готови за нея. Някои модели на живота се повтарят постоянно, без да се постига реална вътрешна или външна промяна.

« Последна редакция: Февруари 06, 2012, 05:46:04 pm от Hm »

*

iva22

• *
  • 151
« Отговор #2 -: Февруари 06, 2012, 07:15:21 pm »
тази тема ми е много близка и болна  :blink: често попадам на подобни екземпляри
доколкото знам в хомеопатията идеята за puer aeternus присъства в лекарството mercurius, затова е логично да търсим връзка с Меркурий...  дали не е съвпад с Луна..? в случая, за който се сещам, Луната е в съвпад с Меркурий и то в 4 дом - т.е. "мама с детенце/момченце в къщи"  :blink:

*

Divna

• 2478
« Отговор #3 -: Февруари 06, 2012, 08:51:02 pm »
Единственото вярно за "още не" са децата, никога не съм искала такива и не мисля че някога ще поискам.

Kakvo v kartata ti pokazva, 4e ne jelae6 da dade6 jivot?

*

abroad

• 2187
« Отговор #4 -: Февруари 06, 2012, 09:26:43 pm »
Купсида на 5-ти дом е в Риби, нямам планети вътре. У5 Нептун е във 2-ри дом в Стрелец, най-аспектираната планета, при това аспектите са хармонични-тригони и секстили.

интересно, когато някой е толкова категоричен по отношение на искане или не искане на нещо си :blink:
къде и как са Венера, Юпитер, Луна?

*

iva22

• *
  • 151
« Отговор #5 -: Февруари 06, 2012, 09:29:00 pm »
MayFlower, не мога да кажа за твоя съвпад...но Меркурий в 6 дом се чувства изключително добре. А що се отнася до децата - да, права си, че най-лесно е да "направиш" едно дете, но много по-трудно е да го отгледаш и да го направиш човек, доста по-трудно от покоряването на каквито и да било висини..но това е друга тема..всеки прави своя избор.

*

Kaya

• 2893
« Отговор #6 -: Февруари 06, 2012, 10:05:05 pm »
в картата ти е опозето луна- плутон

луна- деца плутон- хадес и твоят неосъзнат страх за отглеждането им:)
Надявам се вселената да помага и на моите другарчета. Ще ги чакам.

« Отговор #7 -: Февруари 06, 2012, 10:22:42 pm »

Това е обсебващата и поглъщаща майка, която не желае да освободи детето си и да му позволи да порастне, за да не я напусне. Но това влияние може да е неуловимо и неосъзнато.

Благодаря ви за разясненията Kaya и Hm!
You light, the skies up above me
A star, so bright you blind me
All the stars are coming out tonight
They're lighting up the sky tonight
For you!

*

abroad

• 2187
« Отговор #8 -: Февруари 06, 2012, 10:32:00 pm »
Венера в Близнаци в 8-ми, У8-ми и 12-ти дом, а също и на асцендента. Отново хармонично аспектирана-тригон Плутон, секстил Марс.
Юпитер в 9-ти в Рак, У3, неаспектиран.
Луна в 6-ти в Овен, семисекстил Слънце, съвпад Меркурий, секстил Венера, тригон Марс, тригон Нептун, опозиция Плутон.

добре е, че си се захванала с астрология, може и да откриеш че искаш дете, колкото по-рано, толкова по-добре :blink:

*

iva22

• *
  • 151
« Отговор #9 -: Февруари 06, 2012, 11:01:09 pm »
Късмет  :blink:

« Отговор #10 -: Февруари 06, 2012, 11:11:46 pm »
Късмет  :blink:

Блаодаря и на теб Ива22 :blink:
You light, the skies up above me
A star, so bright you blind me
All the stars are coming out tonight
They're lighting up the sky tonight
For you!

*

Divna

• 2478
« Отговор #11 -: Февруари 08, 2012, 02:55:47 am »
Единственото вярно за "още не" са децата, никога не съм искала такива и не мисля че някога ще поискам.

Kakvo v kartata ti pokazva, 4e ne jelae6 da dade6 jivot?

Не мога да определя точно кое в натала ми предопределя това нежелание да създам поколение, всъщност не знам и какво точно се гледа освен пети дом. Купсида на 5-ти дом е в Риби, нямам планети вътре. У5 Нептун е във 2-ри дом в Стрелец, най-аспектираната планета, при това аспектите са хармонични-тригони и секстили.

Точно като при мен.  :blink: Е, няма как да пропусна Сатурн, който е на 6* в опозиция на Нептун.  ;)

Бих казала че съм много сериозен и методичен човек, имам си един списък с приоритети и цели в живота, в който децата дори не са поставени и на последно място, изцяло липсват. Според мен няма по-лесно от това да създадеш едно дете. Много по-трудно е да се развиеш в други насоки и да постигнеш други висини!  Майчинското чувство при мен явно липсва, но все пак всеки от нас идва на тази земя с определена цел и моята явно не е репродукция.

Да дадеш живот и да му помогнеш да стане човек не е никак от най-лесните задачи. Трудно е и всеки човек, който е поел ролята да е родител знае каква отговорност е.

Разбира се, че всеки има право на избор. Всеки си живее своя живот и за всеки усещането за щастие е различно. Това че не изпитваш майчинско  чувство не е подсъдимо. Не е нужно да се защитаваш и как ли не да се защитаваш (извини ме ако не е така, но просто така го почувствах). Познавам много хора, които не желаят да имат деца и никога не са желали. Всеки от тях си има своята философия по този въпрос.

Кой е пробладаващият елемент в радикса ти?

*

Uran

• 6041
« Отговор #12 -: Февруари 08, 2012, 12:33:08 pm »
Едната ми сестра, също земно пролетно Слънце, не желае деца. Не го е казвала в прав текст, но в житейските и приоритети размножаването не е на първите 5 места. Не е егоист- напротив.
Селските пръчки "предполагат" "яловост", но...и това не е  ;D(даже има един аборт) просто има други цели. Възможно е един ден да преосмисли нещата.
 Аз лично проявявам разбиране към всякакви избори.

*

Divna

• 2478
« Отговор #13 -: Февруари 08, 2012, 12:51:27 pm »

Не, не заемам отбранителна позиция в никакъв случай :blink: За щастие живея в общество, изключително толерантно във всеки един аспект! Разбира се, в България е съвсем различно и доста пъти съм била обект на ретрогадно мислене и нападки в това отношение, но то си е разбираемо като се има предвид нивото на интелигентност в страната.

Картата ми е огнена, имам само едно Слънце в земен знак и малко Вода, другото е Огън ;)

Така си и помислих.  ;D Личи от постовете ти. Спокойно изразяваш това, което мислиш и чувстваш без да се страхуваш, че ще бъдеш "съдена".
Като цяло българите сме нация, която обича да съди. Има много нещастни хора от това, че не живеят своя си живот, а живота на някой друг. Българинът отдават твърде голямо значение за това какво съседите, колегите, родителите ... мислят за него. С една дума се страхува да живее своя си живот.
В държавата, в която живееш, навярно обществото не е патриархално и това ти помага много да не се чувстваш задължена да дадеш живот.

И асцендента ли е огнен?  :blink:

*

Uran

• 6041
« Отговор #14 -: Февруари 08, 2012, 01:37:58 pm »
И нейният е везни. :blink:

*

Divna

• 2478
« Отговор #15 -: Февруари 08, 2012, 01:58:48 pm »
Divna, асцендентът ми е Везни. Имам Марс в Лъв в съвпад с МЦ, Сатурн в Лъв, Луна и Меркурий в Овен, Марс е управител на 2-ри, 6-ти и 7-ми дом, най-издигнатата планета в картата ми е и много силно усещам влиянието му в характера и действията си. Имам  и няколко огнени тригона.

Темпераментна си.  :blink:

*

Lillie

• 30532
« Отговор #16 -: Февруари 08, 2012, 02:49:23 pm »
Като цяло българите сме нация, която обича да съди. Има много нещастни хора от това, че не живеят своя си живот, а живота на някой друг.

За съжаление е така, Дивна.
В тази държава усетих на собствен гръб какво е да бъдеш постоянно "съден" за нещо... за това, което си. Дори за начина, по който се радваш и усмихваш.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Asol

• 4140
« Отговор #17 -: Февруари 08, 2012, 03:03:49 pm »
Като че ли всеки един човек в някакъв момент може да се държи по такъв начин - его какво да правиш.  ;)  А някои може погрешно да тълкуват личната позиция на друг човек, а тя просто отразява неговата гледна точка.
Сетих се за онази притча за магарето, бащата и сина. Във форума на бг мама пък една потребителка е пуснала следното продължение:

Цитат
Аз даже, бих я продължила така:

...След кратко вървене  пеша, бащата и синът срещнали друга група хора, от която подочули:

-Гледай ги пък тия- ходят пеш! Нямат пари и едно магаре да си купят... Ууу!!!
« Последна редакция: Февруари 08, 2012, 03:08:48 pm от Asol »

*

Grace

• 2257
« Отговор #18 -: Февруари 08, 2012, 03:21:13 pm »
Цитат
Една от най-щастливите ми приятелки има и Слънце и Сатурн в съвпад в 12 дом - добър съпруг (с 19 години по - възрастен от нея, артист) и баща, който и до сега се грижи за нея и никога не е отсъствал.
- цитат Анабел

Цитат
Ooo, tova li4no az ne go namiram za 6astie, po-skoro za udobstvo (da ima koii da se griji za teb).
- цитат Дивна
Цитат
Като цяло българите сме нация, която обича да съди.
- цитат Дивна

на пръв поглед не съдим никого, но дали можем да повярваме в наглед невероятното и да преодоляваме социалните предразсъдъци ?

*

Lillie

• 30532
« Отговор #19 -: Февруари 08, 2012, 03:46:28 pm »
Цитат
Ooo, tova li4no az ne go namiram za 6astie, po-skoro za udobstvo (da ima koii da se griji za teb).

А правите ли разлика между съдническа позиция и изразяване на мнение?

На Дивна не съм й адвокат, но ми се струва, че в този пост тя изразява личното си виждане и споделя какво не би я удовлетворило нея, не се стреми да съди въпросната особа.
Но ако чрез сравняване с някой се стремим да изразим нашето неодобрение, тогава може би сте прави.

Ако споделя, че не бих била щастлива в еди какъв си брак, това означава ли, че автоматично осъждам всички жени, които се чувстват комфортно в такъв брак?

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.