Здравей Гост

Източни и западни планети спрямо Слънцето

• 46 Отговора
  • 9729 Прегледи
*

abroad

• 2187
Преди време се размислих по повод астрологичен спор от тук: Източни и западни планети спрямо Слънцето за определянето на позицията, особено на Меркурий и Венера, спрямо Слънцето и не стигам до задоволителен отговор.
Напиример западна Венера (за която в общия случай се брои моята) се свързва с изява в изкуствата - което съвсем не съвпада с реалността, ако я разглеждаме като източна си е съвсем на място, при все други налични показатели и за изкуство и за фиананси.
За Меркурий - ако, според популярната теория е източен, следва да е и професионално определящ и други производни, но дали е така :thinking:

Практико-теоретични идеи и наблюдения в тая връзка?

*

abroad

• 2187
Re: Източни и западни планети спрямо Слънцето
« Отговор #1 -: Февруари 19, 2012, 08:51:44 pm »
Като цяло източните планети се считат за по-практично ориентирани.
Трябва да има и все някаква връзка с Изток-Запад в последните столетия и изявен материализъм в полза на вторите ;D

*

Lillie

• 30532
« Отговор #2 -: Февруари 19, 2012, 09:03:59 pm »
При мен реализацията (и талантите) са по западните планети, т.е. изгряващи след Слънцето.
Марс ми е ориенален, с него не намирам нищо общо.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

abroad

• 2187
« Отговор #3 -: Февруари 19, 2012, 09:11:17 pm »
При мен реализацията (и талантите) са по западните планети, т.е. изгряващи след Слънцето.
Марс ми е ориенален, с него не намирам нищо общо.

но въпросът остава
Марс ти е ориентален според популарната практика, но според спорната е оксидентален, та пак да питам кое определяте като вярно практично

*

Lillie

• 30532
« Отговор #4 -: Февруари 19, 2012, 09:19:11 pm »
Коя е спорната?
Осцидентален ми е Сатурн спрямо Луната, Марс е ориентален спрямо Слънцето.
Поставяш Слънцето (или Луната) на АС и гледаш кои планети вече за изгряли (над хоризонта), а кои още не са.  :blink:

Цитат

A planet is said to be oriental (източна) of the Sun when it rises and sets before the Sun; occidental (западна) of the Sun, when it rises and sets after the Sun. Planets are said to be stronger when oriental of the Sun and occidental of the Moon.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #5 -: Февруари 19, 2012, 09:27:34 pm »
Значи "западни" означава изгряващи след Слънцето. Сега разбрах. Защото си мислех, че тъкмо обратното. Че западно и източно е като при западна и източна елонгация (понеже бяха загатнати Меркурий и Венера).

При мен всичко е изгряло преди Слънцето (само Слънце и Хирон имам под хоризонта). Реализацията е по източните планети. Благодаря ти, Лили, за информацията за силата на планетите.
« Последна редакция: Февруари 19, 2012, 10:32:34 pm от Mirabella »

*

Lillie

• 30532
« Отговор #6 -: Февруари 19, 2012, 09:29:50 pm »
И аз наскоро щях да се объркам коя планета е "преди" и коя е "след" Слънцето, уточних го с практикуващ астролог, добре запознат с астрономията. И тази тема дойде някак синхронично, точно по тоя въпрос си мислех тия дни.  :blink:

Според точката на слънчевия изгрев се определя, т.е. над и под хоризонта.

http://www.skyscript.co.uk/gl/oriental.html
« Последна редакция: Февруари 19, 2012, 09:34:26 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Stella

• 7765
« Отговор #7 -: Февруари 19, 2012, 09:35:27 pm »
Имат се предвид посоките на изгрев и на залез.
Възхищавам се на сърцето ми, защото дори да е ранено в приятелството или любовта, намира сили да победи, защото все още вярва в истинските стойности ♥ ♥ ♥

*

Lillie

• 30532
« Отговор #8 -: Февруари 19, 2012, 09:38:38 pm »
Мисля, че такава беше и концепцията за дорифориите в класическата астрология, определящи статуса на родения.
Спрямо Слънцето и спрямо Луната се гледат. Сещам се, че за Слънцето бяха по-важни източните планети, а за Луната тези, които са на запад от нея.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

abroad

• 2187
« Отговор #9 -: Февруари 19, 2012, 09:49:51 pm »
Значи "западни" означава изгряващи след Слънцето. Сега разбрах. Защото си мислех, че тъкмо обратното. Че западно и източно е като при западна и източна елонгация (понеже бяха загатнати Меркурий и Венера).

още един правилно разбрал, точно в сегашното и предишното е спорът :blink:
питането е - кое е вярно

*

abroad

• 2187
« Отговор #10 -: Февруари 19, 2012, 09:56:43 pm »

"меркурий изгрява (вижда се) малко преди изгрева на слънце. Слънцето изгрява от изток и тръгва по "петите" на меркурий, който е изгрял преди него. Т.е. ако застопорим слънцето при изгрев и поставим там посока изток, меркурий ще стои на запад от него. Елонгацията, ъгъла между слънце и меркурий, се отваря в посока запад ( отправната точка е слънцето, не меркурий)."

друг е въпросът защо АС е най-източната астрологична точка, а ДС най-западната, т.е. наобратно

« Отговор #11 -: Февруари 19, 2012, 09:58:03 pm »
E, значи нищо не съм разбрала. Язък, че ми е източен Меркурият, почти в максимална западна елонгация (без 3-4 градуса). ;D Астрономията по я чаткам. В началото като се включих във форума, бях писала разни астрономични коментари.

*

priya

• **
  • 1263
« Отговор #12 -: Февруари 19, 2012, 10:02:38 pm »

друг е въпросът защо АС е най-източната астрологична точка, а ДС най-западната, т.е. наобратно

;D Те затова някои източни астролози рисуват хороскопа с ДЦ на мястото на АЦ...

"По-умният винаги отстъпва" - това обяснява господството на глупостта в света!

*

Lillie

• 30532
« Отговор #13 -: Февруари 19, 2012, 10:04:58 pm »
Същата дефиниция срещнах и във форума на astrologyweekly:

Цитат

Oriental and occidental only count as far as the opposition to the Sun, then the other one takes over. Like, if you were to go to the left of the sun and count your oriental planets, the oriental part of your chart would effectively end when you got the degree opposite the degree of your sun, then any planet that occupies a degree from the opposition to the conjunction of the sun would be occidental. So, there is definitely a cut off point and if you don't have anything there, then you have no oriental planet and you can definitely have more than one planet being either occidental and oriental.

С други думи, поставяме знака и градуса на Слънцето на Асцендента и планетата, която е най-близо до него и се намира над хоризонта, т.е. в горната хемисфера, се счита за ориентална.
Така можем да видим кои планети са източни и кои са западни спрямо Слънцето. Ако символично ги придвижим от точката на изгрева към зенита, можем да видим коя от планетите ще кулминира първа.

При мен, ако гледам само планетите от септенера, само Марс е преди Слънцето. И наистина проявявах марсови заложби съвсем несъзнателно и инстинктивно в предучилищна възраст, преди да тръгна на училище и да ме "социализират". За касапската си страст мисля, че съвсем наскоро бях споделила (с уклон към хирургията  ;D). А когато тръгнах на училище, изникна проблем с липсваща физическа подготовка, в това отношение бях доста зле. Към втори-трети клас започнаха да се проявяват способностите по Меркурий и Венера - двете планети вървят след Слънцето, в същия знак.

Всички останали планети от септенера са ми под хоризонта, от които най-късно ще изгрее и кулминира Сатурн, от гледна точка на Слънцето той е залязъл и се движи към надира. Затова предполагам, че плодове от положения труд и признание ще има на доста по-късен етап в живота (Сатурн е в знака Лъв), с това си обяснявам защо тригонът му със Слънцето дава много бавна материализация на резултатите.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #14 -: Февруари 19, 2012, 10:07:46 pm »
"меркурий изгрява (вижда се) малко преди изгрева на слънце. Слънцето изгрява от изток и тръгва по "петите" на меркурий, който е изгрял преди него. Т.е. ако застопорим слънцето при изгрев и поставим там посока изток, меркурий ще стои на запад от него. Елонгацията, ъгъла между слънце и меркурий, се отваря в посока запад ( отправната точка е слънцето, не меркурий)."

Мисля, че това можем да отнесем към концепцията за хелиакалните изгреви и залези, а не към ориенталните и осциденталните планети. Вероятно има някаква тънка разлика, която аз лично не мога да схвана, не съм много веща в астрономията и ми куца пространствената представа.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Kaya

• 2893
« Отговор #15 -: Февруари 19, 2012, 10:11:11 pm »

;D Те затова някои източни астролози рисуват хороскопа с ДЦ на мястото на АЦ...

арабите така правят
хелиакалните нямат ( доколкото ми е известно)  двоумене за къде е ац= изгрев

« Последна редакция: Февруари 19, 2012, 10:16:55 pm от Kaya »
Надявам се вселената да помага и на моите другарчета. Ще ги чакам.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #16 -: Февруари 19, 2012, 10:18:41 pm »
Ако не греша, концепцията за хелиакалните изгреви и залези се свързва с видимостта на планетите преди изгрев и респ. преди залез слънце, т.е. тя е повече астрономическа.

http://www.skyscript.co.uk/mercuryorbit.html

http://www.skyscript.co.uk/venus2.html

При мен Марс е ориентален, т.е. би трябвало да е изгрял преди Слънцето, но е "невидим" (затова не са се проявили по-нататък касапските заложби  ;D).

Изводът е, че двете концепции не са тъждествени.

http://en.wikipedia.org/wiki/Heliacal_rising

« Последна редакция: Февруари 19, 2012, 10:24:39 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

priya

• **
  • 1263
« Отговор #17 -: Февруари 19, 2012, 10:24:24 pm »
Не грешиш. Видимост/невидимост <=> източност/западност на планетите са различни неща.

В темата от другия форум май са ги омешали  двете.
"По-умният винаги отстъпва" - това обяснява господството на глупостта в света!

*

Lillie

• 30532
« Отговор #18 -: Февруари 19, 2012, 10:26:33 pm »
Видимост/невидимост <=> източност/западност на планетите са различни неща.

Цитат

The heliacal rising of a star (or other body such as the moon, a planet or a constellation) occurs when it first becomes visible above the eastern horizon for a brief moment just before sunrise, after a period of time when it had not been visible.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

abroad

• 2187
« Отговор #19 -: Февруари 19, 2012, 10:28:41 pm »
Не грешиш. Видимост/невидимост <=> източност/западност на планетите са различни неща.

В темата от другия форум май са ги омешали  двете.

май така :thinking:
и все така си оставам без мнение и със съмнения