Здравей Гост

Опозицията - среща със себе си чрез другите

• 162 Отговора
  • 31869 Прегледи
*

Hm

• **
  • 1397
Да поговорим за опозицията. Може да видите вие какви рожденни и транзитни опозиции имате и как срещате себе си чрез другите.

Явно опозицията е Венерианска по природа. Ако си представим оста 1-7 дом, вие сте по първи дом, а другите по срещуположния дом.

в психологията се казва, че това, което не осъзнаваме в собствената си психика, го срещаме чрез външния свят. Ще ви дам пример. Наскоро пуснах тема за puer aeternus и puella aeterna - архетипът на вечният младеж и вечната девойка. Там пише подробно за този архетип. Това са хора, които не желаят да се обвързват и не желаят да носят никакъв товар. Те имат затруднения в това да си намерят подходяща работа, не искат да създават семейство, не желаят да носят никакъв товар и в пряк и в преносен смисъл. Това е човек, който е много Ураниански. Неговият противоположен архетип е този на мъдрият стар човек, senex, който е Сатурниански.

Когато вие проявявате в себе си архетипа на Вечния младеж или вечната девойка, които не желаят да се обвързват с нищо и желаят абсолютна свобода, тогава противоположният архетип - този на Мъдрият стар човек (който може да има отрицателни и положителни характеристики, както и неговата противоположност), остава в несъзнаваното. Ако вие проявявате архетипа на Мъдрия стар човек и ако сте човек, който се товари с много отговорности, то противоположният архетип - този на свободолюбиви младеж, остава във въшето несъзнавано.

Предполага се, че ще срещнете това, което е в несъзнаваното ви чрез другите хора. Ако сте крайно свободолюбиви, може да се наложи да се сблюскате с ограничаващи личности. Ако сте консервативни, може да се наложи да си имате вземане-даване с хора, които изобщо не спазват правила.

В книгата на Ерин Съливан за транзитите на Сатурн пише за опозицията на рожденния и транзитния Сатурн. Опозицията предполага полярност между човека и другите. Това е Венериански период. Понякога има фантазии за някакви романтични връзки, които са мъчителни.

Ето какво пише в книгата аспектите в астрологията на "Сю Томпкинс":

"Несъмнено ние осъзнаваме и притежаваме половината от опозицията, преди да осъзнаем и другата половина. Можем да отхвърлим енергия, но психиката настоява за цялост и затова изисква енергията на отхвърлената планета да нахлуе в живота ни по някакъв начин и ще навлезе до степента, до която сме я отчуждавали. И така, ние срещаме тази привидно чужда енергия извън себе си в друг човек, група или обект и се превръщаме в нейна "жертва". Това се подразбира под термина "проекция".
На нас ни е предложена възможността да станем по-осъзнати и да "приюотим нашата отхвърлена планета всеки път, която я срещнем извън себе си в друг човек или група. Ние ще я срещаме отново и отново, докато дойде осъзнаването. Това не е несправедливо или "лошо", защото докато не изживеем всички страни на нашата природа, ние не можем да бъдем цялостни. При изживяването само на едната страна от опозицията използваме само половината енергия, с която разполагаме."

Освен това, опозициите са и люшкане между две крайности - това са планетите в двата края на опозицията.

Кажете какви са вашите опозиции и да видим как се проявяват в живота ви.

Re: Опозицията - среща със себе си чрез другите
« Отговор #1 -: Февруари 20, 2012, 11:18:56 am »
Ми аз имам 11 опозиции  ;D Всичките ли да ги изброявам :unsure:
Основно Слънце- Сатурн,Слънце-Нептун, Мерк -Сатурн,Сатурн-Хирон...т.н
От всичките първата е най-гадната  :rolleyes: ;D
Бедата е там, че пределите на разумното се налагат от малоумните.

*

Freya

• **
  • 1178
« Отговор #2 -: Февруари 20, 2012, 11:20:58 am »
От толкова много приказки, не разбрах съвсем каква е конкретната цел. За наталните опозиции ли говорим, за опозиция на транзит към натална или и двете?
В натала имам опозиция Слънце - Луна. От към транзити - имам опозиции на тр. Юпитер към Плутон и Венерата. Транзитен Марс към Юпитера, тр. Уран към Меркурий... и това са.

*

Hm

• **
  • 1397
« Отговор #3 -: Февруари 20, 2012, 11:30:19 am »
От толкова много приказки, не разбрах съвсем каква е конкретната цел. За наталните опозиции ли говорим, за опозиция на транзит към натална или и двете?
В натала имам опозиция Слънце - Луна. От към транзити - имам опозиции на тр. Юпитер към Плутон и Венерата. Транзитен Марс към Юпитера, тр. Уран към Меркурий... и това са.

Транзитен Уран към рожден Меркурий - сега може да откриеш в себе си ресурсите да си вътрешно и съответно външно свободна, чрез общуване с другите, четене на книги и друго по Меркурий, може и с мислене.

Опозиция Слънце - Луна - кое подтискаш в себе си - чувствата или разума? Желанието да изпъкваш, да блестиш, да се изявяваш и да те забелязват или желанието да си в сянка, уединена и да се грижиш за другите. Или се люшкаш между двете?
Ако си към едното, може би срещаш хора от другия тип около себе си. Ако предпочиташ чувствата и уединението на Луната, вероятно срещаш хора, които искат да блестят и да се забавляват около себе си.

*

Hm

• **
  • 1397
« Отговор #4 -: Февруари 20, 2012, 11:33:20 am »

По първата - изявяваш ли себе си или се самоограничаваш? Ако е второто - срещаш хора, които те ограничават. Желаеш ли да се забавляваш и правиш ли го или някоя отвън те ограничавав забавленията?

По първото и второто - излизаш ли навън, за да се забавляваш  иизавиш себе си или се самоизолираш? Или срещаш хора и обстоятелства, заради които стоиш изолирана?

*

Papy

• 4343
« Отговор #5 -: Февруари 20, 2012, 11:42:03 am »
Сатурн-оп меркурий и слънце
Плутон-оп юпитер
Нептун-оп марс

*

vanilla

• **
  • 1578
« Отговор #6 -: Февруари 20, 2012, 11:44:43 am »
транзитите на планетите и по точно опозициите изкарват на показ и на фокус проблеми и характеристики, които отричаме и не можем да приемем за себе си....или тъпчем дълбоко у себе си.....естествено, за да ги осъзнаем и приемем като част от света и от себе си...това са едни от най-големите уроци.....защото в крайна сметка сме хора и се учим.....

« Отговор #7 -: Февруари 20, 2012, 11:46:16 am »

По първата - изявяваш ли себе си или се самоограничаваш? Ако е второто - срещаш хора, които те ограничават. Желаеш ли да се забавляваш и правиш ли го или някоя отвън те ограничавав забавленията?

По първото и второто - излизаш ли навън, за да се забавляваш  иизавиш себе си или се самоизолираш? Или срещаш хора и обстоятелства, заради които стоиш изолирана?

За опозцията Слънце-Сатурн може би се ограничавам,за второто -срещам наистина хора,които ме ограничават  ;) Обичам да се забавлявам,но не ми е приоритет в живота, рядко излизам по кръчми и дискотеки и повечето не го правя заради мъжо да не прави муцуни  :-\ ;) Язък ми за водолейския асцендент  ;D

*

Freya

• **
  • 1178
« Отговор #8 -: Февруари 20, 2012, 11:47:18 am »
Цитат
Транзитен Уран към рожден Меркурий - сега може да откриеш в себе си ресурсите да си вътрешно и съответно външно свободна, чрез общуване с другите, четене на книги и друго по Меркурий, може и с мислене.

О, чудесно, тъкмо това съм си пожелала за тази година.. чрез общуване ще да е...и с действие, с четене на книги няма да стане  ;D

Цитат
Опозиция Слънце - Луна - кое подтискаш в себе си - чувствата или разума? Желанието да изпъкваш, да блестиш, да се изявяваш и да те забелязват или желанието да си в сянка, уединена и да се грижиш за другите. Или се люшкаш между двете?
Ако си към едното, може би срещаш хора от другия тип около себе си. Ако предпочиташ чувствата и уединението на Луната, вероятно срещаш хора, които искат да блестят и да се забавляват около себе си.

Чувствата съм подтискала... но те в крайна сметка са избили, с гръм и трясък. Желанието да блестя е било повече на лице, макар и другото да се е проявявало на моменти. Слънцето е надделявало и в двата случая... но Луната се е включила подобаващо в определен момент... така че сега търся баланса между двете!  :blink:
Когато съм в едната крайност съм срещала хора от другата и обратното, да. За това най-добре е по средата! ха!  ;D
В същтност АЦ ми е точно по средата на опозицията, да взема да го гушна здраво и да се закотвя за него!  :rolf:

*

vanilla

• **
  • 1578
« Отговор #9 -: Февруари 20, 2012, 11:54:08 am »
при опозициите човек често залита по двата края на опозицията, но целта на опозицията е да се намери баланса, средната точка, хармоничното взаимодействие между двете планети участващи в аспекта предполагам за това е венерианска по природа.......
може би при опозиция Слънце - Сатурн .....трябва да се погледне как се проявява тригона или секстила между двете палнети и да се стремим към баланс и положителна изява на аспекта.....

« Отговор #10 -: Февруари 20, 2012, 11:55:42 am »
при опозициите човек често залита по двата края на опозицията, но целта на опозицията е да се намери баланса, средната точка, хармоничното взаимодействие между двете планети участващи в аспекта предполагам за това е венерианска по природа.......
може би при опозиция Слънце - Сатурн .....трябва да се погледне как се проявява тригона или секстила между двете палнети и да се стремим към баланс и положителна изява на аспекта.....
Специално този аспект мисля,че добре го отработвам,търся златната среда и гледам да не изпадам в крайности.  ;)

*

sladurkata

• **
  • 1504
  • Риба въдичар
« Отговор #11 -: Февруари 20, 2012, 11:56:20 am »
натално нямам опозиция, в момента тр. марс прави опозици със слънцето ми и меркурий.

когато тр. сатурн направи опозиция със слънцето ми преди две години и половина срещнах мъж, чиято луна е в опозиция със слънцето ми и няма измъкване оттогава, явно не мога да отработя нищо в тези взаимоотношения

*

vanilla

• **
  • 1578
« Отговор #12 -: Февруари 20, 2012, 11:57:42 am »
Специално този аспект мисля,че добре го отработвам,търся златната среда и гледам да не изпадам в крайности.  ;)
към другите опозиции ако успееш да подходиш така ще е добре, но както видях ако са 11 хич не изглежда да е лесна работата  :-\ :blink:

« Отговор #13 -: Февруари 20, 2012, 12:00:31 pm »
към другите опозиции ако успееш да подходиш така ще е добре, но както видях ако са 11 хич не изглежда да е лесна работата  :-\ :blink:

;D Не питай, и повечето дори все още немога да разбера в какво се изразяват,много съм в началото на астрологията.  ;D

*

Hm

• **
  • 1397
« Отговор #14 -: Февруари 20, 2012, 12:01:05 pm »
натално нямам опозиция, в момента тр. марс прави опозици със слънцето ми и меркурий.

когато тр. сатурн направи опозиция със слънцето ми преди две години и половина срещнах мъж, чиято луна е в опозиция със слънцето ми и няма измъкване оттогава, явно не мога да отработя нищо в тези взаимоотношения

Смяташ ли, че този мъж е твърде емоционален и твърде семейно ориентиран, а ти да си по-разумно мислеща и повече да желаеш свобода? И този мъж дали смяташ, че те ограничава по някакъв начин?

*

sladurkata

• **
  • 1504
  • Риба въдичар
« Отговор #15 -: Февруари 20, 2012, 12:04:48 pm »
да емоционален е, подозирам че луната му е в съвпад с асцедента. за семейно ориентиран не знам, май наистина още отначало беше обмислял такова развитие на отношенията ни. и да, аз желая да съм свободна (луна в стрелец), но слънцето в 8ми дом дърпа към пълното сливане с партньора. проблемът по-скоро е у мен

*

Hm

• **
  • 1397
« Отговор #16 -: Февруари 20, 2012, 12:19:25 pm »
да емоционален е, подозирам че луната му е в съвпад с асцедента. за семейно ориентиран не знам, май наистина още отначало беше обмислял такова развитие на отношенията ни. и да, аз желая да съм свободна (луна в стрелец), но слънцето в 8ми дом дърпа към пълното сливане с партньора. проблемът по-скоро е у мен

Неговата луна е в опозиция с твоето Слънце. Дали не срещаш аспект от своята Луна чрез него? Мисля, че Луната също желае сливане.
Неговата емоционалност дразни ли те? Ако е така, значи отричаш своята емоционалност и подтискаш чувства.

« Отговор #17 -: Февруари 20, 2012, 12:30:28 pm »
Цитат
[в психологията се казва, че това, което не осъзнаваме в собствената си психика, го срещаме чрез външния свят. Ще ви дам пример. Наскоро пуснах тема за puer aeternus и puella aeterna - архетипът на вечният младеж и вечната девойка. Там пише подробно за този архетип. Това са хора, които не желаят да се обвързват и не желаят да носят никакъв товар. Те имат затруднения в това да си намерят подходяща работа, не искат да създават семейство, не желаят да носят никакъв товар и в пряк и в преносен смисъл. Това е човек, който е много Ураниански. Неговият противоположен архетип е този на мъдрият стар човек, senex, който е Сатурниански.

/quote]
Да потвърдя, че точно така. При мен по оста 1-7 дом. Аз съм супер отговорен и организиран човек, а съпругът ми - точно обратното. АС - Стрелец, 7-ми дом - Близнаци. Той е Близнаци. И сме абсолютното описание на горецитираното.

Опозицията е Меркурий /7-ми/ - Нептун /1-ви/. "Може би не мога да изясня с думи или действия какво очаквам от другите."
Е, има и жокери - Слънце тригон Уран, Венера тригон Уран /в моята карта/. ;D

*

Papy

• 4343
« Отговор #18 -: Февруари 20, 2012, 01:23:29 pm »

Опозицията е Меркурий /7-ми/ - Нептун /1-ви/. "Може би не мога да изясня с думи или действия какво очаквам от другите."

а може да няма нужда от думи, защото интуицията работи на 100%?

*

Hm

• **
  • 1397
« Отговор #19 -: Февруари 20, 2012, 01:42:58 pm »

Да потвърдя, че точно така. При мен по оста 1-7 дом. Аз съм супер отговорен и организиран човек, а съпругът ми - точно обратното. АС - Стрелец, 7-ми дом - Близнаци. Той е Близнаци. И сме абсолютното описание на горецитираното.

Е, има и жокери - Слънце тригон Уран, Венера тригон Уран /в моята карта/. ;D

Не е нужно да търсиш пряко по опозицията на 1-ви и 7-ми. В случая се има предвид символично тази ос. Има се предвид, че опозицията е на принципа - Аз - 1-ви дом и другите - 7-ми дом.

Може да го потърсиш където и да е в твоята карта, което ти дава Сатурниска личност. Вероятно имаш и силен, но не много изявен в някои области Уран.

Можеш да го откриеш и в синастрията с мъжа ти. И може да е и с квадартура. Кое свободолюбиво или мързеливо у него и в лош аспект с нещо сериозно при теб?