Здравей Гост

Взаимната рецепция - сила,дом,аспекти!

• 56 Отговора
  • 9983 Прегледи
Взаимната рецепция - сила,дом,аспекти!
« -: Февруари 23, 2012, 04:01:55 pm »
Какво смятате вие за взаимната рецепция на планетите? Колко са силни ако са между лични планети (Слънце, Луна, Меркурий, Марс, Венера ) ? Колко, ако са между социални ( Юпитер, Сатурн ) ? Или между трансцендентални ( Уран, Нептун, Плутон ) ? Каква роля играят в различните домове като съчетания или какви аспекти правят по между си? Давайте и лични примери :)

Аз имам Уран в Козирог в 6д и Сатурн във Водолей в 7д. - полусекстил. Като цяло в ежедневието ми присъстват доста хора, а и работата която върша също ги включва.

Давайте  :P
:)

*

Stella

• 7765
Re: Взаимната рецепция - сила,дом,аспекти!
« Отговор #1 -: Февруари 23, 2012, 05:50:56 pm »
Терминът "социални" планети ,мисля, че не се разбира добре от хората. Социалните планети са много лични, когато паднат в моя хороскоп, особено, ако ми управляват личните планети или асцендента.
Възхищавам се на сърцето ми, защото дори да е ранено в приятелството или любовта, намира сили да победи, защото все още вярва в истинските стойности ♥ ♥ ♥

*

Stella

• 7765
« Отговор #2 -: Февруари 23, 2012, 05:55:10 pm »
А ти как ще разтълкуваш взаимна рецепция на Марс в Рак в 8-ми дом, който е в квадрат с Луна в Овен в 5-ти дом? Мислиш ли, че когато планетите си разменят местата, всяка ще действа така, все едно е на трон и дали това е добре за аспекта между тях, който е квадрат?
Марс в 5-ти дом вече не е на трон по дом. А Луна в 8-ми дом отива в падение. ;)
Възхищавам се на сърцето ми, защото дори да е ранено в приятелството или любовта, намира сили да победи, защото все още вярва в истинските стойности ♥ ♥ ♥

*

Stella

• 7765
« Отговор #3 -: Февруари 23, 2012, 05:59:30 pm »
Аз не признавам становището за взаимната рецепция.
Давам следния пример: Меркурий в Стрелец е в опозиция на Юпитер в Близнаци.
Нито Меркурий се изразява като силно поставен в Близнаци и типичните му меркуриево-стрелешки черти са налице, та чак "накъртват". Нито Юпитер е цъфнал и вързал, така че да е взел нещо от качествата на Юпитер в Стрелец.

Не мога да се съглася, че рецепцията помага на планетите да се изявят така, все едно са на трон, като да са си разменили местата.  :blink:

*

Lillie

• 30532
« Отговор #4 -: Февруари 23, 2012, 06:05:30 pm »
Според индийците взаимната рецепция е много мощна комбинация и има силата на аспект.
Дори съм чела твърдения, че две планети във взаимна рецепция действат като че ли са в собствен знак.

Имам рецепция между Венера и Юпитер в раши и между Марс и Сатурн в навамша, двойката Венера/Юпитер формира Випарита раджа йога при това. Според мен са действащи. Ако някоя планета има рецепция, по време на нейния планетен период се включва и другата планета.

Видовете рецепции се разграничават не толкова в зависимост от знаците, в които се намират планетите, а според домовете, в които попадат. Има и рецепция по накшатри - размяна на управителите, но нея още не съм я проверила как работи.

Ето тук има статия за рецепцията от гледна точка на западната астрология:
http://astrogalaxy.info/reception-astrology/

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Stella

• 7765
« Отговор #5 -: Февруари 23, 2012, 06:09:37 pm »
Според индийците взаимната рецепция е много мощна комбинация и има силата на аспект.
Дори съм чела твърдения, че две планети във взаимна рецепция действат като че ли са в собствен знак.

С първото изречение се съгласявам на 100 %.
А ако и поначало имат аспект, сила на на аспекта се удвоява.
С второто твърдение не съм съгласна.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #6 -: Февруари 23, 2012, 06:12:39 pm »
С второто твърдение не съм съгласна.

И аз не съм го проверила на практика дали така си действат.
Отчитам и рецепции по терма, по фас, ако има такива - те са за доизпипване на детайлите.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Alric

• *
  • 358
« Отговор #7 -: Февруари 23, 2012, 07:25:18 pm »
Според мен взаимната рецепция може да се разглежда като следствие от две основни характеристики на планетите:
1. Всяка планета приема в някаква степен енергиите (качествата) на знака, в който се намира.
2. Всяка планета, която не е в собствен знак, отдава част от енергията си на господаря на знака, в който се намира.

От такава гледна точка планетите във взаимна рецепция са силни, понеже на базата на горните две твърдения, получават от
енергиите на собствения си знак. Даже може да се определи силата на взаимната рецепция, като се умножи ефективността
на принципа от точка едно по ефективността на принципа от точка две.

*

Uran

• 6041
« Отговор #8 -: Февруари 23, 2012, 09:16:19 pm »
Съпругът ми има Меркурий в риби и Юпитер в близнаци. Това би трябвало да е взаимна рецепция, но не бих могла да кажа как се изявява, защото Меркурий е в съвпад със Сатурн и това допълнително го оцветява.

« Отговор #9 -: Февруари 24, 2012, 12:57:36 am »
При мен Марс е анаретен в Стрелец, но все пак е на асц., който е на 0 градуса и нещо в Козирог, Юпитер е в Овен на К4. Е, засега или аз не съм разбрала как си взаимодействат или не си взаимодействат. Но има и друго - при мен е трудно да определя коя планета с какво се проявява, тъй като енергиите са твърде силни и в същото време сменени. Причината е, че имам струпване на планети по осите, те са в два сплита - единият на Асц, другият в 3 дом близо до К4.
Само Плутон се рее сам около МЦ-то, добре, че не е съвсем на остта, защото тогава сигурно щях да живея в голяма бяла стая с меки стени и хуууубави жълти решетки  ;D
I learned a lot of great lessons from a few fucked up people.

*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
« Отговор #10 -: Февруари 24, 2012, 05:31:03 pm »
Бихме могли да приемем взаимната рецепция и като съвпад...

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

« Отговор #11 -: Февруари 24, 2012, 10:18:56 pm »
Бихме могли да приемем взаимната рецепция и като съвпад...

И аз това четох, а не като планета на трон.
:)

*

Diyana

• 2705
« Отговор #12 -: Февруари 24, 2012, 10:44:05 pm »
От рецепцията двете западнали планети не стават тронови, но стават по-малко зли.
Рецепцията влияе благотворно на напрегнатите аспекти между планетите - опозицията или квадратурата между тях не са толкова страшни - нямат много желание да се нараняват.
Една дебилитирана планета, ако е в рецепция с диспозитора си, макар и да не е в аспект с него, всякак ще си набави достатъчно силица, че да съумее да посвърши малко работа по управлението на домовете, които са й вменени в натала. Може да е с нерви, с напъни и проблеми, но ще си отметне полагащото й се. Иначе тези домове ще са си перманентно и постоянно черна дупка за натива.

Obscenis, peream, Priape, si non
uti me pudet improbisque verbis
sed cum tu posito deus pudore
ostendas mihi coleos patentes
cum cunno mihi mentula est vocanda

*

г-н Santi

• *
  • 407
  • Ten Percent Luck
« Отговор #13 -: Февруари 25, 2012, 03:08:49 am »
Аз си имам такава "играчка" в натала - Марс в Рак/5 дом/ в квадрат с Луна в Овен/1 дом/ - действието е съпроводено от емоция и чувство за "нещо си там" и за да бъркоча стане по-голям се включват Меркурий,Юпитер и Сатурн вследствие на което се получава и максимата "колкото повече толкова повече"  :mellow:.
Sun: Близнаци
Asc: Водолей
Moon: Овен

*

Asol

• 4140
« Отговор #14 -: Февруари 25, 2012, 11:51:42 am »
Получава се взаимообмен на принципите им в зависимост от комбинацията. Може би това е основното, а не това, че чрез взаимната рецепция планетата приема знака си и съответно може да се изявява все едно е в собствения си знак.
« Последна редакция: Февруари 25, 2012, 11:55:58 am от Asol »

« Отговор #15 -: Февруари 29, 2012, 08:19:06 am »
при Луна в Телец в 2 дом - взаимна рецепция - Венера Рак в 4 дом,рецепцията е по знак и по дом,
 каква е ситуацията по сила на Луната екзалтация или тронова е по силна или се отчитат и двете влияния и се повишава още силата на луната

сгрешила съм луната е във 2,корегирах
« Последна редакция: Февруари 29, 2012, 09:19:54 am от strelicka »
Свободен е само онзи, който се радва на свободата на всички...
Истински свободен е този, който няма нужда да прави избор...

*

Diyana

• 2705
« Отговор #16 -: Февруари 29, 2012, 08:27:43 am »
По рейтингите Луната ще получи 5+4 точки - пет за рецепцията по домицил и четири за екзалтацията. Венера съответно получава 4 точки заради рецепцията. Не е зле :blink:.
Obscenis, peream, Priape, si non
uti me pudet improbisque verbis
sed cum tu posito deus pudore
ostendas mihi coleos patentes
cum cunno mihi mentula est vocanda

« Отговор #17 -: Февруари 29, 2012, 09:04:30 am »
не е зле  :mellow:
 Венера държи  У2,7
Луна  - У4,5дом +светило ,юпитер,мерка
Свободен е само онзи, който се радва на свободата на всички...
Истински свободен е този, който няма нужда да прави избор...

*

elfidka

• 3129
« Отговор #18 -: Февруари 29, 2012, 09:14:49 am »
При мен Венера в Лъв и Слънце във Везни , като Венерта е и краен диспозитор на цялата карта, ма то всъщност са два диспозиторите щом са в рецепция , значи се брои и Слънцето за такъв .
Слънце - Везни
Луна – Близнаци
Асц. - Лъв
Венера – Лъв
Марс - Дева

Животът не е поемал към нас задължение да осъществява мечтите ни. Трябва да вземем каквото ни предлага и да сме благодарни, защото и по-лошо би могло да бъде !!!

*

Stella

• 7765
« Отговор #19 -: Февруари 29, 2012, 08:08:14 pm »
Гледах картата на Левон Хампарцумян. Има взаимна рецепция между Меркурий в Стрелец и ретрограден Юпитер в Близнаци. :blink: