Здравей Гост

Взаимната рецепция - сила,дом,аспекти!

• 56 Отговора
  • 9956 Прегледи
*

abroad

• 2187
Re: Взаимната рецепция - сила,дом,аспекти!
« Отговор #40 -: Февруари 16, 2013, 04:47:08 pm »
Здравейте!  :blink:

Имам взаимна рецепция между Меркурий в Рак и Юпитер в Близнаци.

За размяна на две тронови планети е пределно ясно, че действат, но в случая става въпрос за получаването на трон на едната планета, а другата получава екзалтация и това ме озадачава.

Здравей,

По прецумпция всичко си действа, зависи само какво разбираме под действие или по-скоро какво очакваме като ефект от него.
Взаимната рецепция е знак за взаимен интерес между две планети, двете се приемат и са склонни да обърнат внимание една на друга, да я посрещнат като гост в дома си с всичкото присъщо за целта уважение. Когато взаимната рецепция е по знак - очакванията и посрещането съвпадат. Ако е смесена по екзалтация и знак - очакванията на екзалтиращата може да са леко преувеличени и изискващи по право, което не се оказва лесно за домакина. Освен това от значение е силата и кондицията на домакина. В твоя случай, ако вземем Юпитер (отчитаме само есенциалната му природа, което не е достатъчно), няма как да очакваме да посрещне Меркурий в разкошен и добре уреден дом, например. Респективно няма да има много силата да му помага, не че няма да има желание. Меркурий в знака на екзалтация на Юпитер освен, че ще го уважава, направо ще е обсебен от влиянието му при собственото си изразяване, ако влизат и в контакт може да покаже най-доброто от себе си в резонанс с природата на Юпитер в съответната карта.
Знаковата взаимна рецепция може да има сходен ефект, нищо че е чрез размяна по управление.

Интересна е аналогията, на която съм попадала за Слънце във Везни и Сатурн в Овен, при това в опозииция. Авторът ги оприличава на двама пияници, които взаимно се крепят, за да стигнат до дома си, и в крайна сметка се изпокарват на улицата.

Извън шегата - ако има конфликтна конфигурация между две планети във взаимна рецепция, то тя парира до известна степен (може и до голяма) негативната проява на аспекта или връзката между тях. Ако са в добър аспект и добро космично състояние - може да се извлече и най-доброто при тяхното изразяване, в зависимост от положението им в домовете и домовете, за които носят отговорност.

« Отговор #41 -: Февруари 16, 2013, 09:56:14 pm »
Благодаря за включването и интереса към повдигнатият въпрос.  :blink:

Зададох го, защото чувствам проявлението сякаш някак си едностранчиво и се чудех дали може да е от тази рецепция, или да се дължи на някой друг фактор, който все още не разбирам. Юпитер, освен че е в Близнаци, е и в 6 дом, а наскоро четох, че проявлението на планетите в домовете на подвижните знаци попринцип е по-слабо, отколкото в другите. Освен това Юпитер по старото управителство, управлява опозиционния 12, та си направих заключението, че би трябвало в 6 да е съвсем слаб.  :( Меркурий може да няма някакво достойнство по знак при мен, но е в ъглов дом, с повече аспекти и поради това си мисля, че от двамата, той е по-силен. Не знам дали е защото на върха на 6 дом имам Близнаци, но попринцип в общият случай, често си докарвам болестите по-скоро от стрес, отколкото от друго.
Усещам мисленето си, освен като доста украсено емоционално, и като сравнително бързо, но за сметка на това, разхвърлено, обичам да знам по малко за много неща, а това май е по-скоро черта на Близнаци. За сметка на това, поне за момента, не усещам намесата на нещо рачешко в Юпитер или пък в дома, който управлява. При мен Стрелец е на върха на 12 дом, а поне за момента 12 дом ми е доста непонятен като функция и не мога да кажа как действат съставните му части. Имам риби във 2 дом, но не са на върха на никой дом, така че не знам до колко Юпитер би трябвало да има отношение към тях, но определено не бих могла да нарека себе си човек с много материални възможности.

*

Uran

• 6041
« Отговор #42 -: Февруари 16, 2013, 09:59:05 pm »
Аз имам рецепция по дом. Луна в 1 дом и Марс- в 4-ти. Не са много дружки.

« Отговор #43 -: Февруари 17, 2013, 03:56:11 pm »
Гледам на материалните възможности като необходима предпоставка към духовното развитие. Когато  имам парите, това предоставя сигурност занапред, която ми позволява да се отдам и огледам за други възможности. Мисля, че няма как човек да мисли за духовност, когато не е сигурен дали на другият ден ще има покрив над главата си и достатъчно материални средства да плати сметките си. Не се идентифицирам само с това и не мисля, че изчерпва природата ми, но определено не е нещо, чието влияние бих могла да отрека.

*

Freya

• **
  • 1178
« Отговор #44 -: Февруари 17, 2013, 05:15:44 pm »
Гледам на материалните възможности като необходима предпоставка към духовното развитие. Когато  имам парите, това предоставя сигурност занапред, която ми позволява да се отдам и огледам за други възможности. Мисля, че няма как човек да мисли за духовност, когато не е сигурен дали на другият ден ще има покрив над главата си и достатъчно материални средства да плати сметките си. Не се идентифицирам само с това и не мисля, че изчерпва природата ми, но определено не е нещо, чието влияние бих могла да отрека.
Подкрепям мнението ти!  :blink: и аз така разсъждавам
Иначе ни една рецепция взаимна нямам  ;D

*

Yaya

• 2265
« Отговор #45 -: Февруари 17, 2013, 06:09:43 pm »
аспектите със светилата са друга тема
дай пак за рецепцията - банкер за пред другите или в действителност
за щастливо стечение на обстоятелствата ли говорим или за банкерство

А може да говорим и за двете...Не бива да забравяме , че Юпитер е планета свързана с разширението...,парите , късмета..Юпитер е планетата на банкерите.
Меркурий е планета на търговията..,на комуникациите..,на документацията...на игрите...
Е представи си ги в съвпад..,защото рецепцията се превежда така... ;D ;)

Имам Юпитер в Дева и Меркурий в Риби. За съжаление, са в опозиция. Не мога да кажа, че ги усещам много положително, или пък не ги усещам изобщо. А сега имам и транзитна опозиция с Нептун и Юпитер там. :-X
Вярвам, защото е абсурдно, ако беше достоверно, щях да знам - Т. Аквински

Състраданието към животните е толкова тясно свързано с добротата на характера, че може с увереност да се твърди: не може да бъде добър към хората този, който е жесток към животните.
А Шопенхауер

« Отговор #46 -: Февруари 17, 2013, 07:25:49 pm »
Да, Акрукс, така е, усилията, които прави човек, трябва да бъдат адекватно оценявани (и заплащани). В днешни времена все по-рядко се постига това и все повече работещи са ощетени, но това е една обширна тема, която според мен е по-добре да не повдигаме в тази тема.  :blink:

*

xtz

• **
  • 633
  • Усмихвай се докато имаш зъби.
« Отговор #47 -: Февруари 18, 2013, 11:55:32 pm »
Може ли да говорим за рецепция, ако разглеждаме едната планета по дом, а другата по знак.. Не съм сигурна, че съм се изразила правилно, за това ще дам пример:)  :-[

меркурий в стрелец в 1ви дом / заточение по знак / - марс в близнаци 7ми дом / заточение по дом / , та мисълта ми беше, че марса като диспозитор на мерка би се чувствал като цар в 1ви дом, ако разменим хипотетично местата им. Мога ли да го отчитам като рецепция или се разглеждат само по домове и знаци, не комбинирано  ;D
Life is short! Break the rules, forgive quickly, kiss slowly, love truly, laugh uncontrollably, and never regret anything that made you smile!

*

Papy

• 4343
« Отговор #48 -: Февруари 19, 2013, 12:20:31 am »
Ми май не може така да се смесват :)

*

*Lina*

• *
  • 456
« Отговор #49 -: Февруари 19, 2013, 08:06:21 am »
Луна Водолей 11 дом - Сатурн Рак на К5 от към четвърти.
Не е лесно според мен, защото са във враждебен знак.Сатурн се стреми към изграждане на семейни ценности, семеен бизнес, тесни семейни връзки, докато Луната не може да се обвърже дълбоко и да допусне прекалено близко до себе си.Голямо противоречие, което води до недоволство.

*

Asol

• 4140
« Отговор #50 -: Февруари 19, 2013, 09:04:52 am »
меркурий в стрелец в 1ви дом - марс в близнаци 7ми дом.  Мога ли да го отчитам като рецепция

Марс проявява интерес към Меркурий, особено ако става въпрос за нощно раждане.
Човекът с този аспект иска ли да има последната дума по дадена дискусия, харесва ли му да предизвиква и спори с другите относно своите възгледи  ?

*

poli_z

• *
  • 133
« Отговор #51 -: Февруари 19, 2013, 09:30:01 am »
Юпитер в Лъв и Слънце в Стрелец са във взаимна рецепция нали?
А Нептун в 5 и Юпитер в 12 пак ли са в рецепция? :blink:

*

Yaya

• 2265
« Отговор #52 -: Февруари 19, 2013, 11:03:09 am »
Може ли да говорим за рецепция, ако разглеждаме едната планета по дом, а другата по знак.. Не съм сигурна, че съм се изразила правилно, за това ще дам пример:)  :-[

меркурий в стрелец в 1ви дом / заточение по знак / - марс в близнаци 7ми дом / заточение по дом / , та мисълта ми беше, че марса като диспозитор на мерка би се чувствал като цар в 1ви дом, ако разменим хипотетично местата им. Мога ли да го отчитам като рецепция или се разглеждат само по домове и знаци, не комбинирано  ;D

Това НЕ Е взаимна рецепция, а трон по дом или трон по знак.  :blink:
Вярвам, защото е абсурдно, ако беше достоверно, щях да знам - Т. Аквински

Състраданието към животните е толкова тясно свързано с добротата на характера, че може с увереност да се твърди: не може да бъде добър към хората този, който е жесток към животните.
А Шопенхауер

*

xtz

• **
  • 633
  • Усмихвай се докато имаш зъби.
« Отговор #53 -: Февруари 19, 2013, 04:27:01 pm »
меркурий в стрелец в 1ви дом - марс в близнаци 7ми дом.  Мога ли да го отчитам като рецепция

Марс проявява интерес към Меркурий, особено ако става въпрос за нощно раждане.
Човекът с този аспект иска ли да има последната дума по дадена дискусия, харесва ли му да предизвиква и спори с другите относно своите възгледи  ?

По-скоро не, но ако се наложи да има спор, познай кой е отгоре  ;D марса е ретро , а мерка съвпад с луна , и двете страни са докоснати положително от юпитер ;) мерка е голям философ ;D Винаги съм права, по отношение на спор. Не тръгвам да споря, ако не съм компетентна, но ако не съм съгласна с дадено мнение, позиция не обичам да си мълча  ;D

Наталните рецепции не съм ги изследвала, транзитните ги усещам ;)
Life is short! Break the rules, forgive quickly, kiss slowly, love truly, laugh uncontrollably, and never regret anything that made you smile!

*

vanilla

• **
  • 1578
« Отговор #54 -: Февруари 19, 2013, 08:10:17 pm »
аз имам взаимна рецепция Юпитер(в 1ви дом,У11)/Уран(в11, съуправител на 1ви) и си имат секстил......тази рецепция в някаква степен може би компенсира липсата ми на огън и въздух.....много е хубава тази рецепция, в опр. моменти я усещам много силна, дава ми високи идеали, цели, аспирации.....кара ме да се стремя към висши цели и идеали......сигурно и бунтарство.....
освен това имам рецепция Марс/Луна....Луната в Скорпион...Марс в Рак, но се чудя ....тя дали е по-силна, защото все пак ангажира Луната.....тази рецепция май е малко трудна даже.....освен това са в рецепция и по падение.....
какво ще кажете за тази рецепция.....по падение ....?
« Последна редакция: Февруари 19, 2013, 08:19:38 pm от vanilla »

*

*Lina*

• *
  • 456
« Отговор #55 -: Февруари 20, 2013, 08:13:19 am »
Ванила и аз мисля, че е трудна.Оластите, които засяга са важни за мен, но  имам чувство, че нещо ми пречи да се реализирам успешно точно там.Например с Луна във Водолей в 11 дом всеки би предположил, че имам много приятели, но в същност не е така.

« Отговор #56 -: Юли 02, 2013, 04:40:01 pm »
Как действа взаимна рецепция между Уран и Юпитер,които са и в секстил? Неочакван щастлив обрат,невероятен късмет...Защото определено не съм усетила такива неща...А как би се проявила такава рецепция ако разглеждам Юпитер като стар у-р на Десцендента си?
''Скромността е за тези,които нямат други качества освен нея!''-Оскар Уайлд