Въпроса е чисто практически...С кои планети свързвате свободата? И свободни ли сте?
Доста се говори, че някои окови и ограничения си налагаме сами, но според мен истинска свобода във
физическия свят няма, в противен случай трябва изцяло да отречем закона на кармата, т.е. причната и следствието. Каквото и да се говори, не можем да надскочим произхода си, но можем да надграждаме по-нататък. Хората не се раждат с равен старт, а това в голяма степен определя и тяхната лична свобода, изборите им. И пак повтарям, за да не ме разберете погрешно, че тези ограничения са валидни във физическия свят, всички сме подвластни на Сатурн.
От астрологична гледна точка кои планети определят свободата (като относително понятие)?
Не налагам мнението си за меродавно, но според мен това би трябвало да са Слънцето, Сатурн и Уран. Лунните възли определят посоката, която следва Духът в настоящата инкарнация - по възлите са нашите зависимости, но по тях е и пътят към свободата (ако човек е достатъчно осъзнат и съумее да се издигне над
обусловеното мислене, т.е. мислене, повлияно от емоциите, сетивността и желанията ни в материалния свят). Неслучайно индийците казват, че при по-висока степен на осъзнатост Раху дава възможност да виждаме отвъд майя, т.е. илюзията, а Кету дарява мокша, т.е. освобождаване от материалните и сетивни зависимости.