Здравей Гост

Проминентна планета?

• 7 Отговора
  • 2784 Прегледи
Проминентна планета?
« -: Февруари 12, 2006, 11:29:19 am »
Здравейте, имам следния въпрос - какво е проминентна планета?? ;)  

*

АН

Проминентна планета?
« Отговор #1 -: Февруари 12, 2006, 06:31:24 pm »
В терминологията на примарните дирекции се използват промисори.

В какъв контекст си срещнала въпросното словосъчетание?

*

Lillie

• 30532
Проминентна планета?
« Отговор #2 -: Февруари 12, 2006, 06:42:15 pm »
Проминентна планета, планета-доминанта, планета-владетел на хороскопа...
Еднозначен отговор на този въпрос не знам дали има  :blink:
Първо може би трябва да се изяснят критериите, според които една планета се приема за "доминанта". И, разбира се, съвсем не е задължително това да бъде планетата-управител на Асцендента...  :rolleyes:  :huh:
Не съм особено наясно с процедурата за определяне на доминанта в радикса. Но общо взето се обръща внимание на следните неща:
- силата на планетата в радикса /по знак, стихия, дом/;
- дали е ъглова или изгряваща /близо до Асц/, кулминираща /близо до МЦ/;
- колко и какви аспекти /предимно мажорни/ сключва - в този смисъл се говори за планета-"крал на аспектите" /dominus genitura/ - най-аспектираната планета, но не по-малко, а може би дори повече важна е планетата, отправяща най-много аспекти /особено спрямо светилата и ключовите лични планети в картата/; съществува също и понятието "планета-синглетон";
- дали е фокусна точка на една ключова или няколко планетни конфигурации
и т.н.
И да обобщя с това, че механизмът за определяне на тази "проминентна" планета в хороскопа и на мен не ми е много ясен...
На титулната страница на сайта има статия за силата на планетите. В таблицата Бхригу са посочени конкретни критерии, които се оценяват по точкова система и всеки фактор получава "оценка" със знак "+" или "-".
Допълнителна информация се добива и посредством построяване на планетна верига, чийто принцип обаче не ми е особено ясен, тоест как и въз основа на какъв критерий се "извежда"  планетата-доминанта  :unsure:  :ph34r:
С други думи, въпросната *проминентна планета* би трябвало да се определя на базата на повече от един или два критерия... или пък в някои случаи за доминанти да се приемат, да речем, не една, а две взаимносвързани планети, което обаче просто споделям като предположение, а не аргументирано становище...  :)
« Последна редакция: Февруари 12, 2006, 06:44:36 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

Проминентна планета?
« Отговор #3 -: Февруари 13, 2006, 11:01:27 am »
Здравейте,

говорехме си с 1 астро-приятелка и тя ми сподели че е чела някаква астро-статия в която се споменава този израз - "проминентна планета" и разбира се ни загложди любопитство - как се определя в хороскопа :) Затова реших да попитам във форума, благодаря ви за изчерпателния отговор:)

Междувременно 1 астролог ни каза - че е най-високо издигнатата планета в хороскопа, при това е много силна, доминираща...

*

Lillie

• 30532
Проминентна планета?
« Отговор #4 -: Февруари 13, 2006, 01:01:10 pm »
Проминентна може да бъде планетата /или две планети в съвпад/ на върха на МЦ, понеже се счита за най-издигнатата /кулминираща/ в хороскопа.
Разбира се, не по-малко важни са и останалите фактори - силата й по знак, стихия, колко мажорни аспекти сключва, дали е на върха на планетна конфигурация /т-квадрат, бисекстил, платно и т.н./...  :rolleyes:  :)

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
Проминентна планета?
« Отговор #5 -: Май 21, 2006, 09:28:15 pm »
*Планети-доминанти в хороскопа*

Доминиращи се наричат онези планети, които по някакъв начин “изтъкват” в радикса. С оглед природата на тези планети роденият добива определени специфични качества и характеристики. В случая с доминантите често се говори и за най-значимите, т.е. планети с максимално/преобладаващо влияние в картата, които символизират една доминираща тема в живота на родения.

** В тази връзка се сещам за едно изказване на руския астролог П. Глоба, според който проблематиката и нейният основен тон в живота на всеки човек в повечето случаи се свързват с определена планета-доминанта (често афлектирана или специфично поставена в радикса). Астрологът Стивън Аройо споменава за тъй наречените “лайтмотиви” – както в синастрията между двама души, така и в индивидуалната натална карта, които се изразяват в специфично подчертаване/акцентиране на определени теми в живота на родения (или във взаимоотношенията между въпросните двама души). Тези лайтмотиви често се свързват с акцентиране на дадена тема в радикса: да речем, в картата на човек с вечни и нерешени проблеми в семейството и/или с родителите още от детска възраст  /наред с останалите не по-малко важни фактори и индикации/ често изтъква по някакъв начин лунната тема в хороскопа, в редица случаи именно Луната е ключът  или най-малкото е някак си “специално” поставена в картата, или се явява доминанта. По тази логика се разглеждат и останалите планети: при “марсови” проблеми – например, за родения е съвсем в реда на нещата да се прибира у дома след поредното събиране я с насинено око, я с друг “отличителен” белег на достойно спечелена/загубена битка, а и като цяло при проблем с агресията (но и с изразяването и потискането на агресията/гнева също) – търсим Марс “специално” поставен в картата; при “венерини” проблеми – нещастни любови, чувство на непривлекателност, липса на вкус, безпаричие, ниска самооценка и прочие компликации – да погледнем как е поставена “чаровницата” Афродита в радикса – дали е в заточение/падение/перигрин или на трон/в екзалтация, но затова пък “блокирана” по някакъв начин посредством тежък аспект откъм “Сатурн и сие” (някое транссатурново другарче), изгорена, ретроградна, слабо поставена или леко “безлична” по дом… и т.н. с останалите планети. Възможно е някоя от “проблемните” планети случайно да се окаже и доминанта в хороскопа на родения.

Съществуват различни методи за определяне на планетата-доминанта:

- Планети във връзка с ъглите;
- Планети в елевация: “в елевация” се намира онази планета в радикса, която е най-близо до МС;
- Планети в собствен знак  /на трон/;
- Планета-синглетон  /онази, която се намира срещу струпване на планети в едната полусфера, т.е. отсреща или някак си “откъсната” от мнозинството/;
- Планети, които се намират в първата половина на кардинален  /ъглов/ дом;
- Планети в съединение с купсида на дом.

Планети в аспектна връзка с кардиналните оси в хороскопа също могат да бъдат доминати. Най-значими са планетите в съвпад с кардиналните оси в следната последователност:
1. Планети в съвпад с Аsc
2. Планети в съвпад с МС
3. Планети в съвпад с Dsc
4. Планети в съвпад с IC

Ако нито една планета не се намира в съвпад с някой от ъглите в картата, се вземат под внимание и следните: в квадрат, тригон или секстил с ъглите. При това се разглеждат предимно квадратите (да предположим, неаспектирана Венера в Телец в 7 дом в точен т-квадрат с оста МЦ-ИЦ). Например, случаят, когато има няколко квадрата към даден ъгъл (купсида на ъглов дом) в картата, е особено интересен и значим, при което трябва да се обърне внимание на най-точните по орбиса аспекти.
В идеалния вариант планетата-доминанта се определя с помощта на различни методи. Например, ако една планета се намира в елевация и същевременно прави квадрат с Асцендента. В реалната практика обаче определянето на доминанта не е толкова лесно и просто, особено ако няма планета в елевация (близо до МЦ), планета на трон или планета, която да се приеме за най-силна или със специално влияние в радикса…  

:)
« Последна редакция: Януари 16, 2007, 02:13:43 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

АН

Проминентна планета?
« Отговор #6 -: Май 22, 2006, 04:03:10 pm »
По различни начини, още в радикса, пък и във всеки следващ житейски момент, може да се види в хороскопа планетата с най-висок звезден рейтинг. Тая планета определено помага да стигнем до корените на някаква неизяснена ситуация и да се осъзнаят причините за някакъв проблем.../така често търсим помощ от звездите при проблеми :)/

Вчера какво ми направи впечатление - при продължителен разговор, в който отстрани лесно, поне според мен, се разпознаваше доминиращо чувство за вина, човекът някак го отричаше - търсеше къде ли не другаде причини за някакъв недифиниран проблем, а отказваше да разсъждава за вината :)
В хороскопа и по транзити и по прогресии се вежда действащ Нептун и това явно пречи от една страна да се осъзнава ситуацията, а от друга спомага и без вина да се усеща виновен... :)  

*

Lillie

• 30532
Проминентна планета?
« Отговор #7 -: Май 22, 2006, 09:08:07 pm »
Цитат
Вчера какво ми направи впечатление - при продължителен разговор, в който отстрани лесно, поне според мен, се разпознаваше доминиращо чувство за вина, човекът някак го отричаше - търсеше къде ли не другаде причини за някакъв недифиниран проблем, а отказваше да разсъждава за вината :)

Приема се, че вината е "запазена марка" на Нептун, а и на Сатурн и Плутон също, само че това са три различни архетипа и три различни вида вина... или по-скоро причините - било то съзнателни или не - да се изпитва това чувство на вина са различни... Блазе му е на Уран - хич не му пука к'во е то "вина", камо ли да се чувства виновен за нещо или пред някой, блъска си главата на принципа на "ти ли ще ми кажеш какво да правя!" - това, разбира се, е най-примитивният вариант на уранова проява  :huh:  ;)  :blink:
Но щом се появи думичката "недифиниран" - проблем, вина, чувство, граница на нещо - потъваме в лепкавата и мъглява атмосфера на Нептун...  :ph34r:

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.