Здравей Гост

Стихиите

• 9 Отговора
  • 1614 Прегледи
*

Anabell

• 2022
  • Dreams are today's answers to tomorrow's questions
Стихиите
« -: Юни 12, 2012, 08:40:34 pm »
Провокирана от темата за Луните, ще пусна нещо от Дънов, което много ми хареса.  ;) :P

Ако твоята мисъл, ако твоето желание се наклоняват, върху тях преобладава влиянието на течната материя. Ти не можеш да имаш никакъв морал. Водата няма морал – дето намери най-малкия наклон, готова е да иде в този път. Следователно от морално гледище, водата не може да ходи нагоре, а надолу. Някой път се чудим, защо хората вървят в този път, а не в друг. Въздухообразните тела отиват нагоре; следователно в морално отношение въздухът може да ни помогне, защото отива нагоре. Под морален разбирам човек, който се катери по височините. ...Мислещите хора са крайно подвижни. Следователно човек трябва да изучава закона на човешката мисъл тъй, както изучава въздуха, неговото естество и неговите свойства. После нашите чувства имат свойствата на течните тела,  никакъв морал нямат, те се наклоняват.

Петър Дънов – „И видя там човек”, от сборника „Живот, светлина и свобода – неделни беседи, 1932 г. ”, Сила и Живот, Бургас, 1994 г.
When One Door Closes Another Door Opens

Re: Стихиите
« Отговор #1 -: Юни 12, 2012, 09:21:30 pm »
Провокирана от темата за Луните, ще пусна нещо от Дънов, което много ми хареса.  ;) :P

Ако твоята мисъл, ако твоето желание се наклоняват, върху тях преобладава влиянието на течната материя. Ти не можеш да имаш никакъв морал. Водата няма морал – дето намери най-малкия наклон, готова е да иде в този път. Следователно от морално гледище, водата не може да ходи нагоре, а надолу. Някой път се чудим, защо хората вървят в този път, а не в друг. Въздухообразните тела отиват нагоре; следователно в морално отношение въздухът може да ни помогне, защото отива нагоре. Под морален разбирам човек, който се катери по височините. ...Мислещите хора са крайно подвижни. Следователно човек трябва да изучава закона на човешката мисъл тъй, както изучава въздуха, неговото естество и неговите свойства. После нашите чувства имат свойствата на течните тела,  никакъв морал нямат, те се наклоняват.

Петър Дънов – „И видя там човек”, от сборника „Живот, светлина и свобода – неделни беседи, 1932 г. ”, Сила и Живот, Бургас, 1994 г.

Чудесна тема, бях пуснала подобна в другия форум. Не се изумуваха много нещата там, та надявам се тук да продължим.
Първо искам да кажа за Дънов, винаги ме е впечатлявало в неговите беседи начина по който се обясняват нещата, просто но и много логично. Някъде пак в негови беседи бях прочела, че когато един човек не знае как да постъпи в дадена ситуация, то най добре е да види  в природата как стават нещата. Напр. животните когато са болни, не се хранят, обратното на това което всички сме чували от деца, яж че да имаш сили.

А иначе за стихиите, не можах да разбера какво точно има предвид Анабел, в смисъл че не искам да опорочавам темата или пък да избягам от основния замисъл.

*

Anabell

• 2022
« Отговор #2 -: Юни 12, 2012, 09:22:59 pm »
идеята ми е да се опитаме да разберем стихиите, без да ги приемаме лично нещата. Много ми харесва подхода на Дънов - гледа около него и извежда принципи.  ;)

« Отговор #3 -: Юни 12, 2012, 09:37:46 pm »
Цитат

Петър Дънов. Наистина ли разбираш това, което си преписала Анабел?

Този цитат няма предвид ДИРЕКТНОТО присъствие на дадена планета в някой от елементите.
Дънов говори за :
= желанията, които са като водата - Луната и Венера в хороскопа, чиято природа е "водна" - хладна и влажна
= мисълта, интелектуалния разум - Меркурий и Сатурн, чиято природа е "въздушна" - хладна и суха. От средновековието астролозите са считали, че дълбоките познания /интелект, разбиране, мъдрост, наука/ се дават от съчетанието на Меркурий и Сатурн. Затова и Дънов казва, че в морално отношение въздухът /Меркурий и Сатурн/ издига човека.

има и още, което тук не е споменато

= активност, действие - Слънцето и Марс, чиято природа е "огнена" - суха и гореща

= Остана Юпитер, чиято природа не се повтаря от друга планета - гореща и влажна. Вие се опитайте да разберете къде й е мястото.

Във всеки хороскоп ги има всичките изброени планети. И беседата на Дънов е с намерение да покаже, че когато човек се наклони по желанията си (Луната и Венера), може да загуби морала си. Оттук насетне е ясно - колкото по-еталонна е една планета, т.е. има сила да се прояви според природата си, толкова по-адекватна е тя в живота на човека.

И специално за Луната още нещо. Нейната позиция се разглежда по няколко параграфа:
1. Знакът - есенциални достойнства
2. Диспозиторът (Марая ви го отбеляза) - изключително важен за проявата на всяка планета
3. Фазата на Луната - една пълна Луна има огромна мощ дори и да е слаба есенциално. А новата Луна няма голяма сила дори и да е силна есенциално.
4. Домът - способност да действа

И въобще... малко се "пие" в тази държава = форум.

п.п. Един съвет от любител-неастролог - пийте повече дами, помага -:)))

*

Anabell

• 2022
« Отговор #4 -: Юни 12, 2012, 09:41:36 pm »
Море, имаш личен въпрос към мен. Очарована съм.  :confuse3:

Изключително много се радвам, че се включи по темата, и че съм успяла да те провокирам за толкова дълъг пост.
Всеки разбира, това, на което е способен. Но стига да се получават качествени теми, с полезно астро съдържание, приемам всякакви коментари.  ;)

*

Lillie

• 30532
« Отговор #5 -: Юни 12, 2012, 10:17:45 pm »
Няма "духовни" и "недуховни" елементи - според ведическата философия петте елемента (вкл. етер) са пет еманации на Бога. Разбира се, на ниво материя, въплътени у всеки отделен индивид, елементите определят присъщите ни "положителни" и "отрицателни" характеристики, те са изначално заложени у нас. И тези характеристики стават видими и получават оценка със знак плюс или знак минус при нашето взаимодействие със средата, обкръжението.

Както казват някои - ако някой не те харесва, просто си смени обкръжението.  ;D (какъвто принцип вече следвам)

Шегата настрана, но наистина често се случва определени наши качества да бъдат критикувани/осъждани от едни и да получават адмирации от други, а някои от тях да бъдат игнорирани, да останат напълно незабелязани, т.е. да не резонират по никакъв начин с честотите на средата, в която сме поставени. За да разцъфне едно цвете, са нужни влага и светлина, т.е. за да се прояви и разгърне дадено качество, условията трябва да са подходящи. Така е и с негативните качества, които при определени обстоятелства могат да работят в наша полза - в силно конкурентна/агресивна среда или при форсмажорни/рискови ситуации.

В Природата изначално е заложено състояние на баланс, но у всеки от нас присъщото ни състояние на "относителен баланс" предполага различно съотношение между "положителните" и "отрицателните" прояви.

Никой астрологичен елемент сам по себе си не е позитивен или негативен, не е нито добър, нито лош, по-висш или по-нисш. Всеки от тях е необходим за съществуването на останалите в тяхното свързано цяло. Преобладаването на определен елемент в астрологичната карта само по себе си не води до "деградация" или "скок в еволюцията" - това е избор на Духа, затова и изявата на астрологичните елементи зависи от еволюционното ниво на индивида.

От тази гледна точка трудно бих приела идеята за "йерархия на елементите", т.е. някои сами по себе си да предполагат "висша" изява, а други "нисша". Ако изключим някой от тях, няма да съществува Цялото.

В човешкото тяло /от астрологична гледна точка/ едни елементи могат да доминират за сметка на други, това респективно определя и нашия темперамент. Но и тук е застъпена идеята, че елементите в нашето тяло изначално са в състояние на относителен баланс, необходим за получаването на точно определен "продукт", т.е. конкретното човешко същество с присъщия му темперамент, възприятийна способност и еволюционна програма.

Тук има много добра статия за "панча татва" - петте елемента от гледна точка на ведическата философия, елементите са разгледани в различните им прояви - хармонична, дисхармонична, свръхподчертана. Статията е на руски, на английски не намерих.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #6 -: Юни 12, 2012, 10:22:20 pm »
Дънов говори за :
= желанията, които са като водата - Луната и Венера в хороскопа, чиято природа е "водна" - хладна и влажна
= мисълта, интелектуалния разум - Меркурий и Сатурн, чиято природа е "въздушна" - хладна и суха.

има и още, което тук не е споменато

= активност, действие - Слънцето и Марс, чиято природа е "огнена" - суха и гореща

= Остана Юпитер, чиято природа не се повтаря от друга планета - гореща и влажна. Вие се опитайте да разберете къде й е мястото.

Това кореспондира и с ведическата философия.
Юпитер и Лунните възли според индийците се свързват с "петия елемент" - етер.  :blink:

Цитат
п.п. Един съвет от любител-неастролог - пийте повече дами, помага -:)))

Наздраве, колега-любител!  ;D :49:

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Anabell

• 2022
« Отговор #7 -: Юни 12, 2012, 10:23:09 pm »
Благодаря Лили, различна и неочаквана, както винаги!  :blink:
Аз мога да предоставя по-различна информация, но ще изчакам малко.  ;)

*

Asol

• 4140
« Отговор #8 -: Юни 12, 2012, 10:30:39 pm »
"Морето" му дойде сезона и един вид си взе отпуска и стана любител неастролог.  :49:

*

Papy

• 4343
« Отговор #9 -: Юни 12, 2012, 10:58:56 pm »
Ето ви и китайски, нека да сме космополитни :) или космо-политни
Цитат
На петте основни планети съответства по 1 един елемент Wu Xing:
Венера - Метал (бял тигър)
Юпитер – Дърво (син дракон)
Меркурий- Вода (черна костенурка)
Марс – Огън (червена птица)