Здравей Гост

Мистерията Яна Язова

• 1 Отговора
  • 2314 Прегледи
Мистерията Яна Язова
« -: Юни 14, 2012, 06:33:59 pm »
Напоследък живо ме интересува съдбата на българската поетеса и писателка Яна Язова, починала при неизяснени обстоятелства. Като цяло е била ексцентрична и необикновена личност. Доказателства са дългогодишната й любовна връзка с 33 години по-възрастния професор Александър Балабанов и нежеланието й да сътрудничи на тогавашната власт, което най-вероятно е и причина за смъртта й. Наскоро обаче се натъкнах на теорията, че не друг, а Николай Хайтов има връзка с нещастието й - влиза незаконно в жилището й /след смъртта й/ и /твърде вероятно/ присвоява някои оригинални ръкописи, сред които романът й "Левски". Оказва се, че Хайтов не за първи и последен път е обвинен в присвояване на чужд творчески труд, но в повечето случаи Тодор Живков потулва скандалите. Каква конкретна информация може да даде астрологията по такива заплетени случаи и изобщо възможно ли е? За съжаление не откривам точните часове на раждане на Яна Язова и Николай Хайтов, само рождените им дати, които са съответно - 23 май 1912 г. и 15 септември 1919 г.

Ето какво ми отговори журналистът Петър Величков във Фейса на въпроса ми дали има доказателства за посегателството на Хайтов...

"Има, разбира се, снимката му с отрязаните партизански глави, които държи в ръцете си беше пратена на Тодор Живков от писателя Иван Мартинов още преди 1989 г. Тошо тогава я покри. Тощо покри и последните два скандала около опити на Н. Х. да открадне книгите "Забравените от небето" и романа "Левски". При тези случаи авторката /тук има предвид авторката на "Забравените от небето" Екатерина Томова / и аз, самият, бяхме закарани при Живков и той разпореди книгите да си излязат с името на авторите, а крадеца Н. Х. Да не се закача. Предните му присвоявания не излизат тобкова наяве, защото сплашват окрадените. Въпреки прочистванията на документи, в което Н. Х. беше майстор, напоследък се разбра, че през 1959 г. е следял клитика Владимир Василев под псевдонима "Чобанов"."

И не на последно място, лично аз откривам много прилики с френската скулпторка Камий Клодел /родена на 8 декември 1864/, която освен че преживява дълга и нещастна любов с много по-възрастния Огюст Роден, също умира при неизяснени обстоятелства и съмнения, че е жертва на убийство.

Ето и интересни линкове по темата.

Яна Язова

Стихотворения

Петър Величков: Кулезич направи антифилм за Яна Язова, оневинява Хайтов

Трагичната съдба на писателката Яна Язова!

Александър Балабанов и Яна Язова

Няма категорични доказателства, че Хайтов е откраднал ръкописите на Яна Язова, разказва бившият главен редактор на в. “АБВ”

Велислава Дърева: Уличих Хайтов в кражба, уволниха мен, главния редактор и зам.-главния

« Последна редакция: Юни 14, 2012, 06:46:37 pm от Restless »
There's a little witch in every woman...

*

Milkyway

• 3770
Re: Мистерията Яна Язова
« Отговор #1 -: Юни 14, 2012, 06:56:18 pm »
Нищо не знам по въпроса,но е била много красива жена :-[