Здравей Гост

Нервно-лингвистично програмиране

• 74 Отговора
  • 10099 Прегледи
*

zora

• *
  • 169
Re: Нервно-лингвистично програмиране
« Отговор #40 -: Август 18, 2012, 10:11:54 am »
Именно!  От цялата тази информация,която ни залива  всеки сам за себе си отсява.Никола Тесла ,Анщайн също имат свои теории по темата.,,Физика на бога ,, е написана от физик например.
« Последна редакция: Август 18, 2012, 10:21:35 am от zora »

*

3apa

• **
  • 829
  • Няма истина, която да боли повече от лъжата...
« Отговор #41 -: Август 18, 2012, 10:31:33 am »
Силата на положителното мислене, визуалиаиране на мечтите, са неща, които ме измъкнаха от много дълбока депресия съвсем наскоро. Но няма как да не си задавам въпросът: Защо ми се случиха точно така нещата? На какво трябва да ме научи тази случка? Аз не намирам отговорите, поне още не. Вие изпадали ли сте в такива ситуации? Намирали ли сте отговорът?

*

Ronia

• **
  • 1557
« Отговор #42 -: Август 18, 2012, 10:36:27 am »
Кои неща? Лошите или това, че си се измъкнала? За мен лично смисълът беше точно този - да се науча да ползвам това, което ми е дадено по натал, в моя полза. Нещо, което сатурновият песимизъм дълго време захлупваше. Истината е, че като се връщам назад, от дете са ми се сбъдвали много неща, но не съм анализирала и не съм си давала сметка защо и как. трябваше да мина през много неща, за да осмисля какво правя с това, което се ражда в главата ми и най-вече, да си наложа да променя себе си.

*

3apa

• **
  • 829
  • Няма истина, която да боли повече от лъжата...
« Отговор #43 -: Август 18, 2012, 10:43:30 am »
Лошите! То за добрите и хубавите аз не се чудя защо ми се случват. А може би трябва!
Например преди 6 месеца се бях ориентирала много сериозно към емиграция. Преживях "възврат на урановият ти" :), демек един мъж, който много обичам, но нещата все не се получават реши да се върне в живота ми и аз го допуснах, защото харесах обещанията му за съвместен живот. Заминаването за чужбина не се състоя на онзи етап и разбира се, връзката се разпадна след около 3-4 месеца. Та, не спирам да се питам защо пак го позволих, завръщането? какъв точно урок трябваше да науча? Да се убедя за пореден път, че веднъж счупеното, винаги оставя белег? Защо трябваше да ми бъде дадена мечта и след това да ми бъде отнета така грубо? И още много, много въпроси от този тип.

*

zora

• *
  • 169
« Отговор #44 -: Август 18, 2012, 10:55:44 am »
За НЛП има немного информация,но който му е интересно може да намери източници.Намерих нещо като определение на НЛП -и между другото НЛП-техниките се използват масово.  Невро-лингвистичното програмиране (НЛП) е мощна система за постигане на успех във всички области на живота чрез използване на техники и модели заимствани от най-успешните хора в дадена област. НЛП се занимава с програмиране, но не на компютри или машини, а на човешки мозъци: вашият собствен мозък и мозъкът на другите. НЛП е едновременно “невро”, “лингвистично” и “програмиране”. Невро, защото става дума за мозъка и невроните и по-точно за съзнанието и подзсъзнанието. Лингвистично, защото НЛП работи с комуникацията и общуването между хората и обръща специално внимание на вербалното общуване и езика. Програмиране, защото с НЛП можеш да програмираш себе си за постигане на определена цел или да програмираш другите чрез успешна комуникация и въздействие върху тяхното съзнание, подсъзнание, ценности и убеждения и поведение.
Как работи НЛП?

НЛП използва модели и техники от психологията, антропологията, социологията, философията, биологичната еволюция и различни езотерични учения и други области на човешкото знание за описание и разбиране на човешкото поведение (осъзнато и неосъзнато) и неговото бързо изменение. НЛП се прилага за ефективна комуникация, постигане на цели, решаване на проблеми и конфликти, взимане на решения, въздействие над другите и работа с хора, водене на преговори и убеждаване, психотерапия, в маркетинга и продажбите, за свалки (пикап) и при много други ситуации от живота.
Всички успешни хора използват НЛП (осъзнато или не)

Защо НЛП е важно за нашия успех в живота, в кариерата, в личните отношения и като цяло за личностното ни развитие? На практика всички успешни хора по един или друг начин ползват НЛП техники при общуването с другите или при постигане на целите си: от политици, бизнесмени и мениджъри до обикновени продавачи, сервитьори, шьофьори или ИТ специалисти. Малко хора, обаче осъзнават, че изпозлват НЛП техники, тъй като не познават НЛП. Те са се научили на различни техники от своя опит, по метода “проба и грешка”. В това няма нищо лошо, всеки се учи от своите успехи и неуспехи в миналото.

НЛП е система за моделиране на успешния човешки опит и пренасянето му на готово върху друг човек. По този начин можете да се научите да сте добри в определена област без да е необходимо да работите години наред. НЛП се базира на модели, техники и вярвания, които са извлечени от най-успешните хора в историята. Например “Милтън моделът” е свален от Милтън Ериксон, бащата на съвременната хипноза и се използва в маркетинга, в продажбите, в преговорите, при психотерапия и почти навсякъде при работа с хора. Много хора го ползват, без да го осъзнават. Друг пример е “моделът на бързото съблазняване (пикап)”, който е свален от най-успешните свалячи по света. Техники от пикапа се използва на практика от всички, които имат успех при общуване с другия пол, но малцина от тях знаят и осъзнават, че ползват НЛП.
Добре познати НЛП техники

Всички ползваме техники от НЛП в ежедневието си. Например всеки знае, че ако му е тъжно или скучно, може да си пусне музика или филм и това вероятно ще му помогне да си смени настроението, нали? В НЛП това се нарича техника за промяна на вътрешното състояние, а използваният в случая инструмент се нарича “котва” или “закотвяне”.

Друга масово използвана и много проста НЛП техника е при разговор да повтаряме ключови думи и фрази или последните думи на събеседника в началото на почти всяко наше изречение. Например събеседникът казва “аз обичам тъмна бира, наливна, ама да е прясна”, а ние му отговаряме “разбирам, че обичаш тъмна бира, наливна и прясна, да не е на две седмици, това е много хубаво, и аз обичам бира, искаш ли да ходим на бирария в петък?”. В тази ситуация събеседникът ще е склонен да приеме предложението, защото ние ползване неговите думи и той ги възприема като истина (защото са негови). Тази техника е позната най-общо под названието “рапорт” (подстройка), което означава изграждане на подсъзнателно доверие и синхронизация с другия, а конкретно в тази ситуация с синхронизацията е неговите предпочитания и с изразите, които той ползва в речта си. Рапорт може да се прави по най-различни неща, например по ценности, по убеждения, по вярвания, по идеи, по поведение, по движения, по мимики и жестове, по облекло, по стойка, по поза, по глас, дори по дишане.

Ако се запознаем с НЛП, ще започнем да откриваме НЛП техники, които ние ползваме и всички около нас ползват постоянно, ще знаем как и защо работят и ще бъдем по-успешни при работа с хора. Именно за да запознаем повече хора с НЛП решихме да създадем общност на НЛП фенове и практикуващи в България.     

*

Papy

• 4343
« Отговор #45 -: Август 18, 2012, 11:06:37 am »
Такива, дето ми повтарят думите, много ме дразнят-така разговорът става два пъти по-дълъг и също толкова по-безсмислен

*

Asol

• 4140
« Отговор #46 -: Август 18, 2012, 11:13:59 am »
E, спрямо теб ще се приложи друга тактика.  ;D Основната идея е човека отсреща да започне да ти симпатизира, защото ще открие в теб, нещо което е присъщо за него.

*

rossin

• *
  • 232
« Отговор #47 -: Август 18, 2012, 11:18:44 am »
Тези техники са и първите стъпки към зомбирането....... ;D
"Ако живота ти предложи лимон, направи си лимонада"

*

zora

• *
  • 169
« Отговор #48 -: Август 18, 2012, 11:28:20 am »
Такива, дето ми повтарят думите, много ме дразнят-така разговорът става два пъти по-дълъг и също толкова по-безсмислен
  Mоже би съм пропуснала нещо,за кои твои думи става на въпрос. Темата е за НЛП.,доколкото виждам, с леко отклонение за позитивната мисъл.

« Отговор #49 -: Август 18, 2012, 11:28:36 am »
Хубаво е да се чете. Ама...обяснения от не-математици и не-физици аз лично приемам доста скептично

Напълно съгласна! Затова досега не се включих в темата.

*

Ronia

• **
  • 1557
« Отговор #50 -: Август 18, 2012, 11:30:47 am »
Да, жалко, че не е имало кой да ме зомбира по-рано.

*

Asol

• 4140
« Отговор #51 -: Август 18, 2012, 11:34:03 am »
Начинът на мислене и убеждения са в резултат от самите нас - наталната ни карта. Човек няма как да промени основните си модели, а само да осъзнае "бодливите" моменти, за да няма повторение на "бодливи" срещи. Всеки един припознава от външния свят само това, към което има някакъв афинитет и се намира на една "вълна" към настоящия момент. По моему това трудно ще се постигне с изкуствено създадени нагласи, ако няма "зрънце" в тях, което да е в съзвучие с това, което се смята за вярно за личното Аз в определена посока - подсъзнанието ще говори друго.

*

Papy

• 4343
« Отговор #52 -: Август 18, 2012, 11:35:16 am »
E, спрямо теб ще се приложи друга тактика.  ;D Основната идея е човека отсреща да започне да ти симпатизира, защото ще открие в теб, нещо което е присъщо за него.

Разбирам добре идеята, имаше книга със същото заглавие, издадена на български, която прочетох преди 7-8 години. Не ми се стори нищо ново и интересно. Но съм съгласна-мисълта е голяма сила.
Приложена неправилно е опасна. Не ми харесва да "хващам" събеседника в подобни опити и изобщо-споделяла съм и друг път-чувствителна съм към всякакъв вид манипулации.
"аз сам съм си и царя и господаря"  :blink:

*

Alena

• 38
« Отговор #53 -: Август 18, 2012, 11:36:38 am »
Супер тема! Аз много се интересувам от позитивното мислене. Чета книги на тази тема - Чопра, Хей, Опра Уинфри има предавания, много интересни на тази тема. Но като цяло прилагането на позитивно мислене е много трудно. Четеш, приемаш този модел като правилен, обаче когато получиш няколко удара от живота, отново си губиш центъра и правилната настройка. Аз все още не мога да разбера защо последната година ми се случват неприятни неща и с какво съм допринесла за тях.

*

Papy

• 4343
« Отговор #54 -: Август 18, 2012, 11:49:01 am »
  Mоже би съм пропуснала нещо,за кои твои думи става на въпрос. Темата е за НЛП.,доколкото виждам, с леко отклонение за позитивната мисъл.

Ама чети каквото копи/пействаш де :)
Една от техниките, описана в поста ти

*

Ronia

• **
  • 1557
« Отговор #55 -: Август 18, 2012, 11:50:10 am »
А, не, с времето, ако упорстваш и ударите не те свалят на 100%. Поне аз се изправям по-лесно вече и продължавам без да задълбавам в мрачни мисли. Държи ме ден-два, но в сравнение с преди... Имам си своите тревоги, разбира се, и не малки, но някак успявам в края на деня да се фокусирам върху това, което имам и което ме прави щастлива и така по-лесно вървя напред. Научих се да си отделям време и за мечтане. Както за миене на зъби. Да се грижа по-добре за себе си. Да не се чувствам виновна за много неща. Изобщо, промених се, за добро, мисля. Сега е време да си помечтая за хубава работа... Пък току-виж съм станала успял писател и няма вече нужда да правя компромиси.  :blink:

*

zora

• *
  • 169
« Отговор #56 -: Август 18, 2012, 11:58:36 am »

Ама чети каквото копи/пействаш де :)
Една от техниките, описана в поста ти
Твоя спор е безсмислен,разбира се,че това е информация от нета,това не са мои думи. Просто исках да дам някаква информация какво е Нервно-лингвистично програмиране.Не е лошо да се знае,така човек може да избягва доста манипулации на които сме изложени всекидневно.Например бях на една презентация на продукти (фирмата не е важна),но там умело използваха точно      такива методи с хора,които бяха обучени на това.

*

Papy

• 4343
« Отговор #57 -: Август 18, 2012, 12:02:43 pm »
Нещо бъркаш, зора, няма спор-особено мой
Ти не беше рабрала, аз поясних

« Отговор #58 -: Август 18, 2012, 12:04:17 pm »
Има толкова много книжки на пазара, които дават съвети как едва ли не да измамиш отсрещния, като му внушиш твоите мисли и желания. Истината е, че не може да ти бъде внушено нещо, ако сам не позволиш това да стане. Като с лъжата. Няма активна и пасивна страна. Лъжецът успява да излъже, защото излъганият му го позволява, кооперира в лъжата.

Хора, не позволявайте да Ви манипулират!!!

*

zora

• *
  • 169
« Отговор #59 -: Август 18, 2012, 12:21:24 pm »
 Всеки манипулира понякога,макар и да е неосъзнато,често го прави и съвсем осъзнато.Най-елементарен пример -нима не Ви се случвало да манипулирате мъжа до вас с предизвикателна дреха, с жест,поведение, с думи най-вече с цел да Ви хареса или да го провокирате с нещо.Примерите са всекидневни ако се замислим.