Между другото, наблюдавала съм го и по сидерал, в индийските карти. Често при сключване на брак е активиран не само (и не задължително) У7 или планета в 7 дом, а У10 и планета в него.
Принципно 10 дом в радикса се свързва със социалното положение на натива - това е символичният "връх", който може да постигне и от гледна точка на кариерното си израстване, и от гледна точка на статуса в обществото.
Слънцето и Сатурн са сигнификатори на статуса и социалното положение.
Например в моята карта всички транзити към Слънце/Сатурн (имам тригон между тях) носят важни професионални промени, въпреки че двете планети нямат никакво отношение към знака на МС и към 10 дом /по управление/. Но аз цял живот съм била бачкатор (

), при мен статусът не идва по линия на мъжете и чрез спонсорство/протекции, затова и съответните транзити носят професионални промени, а не промени в партньорските връзки.
И тъй като понастоящем определен статус в обществената йерархия се постига посредством професионални изяви или сключване на брак (за голям брой жени), освен ако статусът не е наследствен, бракът като възможност за промяна в статуса ("в очите на обществото") можем да го съотнесем и към 10 дом.
Но тук следва да се направи едно важно уточнение - 10 дом сам по себе си не се свързва с брачните връзки, но често е активен при сключване на брак, което води до промяна в статуса и позицията в обществото, особено в женска карта.
В картата на моя близка има съвпад Луна/Сатурн на МС и транзитите към тази позиция винаги са водили до промяна в статуса - от неомъжена на омъжена и от омъжена на неомъжена. Навремто един астролог, като видя хороскопа й, ме пита дали е голям шеф. Никакъв шеф не е била, почти цял живот домакиня, но благодарение на двата си брака е успяла да постигне по-висок социален статус, да се изкачи едно стъпало по-нагоре в очите на обществото. Двата й брака бяха сключени по прагматични съображения, особено втория. Има и Слънце (У7) в квадрат със Сатурн.