Здравей Гост

Приятелството - обзор.

• 159 Отговора
  • 20492 Прегледи
*

Anabell

• 2022
  • Dreams are today's answers to tomorrow's questions
Приятелството - обзор.
« -: Септември 04, 2012, 02:48:42 pm »
Някой теми разглеждани във форума, провокираха изключително грозни спорове и ме накараха да се замисля, защо дадени личности стигат до това обезобразавяне на човешкия образ в себе си.

Кое в натала дава способността да водиш културен диалог и способността да имаш „приятели” – да си приятен на околните (не говоря за дълбоки емоции – по вода)?

Личните ми наблюдения неизменно показват едно - 11 дом (упр 11 дом добре поставен) дава покровители и много човечност (компромиси с победата, за да бъдеш човек) . Една добра Венера (и по знак и по аспекти) дава приятели, добра социална среда и харизма.

Една изгорена Венера,  или Венера в падение и заточение, без спомагащи аспекти (взаимна рецепция с Марс/Меркурий, секстили, тригони към Марс, Слънце, Юпитер, Сатурн) дават безбрачие, неспособност да създаваш приятелства и контакти.

Прилагам откъс от книгата „Специалният начин за тълкуване на хороскопа” – книга сборник от постулати и астрологични наблюдения на древни и средновековни астролози, събрани от Валдемар Безиссар (псевдомин на български астролог).

И мисля, че бъде много полезно ако споделите личните си наблюдения върху изложените постулати.
« Последна редакция: Септември 04, 2012, 03:18:03 pm от Anabell »
When One Door Closes Another Door Opens

*

Anabell

• 2022
Re: Приятелството - обзор.
« Отговор #1 -: Септември 04, 2012, 02:51:44 pm »
„Специалният начин за тълкуване на хороскопа”

Ако в 11 дом се намира една добра планета – главно Юпитер, която не е нито комбуста, нито ретроградна, то роденият ще се ползва с приятелството на други хора, особено ако тази планета има някаква власт над асцендента или върху Слънцето – при дневно раждане или върху Луната – при нощно.

Ако заедно с Юпитер в 11 дом се намира и Меркурий, то роденият ще дружи с учени и умни хора, особено ако 11 дом е в човешки знак (Близнаци, Дева, Везни, Водолей и първата половина на Стрелец).  Ако 11 дом не е в човешки знак, то приятелството ще бъде с търговци.

Ако Слънцето е в 11 дом – то приятелството със силни и високопоставени хора е осигурено.
Венера в 11 дом – приятелство с жени (при мен Венера е упр 11 дом – екзалте – винаги съм се разбирала с интелигентните жени, никаква конкуренция).

Юпитер в 11 дом – ако положението не е много силно може да се очаква омраза поради издигането на родения и тази омраза ще бъде от страна на високопоставени хора.

Ако в 11 дом са Сатурн и Марс – може да се очакват кавги и спорове с приятели.

Ако там е Луната и тя не е наранена, то приятелството ще бъде с обикновенни хора.

Комбинации на планети

Сатурн – Меркурий – търговски приятели и полза.
Юпитер – Марс – приятелството влияе на могъществото на родения и на неговото положение.
Юпитер – Венера – приятелство с жени или духовници.
Юпитер – Меркурий – приятелство от училище или чрез щастливо стечение на обстоятелствата.
Марс – Венера – приятелството преминава в тайни отношения или тайна любов.
Марс – Меркурий – сближаване с хора, с които роденият е бил в лоши отношения.
Венера – Меркурий – приятелство чрез жени или с училищни другари.

Албохали разглежда главно Венера, защото смята, че тъкмо тази планета създава приятелство както и любов.
Ако Венера е силно поставена и добре аспектирана, особено от владетеля на 11 дом, тя дава много приятели, които са богати и искрени. В противен случай – има малко приятели и те не са искрени, или не са достатъчно искрени.
Ако Венера е добре поставена и е владетел на асцендента (или доминанта) или особено ако тя апликира към Юпитер, то може да се очаква приятелско сближение и дружба с високопоставени хора.

След Венера Албохали минава към Алмутена на 11 дом – (т.е. планетата най-силно поставена в дадения знак, или владетел на този знак, или планета, която там би била най-силна, ако стоеше в дадения дом), към диспозитора на алмутена, към владетеля на Точката на приятелите, към Владетеля на Венера и по тези указатели съди за различните подробности във връзка с приятелството на родения с други хора.
Ако тези сигнификатори са в аспект с владетеля на асцендента и не са в тропическите знаци (Рак/Козирог), то приятелството ще бъде трайно. В противен случай роденият няма да има искрени приятели , а ако владетелят на 11 дом е в лош аспект с владетеля на асц, то от приятелите си родения ще има само щети и неприятности.
Владетелят на 11 дом, с достойнства и благодетелна планета сочи добри и искрени приятели, които също така са и богати. В противен случай те са лоши, злобни и бедни.

Албубатер казва, че трябва да се вземе под внимание при разглеждане на въпросите за приятелството и планетата стояща в 3 дом, защото това е дом на „братовчедите и приятелите”.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ УКАЗАНИЯ:

Трябва да се разглеждат 11 и 5 дом, планетите в тях и владетелите на тези домове. Ако те са благоприятни и са в добър аспект към владетеля на хороскопа (Алмутен), то приятелите ще бъдат верни и полезни.
Ако това са зли планети (Марс, Сатурн), то може да се очаква обратното.

Полезно е да се сравнят хороскопите на родения и предполагаемия приятел.

1.   Ако Ако мястот на Слънце, Луна, Прс Фортуна и на асц са еднакви и в двата хороскопа, то дружбата ще е добра.
2.   Ако светилата се кръстосват – т.е. Слънцето на единия е на мястото на Луната при другия, то приятелството също ще е добро.
3.   Ако Слънето и Луната на единия са в тригон към тези на другия – това също е указание за полезна и приятна дружба
4.   Ако асцендентът на единия е в 11 или в 5 дом на другия – това също е благоприятно.   
« Последна редакция: Септември 04, 2012, 02:58:46 pm от Anabell »

*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
« Отговор #2 -: Септември 04, 2012, 03:09:53 pm »
Някой теми разглеждани във форума, провокираха изключително грозни спорове и ме накараха да се замисля, защо дадени личности стигат до това обезобразавяне на човешкия образ в себе си.

Кое в натала дава способността да водиш културен диалог и способността да имаш „приятели” – да си приятен на околните (не говоря за дълбоки емоции – по вода)?

Личните ми наблюдения неизменно показват едно - 11 дом (упр 11 дом добре поставен) дава покровители и много човечност (компромиси с победата, за да бъдеш човек) . Една добра Венера (и по знак и по аспекти) дава приятели, добра социална среда и харизма.
Една изгорена Венера,  или Венера в падение и заточение, без спомагащи аспекти (взаимна рецепция с Марс/Меркурий, секстили, тригони към Марс, Слънце, Юпитер, Сатурн) дават безбрачие, неспособност да създаваш приятелства и контакти. 

Прилагам откъс от книгата „Специалният начин за тълкуване на хороскопа” – книга сборник от постолати и астрологични наблюдения на древни и средновековни астролози, събрани от Валдемар Безиссар (псевдомин на български астролог).

И мисля, че бъде много полезно ако споделите личните си наблюдения върху изложените постулати.

;D...Рано или късно всеки преминава по този път...Аз лично съм преживяла толкова груби и отвратителни реплики и думи от
няколко потребители , че не вярвах как хората стоят безучастно и наблюдават сейра....
Отдавна обаче съм над нещата и това ,за което благодаря е, че е имало такива...,защото точно чрез тях разбрах много неща за себе си...,за хората..,за отношенията , за света...
По отношение на приятелите ;D има много теми ,но аз смятам , че отново  следва да бъдем по-проницателни и да надграждаме...,а не да боравим с постулати.
2-ри дом определя ценностната ни система управител - Венера , другите е 7-ми дом ...отново венера.
11-ти дом е дом на водолей и Уран...По-скоро без Уран ще бъде трудно да говорим за приятелство ... :blink:

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Anabell

• 2022
« Отговор #3 -: Септември 04, 2012, 03:14:58 pm »
Права си Марая това са класическите потулати. И се радвам, че засегна темата за Уран и Водолея (уж нали се занимаваме тук с астрология).

Уран към днешна дата, и Водолей към която и да е дата  ;) :P дават изключителен интелект, разумност, култура на поведение и толеранс към другата личност.

В ерата на Водолея това Уранско  :P поведение е задължителна част от професионалната етика и идеята за гражданско общество - правото на различност, правото на индивидуалност и способност да си толерантен и да оцениш различното в другия (а това вече е трудна интелектуална задача, не е задача, която може да се реши с инстинктите за оцеляване на Луната, сама по себе си  :P).

*

Anabell

• 2022
« Отговор #4 -: Септември 04, 2012, 03:16:21 pm »
Въпросът е там, че като не са стигнали на ниво Венера (и по 2 дом и по 7) как ще стигнат до ниво Уран? ;D :P

*

Марая

• 28287
« Отговор #5 -: Септември 04, 2012, 03:32:00 pm »
Когато човек живее в хармония със себе си и ценностите той може да бъде приятел...
Уран има няколко лица я както всяка планета.
В мунданната астрология 11-ти дом е дом на водолея...Бихме могли да потърсим аспект м/у Венера - Уран..., после аспект м/у нат. управители на 2-ри -7-ми и 11-ти...

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Anabell

• 2022
« Отговор #6 -: Септември 04, 2012, 03:33:42 pm »
В мунданната астрология 11-ти дом е дом на водолея...

да и 11 дом отразява целите - достигането на общите цели и общата единна визия  ;).

Когато човек живее в хармония със себе си и ценностите той може да бъде приятел...
Венера...
« Последна редакция: Септември 04, 2012, 03:45:51 pm от Anabell »

*

Lillie

• 30532
« Отговор #7 -: Септември 04, 2012, 03:46:40 pm »

Много точно! И първо трябва да сме постигнали относителна хармония със себе си по Луна и Венера, след това стигаме до останалите планети и можем да говорим за способността да се създават истински и стойностни приятелства. Когато цедката е по-ситна, човек трудно допуска фалшиви приятели и "приятелството" не е самоцел, само за да има някой, който да кръжи в периферията му, и да може да каже, че някой го харесва. За мен това не е приятелство, това е угаждане на егото.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Марая

• 28287
« Отговор #8 -: Септември 04, 2012, 03:51:54 pm »

да и 11 дом отразява целите - достигането на общите цели и общата единна визия  ;).

11-ти дом се свързва с приятелите и от него можем да придобием представа за това какво ще бъде влиянието на приятелите в/у натива...Отношенията с приятелите: духовни, професионални, политически , материални или на друга основа също са тук в 11-ти. Тук е и отношението на натива към децата му , както и обратното...Помощта, покровителството...проектите от други хора и институции. Това е и дома на идеите...Тук са надеждите...Тук са и доведените деца.

*

Марая

• 28287
« Отговор #9 -: Септември 04, 2012, 03:57:08 pm »
Луната има основно значение особено при жените. Мисля, че емоционалния свят е основата в/у която градим ценностната си система. Никак не е случайно , че Луната екзалтира в знака на Венера- Телец...Мунданен 2-ри .

*

Lillie

• 30532
« Отговор #10 -: Септември 04, 2012, 03:58:01 pm »
А къде оставяме 7 дом - "другите" и това, което сме готови да им предложим, с което ги привличаме?  :blink:

Според мен по 7 дом не са само партньорства и съдружия, а всякакъв вид взаимодействие с външната среда.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Марая

• 28287
« Отговор #11 -: Септември 04, 2012, 04:03:08 pm »
Уран има няколко лица я както всяка планета.
В мунданната астрология 11-ти дом е дом на водолея...Бихме могли да потърсим аспект м/у Венера - Уран..., после аспект м/у нат. управители на 2-ри -7-ми и 11-ти...

Ето го... ;D написала съм го...

А къде оставяме 7 дом - "другите" и това, което сме готови да им предложим, с което ги привличаме?  :blink:

Според мен по 7 дом не са само партньорства и съдружия, а всякакъв вид взаимодействие с външната среда.

*

Anabell

• 2022
« Отговор #12 -: Септември 04, 2012, 04:03:17 pm »

11-ти дом се свързва с приятелите и от него можем да придобием представа за това какво ще бъде влиянието на приятелите в/у натива...Отношенията с приятелите: духовни, професионални, политически , материални или на друга основа също са тук в 11-ти. Тук е и отношението на натива към децата му , както и обратното...Помощта, покровителството...проектите от други хора и институции. Това е и дома на идеите...Тук са надеждите...Тук са и доведените деца.

точно така.

Не познавам човек със силен 11 дом без покровители, приятели (пак подчертавам тук не говорим за дълбоките емоции по вода), а за духовните отношения, за общите цели, стремежи и достижения.

Освен надеждите тук са и сбъднатите мечти.  ;)

*

Mims

• **
  • 772
« Отговор #13 -: Септември 04, 2012, 04:12:42 pm »
Въпросът е там, че като не са стигнали на ниво Венера (и по 2 дом и по 7) как ще стигнат до ниво Уран? ;D :P
Задължително ли е да минем през Венерата,за стигнем до Уран?
Никога не съм одобрявала паралелния любовен живот на приятелка преди брака й,но не съм се и замисляла да й откажа подкрепа( под форма на приютяване с любовник) по онова време,а не да я наставлявам.
Не пречи да си толерантен към другия само защото не споделяте една и съща ценностна система.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #14 -: Септември 04, 2012, 04:14:11 pm »
Според индийците 11 дом е най-материалният от всички, но тук влизат освен печалби/приходи и покровителства/протекции/спонсорство. Забелязвала съм, че хората с акцентиран 11 дом (по сидерал) често привличат протекции или някакъв вид "спонсорство", особено ако има връзка с 2 и 7 дом.

Руснаците наричат 11 дом "блат" и "халява", в превод тези две думи означават "полезни връзки" (шуробаджанащина) и "аванта". Нерядко съм наблюдавала такава житейска философия при някои с акцентиран 11 дом (с лични планети) - "всичко става с връзки". Тук има ориентация към по-лек и по-приятен живот, нищо че 5 дом е набеден за "дом на забавленията". :)

Разбира се, не бива да се пренебрегва значението на 11 дом за приятелствата,  които сме способни да изградим. Тук е всякакъв вид подкрепа, която можем да получим - от приятели, съмишленици, спонсори.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Марая

• 28287
« Отговор #15 -: Септември 04, 2012, 04:20:18 pm »
Подкрепата я свързвам с 8-ми дом... :-\

« Отговор #16 -: Септември 04, 2012, 04:21:47 pm »

Точно за това си мисля,че  прекалено големите егоцентрици трудно създават истински приятелства.
Слънце Близнаци,Луна Телец,Асц Дева,Венера и Марс в Рак

*

Lillie

• 30532
« Отговор #17 -: Септември 04, 2012, 04:24:06 pm »
Подкрепата я свързвам с 8-ми дом... :-\

Ако е финансова, с чужди средства - да. :)

По 8 дом е и способността ни да създаваме дълбоки връзки, затова в инд. астрология той е един от факторите, определящи трайността на брака.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #18 -: Септември 04, 2012, 04:27:57 pm »
Точно за това си мисля,че  прекалено големите егоцентрици трудно създават истински приятелства.

И това е едно от "лицата" на Уран или двойката Слънце/Уран (Лъв/Водолей).

И понеже съм привърженик на практическия подход, по-късно ще пусна една-две карти за разглеждане - да кажете имат ли много приятели тези личности и какъв тип приятелства създават. Ще видим как се съчетават теория и практика. :)
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Марая

• 28287
« Отговор #19 -: Септември 04, 2012, 04:33:37 pm »
По сидерал 11-ти е в Дева при мен...по тропикал във Везни.
По сидерал Венера е в Козирог , а Мерка в Скорпи.
По тропическия Венера е АНАРЕТА в последния градус на козирог , а Мерка е в стрелец...
Аспекта м/у тропическата Венера и к11 е 103* или БИСЕПТИЛ - кармичен съдбовен аспект...