Здравей Гост

Възгордяването

• 183 Отговора
  • 26147 Прегледи
*

Lillie

• 30532
Re: Възгордяването
« Отговор #20 -: Септември 26, 2012, 08:11:15 pm »
Чуждите грешки се виждат по-лесно от собствените. Пък той ако иска да приеме поуката ми. Аз да си кажа мнението, пък той има право да си реши дали ще ме послуша или не.

Така е.
Но сигурно си искала да кажеш "когато давам съвет" /така предполагам/, защото има разлика между съветване и поучаване. Едното предполага добронамерена помощ, в другото има елемент на превъзходство.  :blink:
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #21 -: Септември 26, 2012, 08:13:43 pm »
На гости скоро ми беше един възрастен човек. Много симпатичен и позитивен. Обаче...само посмей да не изпълниш рецептата за риба както ти казва. Защото...е най-добрата

Шегата настрана, но ме подсети за един "спор" какви да бъдат пиперките в пилешката супа - червени или зелени.  ;D
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #22 -: Септември 26, 2012, 08:17:09 pm »
Да, това имам предвид. Но винаги ще се намери човек, който прима даването на съвет за поучаване. Самата аз рядко позволявам да ме поучават, затова разбирам чуждото негодувание.
Не е лошо човек да има самочувствие, само че да е с покритие. Учителката ми по философия казваше, че почти е невъзможно самопреценката да съотвества напълно на реалността. Затова да кажем, ако самочувствието е леко "над" или "под" реалността, може би съвсем лекично "над" е за предпочитане пред "под". Моята е леко занижена, затова го казвам.

Ама дотук не написах нищо астрологично. В мъжка карта съм забелязала напрегнат аспект Марс/Юпитер, че се проявява като арогантност, желание за налагане на собственото мнение и модел на поведение. Не ми е представителна извадката обаче, а още по-лошото е, че нямам точни часове на раждане. В едната карта е възможно Сатурн да в близост до МС.
В едната карта има съвпад Марс/Юпитер в Рак (тази я слагах, на алчния човек), в другата май беше квадратура.

*

Papy

• 4343
« Отговор #23 -: Септември 26, 2012, 08:18:43 pm »
Самооценката няма значение
Всеки, ама всеки, понякога има нужда от съвет и страничен поглед

Сега видях за арогантността
Меркурий/юпитер

Но това още не е гордост, просто "нахален език"
« Последна редакция: Септември 26, 2012, 08:24:05 pm от Papy »

« Отговор #24 -: Септември 26, 2012, 08:21:23 pm »
Така е, още една гледна точка никога не е излишна.

*

Alric

• *
  • 358
« Отговор #25 -: Септември 26, 2012, 08:24:26 pm »
Аз съм твърде склонен към възгордяване, и добре че беше махадашата на Кету, та да ми дойде акъла в главата  ;D . Не съм забелязал транзитите да усилват или отслабват гордостта. Ако ми оказват някакво влияние е минимално и незначително.

*

Ronia

• **
  • 1557
« Отговор #26 -: Септември 26, 2012, 08:27:51 pm »
Ми случвало ми се е , разбира се. Нали и детето си поучавам, почти ежедневно. Не ми е много приятно вече, нещо съм загубила ищаха, май или съм вече на друга вълна, не знам. Не помня транзити, защото не е било някакъв отчетлив момент, и не един.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #27 -: Септември 26, 2012, 08:43:33 pm »
Аз съм твърде склонен към възгордяване, и добре че беше махадашата на Кету, та да ми дойде акъла в главата  ;D . Не съм забелязал транзитите да усилват или отслабват гордостта. Ако ми оказват някакво влияние е минимално и незначително.

Ами няма лошо човек да има гордост и достойнство, но тук говорим по-скоро за горделивост и производното й възгордяване.  :blink:

Но често съм забелязвала именно онези, които в един или друг смисъл са изгубили достойнство, да поучават и вдигат менторски пръст срещу чужди грешки и несъвършенства.

На мен антардаша на Кету също ми смъкна акциите, в посока към осъзнаване колко е преходно всичко - и успехът, и неуспехът... Тогава осъзнах, че в живота има неща, през които по-малко болезнено се минава със смирение, след като поредица мои бунтове срещу статуквото не се увенчаха с успех - просто трябваше да се изживее този опит.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #28 -: Септември 26, 2012, 09:03:20 pm »
Учителката ми по философия казваше, че почти е невъзможно самопреценката да съотвества напълно на реалността. Затова да кажем, ако самочувствието е леко "над" или "под" реалността, може би съвсем лекично "над" е за предпочитане пред "под". Моята е леко занижена, затова го казвам.

При мен, като при една типична Рахувица, самооценката претърпява непрекъснати метоморфози и никога не е константна величина, обикновено варира в двете крайности, но никога не съответства на реалността... В някои случаи доста се подценявам, в други отношения ми се е случвало да си надценя възможностите. В такъв случай животът винаги внася необходимите корекции - точно толкова и точно там, колкото и където е необходимо.  :blink:

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Papy

• 4343
« Отговор #29 -: Септември 26, 2012, 09:04:17 pm »

Но често съм забелязвала именно онези, които в един или друг смисъл са изгубили достойнство, да поучават и вдигат менторски пръст срещу чужди грешки и несъвършенства.

Според мен 50/50
Всеки, който много си повярва, започва да маха с пръста

*

Uran

• 6041
« Отговор #30 -: Септември 26, 2012, 09:23:07 pm »
Aз, също като Рахувица (донякъде), имам доста амплитуди в отношението към персоната си.

*

Papy

• 4343
« Отговор #31 -: Септември 26, 2012, 09:25:14 pm »
Кое ви прави рахувици :)

Индия...ми е далечна :)

« Отговор #32 -: Септември 26, 2012, 09:28:50 pm »
Да, случвало се е да се възгордея. Но съм попадала и в такива ситуации, в които съм виждала как несправедливо съм подценявала хората, че аз съм повече от тях и как те са се справяли много по-добре от мен...

Съдила съм познати хора за дадени постъпки и поведение. Но съдбата ме е поставяла в подобни ситуации и всъщност съм виждала какво съм осъждала.

Самочувствието е много важно, стига то да не е единственото качество, което притежаваме. И аз имам проблем със самооценката, почти винаги е в посока надолу, което в повечето случаи изиграва лоша шега. Никой не харесва неуверени хора.

Мисля, че доста е трудно хармонично единство между духа и егото. Този баланс в реалността е трудна работа. Особено, когато не живеем в капсула, а с другите. Всеки един ни възприема по различен начин, за едни ще сме горди, за не. Но в крайна сметка си мисля, че в живота ни остават хората, в които говори повече душата :rolleyes:

*

Lillie

• 30532
« Отговор #33 -: Септември 26, 2012, 09:34:31 pm »
При силно влияние на Кету също съм виждала такива аплитуди - от скромност, дискретност, семпло и ненатрапчиво присъствие до подчертана склонност към опониране, агресивно присъствие, изливане на жлъч. Кету може да не харесва показността и блясъка, но все пак нека не забравяме, че той носи марсова енергетика. При трудно усвояване на енергията води до чести конфликти и желание да си "на всяка манджа мерудия" (или "на всяка бъчва запушалка", какво казват руснаците  ;D). По принцип силното влияние и на Раху, и на Кету дава тенденция към по-изявено своенравие. А менторството си е баш по Юпитер - неслучайно го наричат гуру. В негативната си изява се свързва с расовите (кастови) предразсъдъци и мания за елитарност ("синя кръв").

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Papy

• 4343
« Отговор #34 -: Септември 26, 2012, 09:36:56 pm »
Силни по знак? Или по дом?
Или управителят е силен? Или са на асц/десц?
Наистина не разбирам-на кой се вика рахувец?
(не раховец :) )

*

Lillie

• 30532
« Отговор #35 -: Септември 26, 2012, 09:40:02 pm »
Силни по знак? Или по дом?
Или управителят е силен? Или са на асц/десц?
Наистина не разбирам-на кой се вика рахувец?
(не раховец :) )

Всичко изброено - в ъглова позиция, в аспект със светилата или господаря на Лагна (изгряващия знак), силни есенциално, а също когато имаш Луна, АС, Лагнеш в накшатра, управлявана от Раху или Кету.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #36 -: Септември 26, 2012, 09:44:38 pm »
Да, случвало се е да се възгордея.

Поне едно Слънце в съвпад с Юпитер да се обади.  :P

Цитат
Но съм попадала и в такива ситуации, в които съм виждала как несправедливо съм подценявала хората, че аз съм повече от тях и как те са се справяли много по-добре от мен...

И на мен ми се е случвало - впоследствие да осъзнаеш, че си постъпил неуместно и това, което към някой минал момент си считал за правилно, към друг (тогава все още бъдещ, но сега настоящ) момент може да ти се стори нелепо и даже глупаво...

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Papy

• 4343
« Отговор #37 -: Септември 26, 2012, 09:49:01 pm »

Всичко изброено - в ъглова позиция, в аспект със светилата или господаря на Лагна (изгряващия знак), силни есенциално, а също когато имаш Луна, АС, Лагнеш в накшатра, управлявана от Раху или Кету.
Мерси :)
Не открих съответветствие м/у никое изброено и картата ми, освен раху в скорпион-ама...само това не стига, нали така?

*

Uran

• 6041
« Отговор #38 -: Септември 26, 2012, 09:51:54 pm »
Аз нали правилно се броя за такава?  :blink:
Имам съвпад на Раху с Венера и Хирон и на Кету- с Уран.

*

Alric

• *
  • 358
« Отговор #39 -: Септември 26, 2012, 09:55:41 pm »

Ами няма лошо човек да има гордост и достойнство, но тук говорим по-скоро за горделивост и производното й възгордяване.  :blink:

На мен антардаша на Кету също ми смъкна акциите, в посока към осъзнаване колко е преходно всичко - и успехът, и неуспехът... Тогава осъзнах, че в живота има неща, през които по-малко болезнено се минава със смирение, след като поредица мои бунтове срещу статуквото не се увенчаха с успех - просто трябваше да се изживее този опит.

Моите наблюдения сочат, че като цяло се възгордяват ония, които не са пили от горчивата чаша. Смирението не се постига с доволство и охолен живот, но се изучава в школата на страданията.

На мен и двата възела са ми силни, но като че ли Кету е по-влиятелен и почти никога не съм имал амлитуди по отношение на самооценката.