Здравей Гост

Възгордяването

• 183 Отговора
  • 26291 Прегледи
*

Ronia

• **
  • 1557
Re: Възгордяването
« Отговор #60 -: Септември 27, 2012, 10:45:54 am »
Офф топик-кой ще гласува, че сатурн е мъжка планета? Аз-да
Не съм видяла при транзит на сатурн някой да роди например. Ако има-да се обади :)

Е как? Точно по часовник: Сатурново завръщане в 7ми - брак и забременяване, Сатурн на К8 - раждане. Момче. Но У5 е Меркурий и аз бях убедена, че ще имам момче, защото така си пожелах. И второто мисля пак да е момче. Сега Сатурн като ми кацне на Слънцето в 9ти, втори брак. И Сатурн на К11 - момченце.  ;D

*

Mims

• **
  • 772
« Отговор #61 -: Септември 27, 2012, 06:18:32 pm »
Прочетох по диагонал темата.
Гласувам за Слънце съвпад Юпитер в Марсов знак.Нема такова самочуствие...На пръв поглед..
Отдолу е скрита осмодомна рачешка Луна и всъщност кьорфишеците " колко съм...." са камуфлаж.
Свързвам това качество със силен Лъв в картата.
Възгордяването ми е непознато ,не харесвам изтъкванията,но пък съм цар в поучаването.. ;DТук говори Слънцето в Юпитеров дом.

*

Papy

• 4343
« Отговор #62 -: Септември 27, 2012, 06:47:05 pm »
Щом поучаваш, значи мислиш, че знаеш повече от другия, значи се възгордяваш :)

*

Mims

• **
  • 772
« Отговор #63 -: Септември 28, 2012, 07:27:21 am »
Определено знам повече от тези,които поучавам. ;D ;D
Затова ми плащат.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #64 -: Септември 28, 2012, 07:33:28 am »
Определено знам повече от тези,които поучавам. ;D ;D
Затова ми плащат.

Ако си професионален консултант, тогава не влизаш в представителната извадка на възгорделите се.  :P
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Papy

• 4343
« Отговор #65 -: Септември 28, 2012, 08:43:11 am »
Понеже тая сутрин не съм в настроение, ще кажа, че и 200лв е плащане, ама не е повод за гордост.

Шегувам се :)

Като се възгордее човек почва да не подбира кой и за какво поучава, та мимс-както каза и лили, ако е само професионално-не се броиш

*

Asol

• 4140
« Отговор #66 -: Септември 28, 2012, 09:23:02 am »
Mims, а защо не харесваш този, който се изтъква ? Изтъквай се и ти какво ти пречи ? Не е необходимо да има само словесен облик. По-важното е да е с покритие. Вероятно в такъв случай няма да забелязваш този, който го прави. А иначе няма как да го прилагаш само професионално, защото щом притежаваш някакви заложби и начин на активност можеш при всякакви ситуации да привеждаш тази черта от характера си в "действие".
Иначе скромността май е повече недостатък, отколкото качество.
Щом има его винаги съществува възможността за възгордяване и менторство, а дори и това да се случва само на моменти.
« Последна редакция: Септември 28, 2012, 09:28:53 am от Asol »

*

Papy

• 4343
« Отговор #67 -: Септември 28, 2012, 09:50:22 am »
Асол, явно не си попадала в компания на леко пияни сравнително успели чичковци, които с часове могат да обясняват, как те са направили еди-кой си човек, как те са построили онова, те са постигнали това, с техни връзки се уредил другия и т.н. Много неприятно.
И останалите на масата сме постигнали някакви неща, които за обществото имат значение, но не виждам смисъл да се изправя и да крещя с цяло гърло
Според мен зад всеки "афиш" се крие комплекс-колкото повече викане, толкова по-голям комплекс. Квадратури, братче, к'во да ги пра'иш

*

Lillie

• 30532
« Отговор #68 -: Септември 28, 2012, 09:57:31 am »
Предлагам интересни размишления по въпроса: http://koruin-meaningoflife.blogspot.com/2008/03/blog-post_2989.html

Текущата тема не е свързана конкретно с егоизма, но той също може да бъде разгледан като съставна част на духовната гордост, която в заглавието съм нарекла възгордяване.

Цитат
При хора осъзнали и приели необходимостта от духовно усъвършенстване масово се наблюдава възгордяване - гледане от високо на останалите хора като недостатъчно развити. Често се създава самооценка за богоизбраност, практикуването на методи за духовно усъвършенстване създава фалшивото усещане за постижения.

Цитат
Избягвайте да критикувате - този симптом в различна степен го има при всички хора. Помнете, вашият жизнен опит си е само ваш. В повечето случаи, това което сте установили като полезно и правилно е напълно или частично безполезно при другите хора, защото всеки има неповторим жизнен път и собствени уроци за учене. Затова не си позволявайте да поучавате другите хора, ако не са ви поискали мнението, по който и да е въпрос. Уважавайте правото на свободен избор, колкото и да не ви харесва това. Не си позволявайте да налагате нещо, колкото и правилно да ви се струва.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Papy

• 4343
« Отговор #69 -: Септември 28, 2012, 10:10:54 am »
Когато разбереш, че всички сме лъчисти същества, как можеш да се възгордяваш?
Продължавам да твърдя, че духовност и гордост са оксиморони

Относно статията-фейлнах по 2 показателя: не се състезавай и имай търпение
Тия са ми непостижими  :blink:

*

Lillie

• 30532
« Отговор #70 -: Септември 28, 2012, 10:19:17 am »
Относно статията-фейлнах по 2 показателя: не се състезавай и имай търпение
Тия са ми непостижими  :blink:

Духовността е много разтегливо понятие и за мен...

А ако човек не се състезава и не се сравнява, би ли имал стимул да се развива, стимул за постижения?
Без ориентир и база за сравнение може би рискуваме да изпаднем в състояние на апатия и самодоволство...
От друга страна, често и сравнението може да ни вкара в пътя на самодоволството. Зависи с кого и по какви критерии се сравнява човек и доколко има нужда да търси отражение на това, което той самият е, в отсрещния.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Asol

• 4140
« Отговор #71 -: Септември 28, 2012, 10:53:57 am »
Papy, в твоя пример става дума за крайности. А иначе е разбираемо, че всякакви крайности будят съмнение и сами по себе си и относно вътрешната мотивация и доколко това е истина.

Като има его е възможно да има и егоизъм. В тази връзка дали човек се изтъква с материалните си постижения, интелектуалните или с духовните се опитва да го играе разбирач (ето причина за възгордяване) на някаква универсална истина, няма разлика и пак е въз основа на егото.

Този, който наставлява, а не съветва и има желание да се наложи над нечия друга позиция опонирайки я активно поради няколко причини - неувереност в собствения авторитет и в себе си, демонстранция на някакъв тип превъзходство, краен егоцентризъм и несъобразяване и нетолерантност спрямо мнението на другите.

« Последна редакция: Септември 28, 2012, 11:20:41 am от Asol »

*

Lillie

• 30532
« Отговор #72 -: Септември 28, 2012, 11:42:03 am »
Този, който наставлява, а не съветва и има желание да се наложи над нечия друга позиция опонирайки я активно поради няколко причини - неувереност в собствения авторитет и в себе си, демонстранция на някакъв тип превъзходство, краен егоцентризъм и несъобразяване и нетолерантност спрямо мнението на другите.

И всеки път изтъквайки как пет пари не дава за мнението на отсрещния - това също е проява на егоцентризъм.
Ако решим да раздаваме назидателни съвети, би било добре да си даваме сметка от позиция на какъв опит го правим - наличен, липсващ, адекватен и съизмерим спрямо конкретния случай? Опитът е твърде субективно изживяване - може да бъде и добър съветник, и да създава предпоставки за пристрастност.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Papy

• 4343
« Отговор #73 -: Септември 28, 2012, 11:53:59 am »
Опа-егоизъм и егоцентризъм са различни неща.
Пример:
Единият говори само за себе си-какви проблеми има, как ги е решил-аз,аз,аз
Другият ти дава по-празната чиния на масата, ако може ти да свършиш работата, пък той да вземе парите и похвалите и т.н.

Едните ги оставям да се вихрят, докато ми е кеф
Другите трябва да се държат под око, че не се знае

А духовното възгордяване-ама не е възможно-казвам ви
Знание <> познание - личи си

*

Lillie

• 30532
« Отговор #74 -: Септември 28, 2012, 11:56:24 am »
Едните ги оставям да се вихрят, докато ми е кеф
Другите трябва да се държат под око, че не се знае

Първите и аз ги оставям да се вихрят - за сеир.  ;D (егоцентриците)
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Asol

• 4140
« Отговор #75 -: Септември 28, 2012, 12:22:23 pm »
Да де, но всеки е и егоист и егоцентрик в известна степен и пред варианта неговата чиния да е по-пълна аналогично той да обира овациите и парите, а на другия по-празна - неговия допринос да остане незабелязан, ще избере като за начало първия вариант. Пък после може да помисли и за добруването на чуждите чинии. Този, който гледа ти да опереш пешкира е просто пресметлив тарикат - там върви идеално онази приказка за баницата.  ;D

*

Alric

• *
  • 358
« Отговор #76 -: Септември 28, 2012, 12:40:52 pm »

А духовното възгордяване-ама не е възможно-казвам ви
Знание <> познание - личи си

Напротив, най-лесно е човек да се възгордее от духовното. Такъв индивид си мисли приблизително нещо подобно - "Аз, който познавам истината и разбирам тайните на царството небесно и великите закони движещи живота, на мен ли другите, които имат очи, а не виждат, ще смеят да ми се обясняват за това и онова и да не зачитат мнението ми. "

Човек се възгордява от нещата, които си мисли, че има и притежава. Силният може да се възгордее от силата си, както и умният от интелекта си. Затова и ония, разполагащи с абсолютно знание, което е вечно, непреходно и съвършено, могат да се възгордеят най-много от всички.

*

Papy

• 4343
« Отговор #77 -: Септември 28, 2012, 01:25:57 pm »
Там е работата-познанието не е мисловен процес/резултат
Единици са хората, които могат с думи човешки да го разкажат, поне приблизително, и цял свят ги знае-в различните религии и учения-с различни имена
Не можеш да наливаш в пълна чаша и те някак го разбират. Затова и са смирени
Затова и не могат да се възгореят
Другите-за които ти говориш-са ала-бала

*

Mims

• **
  • 772
« Отговор #78 -: Септември 28, 2012, 04:20:28 pm »
Възгордяването е нещо като да разбереш собствената си значимост,което  всъщност не е зле,но да я поставиш на пиедестал и да се чустваш недостижим за околните по някакви показатели.
Почна ли да чувам " аз,аз ,аз" от нечия уста през пет минути,работата става ясна.
Иначе и аз съм егоцентрик( интровертен)по природа,но не мисля,че Вселената се върти около мен и всеки ми е длъжен с нещо.Толерантността и ненавлизането в личното пространство са ми много ценни качества,а поучаването е свързано с професията ми .
Има една много тънка граница между споделяне и поучаване,случва ми се понякога да я попремина.
Колкото до изтъкването,предпочитам да е доказано с факти и друг да го прави вместо мен.

*

Papy

• 4343
« Отговор #79 -: Септември 28, 2012, 05:54:05 pm »
Ей са например-така ми се клати пръста и иска да го размахам в темата за синастрията-ама няма  :blink: