Здравей Гост

Въпрос за дирекционен аспект

• 24 Отговора
  • 4765 Прегледи
*

Iris

• 31
    • http://
« -: Февруари 27, 2006, 10:02:11 am »
Привет  :D

Ето го въпроса.. на какво ви навява съвпад на дирекционна Венера с нат. Марс в мъжка карта?! Засегнати са съответно 5,7 и 11 дом...?!  B)  На мене това ужасно ми навява на някаква сериозна връзка... и като нищо и някое малко създание.. - пояснявам защо - попитах си скоро учителя как се вижда раждане на дете в мъжка карта - и  ми каза точно 5, 7-ми и много често 11-ти... та.. чакам ви впечатленията :)
Ама не теоретични ами от опит  ;)

Поздрави!

*

Lillie

• 30532
« Отговор #1 -: Февруари 27, 2006, 12:30:34 pm »
Знам, че раждането в женска карта често е по 4ти /съответно се включва и опозиционният 10ти/, 5ти и 6ти дом; също се включват понякога 8ми и 12ти...
При мъжете и аз четох някъде, че повече се гледа 11ти дом за сдобиване с детенце, 5ти май няма нищо общо, макар че... не се знае, при всеки е различно  :rolleyes:  ;)
А и домовете нали работят по двойки, тоест при аспектация на К.11 ще се включи естествено и отсрещният дом, ако правилно съм разбрала...  :)
И понеже при мъжете често е налице поемане на някакъв ангажимент и на дневен ред излиза дългът в такива случаи....ами не бих се учудила, ако се задейства по някакъв начин и сферата на 6ти дом наред с останалите фактори  :P
*Не го казвам обаче от опит... все още нямам такъв  :rolleyes:

« Последна редакция: Февруари 27, 2006, 12:31:26 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

АН

« Отговор #2 -: Февруари 27, 2006, 06:16:41 pm »
Прегледах малко на бързо няколко карти на мъже, за които знам датите на раждане на децата. Гледах прогресиите за ражданията.

Не се потвърди съвсем категорично такова правило, но в него определено има логика :)
Пък и би трябвало да се гледа зачеването, за да проверим правилото, защото ако щеше да му се ражда наследник на твоя пример скоро, ти щеше да си наясно вече:)  

*

Iris

• 31
« Отговор #3 -: Февруари 27, 2006, 07:27:32 pm »
Здравей Ан,

Там е работата, че този аспект му почва след около два месеца и предполагам всичко е все още в сферата на... възможните вероятности да кажем ;) - ако предположим че би се задействал най-силно при точния аспект след около година... или пък на разпадането...то тогава тепърва има време всичкото да си стане .. та така де :) Ама ще наблюдавам аз как се развиват нещата ...  B)

Аз гледах на баща ми картата - при него има активирани 5,7,9 и 11-ти като съм се раждала, а ако гледам зачеването -  5,9,11-ти... Гледах и карти на други мъже в моментите, когато са ставали бащи - пак се намесват тея 4 дома - че понякога и 3-ти и 4-ти..  абе интересна ми е тая тема :)

Лека вечер!  :D  

*

Lillie

• 30532
« Отговор #4 -: Февруари 27, 2006, 07:28:55 pm »
Всъщност зачеването в една мъжка карта няма как да се види или... може би аз греша?  :blink:  :)  :o

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

DDD

• *
  • 286
« Отговор #5 -: Февруари 27, 2006, 07:38:31 pm »
Цитат
Привет  :D

Ето го въпроса.. на какво ви навява съвпад на дирекционна Венера с нат. Марс в мъжка карта?! Засегнати са съответно 5,7 и 11 дом...?!  B)  На мене това ужасно ми навява на някаква сериозна връзка... и като нищо и някое малко създание.. - пояснявам защо - попитах си скоро учителя как се вижда раждане на дете в мъжка карта - и  ми каза точно 5, 7-ми и много често 11-ти... та.. чакам ви впечатленията :)
Ама не теоретични ами от опит  ;)

Поздрави!
a KAKWO E logi4noto obqsnenie za 11-ти дом според астролога-учител?

*

Lillie

• 30532
« Отговор #6 -: Февруари 27, 2006, 07:45:09 pm »
"a KAKWO E logi4noto obqsnenie za 11-ти дом според астролога-учител?"

Ами, да речем, ако направим паралел с митологичния Уран и оплодителното му семе  :lol:  :rolleyes:
И аз се чудех, между другото, защо пък в женска карта е по-вероятно сдобиването с рожба да е "белязано" по 5ти дом, докато при мъжете като че ли повече се акцентира на 11ти... да не би защото на жената й е "по-близо до сърцето" /Слънце, Лъв, 5ти дом/, докато мъжът... нали се сещате /Уран-осеменителят/...? Дано не съм обидила присътстващите тук мъже  :P  :huh:

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #7 -: Февруари 27, 2006, 07:54:17 pm »
А в един друг форум пък има питане какви са индикациите /транзитни, прогресивни, дирекционни.../ за:
- нормално /естествено/ раждане;
- раждане със секцио /изкуствено стимулиране/.

И най-вече за второто  :o
Някой има ли представа?

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

АН

« Отговор #8 -: Февруари 27, 2006, 07:54:23 pm »
опозиционните знаци и домове - много често са по-важни от засегнатите от пряко енергийно влияние :D  

*

Lillie

• 30532
« Отговор #9 -: Февруари 27, 2006, 08:01:03 pm »
И в тази връзка  /за родителството/ нещо интересно:

"Кои домове представят образа на нашите родители в хороскопа?"
Автор: Бригите Хаман - в превод от немски

Относно въпроса в кои натални домове трябва да се търси информация за родителите съществуват различни мнения. Трансперсоналната астрология отрежда на родителите 4-ти и 5-ти дом и то само поради причините, които се обясняват със следното становище:

Четвърти дом мунданно принадлежи на знака Рак, управляван от Луната. Луната приема светлината на Слънцето и я отразява, като отговаря на пасивно-рецептивната функция. Очевидна е връзката й с важните жизнени цикли на Земята като приливи и отливи, които са породени от гравитацията на повърхността на земята, а също и с редица други процеси, символизиращи колелото на живота в природата. Фазите на Луната кореспондират с много биологични ритми и цикли в човешкия живот, а също и тези във флората и фауната, и преди всичко с цикъла на женския организъм, с плодородието и бременността, а също така с размножаването и развитието на клетките. Чрез тази връзка Луната става символ на плодородието и на майчинството.
Произлизаме от тялото на майката и затова душевното й състояние по време на преднаталния период ще определя нашата емоционална нагласа и ще послужи като изходна база за по-нататъшното ни развитие. Четвърти дом е кардиналният дом на втори квадрант, той описва нашата емоционална основа, която от своя страна се явява отправна точка за нашите дейности и ще представя произхода, извора на личностната ни идентичност във външния свят. Тези разнолики аналогии сочат, че образът на майката се намира в 4 дом. В този смисъл десети дом се интерпретира като седми по отношение на четвърти и по този начин (наред с други теми и символики) отговаря на менталното състояние и партньорската фигура на майката. Образът, който сме си изградили за нашата майка, чрез 10 дом изразява също така нашите отношения в социума и символизира качества, които ще ни помагат да надраснем своя субективен свят на вътрешни преживявания (4 дом) и да се усъвършенстваме в смисъла на цялостната кардинална ос ИЦ-МЦ.

Пети дом мунданно се управлява от знака Лъв и Слънцето. Слънцето дарява светлина и топлина, а с това и живот. Но за да направят възникването на живота възможно, светлината и топлината на Слънцето трябва да бъдат приети, трансформирани и използвани за процеса на растеж и развитие. Слънчевият архетип символично се свързва с акта на зачеване, при който бащата дарява семето си, а майката го приема и оставя детето да израстне в нейната утроба.
Лъчите на Слънцето го превръщат в символ на нашето активно начало, енергиен център, като в митологията Слънцето олицетворява божествената сила на Твореца. Действително, творческият акт включва два елемента: възникването и растежа (Луната) и зараждането на идеята, нейното навлизане в реалния свят (Слънцето).
Във всеки човек, от мъжки или женски пол, се съдържат и двата принципа в различно съотношение. Майките не задължително могат да отговарят на архетипната фигура на майчинското, а бащите - на бащинското. Хороскопът ни предоставя на разположение безброй възможности, за да ни покаже как индивидуално изживяваме образа на двамата си родители, като в някои случаи бащата може да бъде представен като пасивно-рецептивна, а майката като активна личност. Това описание на родителите съответно се намира в 4-ти и 5-ти дом и дава представа за това какво ни свързва с майката и бащата и какъв модел на чувствено-емоционално възприятие и ответна реакция сме възприели.

Единадесети дом отговаря на седми по отношение на пети дом и отговаря на менталното състояние и партньорската фигура на бащата. Представата, която сме си изградили за него, изразява индивидуалния профил, който изразяваме в социума. Чрез връзката с нашите родители сме повлияни както от наследствеността, така и от опита. Астрологията обаче използва и езика на символите, който от своя страна предоставя голям избор на възможности за алтернативно развитие. Представата, която сме изградили за родителите си, дава рамката, която описва нашите чувства и реакции, нашата ориентация и цел в живота, както и начина, по който ги въплъщаваме в реалния свят. Как ще използваме потенциала, представен чрез съответната символика в наталната карта, зависи обаче само от нас самите.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #10 -: Февруари 27, 2006, 08:07:14 pm »
И малко съответствия в реалния живот:
*споделям го от личен опит

Марс в 11ти дом в картата на майка ми
Дядо ми /нейният баща/ е със Слънце в Овен

Плутон в 11ти дом в моята натална карта
Баща ми е със Слънце в... Рак, а другото /което всъщност е важното в случая и се свързва с представата ми за него и последствията от това в съзнателния вече и сравнително зрял живот/ няма да го коментирам  :ph34r:

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

АН

« Отговор #11 -: Февруари 27, 2006, 08:10:01 pm »
Цитат
А в един друг форум пък има питане какви са индикациите /транзитни, прогресивни, дирекционни.../ за:

Някой има ли представа?
гледаме основно асцендент и десцендент:
- Сатурн - усложнения, затруднения, забавяния или аборт
- Марс - опасни, бурни, с хирургическа намеса, загуба на кръв, разкъсвания и шевове, наранявания и даже изгаряния /това с изгарянията не е шега :)/
- Уран - преждевременни, оперативна намеса, необичайни усложнения
- Нептун - обърквания и неясноти

*

Lillie

• 30532
« Отговор #12 -: Февруари 27, 2006, 08:23:26 pm »
Да, наистина...
Например, имам изгряващ Уран откъм 12ти дом - майка ми е имала преждевременно раждане /като е започнало отгоре на всичкото в транспортно средство - в метрото, имам предвид контракциите/ и много бързо, направо за 1 час съм се пръкнала...  :blink:  :D  ;)
Но понякога има и несъответствия. Например, един познат е с Венера в 1ви дом  /и добре поставена по знак/... никакви сатурни, плутони, урани, а пък раждането за майката е било първо и много тежко, с опасност за живота и за двамата  :blink:  Та се чудех от какво може да е... и засега единственото логично от астро гледна точка "обяснение" е това, че има Северен възел в 1ви дом момчето, макар и да не е в съвпад с Асц, но все пак...?  :o  :ph34r:

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #13 -: Февруари 27, 2006, 08:31:01 pm »
Цитат
гледаме основно асцендент и десцендент:
- Сатурн - усложнения, затруднения, забавяния или аборт
- Марс - опасни, бурни, с хирургическа намеса, загуба на кръв, разкъсвания и шевове, наранявания и даже изгаряния /това с изгарянията не е шега :)/
- Уран - преждевременни, оперативна намеса, необичайни усложнения
- Нептун - обърквания и неясноти
В моя случай всичко това го има...
- Сатурн минава през Дсц на майка ми, когато ме ражда  /макар че това му транзитно преминаване е сравнително дългосрочен аспект, не е като да имаш, например, тр. Луна на асц или дсц/;
- тр. Марс й аспектира чрез квадрат Луна/Сатурн на МЦ и е близо до нат. Слънце;
- тр. Луна в опозиция с Марс в 11ти дом;
и още:
- тр. Юпитер в квадрат с Плутон /който е в съвпад с Юпитер/ в 7ми дом на натала;
- тр. Плутон в точен квинконкс с възлите...
Е, тук вече се поолях да изброявам всички транзитни  /и съответно синастрични/ аспекти ;)  :D
П.С. И разскъсвания и шевове малко е имало, да...  :unsure:
« Последна редакция: Февруари 27, 2006, 08:32:23 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

DD

« Отговор #14 -: Февруари 27, 2006, 11:28:42 pm »
Цитат

Някой има ли представа?
Воторото е неестествено,има операция,може би намеса на марс някъде си и 8-ми дом. да речем лоша вместо добра планета в 8-ми дом,си мисля

*

DD

« Отговор #15 -: Февруари 27, 2006, 11:31:14 pm »
Цитат
опозиционните знаци и домове - много често са по-важни от засегнатите от пряко енергийно влияние :D
Towa s опозиционните домове ми звучи като сякаш някой от родителите да не е искал детето(като при пети дом) а детето да се  е появило неочаквано  

*

Lillie

• 30532
« Отговор #16 -: Февруари 28, 2006, 12:07:46 pm »
Да, обаче все повече жени има, които раждат със секцио не защото има проблем, а просто "за да не боли"  ;)  В Дания, доколкото ми е известно, повечето раждания са изкуствено стимулирани...
Къде тогава е Съдбата, а къде Свободната воля да питам? Макар че според мен независимо от начина - естествен или изкуствен - бебето тръгва на път, когато му дойде времето  :rolleyes:  :)

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #17 -: Февруари 28, 2006, 12:11:29 pm »
Цитат
Towa s опозиционните домове ми звучи като сякаш някой от родителите да не е искал детето(като при пети дом) а детето да се  е появило неочаквано
Ако си чел книгата на Дона Кънингам за плутоновите кризи, там наистина се споменава и за такава вероятност - при транзит на Плутон през важни радикални точки в женска карта "внезапно" /макар че внезапностите уж са по Уран/ забременяване или, да кажем, в известен смисъл непланирано, нежелано, неочаквано, което ще рече предопределено. А дали в картата на детето също се вижда, че по такъв начин е заченато, а при майката да речем може и да не се вижда?  :blink:

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

DDD

• *
  • 286
« Отговор #18 -: Февруари 28, 2006, 12:41:46 pm »
Цитат
Цитат
Towa s опозиционните домове ми звучи като сякаш някой от родителите да не е искал детето(като при пети дом) а детето да се  е появило неочаквано
Ако си чел книгата на Дона Кънингам за плутоновите кризи, там наистина се споменава и за такава вероятност - при транзит на Плутон през важни радикални точки в женска карта "внезапно" /макар че внезапностите уж са по Уран/ забременяване или, да кажем, в известен смисъл непланирано, нежелано, неочаквано, което ще рече предопределено. А дали в картата на детето също се вижда, че по такъв начин е заченато, а при майката да речем може и да не се вижда?  :blink:
смарагд някъде беша споменала за нептун на МЦ (в карта на дете)нещо от сорта на тайна бременност при майката или неизвестен баща...ако не бъркам.

А 11-ти още ми звучи като жужди деца,да речем от комшията или нещо от сорта...ако в 5-ти са собствените

*

Lillie

• 30532
« Отговор #19 -: Февруари 28, 2006, 04:27:59 pm »
"******* някъде беша споменала за нептун на МЦ (в карта на дете) нещо от сорта на тайна бременност при майката или неизвестен баща...ако не бъркам"

Та нали уж манифестират за повече етика, морал и отговорност в астрологическото консултиране? И къде, смея да питам, е отговорността?  :blink:
Към тези въпроси и теми трябва да се подхожда извънредно внимателно и деликатно. Не става реч за теб, да не си помислиш сега, че държа някакъв тон тук  ;)  :rolleyes:  
Нека си представим колко хора и най-вече тийнейджъри с още неоформена психика и чувство за идентичност, тъкмо навлезли в света на астрологията, ще прочетат това... за Нептун на МЦ например  :o  :huh:
Ами имам приятелка с Нептун в 10 дом, включен в тао-квадрат с най-важните планети в радикса, и какво сега? Не бива всичко да се приема буквално и да се правят буквални и технически интерпретации, основани само на теорията и без никакъв индивидуален подход. Астрологията не е поточна линия или конвейер, който да бълва "готови" интерпретации въз основа на шаблонен модел в духа на: "Имаш Слънце в кофти аспект с Плутон или връзка Луна-Сатурн и затова ще си отхвърлян и нежелан навсякъде" и т.н.
Така мисля... но знам, че все ще се намери някой, който да ми опонира с "аргументи"  :P  :D  :ph34r:
« Последна редакция: Февруари 28, 2006, 04:29:27 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.