Здравей Гост

Пръстеновидно слънчево затъмнение. Новолуние на 19 градуса в Телец

• 235 Отговора
  • 41315 Прегледи
В случая си прав, Кало- Йоан. Вериоятно Стреличка се бърка с "кара", което значи черен, но не на цигански, а на турски.

Не, не греши - кало на цигански е черен! Но циганският език има много заемки от разни езици, защото циганите са се преселвали често и са усвоявали думи от местните езици, заедно с бита. Затова имат много диалекти. С племе без държава и официален език неминуемо е така. Освен това са индоевропейци, тоест семантическите корени са близки с тези в нашите езици .. и винаги може да се намери нещо "подобно". Въпросът е колко е "коректно".

Между другото "Асен" значи "бял вълк", и семантически (името и династията) се мисли като свързано с бялото.
Така че никакви черни неща не може да има в името Калоян Асен. Противопоказно е! )))
« Последна редакция: Май 11, 2013, 10:00:59 am от Калоян Иванов »
Вече съм другаде!  На по-артист-ично място! Лесно ще се сетите къде....

*

Asol

• 4140
Калос на гръцки означава добър - калимера. За красив, хубав и морален си има други думи. Янис е гръцкия Иван.

Калос на гръцки означава добър - калимера. За красив, хубав и морален си има други думи. Янис е гръцкия Иван.

Да, сега. Ние говорим обаче за преди 1000 години, и за преди 2000 години. Гръцкият език се е развил след епохата на Просвещението и Новото време. Едно е в Полиса, друго в Империята, трето е в гръцката национална държава след 18-19 век... Има си наука лингвистика и т.н.  ... Не ми се обяснява повече! Става въпрос за конотации, а не за буквални значения. Освен това се отклоняваме от темата тук. Бележката ми беше лична и към Стреличка. Не съм виновен, че тя се "закача" тук, а не в моята тема "ОСТРОВЪТ на КАЛОЯН" примерно.
« Последна редакция: Май 11, 2013, 10:22:41 am от Калоян Иванов »

*

Papy

• 4343

Не можеш да спориш с радио, така съм чувала :)

Няма нужда да спориш. Просто е достатъчно да се замислиш малко:
1. думата ДОБЪР първо е морална категория, но и не само. Може да значи и друго.
2. как може да се отнесе "добър" (в морален смисъл) примерно към "ден", което не е личност, човек (=субективно), а нещо обективно - период от време.
3. като кажеш, че някой е "хубав" човек, не винаги разбираш "красив", а по-скоро "добър"...
4. "хубава работа" - също не значи "красива", а по-скоро "добра", но не в морален, а в по-общ смисъл "удачна", успешна... и т.н. 
5. като кажеш "добър" футболист, не значи морално добър, а по-скоро "професионален", опитен и т.н. ...

Всичко това са конотации - съпътстващи, допълнителни, второстепенни значения, определени от контекста на изказването ...КРАЙ НА ЛЕКЦИЯТА
« Последна редакция: Май 11, 2013, 10:56:39 am от Калоян Иванов »

*

Asol

• 4140
Морална, а как ви звучи добър крадец ?   ;D

*

Константин

Че се справя ефективно, без да го хванат :) Политиците ни са добър пример :)
П.С. Поредната астрологична тема, която попада в капана на безсмисления спор на безсмислени тематики, различни от астрологията. Моля админът да се намеси !

*

Uran

• 6041
Професионалист. ;D
Не трябва буквално да се прехвърлят спецификите на един език в друг.

п.п.Ако не е добър крадецът, а е само крадец, много е вероятно освен крадец да бъде и затворник, а дали ще е добър в новата роля- не се знае.

Да, сам се опроверга! Спести ми спора нататък.
Последен пример от мен: "Тази мацка е добро парче!" ... Т.е. може да значи и красива!   

Не трябва буквално да се прехвърлят спецификите ...

Точно това казах и аз: има буквални значения (денотации) и допълнителни (конотации).
Учи се по лингвистика...  И няма нужда да говорим за два различни езика, а дори в един език е така.

ДА, имам си ОСТРОВ за безсмислени спорове. Пишете там. Тук дори спора за Пръстена на Калоян не е по темата за Пръстеновидното слънчево затъмнение.....
« Последна редакция: Май 11, 2013, 11:10:50 am от Калоян Иванов »

*

Asol

• 4140

Няма нужда да спориш. Просто е достатъчно да се замислиш малко:
1. думата ДОБЪР първо е морална категория, но не само. Може да значи и друго.
2. как може да се отнесе "добър" (в морален смисъл) примерно към "ден", което не е личност, човек (=субективно), а нещо обективно - период от време.
3. като кажеш, че някой е "хубав" човек, не винаги разбираш "красив", а по-скоро "добър"...
4. "хубава работа" - също не значи "красива", а по-скоро "добра", но не в морален, а в по-общ смисъл "удачна", успешна... и т.н. 

Всичко това са конотации - съпътстващи, допълнителни, второстепенни значения, определени от контекста на изказването ...КРАЙ НА ЛЕКЦИЯТА

Добър ли си, хубав ли си ...интересно ми е какъв ти е мотива да отделяш от времето си за да назидаваш и убеждаваш хората в някакъв форум, които не познаваш ?! Какво лично на теб това ти носи ? Опитваш се да убедиш в нещо самия себе си ли?
Спор няма, в съответния език думите си имат някакво значение и е безсмислено да влизаш контра само за да кажеш нещо и заради това да донесеш вода от девет кладенеца. Иначе трябва да пренапишем гръцкия ... ;D
« Последна редакция: Май 11, 2013, 11:19:12 am от Asol »

Добър съм, не съм хубав... )))

И повтарям ... имам си ОСТРОВ на КАЛОЯН за безсмислени спорове. Пишете там.
Тук дори спора за Пръстена на Калоян не е по темата за Пръстеновидното слънчево затъмнение....
Няма нужда от повече спам.

*

Yaya

• 2265

При мен е на 5гр от Венерата. Не очаквам проявление по планети, често на затъмнения без точни аспекти понякога нямам проявления дори по домовете. Чакам го по оста 1/7.

Отчет от затъмнението - получавам обратно вече дадени пари  :mellow:
Вярвам, защото е абсурдно, ако беше достоверно, щях да знам - Т. Аквински

Състраданието към животните е толкова тясно свързано с добротата на характера, че може с увереност да се твърди: не може да бъде добър към хората този, който е жесток към животните.
А Шопенхауер

Бележката ми беше лична и към Стреличка. Не съм виновен, че тя се "закача" тук, а не в моята тема "ОСТРОВЪТ на КАЛОЯН" примерно.

аз пък си отработвам затъмнението- активиран ми е У4 Юпитер в 9 дом /дървеният философ/,а форума си ми е като втори дом,та раздвижвам тригоните му към Марс/Уран/Плутон на Асц/провокация/ и от чиста скука,щот риболова е забранен в момента, та кеса у дома, ма Кало/с ударение на о/-

http://bg.glosbe.com/rom/bg/kalo
  се закачи :mellow:
Свободен е само онзи, който се радва на свободата на всички...
Истински свободен е този, който няма нужда да прави избор...

*

Yaya

• 2265

Според вас, това затъмнение ще доведе ли до пътуване на детето в чужбина, предвид аспектите на Марс акто У4 и У9?
Вярвам, защото е абсурдно, ако беше достоверно, щях да знам - Т. Аквински

Състраданието към животните е толкова тясно свързано с добротата на характера, че може с увереност да се твърди: не може да бъде добър към хората този, който е жесток към животните.
А Шопенхауер

*

tania

• **
  • 743
Чувствате ли се някак по-различно  :-\? От 2 дни ме е обзела страшна апатия, много ми е тягостно, гледам - транзитния Марс е в съвпад с градуса на затъмнението.
"Спартанецът -
Пред кого трябва да се изповядам? Пред теб или пред Бога?
Жрецът -
Пред Бога.
Спартанецът -
Тогава, ЧОВЕКО, дръпни се настрана!"
                                  Плутарх

*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
Чувствате ли се някак по-различно  :-\? От 2 дни ме е обзела страшна апатия, много ми е тягостно, гледам - транзитния Марс е в съвпад с градуса на затъмнението.

Тригер фактор.

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!

Според вас, това затъмнение ще доведе ли до пътуване на детето в чужбина, предвид аспектите на Марс акто У4 и У9?

Да.

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Milkyway

• 3770
Да,страшно ми е нервно и това е заради тежкия семеен живот.
След няколко дни пък,в дненя на лунното затъмнение ще имам възврат на марс в съвпад с луната.

С ново гадже, а се оплакваш....  :o

*

Milkyway

• 3770

С ново гадже, а се оплакваш....  :o
Няма да се подам на провокациите ти ;D
Много махленски се държиш.
Клюкарски!
И спамиш.