Здравей Гост

Сатурн, Луна и отговорностите

• 28 Отговора
  • 3847 Прегледи
*

Lillie

• 30532
Сатурн, Луна и отговорностите
« -: Март 22, 2013, 07:59:10 pm »
Тоя следобед, докато с колежките в офиса обсъждахме мъже и битовизми  ;D (както знаете, в петък следобед на никой не му се работи), ми хрумна идея за тази тема и сега поразсъждавах малко и ми се избистри в главата.

Дискусията в офиса беше провокирана от нашия колега (Слънце в Лъв, Марс в Овен, съвпад Луна/Венера в Дева), който постоянно минава през нашата стая и шета, все подрежда чашите, намества кафемашината, поглежда към филтъра на диспенсера дали е чист и т.н. В тази връзка колежките се бяха пошегували с него да не се престарава много, че вече е обвързан.  :blink:

Та, поведох една дискусия с колежките - и двете са отдавна омъжени, имат по две деца. Стана въпрос за разпределянето на домакинските задължения в къщи.

В крайна сметка стигнах до извода, че живея с вече неактуални представи за семейния живот и ролята на мъжа и жената в семейството, поради което отчасти вероятно съм развила фобия от брака и семейното съжителство.

Разбира се, нищо не може да се обобщава, всеки случай има своята специфика, всеки живот е индивидуален и всеки тип връзка и партньорско съжителство. Но се оказа, че доста съвременни мъже вече не чакат половинката им да върши цялата домакинска ("женска") работа, а активно се включват и вършат част от тези задължения - помагат в кухнята с приготвянето на храната, мият чинии, прозорци и дори хигиенизират тоалетни (щом всички си ходим в една тоалетна, защо да я чисти само жената?).

И дотук разбирам, че съм расла в доста патриархална среда, с много закостеняли и изкривени разбирания.

Но докато навремето под патриархални отношения се разбираше мъжът да е водеща фигура и да издържа семейството, а жената да се грижи за децата и семейния уют, да се занимава с домакинска работа, съвременният патриархат се изразява в това, че и двамата съпрузи еднакво работят и имат принос в семейния бюджет, но след работно време вкъщи изпълняват различни роли. Мъжът след работа се прибира изморен и ляга на дивана, през което време жената (също изморена) трябва да е напазарувала, сготвила, сервирала/отсервирала, след което започва едно шетане и чистене... Разбира се, това е най-грозният и песимистичен вариант, в доста съвременни семейства - както по-млади, така и с по-зрели партньори, нещата не стоят точно така.

Никога не съм имала очаквания жената у дома да не прави нищо и да виси на гърба на своя мъж. Когато жената е домакиня и не ходи на работа, се предполага, че цялата домакинска работа е нейно задължение, с това тя също допринася за семейния бюджет, макар и индиректно, в нематериална форма (и това много често се забравя/подценява).

Моята идея тук е не да коментираме какво трябва да прави мъжът и какво трябва да прави жената вкъщи.

Предлагам да обсъдим различни случаи, но нека дискусията да е с по-практическа насоченост. Ако някой познава мъже, чието единствено задължение вкъщи е да ядат, да посещават тоалетната и да лежат на дивана, може да постне астрологичните им карти. Ако познавате мъже, които активно се включват в домакинството, включително в кухнята, и с удоволствие правят компания на половинката в тези занимания, толерантни и съпричастни са, можете да сложите тук техните карти за разглеждане. Мисля, че и двата случая ще са еднакво интересни.

Лично аз мога да се включа с две карти - нямам богата колекция в тази насока, но специално с тези два случая съм запозната много добре, информацията е от първа ръка.

Първият е сръчкото от темата за занаятчийските умения. Доста проклет по характер, свадлив, изключително взискателен спрямо партньорката, вдига скандали за всяка трохичка и капка на теракота. Но наред с това активно се включва в домакинската работа - прави всякакви ремонти, майстори, може да се справя и в кухнята, макар че според него там трябва да се изявява жената.

Вторият случай е не само патологичен мързел, а и с осакатена психика, в което все повече се убеждавам. Също е изключително взискателен и критичен към жените, но самият той не допринася с нищо в домакинска работа, той само трябва да бъде обгрижван и угояван като коледно прасе. Прави жените си зависими, всъщност той просто ги купува. Жената според него е желателно да не работи (може да си го позволи), за да не разполага с една стотинка личен доход. У дома тя е миячка, чистачка, перачка, гладачка, готвачка и т.н. Желателно е да няма никакъв социален живот. Въпросният работи по няколко месеца в годината (пътува), през останалите няколко месеца не става от дивана, т.е. по 4-5 месеца само ядене, сране и лежане, трупане на килограми... Забележки за всяка трохичка, косъмче, петънце... Самият той е мързелив, инертен и разхвърлян... Жената може да припада от преумора, но това не й позволява да не свърши задължителната домакинска работа. Освен всичко останало, тоя човек има доста изразени садистични наклонности, които никога не преминават във физическа агресия, а в унижение на половинката и близките. Интересното е, че самият той произхожда от уж сполучливо и сравнително интелигентно семейство (баща - капитан и майка - учителка по английски, много мила и интелигентна женица). Не мога да проумея къде е видял този семеен и отношенчески модел и защо постоянно го възпроизвежда (дотук е с три брака, два пъти овдовява).

Мъжът "сръчко" произхожда от несполучливо семейство - обикновени, селски тип хора, майка - готвачка, баща - алкохолик. В семейството е имало агресия, вербална и физическа. В семейния си живот той възпроизвежда подобен модел, най-вече във вербална форма. В семейството са били трима мъже и една жена - майката, която като квачка безропотно се грижи за всички. И въпреки, че е расъл като "готованко", успява да изгради и някои полезни навици, необходими в бита и семейния живот.

Предоставям двете карти за разглеждане и се надявам да се включите и вие с други примери.

Приятна дискусия!  :blink:

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

Re: Сатурн, Луна и отговорностите
« Отговор #1 -: Март 22, 2013, 09:15:06 pm »
Здравейте , симпатяги , може ли да познаете от пчеличките или от търтейчетата е скъпата ми половинка ;) Часът на раждане  е неизвестен :(

*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
« Отговор #2 -: Март 22, 2013, 09:20:43 pm »
Много интересно Лили...
И в двете карти слънчевия знак е водолей. Аз знам на кого е втората.... :blink:
Но в картата на Сръчко имаме опозиция на светилата в анатерни градуси...
 :-\

Докато в картата на моржа опозицията е 2-ра декада.... :rolleyes:

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Lillie

• 30532
« Отговор #3 -: Март 22, 2013, 09:28:29 pm »
Докато в картата на моржа опозицията е 2-ра декада.... :rolleyes:

Тюлен  ;D
Ама то има ли значение - морж, тюлен..., както и да го наречеш, нещата не се променят.

Щастливо женен е от четири месеца (в реално съжителство), жена му не спря да ми надува главата и да ми разказва какъв е... Моржът си има сериозни проблеми с половинката и това не са мои "прокоби" :) - астрологично отредих на тоя брак 2-3 години, а започна да се пука по шевове още през първите 2-3 месеца... Просто много често се случва да виждам това, за което някои хора преднамерено си затварят очите.

« Последна редакция: Март 22, 2013, 11:30:03 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #4 -: Март 22, 2013, 09:33:09 pm »
Здравейте , симпатяги , може ли да познаете от пчеличките или от търтейчетата е скъпата ми половинка ;) Часът на раждане  е неизвестен :(
от вторите :mellow:
Свободен е само онзи, който се радва на свободата на всички...
Истински свободен е този, който няма нужда да прави избор...

« Отговор #5 -: Март 22, 2013, 09:43:32 pm »
 :blink:АДА май си е "търтейче" от класа,а??? ;)

*

Lillie

• 30532
« Отговор #6 -: Март 22, 2013, 09:46:11 pm »

Без час не може да се каже.

Тук идеята не е да гадаем кой какъв е, а да разгледаме казуса с примери, т.е. в обратна последователност - споделяме какъв е случаят, прилагаме карта с час и търсим астрологично обяснение. :)

А без час на раждане дори не знаем в кой знак е наталната Луна. Ако е роден към края на деня, малко преди полунощ, Луната минава в Рак.

Независимо от близнашката Луна (ако е роден през деня), би трябвало да има нужда от стабилен и всеотдаен партньор, в брака има нужда от човек, на който да може да разчита.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Марая

• 28287
« Отговор #7 -: Март 22, 2013, 09:47:42 pm »
Лили, В първата карта Слънце- диспозитор Уран...Луна- приемам я в пурвия градус на рак...1-ва декада упр. Луна.
Аспекта е точен тригон...

Имам специално отношение към аспекта... ;D :P

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Марая

• 28287
« Отговор #8 -: Март 22, 2013, 10:41:32 pm »
Лили, В първата карта Слънце- диспозитор Уран...Луна- приемам я в пурвия градус на рак...1-ва декада упр. Луна.

Какво означава този аспект?

http://www.astroseer.net/forum/index.php/topic,1214.0.html

Прочети статията...Полезна и интересна. :blink: ;)

Как са бебетата? ;D :wub:

*

Lillie

• 30532
« Отговор #9 -: Март 22, 2013, 11:14:57 pm »
Мъжът ми прилича на него - обича много да чисти и пере, да се грижи за дома ни, но той е дева с асцендент дева и екзалтирал Сатурн и това е нормално за него, а аз как мразя да чистя, но много обичам да готвя ;D

За съжаление има и мъже, които си мислят, че щом носят пари, значи у дома трябва само да лежат и да ядат, нищо да не похващат. Тежко и горко на половинките им, дори ако не работят, но движат цялото домакинство.

Съпругата на сръчкото (мъжът от първата карта) ми е приятелка и е споделяла за отношенията в дома на нейните родители, двамата са със Слънце във Водолей също. В семейството не е имало разправии и скандали, домакинската работа се върши поравно, бащата с удоволствие се включва и в кухнята, обичат да готвят заедно - така им е по-вкусно.  :blink:

ПП. След час и половина "стенд бай" най-сетне да го пусна тоя отговор.  ;D

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Марая

• 28287
« Отговор #10 -: Март 22, 2013, 11:26:32 pm »

Какво означава този аспект?

http://www.astroseer.net/forum/index.php/topic,1214.0.html

Прочети статията...Полезна и интересна. :blink: ;)

Как са бебетата? ;D :wub:
Благодаря много, обичам да чета нещо хубаво за себе си ;D Сега разбирам защо толкова бързо се уча, а си мислих, че само с един слв в близнаци, без други въздушни елементи в хороскопа си не съм сред най-умните ;D, но знам че съм!
Бебетата са под спалнята, но не ги пипам още, в такива моменти ми се пробужда майчинският инстинкт...

Миии...ето още съвпадения...Аз имам Уран тригон Луна...И СЛВ в близнаци.... :P

*

Lillie

• 30532
« Отговор #11 -: Март 22, 2013, 11:37:19 pm »
Но в темата на Марая за проблемите пуснах карта на мъж, който има особено отношение към жените - смята, че те трябва да биват подчинени, да вършат цялата домакинска работа...

Още един привърженик на съвременния патриархален модел. Но той нали не е обвързан още, не е бил в реално съжителство?

Цитат
...не искам да си помисля какво би се случило, когато майка му умре.

Ще си намери втора мама - жена, която да въплъщава тази негова представа. Но по такъв начин не можем да решим проблема. Ако е липсвала нормална комуникация с майката, накрая жените го отнасят, жалко.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #12 -: Март 22, 2013, 11:51:04 pm »
Той никога не е имал връзка и никоя жена не му вярва за това, защото е фотограф и е постоянно сред красиви жени, а и той е симпатяга.

Наистина е трудно да повярваш, но има и такива случаи.
Може би подхожда с повече недоверие от необходимото, в отношенията (ако реши да ги има) ще очаква много дълбочина и ангажираност, отдаденост. Кухото, повърхностното, лишеното от смисъл и качествено съдържание би трябвало да го отблъсква силно. Това го прави много избирателен. Но дано намери това, от което наистина се нуждае.  :blink:

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Papy

• 4343
« Отговор #13 -: Март 23, 2013, 12:06:13 am »
Както казва един близък-всички проблеми идват от небити жени :)

« Отговор #14 -: Март 23, 2013, 08:16:24 am »
Както казва един близък-всички проблеми идват от небити жени :)

и от разглезени мамини синчета :mellow:
Свободен е само онзи, който се радва на свободата на всички...
Истински свободен е този, който няма нужда да прави избор...

*

Нова

• 3491
« Отговор #15 -: Март 25, 2013, 08:45:27 am »
Какво в картата на една жена показва дали ще е слугиня /дори и това да я прави щастлива, щото са много такива/ или на нея ще й готвят, обгрижват и носят на ръце... Слънчевият й знак ще даде предпоставки към това как сама тя поставя себе си, но е много общо и разбира се, несериозно.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #16 -: Март 25, 2013, 08:57:01 am »
Зависи как жената поставя себе си, но също така зависи от късмета, с който си дошла на този свят. От пътя, който трябва да извървиш.

Има жени, които дори ако не полагат големи усилия, всичко някак им се нарежда с лекота, от само себе си. Малко мрънкане, малко лиготене, мили очички, мазна усмивчица и готово.
Други трябва цял живот да се блъскат, за да получат една стотна от онова, което имат някои техни посестрими.

Изглежда, че съм от втория тип - при мен всичко става по трудния и гадния начин. Там, където не си заслужава, правя безумни компромиси. А там, където трябва да наведа глава, не мога. Затова живея като куче през по-голямата част от живота си. Вероятно това е пътят, по който уча уроците си.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

ini

• **
  • 597
« Отговор #17 -: Март 25, 2013, 09:01:49 am »
Какво в картата на една жена показва дали ще е слугиня /дори и това да я прави щастлива, щото са много такива/ или на нея ще й готвят, обгрижват и носят на ръце... Слънчевият й знак ще даде предпоставки към това как сама тя поставя себе си, но е много общо и разбира се, несериозно.
Нова, имам луна тригон венера, винаги съм обгрижвала хората, които обичам, но ако някой ми каже, че съм длъжна тогава си бия контрата и никой не може да ме накара да слугувам. :) Иначе го правя по собствено желание и дори ми е кеф. :)

*

Нова

• 3491
« Отговор #18 -: Март 25, 2013, 09:17:09 am »
Дайте аспекти, бе момичета... Кво търсим, марс и луната ли?

*

Lillie

• 30532
« Отговор #19 -: Март 25, 2013, 09:22:07 am »
За втория тип ли говориш, дето цял живот теглят?

В интерес на истината доста често се среща мажорен аспект между Марс и Луната.

Имам два такива примера - съвпад Луна/Марс в Овен и съвпад Луна/Венера в Дева в квадрат с Марс.

Не е изключено и при тригон Марс/Луна, такива жени инстинктивно знаят как сами да се справят в живота.

Но зависи от цялата карта, де.  :blink:

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.