Здравей Гост

Който има нужда

• 400 Отговора
  • 66754 Прегледи
*

Lillie

• 30532
Re: Който има нужда
« Отговор #60 -: Май 01, 2013, 11:21:11 am »
Нова, аз теб не те познавам.  :blink:

Говоря за личната си опитност с няколко представителя на горепосочената конфигурация.

То ако е само при един-двама, бих допуснала, че впечатлението е субективно. Но да го наблюдаваш тенденциозно в повече карти, значи има защо. А и това не е само мое заключение, същото мнение подкрепя един много добър професионален астролог. Изглежда, че за всеки от нас има определена категория "отровни хора". Това, което ми действа като отрова на мен, може да е божествена амброзия за друг.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Нова

• 3491
« Отговор #61 -: Май 01, 2013, 11:23:28 am »
Ах, Лилииии, а можеше просто да ми се обясниш в любов! )))))))

Давай, излъжи ме! ))))

*

Uran

• 6041
« Отговор #62 -: Май 01, 2013, 11:27:48 am »
Вярно е, че е субективно и въпрос на синастрии.
Аз например, успявам да се разбера с доста груби хора, а не мога да намеря общ език с един особен типаж- добрички и мазнички. Мазнички- е мое субективно усещане, вероятно другите биха сложили различен епитет.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #63 -: Май 01, 2013, 11:30:10 am »
Нито с арогантни хора се разбирам, нито с пълната им противоположност - мазнички и престорено извисени.

Не знам кое от двете е "по-малкото зло", двата типажа са ми еднакво неприятни.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Veselin

• 2737
« Отговор #64 -: Май 01, 2013, 11:31:03 am »
Веско оставам с впечатлението, че нямаш много приятели и имаш нужда от близост с хората.
Знаеш ли, според мен приятелството не изисква непрекъснато нещо от другия. То е взаимност и не мериш колко си получил и колко си дал. Това, че искаме непрекъснатото внимание да даден човек и да бъдем непрекъснато част от ежедневието му, говори само за това че сме самотни. Всеки има право да прави това което иска и да прекарва времето си както иска. Приятелят ти е искал да седмица с момиче вместо с теб, какво лошо има в това и защо трябва да се сърдиш. Егоистично е. Ако ти имаше някакво забавление, което да запълни времето ти, дали щеше да се сърдиш. Същото важи и за него. Не може животът на човек да се върти само около един единствен друг човек. Опитите да запълниш собствените си празнини, няма общо с приятелството. Поне според мен  :blink:
Вярно е, права си. Нямам много приятели и може би в товасе крие голяма част от проблема ми.  :( Знам,че тогава постъпих много гадно и егоистично и едва ли ще мога да поправя това.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #65 -: Май 01, 2013, 11:41:23 am »
Лили, направи си собствена преводаческа агенция.

Хранилката се закрива, Мира. :))

Сега въвеждат нови изисквания, процедури, скъпоструващи сертификации - ще останат само големите.
Може би е трябвало да го направя три години по-рано, но и тогава нямаше да мога да понеса всички разходи. А и конкуренцията е огромна - агенции да искаш, всякакви.

Трябват и средства, и време, и енергия, за да стартираш собствен /дори малък/ бизнес. Иначе ще е на загуба.
За такива като мен - цял живот бачкане до откат. В следващия може да имам повече късмет - да се родя кифла. :))

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Нова

• 3491
« Отговор #66 -: Май 01, 2013, 11:52:25 am »
Сигурна съм, че ще се справиш, Лили. Ако ти се занимава, с добри цени и съвестен труд, имаш шанс.

Не знам по каква причина, явно неслучайно, но нашата велика фирма редовно ползва услугите на една агенция с име в Бс. И то ги лансира една наша кукумявка, дето е по документи с езикова гимназия, но и с две странички превод не може да се справи, претендира за три езика, но и на родния е за чиста двойка, практически и на трите, включая българския допуска елементарни езикови грешки, дето и седмокласник би грабнал червения химикал и би я скъсал. А иначе не е първа младост и би следвало по едно друго време да са я школували, но явно е безнадежден случай. Обаче шефа нали е чужденец и не ги усеща много тези неща, но дори той й поправя българския на моменти.

Ако знаеш как тази агенция ни е превеждала договори, ще паднеш. Все едно са ползвали посредствена автоматична програма и после някоя ученичка дори не си е направила труда да коригира автомата. УжасТ. Аз обаче си правя пас и сама се оправям, щото ме е жал да давам фирмени пари, дето след това няма да ми свърши работа. Най-добре ще разбера за кво иде реч, ако сама прочета и преведа.

Така че, може да има хляб и за теб, ако и във Варна са такива некадърници.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #67 -: Май 01, 2013, 12:00:02 pm »
Лили, единствения начин вероятно е човек да прости първо на себе си, после и на другия и да продължи живота си.

Може да прозвучи егоцентрично, но никому не съм причинила зло, за какво да си прощавам?

На мен ми причиняват спънки и проблеми (вече в минало време). Надявам се поне оттук нататък да има все по-малко такива хора в живота ми, заслужават зашеметяващ шут отзад.

Не живея с чувството, че не съм се справила в живота - при тия обстоятелства дори бих казала, че се справям чудесно, някой друг на мое място щеше са се гръмне (с по-лабилна психика). Е, би могло да бъде и доста по-добре, но е въпрос на избор - някои избори се разминаваха с ценностната ми система, предпочетох по-трудните алтернативи. И сега си плащам  :blink:, но пак не съжалявам за постъпките си. Единствено съжалявам за наивността, с която съм давала шансове на хора, които не го заслужават, и съм ги толерирала.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #68 -: Май 01, 2013, 12:13:43 pm »
Не знам по каква причина, явно неслучайно, но нашата велика фирма редовно ползва услугите на една агенция с име в Бс.

И обслужващи агенции, и преводачи също се избират на шуробаджанашки принцип.
Разбира се, когато си предлагаш услугите в условията на пазарна икономика, всичко е въпрос на приемлива цена. А клиентите са свикнали да изискват максимум качество на минимална цена, някои - ако може и съвсем за без пари. Има и клиенти, които представа си нямат що е то качествен превод. :))

По закон всеки с езикова гимназийка и успех минимум 4.50 има право да бъде заклет преводач, което наистина е смешно и нелепо условие. Не че филологията е гаранция за нещо, но ако говорим за по-редки езици, наистина е много желателно да има такава. За езици от т.нар. първа група - некадърни преводачи има и с филология, и с езикови гимназии. Превеждала съм след доста колеги (двуезични преводи) - имам впечатления, че мнозина от тях родния си език не владеят на достатъчно добро ниво.
Като цяло с първа група езици конкуренцията е много голяма, тук почти нямаш шанс да пробиеш, освен ако не работиш по-качествено и същевременно на по-ниски цени, т.е. се налага да не си цениш труда и да приемаш по-неизгодни условия.

Нова, защо не смените агенцията, ако не сте доволни? Може да изберете друга от Бургас или някоя от Варна - има опции да възлагане на поръчки онлайн. Пускаш неголям пробен превод и после проверяваш качеството на услугата.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Нова

• 3491
« Отговор #69 -: Май 01, 2013, 12:27:52 pm »
Не, че "ние" не сме доволни, нали ти казах, кукумявката ги лансира, щото я мързи и не може, а явно и други причини има, а шефа хал хабер си няма, а и не го интересува, за него нещата са 6 точки. За него размера на разходите са основния критерий, а ако и го послъгват, че там е най-изгодно... АЗ не съм доволна. Попадала съм например на обемен договор, превеждан от тях, за съжаление отдавна превеждан и беше късно за претенции, инак щях да го поставя на въпрос, от който нищо не разбрах и в последствие изисках оригинала да се осведомя какво се има предвид в клаузите. В крайна сметка сама си превеждах. УжасТ.

А и сме официално сертифицирана фирма с множество стандарти на работа и всичките ни доставчици са с оценки и проверки, та уж една промяна щяла да доведе до необходимост от промяна и в нашата документация, нали ти казвам, мързи ги. А и преводачите са "с име", ужасТ.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #70 -: Май 01, 2013, 12:36:14 pm »
От гледна точка на качеството съм на мнение, че е много желателно освен отличното познаване на езика и неговите особености, преводачът да е запознат със спецификата на съответната област/тематика. Колко филолози са учили икономика, право или медицина? Знаят езика - окей. Но ако нямат достатъчно опит в преводите на различна тематика, не могат да се справят адекватно с някой по-специализиран текст, не познават и терминологията, и стилистиката. Същото важи и за тия, дето са завършили езикови гимназии, сред тях има хора с изключително бедна култура, прочели не повече от 1-2 книжки през целия си живот (учебните помагала не ги броя). Такива глупости съм чела от преводачки с АЕГ, ум да ти зайде  ;D - "Анатол Франция" вместо "Анатол Франс". И мислиш ли, че нямат работа? Работят с по 20-30 агенции в цялата страна! Изглежда, че глупостта и ограничеността тук наистина са на мода.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

satin_

« Отговор #71 -: Май 01, 2013, 12:39:53 pm »
Може да прозвучи егоцентрично, но никому не съм причинила зло, за какво да си прощавам?

Че си позволила да постъпват лошо с теб или си била добра с хората, които са ти причинили зло...
варианти много, само ти ще знаеш за какво точно  :blink:

Всеки е свободен да прави избори, а след време тези избори може да се окажат грешни.
Вероятно има неща за които съжаляваш, че си направила или не си направила и неосъзнато да те тормозят.

« Отговор #72 -: Май 01, 2013, 12:40:11 pm »
Определено. Не се ли познава спецификата на областта на превеждания текст, и то не само терминологията, но и тематиката, след превода текстът може съвсем да изгуби смисъла си.

Сатин, отличен психолог и психоаналитик си.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #73 -: Май 01, 2013, 12:43:19 pm »

Че си позволила да постъпват лошо с теб или си била добра с хората, които са ти причинили зло...
варианти много, само ти ще знаеш за какво точно  :blink:

Може и така да е - не мога да си простя толерантността спрямо неблагодарни консуматори.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

satin_

« Отговор #74 -: Май 01, 2013, 12:45:53 pm »
Пускам хорар тука, че не искам да се излагам в хорарната тема  ;D

Къде ми е копчето от лаптопа. Падна някъде докато бях изпаднала в истерия и пищях, заради гадината, хвърлих на някъде компютъра.
Да не ми го е откраднала хлебарката  ;D  ;D  ;D

Ще си намеря ли копчето?

*

Lillie

• 30532
« Отговор #75 -: Май 01, 2013, 12:58:39 pm »
Шегата настрана, снощи ставах до wc и отнякъде изскочи една голяма, мазна и охранена хлебарка. Тук няма с какво да ги хрантутя, сигурно идват от съседите, а може да са надушили сухата храна на котките ("агнешко с ориз"  ;D).

Засега напаст от хлебарки няма, но по една-две на месец се появяват - убивам ги безкомпромисно. :)

Имам голям проблем с други паразити - тук навсякъде е със стар мокет, засега нямам никаква възможност да правя ремонт и да сменям подови настилки, тръгнаха бълхи навякъде. Сигурно когато съм се нанасяла так, по котките е имало малко (а ги бях обезпаразитила предварително), оттам нататък са се размножили и са влезли в мокета. Преди, като бях в жилище с теракот и две кучета, по-рядко имаше бълхи - максимум по два пъти в годината, но в новото старо жилище не мога да се преборя с тия гадини в продължение на няколко месеца, откакто живея тук. Всеки месец обезпаразитявам котките, женската прави страшни алергии и екземи по цялото тяло, давам доста пари всеки месец за нейната обработка при ветеринар, мъжките също се пълнят с бълхи, но поне не се алергизират. Обработвам и мокета със специален препарат, уж ефикасен - ефектът е почти нулев - когато измрат възрастните бълхи, по котките се появяват млади, новоизлюпени. Като в затворен омагьосан кръг живея, вече се изморих и ми писна. За няколко месеца тук се сдобих със силна кожна алергия и постоянно алергично кихане. След година може и астма да имам, натам отиват нещата. Не мога да разкарам животинките, но вече се задушавам с тях в една стая, ежедневно вдишвам тонове прах, пух и косми. Днес започнах да чистя и прахосмукачката прегря, не засмуква добре, отзад се нагорещява, а си я "подарих" за 8 март, надявам се да не се е развалила толкова бързо.  :(

Та, както казах, искам да се родя кифла в следващия живот, вече се уморих да се боря ежедневно.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Константин

« Отговор #76 -: Май 01, 2013, 12:59:09 pm »
Копчето е отнесено от зъл комар :)

« Отговор #77 -: Май 01, 2013, 01:30:04 pm »
Lillie, много тегаво звучи описанието ти как се справяш с това и онова. От собствен опит - не бъди силна, а просто жена. Не е нужно да си кифла, за да ти помага някой, особено ако е мъж. Не е нужно да си с крака на манекенка, за да носиш рокля и не е нужно да си облечена в Шанел, за да си дама. Това е твоя мисловна настройка според мен. Няма никаква нужда да си нито красива, нито кифла, нито глезла и т.н. етикети, за да имаш помощ. Първо си човек, после си и жена. Мъжете много си падат да помагат на жени, когато те имат нужда. Човек често се чувства по-важен, когато дава на някого, а не толкова когато получава и при мъжете е подчертано, когато са пред една по дефолт по-слаба жена. Гордей се, че си жена и ако няма никой наоколо да помага- намирай от кой да изискваш. Не се подценявай в никакъв случай, защото ниската самооценка води до компромисни решения във всички сфери на живота. На хората им е приятно да са от полза, ако не друго.

За бизнеса - времената се менят много бързо, днес като че ли стана малко по-актуално не да почваш бизнес и да си си сам шеф, а да се изкачиш до степен партньор/ или мениджър в нечий вече утвърден бизнес с добър дял от пазара. Ако си в стабилна фирма и си стабилна - това е важното.

За паразитите - има фирми за обезпаразитяване, които, общо взето, като минат веднъж и повече няма да си спомняш какво е бълха/хлебарка и т.н. Аз преди години живях на едно място в нов блок и плъзнаха от някъде хлебарки - едно посещение от такава фирма ми струва 60 лв. и после забравих.

*

Uran

• 6041
« Отговор #78 -: Май 01, 2013, 01:38:35 pm »
Падат си да помагат- дръжки.
Не знам, на мен, не ми помагат. Напротив, придобиват нагласата аз да им помагам или поне, да има равноправие. Така се случва, че не мога да харча мъжки пари. Ако аз изпадна и на тях им секват авоарите, така че да съм аут ;D.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #79 -: Май 01, 2013, 01:39:58 pm »
Току що пак напръсках с препарат, след няколко дни ще повторя. :))

Ако и тоя път няма никакъв ефект, ще послушам съвета ти и ще викна фирма за обезпаразитяване, не мога да натоварвам ежемесечно котките с толкова препарати, те трябва да се прилагат периодично, а не в ударни дози.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.