Така, без реалната "картинка" е трудно да се отговори, на мен ми куца пространственото мислене.

Има карти, които се интерпретират по-буквално - гледаш светилата и сглобяваш "образа" на майката и бащата.
В други карти трябва да се разбутат повече пластове и по-надълбоко, за да се добие що-годе ясна представа.
Принципно, независимо къде е расъл човек и кой се е грижил за него (майка/баща, баба/дядо, осиновители/попечители), за отношенията и атмосферата в дома на натива винаги се гледа 4 дом. На практика съм забелязала, че разположената тук планета дава по-точно описание, отколкото аспектът между У4 и У10.
Мога да дам пример с моята карта:
В съвпад с ИЦ е разположен Марс. И макар че се намира в Риби и има само хармонични аспекти, Марсът си е Марс, дори ако му сложиш розов нашийник.

Майка ми може да бъде определена като сатурново-уранов тип по-скоро (моята Луна в Рак е неин антипод, изобщо не я описва), нептуновото влияние при нея е по-слабо изразено (едно "голо" Слънце в Риби в интерсептиран знак и с трудни аспекти). Но моето лично възприятие на нейната личност е "марсово" (Марс на ИЦ в тригон с Луна; Слънцето на майка е в знака на моя Марс, т.е. в моята представа /психологически/ тя я проводник на тази енергия). Независимо от това с кой от близките си съм живяла, в домашната атмосфера винаги е присъствала марсова енергетика - настойниците може да се сменят, но атмосферата в дома остава същата. За себе си го обяснявам така, че с Марс в тази позиция марсовата атмосфера в живота ми винаги е "нахлувала" чрез и посредством майка ми - тя е била своеобразен неин проводник. Първо това беше дядо ми (нейният баща - Слънце в Овен), в чийто дом съм израстнала, после тя самата (Слънце в първи дом, екзалтирал Марс в елевация) и накрая вторият й съпруг (Слънце в съвпад с Марс). Дори по-важните мъже в нейния живот (с които е нямала брак, но е имала интимни отношения) са били преобладаващо марсови типажи - незадължително Овни и Скорпиони, просто са олицетворявали този архетип като темперамент, поведение и енергетика (голямата любов в живота й - Слънце в Скорпион и Луна в Овен

).
Всички те за мен са били олицетворение на негативната и разрушителна страна на Марс, т.е. когато енергията му или остава груба и неовладяна, или в опита да се озапти води до други фрустрации.
Така че мога да кажа, че с Марс съм "преяла" и в личните си взаимоотношения избирам съвсем различен тип мъже - обикновено имат силна Венера, Нептун и/или Юпитер, акцентиран 12 дом. Един типичен марсов тип, особено от по-първосигналните, въобще няма с какво да ме впечатли - към тях вече имам изграден имунитет.