Здравей Гост

Експресивен

• 22 Отговора
  • 5824 Прегледи
*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
Експресивен
« -: Април 13, 2013, 12:54:16 am »
Намирате ли себе си за експресивна личност?
Харесвате ли тези личности?
Вие сред тях ли сте?
Кой планети свързвате с изявата на експресивното поведение? Знаци...,аспекти?

Поставете карти на личности които намирате за експресивни?

Приятно писане.... :wub:

И слънчеви усмихнати почивни дни....

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Марая

• 28287
Re: Експресивен
« Отговор #1 -: Април 13, 2013, 11:51:31 am »
Изразителен ,изразяващ..,може да бъде Меркурий....но с коя планета в комбинация? В кой знак?
Знаци на артистизма... :rolleyes:

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Марая

• 28287
« Отговор #2 -: Април 13, 2013, 12:11:58 pm »
Изразителен ,изразяващ..,може да бъде Меркурий....но с коя планета в комбинация? В кой знак?
Меркурий в огнен знак по мои наблюдения :blink:

И въздушен....или, меркурий в аспект с Марс..,Уран. :rolleyes:
Ако приемем Уран за планета на свободата.... :-\ ;D

*

Lillie

• 30532
« Отговор #3 -: Април 13, 2013, 12:20:19 pm »

С артистизма свързвам огнените знаци, а също Луната и Нептун, Венера отчасти.

Повече експресивност съм наблюдавала при огън/въздух, огън/вода - артистичност.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #4 -: Април 13, 2013, 03:58:03 pm »
Експресивен = изразителен.

Като цяло всички хора са експресивни, но едни повече от други.
Аз лично свързвам това с Меркурий и Юпитер, до някъде със Слънцето. Изключително експресивни може да са актьори, музиканти, писатели, художници, изобщо хора на изкуството...значи може да си имаме работа и с Венера.

*

Milkyway

• 3770
« Отговор #5 -: Април 13, 2013, 04:08:25 pm »
Аз свързвам експресивността с огнените знаци.
А когато е обединена и с въздух е истинска експлозия.
Темперамент.

Не се сещам за други хора в момента,само за мъжа ми, за да дам пример.
Той е стрелец с марс в близнаци.
Не може да стои на едно място,постоянно нещо действа.

Детето ми пък е близнак с марс в овен.Същата експлозия е ;D

Написах мнението си ,без да чета предните коментари

Относно темпераментите и различните хора като наблюдение,спокойните и бавни натури са съчетание на земя и вода,а тези които постоянно бързат са съчетание огън и въздух.
Аз например като ходя пеша,или много бързам или вървя като генерал ;DЗаради АСто в лъв.
Но като натура природна даденост,така както съм родена , съм спокоен човек.Риби с марс телец.
Разбира се,сега нервната ми система е разбита,от много отдавна,така че изобщо не мога да се отдам на спокойствието, което ми е дадено по натал :mellow:
« Последна редакция: Април 13, 2013, 04:17:24 pm от Milkyway »

« Отговор #6 -: Април 13, 2013, 05:25:33 pm »
Относно темпераментите и различните хора като наблюдение,спокойните и бавни натури са съчетание на земя и вода,а тези които постоянно бързат са съчетание огън и въздух.

И моите наблюдения са такива :blink:.
Но ако става въпрос и аз като ходя пеша бързам, направо летя, човек да се учуди как нямам планети в огнени знаци. Обаче планети в огнени домове явно спомагат за това.

Иначе по темата, ето цитат от една книга за управители на разни работи. За експресивност пише следното:

Expression ........................................... SU ME
Expression, Facility of ................................. ME
Expression of Emotions/Feelings ......................... MO
Expression of True (nonverbal) .......................... VE
Expression without Restraint, a Need for ................ UR
Expressive .............................................. JU

Надявам се съкращенията на планетите да са ясни за всички.
Изразяването се управлява като цяло от Юпитер, Слънце и Меркурий, Меркурий управлява и механизмите на изразяване. Изразяването на чувствата и емоциите се управлява от Луната, изразяване на истината невербално от Венера (предполагам чрез изкуства). Нужда от експресивност, изразяване без ограничения от Уран.

« Отговор #7 -: Април 13, 2013, 05:52:46 pm »
За земята не съм съгласна изобщо...Щом си имаме работа с Венера и Меркурий няма как да не са засегнати земни знаци. Планетите на изразяването управляват знаци и от 4те елемента, никой не е излишен.

*

Veselin

• 2737
« Отговор #8 -: Април 13, 2013, 08:45:14 pm »
В момента в Пловдив има светкавици и гръмотевици, те нали са по Уран, а аз винаги съм казвала на експресивните хора, че действат като светкавиците, т.е. може да имат марс във водолей (Волен Сидеров има такъв ;D)
Да, така е.  ;D Добре, че навреме успях навреме да прибера дрехите от теловете.
Иначе, и аз като ходя, обикновено така бързам, че направо летя, но аз си имам много стрелец в картата в съчетание с Уран, така че си е разбираемо.

*

vanilla

• **
  • 1578
« Отговор #9 -: Април 13, 2013, 09:35:20 pm »
за мен огъня е много наистина експресивен, но всъщност творческите личности са наистина експресивни...
в момента прогресивното ми слънце е в лъв....имам импулс за изява много силен...като се има на предвид колко съм интровертна и избягвам изявите...освен това смятам, че водата има нужда от изява ...всъщност си е доста експресивна в сферата на емоциите....както може да се определи за всяка една стихия.....
имам страшен творчески импулс в момента.....лошото е, че нямам конкретно поле за изява и енергията се разпилява....

« Отговор #10 -: Април 13, 2013, 11:56:29 pm »
имам страшен творчески импулс в момента.....лошото е, че нямам конкретно поле за изява и енергията се разпилява....

Има толкова много полета за изява, изкуство, музика, писане, фотография. Никога не е късно да почнеш да се изявяваш в някоя сфера :blink: .

*

Asol

• 4140
« Отговор #11 -: Април 14, 2013, 09:41:57 am »
Експресивността се свързва със заряда, индивидуалното, която не е задължително да е под формата и във вид на изкуство в различните му форми като акцент, а по скоро с творческото начало, защото себеизразяването е творчески процес. В тази връзка може да се каже, че всеки човек е експресивен.

Цитат
Експресивен, който се свързва със себеизразяване, изразителен. Експресивната функция на езика е тази, която няма за цел да предаде някакво послание на събеседника и не я интересува неговата реакция, а служи на този, който я отправя за неговото себеизразяване.

Цитат
Експресионизъм - Терминът експресионизъм, приложен първоначално към живописта, а сетне към литературата, произхожда от експресия (лат. expressio – изразяване). Да изразява, а не да изобразява, да прониква в същността на нещата отвъд тяхната видимост – това цели експресионизмът. Сред теоретиците на експресионизма съществува спор дали понятието е относимо само към определени исторически рамки – немския авангардизъм в периода 1910 – 1923 г. (начинът, по който разглеждаме нещата тук), или той се отнася до всяко изкуство, което се стреми не към "отразяване" на "действителността", а към духовното й преобразяване, към деформирането й в името на разкриването на "същността".
"Същността на нещата" обаче, мислят експресионистите, може да бъде достигната само чрез решително проникване и "отменяне" на различните социални, политически и психологически слоеве на "реалността". Това проникване, това гмуркане в дълбочината, т. е. в областта, недостъпна за сетивата, е порив към тоталната спиритуализация на живота и изкуството. Експресионистите отричат миметичния подход в изкуството: показателни в това отношение са думите на Казимир Едшмид, "Светът вече съществува. Безсмислено е да го повтаряме." Според експресионистите е нужно изкуството да изразява състоянията на душата, емоциите, екстремните настроения, овъншнени чрез проекцията и пресъздадени от изкривяванията на цвета, формата, синтаксиса, речника или звука.
Симптоматично за светоусещането им е заглавието на антологията на експресионистичната поезия, издадена от Курт Пинтус, "Здрачът на човечеството". Експресионизмът преживява съвремието си тъкмо като "здрачно", властват интуициите за граничност на епохата, за края на света като път за спасението на духа.
Характерен за експресионизма е радикалният бунт – "Бунт с избухвания, екстаз, омраза, нов копнеж по човечеството, от развиване на езика, до развиване на света.", както пише Готфрид Бен. Теми на експресионизма са адът на града, машинната цивилизация, която унищожава уникалното и същността на човека, чудовищността на войната. Характерна за тази школа е свръхнапрегнатата воля за действие. Поривът по действие и бунтът срещу всичко, което ограничава изкуството и дионисовото отприщване на живота, ражда и своеобразния култ към катастрофата. Като апология на катастрофичното зазвучават думите на Лудвиг Рубинер "Аз зная, че няма никакво развитие. /.../ Аз знам, че има само катастрофи. Пожари, експлозии, скокове от високи кули, светлина, сляпо удряне около себе си, викове на изпаднали в амок. Това са нашите хилядократно пресявани спомени за изригването на духа от озъбената паст на катастрофата."
Наричат експресионизма "поетика на яростта", поетика на "истеричния крясък". Основание за тези дефиниции намираме в настояването на Курт Пинтус, че "радикализмът" и "интензивността на формата" са отличителната характеристика на експресионизма. Поетиката на интензивността е призвана да върне човека към първичната му същност. Експресионистите припознават като свой предтеча Едвард Мунк, чиято картина "Викът" може да се разглежда като емблема на експресионистичната визия за човека и света. Експресионизмът отстоява универсалната, космополитична природа на изкуството. Той разглежда човека като абстрактна, изведена извън времето и пространството същност. Експресионистите търсят да разкрият дълбоко духовното, което съставлява същността на човешкото, свободно от всякакви социални връзки и конвенции. Това мотивира и свръхостойностяването на примитива – на дивото, варварското, на "прачовека" отпреди ужаса на цивилизацията. "Тъй както примитивният човек, уплашен от природата се крие в себе си, така и ние, модерните, бягаме от цивилизацията, която поглъща човешката душа", пише Херман Бар. Експресионистичната поезия се стреми, казано с думите на Стефан Цвайг, да се приближи до "прастихотворението", което е "един модулиран, едва превърнал се в език вик от болка и наслада, от тъга и боязън", тя иска да върне на поета ролята на рапсода, "възпламенителя на свещения огън на енергията". Поетическият език трябва да стане "свещена треска, блажено опиянение, тържество във всекидневието" (Ст. Цвайг).

Източник

И още в Уикипедия

sunnily,  предполагам може да ни каже повече и дали тези думи - експресивен и експресионизъм имат един и същ корен т.е каква е тяхната етимология.
« Последна редакция: Април 14, 2013, 09:52:30 am от Asol »

« Отговор #12 -: Април 14, 2013, 10:32:29 am »
експресията за мен съществува на 2 нива.
чисто условно - едното съзнателно, другото несъзнателно; или активно/действено и пасивно/непринудено/естествено.

всякаква форма на изразяване, чрез едно или друго средство, в една или друга естетика/жанр/структура, към една или друга аудитория... е съзнателно (дори да се случва автоматично и да не е рационализирано и мислено през различни концепции) и активно (защото извършаш нещо - пишеш, свириш, пееш, танцуваш... и по-общите - говориш, движиш се, докосваш...). то неизменно включва акт на превод - ти превеждаш себе си, вътрешните си усещания, емоции, мисли, предчувствия на конвенционален, разбираем от останалите език, наливаш се във форма, представяш се пред света, обръщаш се навън.

в несъзнателното/пасивното виждам например лицевата експресия, изобщо състоянията/проявите на рефлексия, които проявяваме.

----------
това извън астрологичния план. ще трябва да се разровя за карти на експресивни според мен хора.
иначе се/ме определям/т като силно експресивен човек, при все цялата ми козирожка студенина/отдръпнатост/съзнателна сдържаност...

*

Asol

• 4140
« Отговор #13 -: Април 14, 2013, 10:35:20 am »
Въпросът, по който е темата има връзка с харизмата. И с нашия резонанс спрямо друг човек, който е в зависимост и от различните синастрии.

*

Milkyway

• 3770
« Отговор #14 -: Април 14, 2013, 11:19:21 am »
А аз мисля,че всъщност трябва да говорим за експазивност :blink:

*

Asol

• 4140
« Отговор #15 -: Април 14, 2013, 12:21:37 pm »
Експанзивен може да бъде всеки с по-застъпен холеричен темперамент - да налита на бой, да не си мери приказките, да не се съобразява с другите.

Синоними от уикипедия:

• избухлив, несдържан, невъздържан, сприхав, раздразнителен, буен, необуздан, нервен
  • империалистически, нападателен, агресивен, завоевателен
  • излиятелен, открит, неприкрит
  • шумен, весел, ликуващ

Eкспанзивният може да се нарече експресивен, но е частен случай.

*

Milkyway

• 3770
« Отговор #16 -: Април 14, 2013, 12:22:49 pm »
Експанзивен може да бъде всеки с по-застъпен холеричен темперамент - да налита на бой, да не си мери приказките, да не се съобразява с другите.

Синоними от уикипедия:

• избухлив, несдържан, невъздържан, сприхав, раздразнителен, буен, необуздан, нервен
  • империалистически, нападателен, агресивен, завоевателен
  • излиятелен, открит, неприкрит
  • шумен, весел, ликуващ

Eкспанзивният може да се нарече експресивен, но е частен случай.
Точка 3 и 4ри отговарят най-точно на това ,което обсъждаме до момента.

*

Марая

• 28287
« Отговор #17 -: Април 14, 2013, 02:09:29 pm »
Всяка планета има своя различен израз и изказ...
Марс може да бъде брутален..,но може да бъде и борбен,действен.
Луната може да бъде свръх емоционална..,променлива..,но поставена във фиксиран знак тя е с балансирани чувства.
Сатурн освен принципите на стягане и ограничение...може да бъде последователен, отговорен....

*

Марая

• 28287
« Отговор #18 -: Април 14, 2013, 02:50:14 pm »
Луната може да бъде свръх емоционална..,променлива..,но поставена във фиксиран знак тя е с балансирани чувства.
Дори и фиксирана вода ли :rolleyes:?

Да. Просто качеството - фиксиран..,оказва своето влияние.
Разбира се, че от там..нататък ледват още неща..аспектации...,конфигурации..,потребности...,желания.

*

Марая

• 28287
« Отговор #19 -: Април 19, 2013, 05:14:41 am »
И...последно, как мислите кои знаци освен огъня.... :rolleyes: ;D