Здравей Гост

ОСТРОВЪТ НА КАЛОЯН (Островът на съкровищата и желанията...)

• 2763 Отговора
  • 462337 Прегледи
*

Lillie

• 30532
А за запетайките като цяло сте прави, че имат значение, но не във форум, а при други обстоятелства.

Често ми се налага да превеждам юридическа документация, в която колежката, която цял живот е била вестникар, слага безразборно запетайки, необмислено копира и пренася изречения и откъси от изречения от един документ в друг, в резултат на което изцяло променя смисъла на някои изречения или ги прави да звучат двусмислено. Всеки път се хващам за главата от тоновете претенциозни глупости, които се налага да чета в тия документи, при това с тотално некадърно форматиране (например, някои хора не знаят как е да поместят текст в две колонки, как се подреждат изреченията в колонките едно срещу друго /по точки и алинеи/ и т.н., все елементарни неща. Но такива хора ако ги чуеш как говорят, ще си помислиш, че пращят от способности и умения, определено знаят как да се представят за по-компетентни и можещи, отколкото всъщност са.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

А за запетайките като цяло сте прави, че имат значение, но не във форум, а при други обстоятелства.

Кои са тези, дето са прави? Колко хора са говорили за запетайките и за смисъла?
Може ли поименно да ги изброиш?

Добавка към предишния ми пост за Палмата: аз не само я връчих още онзи ден на друг/а, но и за второто място не се боря даже.
Аз съм си запазил чак ...третото. Така че претендентите за Златото да се разберат!   )))
Аз може да предпочета друга палма - Палма де Майорка... щото цената на ЗЛАТОТО сега пада!
« Последна редакция: Юли 23, 2013, 04:53:42 pm от Калоян Иванов »
Вече съм другаде!  На по-артист-ично място! Лесно ще се сетите къде....

*

Lillie

• 30532
Защо толкова държиш на поименно изброяване?

Малко ли ти е, че се съгласявам? (за запетайките)

И аз съм с болестен перфекционизъм, но тук сме във форум, който предполага по-свободен формат на общуване.  :blink:
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

Защо толкова държиш на поименно изброяване?
Малко ли ти е, че се съгласявам? (за запетайките)
И аз съм с болестен перфекционизъм, но тук сме във форум, който предполага по-свободен формат на общуване.  :blink:

ОК, и аз вече ще те третирам фриволно (по-свободно)! С две думи, че се правя, че не те забелязвам.
Ще говоря за теб безлично и в множествено число. Особено когато се съгласявам с теб!

За запетайките знам този лаф от учителката ми по история. Знаменитият пример, не помня от кого беше написано: "Да се убие не бива, да се помилва!" или "Да се убие, не бива да се помилва". ;D Много му се радвахме като ученици.

*

Lillie

• 30532
Ок, Калояне, както решиш - ако щеш, ме третирай в множествено число, другите в мен няма да имат нищо против. Олала!  ;D
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

За запетайките знам този лаф от учителката ми по история. Знаменитият пример, не помня от кого беше написано: "Да се убие не бива, да се помилва!" или "Да се убие, не бива да се помилва". ;D Много му се радвахме като ученици.

Пожаловать нельзя повесить - Екатерина Велика

Мда... точно за това говорех и аз! Граматиката е необходима, за да не стават грешки със смисъла.
А представяте ли си как са се оправяли римляните и другите древни народи - нямало е не само препинателни знаци, ами даже думите се се пишели слято, без разделение между тях!  :blink:
« Последна редакция: Юли 23, 2013, 08:05:54 pm от Калоян Иванов »

*

Lillie

• 30532
Доколкото знам, са слагали разделителни знаци между тях - точки или чертички, но може и да греша.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

Доколкото знам, са слагали разделителни знаци между тях - точки или чертички, но може и да греша.

Чак в 14 век... Преди това не е имало такива екстри!
До тогава са писали без разстояния между думите и без препинателни знаци.
Първо започват да слагат точка между всяка дума, после просто оставят празно място.
Точката се е появила през 1480 г., запетаята - през 1520 г., а по-късно вече и другите знаци...
« Последна редакция: Юли 23, 2013, 08:33:00 pm от Калоян Иванов »

*

Enigma

• **
  • 1077
  • http://www.google.bg/imgres?imgurl=http://hotnews.

Знам, че си ти, индиректно те поканих да си говорим по-съществени и интересни неща... :blink:

Като знаеш, защо ме омаловажи така с НЯКОЙ ???? И как ме покани ДИРЕКТНО, като се обърна безлично към всички?
за мен същественото у Достоевски не е свързано с астрология, а с религия и философия.

грамотната нова смени темата с нова... вече не й е удобно да се разисква нейната Обийствена грамотност!
предлагам им на двете с енигма да отидат другаде да разискват астрологични теми. тук е Остров за общи приказки
не ми пълнете темата с вашия астро-спам!

Бързаш и не ме четеш правилно..."някой" е с главни букви написано... "ИНдиректно", а не -директно, поклони не правя-лични, приемам форумите по 11 дом...забелязвам,че като се ядосаш-марс ли, плутон ли надделяват над хладния ум и правописа, евентуални аспекти-марс към меркурий, а отделно-от вчера...меркурий-сатурн...напрегнати...
И КЪМ ВСИЧКИ...сравненията с о.кв.не са си по 8 дом, както "тройките", сексуалните ориентации, които се разискват тук...хайде да не се правим на ощипани моми като отношение към чуждия пост. :lol:
Но пък-ще пиша където искам

*

Enigma

• **
  • 1077
  • http://www.google.bg/imgres?imgurl=http://hotnews.
Нова, слагала ли си някъде чертежчето си?
Ами ако слънцето е над хоризонта-там да ти е и юпитер, ако си нощно раждане-слънце под хоризонта, тогава и юпитер да е в нощната половина-от 1 до 6 домове.

Чертежчето е слагано 100 млн. пъти )))

Значи.. нощно ми е раждането, под хоризонта, юпитера е в 8, над ))) градусите значи са... 211 ))))
Управители са ти на 10-в 8 и на 6-в 1, слънцето в първи е включено, вероятно ще трябва да съумееш в стила на 8 дом да накараш чуждият ресурс да заработи за теб. Как-8 дом, освен чужди пари и чужда помощ е и колективното несъзнателно-интуиция, егрегор на групата...понякога това значи да развъртиш парите, ресурса на групата, шефа,колектива-да се умножат, за да стане и твоето повече...юпитер в скорпион в 8 дом дава склонност към окултизъм, интерес към духовни науки и лечение-холистично и друго
 овен-към дева, ето пак до теб стигаме, овенче и проблем...виждаш,че овенското ти е лекииинко комплицирано, но пък си чиста душичка... ;D и много везни имаш...
за куинконса-овен спрямо скорпион-може да се учиш на дълбочина-нещата не са съвсем това,което изглеждат, но куинконсите са все едно от рода на напрегнатите квадрат и опозиция, но неосъзнати.Принципно се съотнасят както овен към скорпион -на овен-към дева, ето пак до теб стигаме до теб, овенче..ако си представиш 12-те знака, подредени в кръг рамо до рамо-всеки съседен,тези по 6,8 и 12 домове НЕ СЕ ГЛЕДАТ, затова и не се осъзнават... или куинконсите са нещо за интегриране, нещо като да съчетаеш хармонично в себе си, в 1 организъм птицата и рибата например-тоооолкова различни, но са все в теб...
Предлагам да се преместим другаде, така е справедливо, макар,че калата не е платил за негова територия... ;)

*

Нова

• 3491
Нова, слагала ли си някъде чертежчето си?
Ами ако слънцето е над хоризонта-там да ти е и юпитер, ако си нощно раждане-слънце под хоризонта, тогава и юпитер да е в нощната половина-от 1 до 6 домове.

Чертежчето е слагано 100 млн. пъти )))

Значи.. нощно ми е раждането, под хоризонта, юпитера е в 8, над ))) градусите значи са... 211 ))))
Управители са ти на 10-в 8 и на 6-в 1, слънцето в първи е включено, вероятно ще трябва да съумееш в стила на 8 дом да накараш чуждият ресурс да заработи за теб. Как-8 дом, освен чужди пари и чужда помощ е и колективното несъзнателно-интуиция, егрегор на групата...понякога това значи да развъртиш парите, ресурса на групата, шефа,колектива-да се умножат, за да стане и твоето повече...юпитер в скорпион в 8 дом дава склонност към окултизъм, интерес към духовни науки и лечение-холистично и друго
 овен-към дева, ето пак до теб стигаме, овенче и проблем...виждаш,че овенското ти е лекииинко комплицирано, но пък си чиста душичка... ;D и много везни имаш...
за куинконса-овен спрямо скорпион-може да се учиш на дълбочина-нещата не са съвсем това,което изглеждат, но куинконсите са все едно от рода на напрегнатите квадрат и опозиция, но неосъзнати.Принципно се съотнасят както овен към скорпион -на овен-към дева, ето пак до теб стигаме до теб, овенче..ако си представиш 12-те знака, подредени в кръг рамо до рамо-всеки съседен,тези по 6,8 и 12 домове НЕ СЕ ГЛЕДАТ, затова и не се осъзнават... или куинконсите са нещо за интегриране, нещо като да съчетаеш хармонично в себе си, в 1 организъм птицата и рибата например-тоооолкова различни, но са все в теб...
Предлагам да се преместим другаде, така е справедливо, макар,че калата не е платил за негова територия... ;)

Ехааа, Енигма, уау, направо съм впечатлена, ще трябва да го прочета още около .. няколко пъти, за да го асимилирам. Досега никой във форума не си е правил тооолкова усилия да ми гадае натала. Много мерси!  :08: И това посред нощите, докато аз сладко съм си спинкала! )))))) Браво на теб!  :ariess:

Бързаш и не ме четеш правилно..."някой" е с главни букви написано... "ИНдиректно", а не -директно, поклони не правя-лични, приемам форумите по 11 дом...забелязвам,че като се ядосаш-марс ли, плутон ли надделяват над хладния ум и правописа, евентуални аспекти-марс към меркурий, а отделно-от вчера...меркурий-сатурн...напрегнати...
И КЪМ ВСИЧКИ...сравненията с о.кв.не са си по 8 дом, както "тройките", сексуалните ориентации, които се разискват тук...хайде да не се правим на ощипани моми като отношение към чуждия пост. :lol:
Но пък-ще пиша където искам

Ако някой е разбрал нещо от този енигма-тичен поста - моля, да ми го обясни на български!
Скоро не бях "разговарял" с човек, изразяващ се толкова объркано и неясно.
По-лесно се разбират изреченията на Кант (макар че са по половин страница), отколкото твоите!
Трябва да те прекръстя на Плетачката на дантели! (дали пък приличаш на Изабел Юпер?)

.... ще трябва да го прочета още около .. няколко пъти, за да го асимилирам. 

Така си е! Трудно се асимилират такива объркани и неясни неща! )))
Който има време - да чете по 3-4 пъти постовете на енигма. Аз нямам!!!

*

venerra

• **
  • 1416
    • http://hristu.net/
причината може да е дислексия.
в никакъв случай не искам да обидя енигма ! само предполагам.
хората с дислексия са много интелигентни и с оригинално мислене.
Направи живота си такъв, какъвто го искаш, за да му се насладиш напълно.
Погледнеш ли навън, мечтаеш, погледнеш ли навътре - пробуждаш се. - Карл Юнг

*

Нова

• 3491
аЗ ПЪК ВСИЧКО Й РАЗБИРАМ.

А КАЛОЯН ДА НЕ ХВЪРЛЯ КАМЪНИ В ГРАДИНАТА, ЗАЩОТО И ТОЙ ЗНАЕ КАКВО СЪМ ИМАЛА ПРЕДВИД!

*

Crabby

• **
  • 1460
  • I will carry your world
в никакъв случай не искам да обидя енигма ! само предполагам.
хората с дислексия са много интелигентни и с оригинално мислене.

Къде видя дислекция в Енигма? Имам познати с дислекция и нещата са къде, къде по сериозни. Даже и леките форми за съвсем различни, дислекция?!
« Последна редакция: Юли 24, 2013, 10:24:24 am от Crabby »
I wish I could leave this behind,
fly free like the air would do,
burn like the fire would do,
feel stable like the earth would do,
but at the end of the day I know I am made to do differently,
I am made to be like the water...
feel like the water and love like the water...

Аз също мисля, че не е дислекция. Ама какво ни влиза в работата, че да коментираме?!
Просто констатирах факт! Може би и други имат проблем с разбирането на енигмите.
Ако съм само аз - тогава може би просто имаме интелектуална несъвместимост с нея.
Любопитно е защо си е избрала точно този ник!??? Подсъзнателно дали значи нещо!???

*

Нова

• 3491
Набързо ти дръннаха една диагноза, Енигма )))

*

Crabby

• **
  • 1460
  • I will carry your world

Да, дислекция... Гениално.
I wish I could leave this behind,
fly free like the air would do,
burn like the fire would do,
feel stable like the earth would do,
but at the end of the day I know I am made to do differently,
I am made to be like the water...
feel like the water and love like the water...

така е .................  :86: ... Няма само с мен да се заяждате, я!
Да видят и други колко е хубаво да се коментира определен човек от цяла глутница!
Утре ще те сложим теб на рентгена!  хахаха...)))