Здравей Гост

Астрономия

• 38 Отговора
  • 5165 Прегледи
*

Papy

• 4343
Re: Астрономия
« Отговор #20 -: Април 19, 2013, 10:00:32 pm »
Нали не забравяте, че нашите планети се движат около слънцето ? :) А за да става това, имайки предвид масата на планетите в слънчевата система, няма как гравитационната сила на Слънцето към Земята да не е най-голяма :) Папи, Слънцето е най-важно... и не само на Земята :)

Така е, константин
Не разбирам от горните сметки
Нито си спомням достатъчно, за да споря

Приливите ги прави луната, не слънцето, не и в такъв мащаб

Просто разсъждавам, който разбира - да обясни на всички ни :)

*

Константин

« Отговор #21 -: Април 19, 2013, 10:04:30 pm »
Така е, константин
Не разбирам от горните сметки
Нито си спомням достатъчно, за да споря

Приливите ги прави луната, не слънцето, не и в такъв мащаб

Просто разсъждавам, който разбира - да обясни на всички ни :)
КИ прочете от Уикипедиа и обясни, а преди него Alric ни демонстрира нагледно :)

*

Papy

• 4343
« Отговор #22 -: Април 19, 2013, 10:09:02 pm »
Супер, ей това е работа на ползу роду :)

*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
« Отговор #23 -: Април 19, 2013, 10:20:12 pm »
В крайна сметка...да разбирам , че на астрономите не им влияе пълнолунието? ;D

Искренно се смея..в захлас съм. ;D Не знам за Вас...,ама за мен това да кажеш,че Луната....не прави приливи и отливи..,а Слънцето...си е меко казано цинично...

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

« Отговор #24 -: Април 19, 2013, 10:24:06 pm »
Лунното гравитационно притегляне, упражнявано върху Земята, е 2,5 пъти по-силно от земното. При пълнолуние и новолуние Луната размества милиони тонове вода в моретата и океаните. Същевременно тя размества и деформира земната кора. 

Пак ще си позволя да поправя - този път познанията ви по физика.
Лунното гравитационно притегляне върху Земята е 2,5 пъти по-силно от това на Слънцето.
Гравитацията на Луната няма как да е по-голяма от земната, защото Земята е доста по-голяма от луната.
И точно моите поправки превръщат вашите писаници от "клюки" в научни изказвания.

Поправките не са лоши, но когато и те се окажат грешни, работата не върви на добре  ;D .
Твърдението, че лунното гравитационно влияние върху Земята е по-силно от слънчевото, е твърде съмнително

Няма нищо съмнително или невярно.... защото изречението на Марая е казано в контекста за водата в моретата и океаните, и се отнася за тях, а не за планетите като цяло. 
А за водата е точно така - Луната влияе два пъти по-силно от слънцето. В предишния си пост съм написал защо!
« Последна редакция: Април 19, 2013, 10:28:14 pm от Калоян Иванов »
Вече съм другаде!  На по-артист-ично място! Лесно ще се сетите къде....

*

Papy

• 4343
« Отговор #25 -: Април 19, 2013, 10:28:39 pm »
Мда-с копи/пейста трябва да се внимава

*

Alric

• *
  • 358
« Отговор #26 -: Април 19, 2013, 10:35:52 pm »
Такива сметки не мога да правя, но ако беше така, океаните трябваше да са се изсипали нанякъде

Тука освен всичко друго, пише, че слънчевата гравитация предизвиква два пъти по-слаби приливи/отливи

The Sun's gravity also produces tides that are about half as strong as the Moon's and produces its own pair of tidal bulges

http://www.astronomynotes.com/gravappl/s10.htm

Океаните не се изсипват, защото земната гравитация на повърхността на Земята е доста по-силна и от Слънчевата и от Лунната гравитации.
Фактът, че Слънцето предизвиква 2 пъти по-слаби приливи, на пръв поглед противоречи на моите резултати и тези, но това е само на пръв поглед  :mellow: .
Приливите се пораждат от разликата в разстоянията между небесните тела и противоположни точки от земната повърхност.
Въпросната разлика е един земен радиус. Гравитацията е зависима от разстоянието по-силата на inverse square law, а един земен радиус е 1/60 от дистанцията  Земя/Луна и 1/23000 от дистанцията Земя/Слънце. При положение, че Луната произвежда само два пъти по-силни приливи от Слънцето с 400 пъти по-голямо изменение в разстоянието, може да се направи извод, че на Земята слънчевата гравитация е доста по-силна от лунната.
« Последна редакция: Април 19, 2013, 10:56:52 pm от Alric »

*

astro

• 475
« Отговор #27 -: Април 19, 2013, 10:42:41 pm »
Предлагам да продължите разговорите си тук. :blink:

Има други, които се вълнуват от пълнолунията и новолунията...имате място и поле за гравитация.... :blink: ;)

И още нещо...Калоян е тук...да няма обвинения.... ;D :haha:

http://www.youtube.com/watch?v=GEJyCX2vb48 - по здрав за Калоян.... ;) :blink:
« Последна редакция: Април 19, 2013, 10:55:13 pm от astro »

*

Papy

• 4343
« Отговор #28 -: Април 19, 2013, 11:44:44 pm »
Мерси, арлик
Да повторя с прости думи: приливите са резултат от разликата в гравитационната сила на луната (и слънцето), действащи в противоположни точки на земята

Което намирам за логично

« Отговор #29 -: Април 20, 2013, 01:08:26 am »
И аз да се разпиша за статистиката

Астрономия със сигурност се учи в средния курс - 2 срок беше, но не помня кой клас ;D Правихме групови проекти и ни водиха в НАО-Рожен, беше прекрасно . Най-много ме беше впечатлила Червената планета, Марс, с това че има 4 сезона. Жалко, че се учи на етап, на който човек не е напълно готов и се минава отгоре-отгоре. Даже сега се присетих, че за хелиоцентричната с-ма и за различните теории се учи и по география, мисля че в 8-ми клас.
Завършила съм средното през 2006г. и не вярвам учебния план да се е променил много :-\

« Отговор #30 -: Април 20, 2013, 07:56:04 am »
Предлагам да продължите разговорите си тук. :blink:

Тя темата се изчерпи. Въпросът се изясни вече на всички, които в 9-10 клас са предпочитали да се занимават с друго, а не да внимават в час...  :blink:
Дори разбрахме откъде е копи-пейстнат текста: http://e-psylon.net/dot/index.php?item=article&action=view&article_id=1273
Благодаря, че пак мен "обвинихте" за причина за отцепването на нова тема.
Друг път като видя да се пишат неверни неща, просто ще си замълча и ще ги подмина. Дано така се образовате по-бързо и качествено ... ;)

*

Papy

• 4343
« Отговор #31 -: Април 20, 2013, 08:16:26 am »
Ама то не е лошо да си автор на тема "Астрономия"
Е- не е като "Боже, някой пак ме ощипа", но става :)

« Отговор #32 -: Април 20, 2013, 08:27:18 am »

Не съм аз автор на тази тема. Темата започна от някакво питане за това защо се гледа Слънцето .. или дали да се гледа Луната или Слънцето. И аз се опитах да обясня, че щом е пълнолуние - те двете са свързани, тоест са на 180 гр. спрямо земята. И се почна....

Какво значи "ощипан"??!!? Не съм аз причината за отцепването на нова тема. Все мен набеждават. Затова вече ще си трая. Който каквито неверни неща иска, такива да си пише! Няма да поправям никого. Щото като кажа нещо, веднага всички се нахвърлят върху мен. Дори да съм прав (както в случая) - пак излизам виновен. Не че ми пука де.. ама...

Имам си моя тема (за всичко) в Свободни дискусии - ще си пиша само в нея! Който иска - да идва там и да коментира.

*

Papy

• 4343
« Отговор #33 -: Април 20, 2013, 08:32:56 am »
Не ставай параноичен
И стига се глези

Какво като не си ти автора, не ме разбра
Пиши си каквото си искаш, за предпочитане астрологично

*

Константин

« Отговор #34 -: Април 20, 2013, 10:04:45 am »
Не ставай параноичен
И стига се глези

Какво като не си ти автора, не ме разбра
Пиши си каквото си искаш, за предпочитане астрологично
А най-добре нищо да не пише :)

*

Asol

• 4140
« Отговор #35 -: Април 20, 2013, 01:13:02 pm »
Въпроса ми не беше за разните там гравитации,а чисто и просто дали и Слънцето влияе при Пълнолуние сключвайки разни там аспекти с нашите планети.Не мисля,че това се учи по астрономия,а и не ме интересува.

Няма какво да се мотаме, хайде по същество. ;D

Папи, ти нали търсеше Доби ? ;D

И по темата:

« Отговор #36 -: Април 20, 2013, 01:41:17 pm »
Калояне, адски си дразнещ и правиш невероятно глупави заключения за хората и то на база на нещо, което са учили преди 10-15 или повече години.
Темите в последният учебник по физика и астрономия, които засягат единствено и само астрономията и планетарните тела са 4 и обхващат звездите, тяхната еволюция, галактиките, а накрая е поместена е сбита история на нашата Вселена.
Забравяш също така, че издателствата са много, учебници всякакви, има учебник по физика и астрономия със 100 страници има и такъв с 300. Забележка може да правиш на учители, издатели, та дори и на министъра на образованието ако щеш, ама на ученици, бивши и настоящи...ТЦ !

Това, че някой е писал, че лунното притегляне е по-силно от земното е най-вероятно грешка/лапсус и може да се случи неволно. Всеки, който желае може да провери няколко източника и да се поправи.

*

astro

• 475
« Отговор #37 -: Април 20, 2013, 01:47:19 pm »
Аз си мисля, че му дадохме прекалено време за представяне!
От тук нататък съм безкомпромисна към констатации с които се цели обида на някой от форума...
Това е моето виждане по въпроса...искаше се обяснение -давам го!

Моят мироглед за развитие на темите е по-различен от мирогледа на който и да било паун.

И тъй като за себе си знам, че съм добър астролог и не само ще кажа, че зад болните амбиции на лъвовете ...винаги има един Сатурн...,да ги връща в саваната...,когато сцената се окаже тясна за тях.

*

Papy

• 4343
« Отговор #38 -: Април 20, 2013, 02:39:33 pm »
Вървиш напред, астро, има много път, но все пак направи първата крачка :)