Интересни неща ...В качеството си на фактори, които предизвикват затъмнения, Лунните възли са “сянката” на Слънцето и Луната, в символичен смисъл. Раху е сянката на Луната или т.нар. “негативна Луна”. Той замъглява и афектира Луната, т.е. манас, нашия разум. Кету е сянката на Слънцето или т.нар. “негативно Слънце”. Той затъмнява Слънцето, т.е. атма, нашия Аз. Раху, като “негативна Луна” или негативна страна на ума, символизира всякакви илюзии, халюцинации, състояние на транс, психози, параноя и други психични отклонения. Кету, като “негативно Слънце” или негативна страна на нашия Аз, символизира съмнения и липса на самоувереност, ниска самооценка, която в случай на свърхкомпенсация се превръща в егоцентризъм и мегаломания.
Раху е по-неблагоприятен за Луната, а Кету за Слънцето. Лунните възли оказват влияние и върху останалите планети – Раху води до неконтролируема експанзия на планетната енергия, свръхфокусиране и разпиляване, а Кету води до свиване, потискане, сублимация. По този начин Кету може да попречи на спонтанната изява на планетната енергия, а ако това е Луната, да изостри психическата чувствителност, да ограничи и стесни спектъра на възприятията, да направи човека чувствителен към някои по-нисши или тъмни аспекти на живота, да развие алкохолна зависимост и др. И тъй като Кету властва дори върху Слънцето, той може да се окаже по-силен от всяка друга планета в хороскопа.
От друга страна, благоприятно разположен Кету в хороскопа дава изключително развита концентрация и изострени възприятия, издигайки психичните и духовни сили на високо ниво. Силен Кету е нужен за занимания с йога, тантра и други духовни практики. В индийската астрология Кету е сигнификатор на духовното освобождение, той е т.нар. “мокша карака”. В съчетание с Меркурий дава проницателност и е от полза в заниманията с астрология и сродните й науки.
В превод от санскрит Кету означава “флаг”. Той може да прави изявата на планетата, с която съвпада, още по-силна, ако планетата има някакво достойнство, например намира се в знак на екзалтация или в собствена обител (мулатрикона).
Кету дава внезапни и неочаквани събития – и благоприятни, и неблагоприятни – в зависимост от позицията, която заема в хороскопа. Благоприятно разположен Кету дарява родения с вътрешна сила, но не винаги го прави възприемчив и чувствителен в отношенията с други хора, такъв човек изглежда самодостатъчен. Кету в неблагоприятна позиция в хороскопа може да направи индивида егоистичен и да изглежда ригиден, дебелокож или инфантилен в очите на другите. В духовен план Кету дарява мъдрост, изострена интуиция и психическа чувствителност, но може силно да ограничи кръгозора и да направи индивида твърде самоуверен.
На мен Слънцето ми е в съвпад с Кету,както вече споменах по-рано...в знака Овен,където Слънцето е силно-екзалтира...Кету е с природата на Марс,а на мен Марс ми е и Господар на Слънцето/диспозитор/...Та не ми е ясно сега - Кету отслабва ли ми Слънцето или го засилва-според статията би трябвало да го усилва,понеже то има достойнства в Овен...А каква е ролята на Марс,като диспозитор...

Помогнете да го разтълкувам,моля.