Но все пак на напиша нещо и по същество... По темата за скъперниците.
Има различни степени и видове скъперничество. За едни даден човек е скрънза, за други спестовник...Това малко като с чехльото...Но има разбира се
В наталната карта е важна е оценката на следните критери:
1.Положенито и силата на планетата Сатурн.
2.Положението и силата на Луната
3. Състоянието на 2/ри - отношението към парите и 12/ти дом - разходите и харчовете...
Сатурн дава ограничение, по отношение на пари и вещи - в злокачествения вид -контрол, дефицит, недостиг, нямане. В доброкачественния вид - самоконтрол, скромност, самодостатъчност, непретенциозност, аскетизъм.
Луната е тази, която иска да даде, да се раздаде, да нахрани (ако е нарастваща и по-голяма от половина, екзалтирана, в собств. знак, без да е поразена от зловредни аспекти и не се намира в особено благоприятнидомове и знаци). Ако разположението и фазата на Луната са неблагоприятни, тогава и нещата с даването и раздаването се затруднени, оттук и може да се се прояви скъперничество...
Ако 2-ри и /или 12-ти дом е поразен, очевидно също може да даде скрънза. До колко и как това е пак силно индивидуално.
Струва ми се, че скъперничеството е също така силно свързано с епохата, в която дадено поколение расте. Поколенията, преживели война, напр. имат съвсем различно отношение към материалния и финансовия аспект на живота, в сравнение напр. с поколение, расло по време на стоков дефицит или поколение, расло по време на капиталистическио благоденствие, в което процъфтява егоцентизма. Не бих класирала тук по елементарната скала - напр. "нашите баби и дядовци бяха по ларж от нашите деца" ... Просто сменят се критериите, ценностите. И ако един мой връсник за мен е спестовен и разумен човек, за едно младо момиче е сдухан стисняр. Всичко това е свързано с планетата Сатурн, която се движи най-бавно в хороскопа и като резултат в продължение на 2,5 г се раждат хора,чиито Сатурн се намира в един и същи знак... Това често съвпада с опреедлено обществено, историческо или икономическо събитие - война, разцвет, криза, застой, девалвация, хиперинфлация и пр.
Надявам се, че ме разбирате какво искам да кажа.
А щях да забравя и за накшатрата Ревати, и чиято характеристика се спряга едно много важно качество, а именно благотворителността. Когато Луната минава през тази накшатра денят е благоприятен да проявим благотворителност. Хората, чиято Луна е в Ревати обичат да правят дарения, дори самите те да нямат достатъчно пари или средства ... Обичат да дават и да подаряват от чисто филантропски подбуди.
Понеже стана дума също и че хората с Луна в рак били скъперници... Аз като една от тях бих споделила, без да се оправдавам, че е баш така. Давам с удоволствие, но ми е трудно да преценя на кого. Затова понякога давам на хора, които нямат нужда или не искат да вземат. И тази липса на обратна връзка, идва вероятно от намаляващата фаза на Луната ми... :blink:
Иначе по въпросите за ролите на мъжа и жената в партньорските отношения, бих се съгласила с Дрийм. И бих ви препоръчала една серия от аудио лекции по Ведическа психология, пречупена през призмата на няколко спиритуално ориентирани наши съвременници. Разбира се не е задължително нито да слушате, нито да сте съгласни 100 проц. Просто едно обяснение, от къде идва схващането, че мъжът трябва да плаща сметката в ресторанта! :blink:
http://www.vedicuniversity.ru/psihologiya_sem.htm