Здравей Гост

Окултната страна на Венера

• 105 Отговора
  • 13708 Прегледи
*

Lillie

• 30532
Окултната страна на Венера
« -: Август 12, 2013, 10:01:19 am »
Копирам цялата дискусия тук:

Венера силна в знак, но в дома на Смъртта може да  се  изтълкува  от една  страна, като ограничен  период на  житейските радости и наслаждения, лека и красива смърт, от друга страна пречки и трудности или по-скоро липса на интерес към окултни и езотерични учения...

Между другото изследвам връзката на Венера със Смъртта, в античната традиция. Който се натъкне на някаква информация ще  се радвам да споделите...

Липсва какъвто и да е интерес към мистичното, за него астрологията например е глупост ;D .
А аз за първи път чувам, че Венера има каквато и да е връзка със смъртта ?! Е, освен ако в хорорскопа не е свързана по някакъв начин с 4, 8 или 12 дом....

Според древните, когато Венера се скрие и стане невидима в небето, това е bad omen, т.е. кофти предзнаменование - на земята настъпват глад, болести и мор (Ищар се спуска в Царството на мъртвите). Но зависи с какво ще съвпадне нейното скриване - силно влияние ще има, ако това съвпадне с първия лунен сърп (след новолуние).

Кога Венера е невидима? Когато е изгорена ли?

Когато е близо до Слънцето, но трябва да се наблюдава и небето - кога се вижда за последен път и кога се скрива.

Свързана е по някакъв начин... В гробовете от ранно римската епоха много често се среща като гробен дар  Венериното огледало. Това, което днес  представлява знакът на Венера в астрологията / бронзови, позребрени,  с орнаменти от концентрични кръгове и точки..Освен това по саркофазите, по надгробните плочи, по  луксозните  съдове с фигурални и растителни иображения   много често се срещат  Ероси, т.е.  пак опираме до култа на Венера...
Тук смесвам две понятия - древния култ към Венера и планетата Венера като астрологически компонент... Днес тези  две неща са разделени и учените се преструват къде умишлено, къде от късогледство и глупост сякаш нямат  нищо общо едно с друго. А аз съм убедена, че за дверните те са били  свързани съвсем  тясно... Насоро четох  Втора глава на  Естествена История (Naturalis Historia) на Плиний Стария, но и той самият има една доста объркана и противоречива позиция  относно  Вселената, планетите и митовете свързани с тях...
Иначе  астрологически Венера отговаря в една или друга степен за продържителността на  човешкия живот. Венера  в дебилитация и 12 дом може значително да съкрати земното пребиваване на индивида.  Лошо ситуирана Венера означава малко или никакви земни удоволствия и наслаждения, което по някакъв начин е  синоним на ранна (преждевременна) смърт. Ако желаете мога да пусна карта, но да не се  отклоняваме може би от темата... За стиснярите. :blink:
От друга страна едно от значенията на 12 дом е превъплъщението в следващия живот.  Ако Венера е там, това може да бъде интерпретирано като  шанс  следващият живот да  бъде на  планета  от по-вискоко ниво или ако е на земята, то животът да бъде по-лек и  носещ удоволствия...

Венера също така много ми наподобява на Египетския кръст

Цитат
Какво представлява египетският кръст

Египетският кръст е комбинация на мъжките и женските символи на Озирис и Изида,
като съюз на Небето и Земята и оттук – символ на новото раждане.

Знакът обединява в себе си кръста като символ на живот,
и кръга като символ на вечността. Заедно те означават безсмъртие.
Като вариант овалът може да означава вечност,
а кръстовидното разширение в надлъжната и напречната плоскост
– прехода от безкрайността в пространството.

Свързана е по някакъв начин...

Ето ви едно по-елементарно обяснение (основано на принципа "Бръснача на Окам")
Венера е единственото видимо астро-тяло, което е в две персонификации, перфектно съответстващи на Раждането и Смъртта - Зорница и Вечерница, Изгрев и Залез.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

Re: Окултната страна на Венера
« Отговор #1 -: Август 12, 2013, 10:19:12 am »
Т.е Венера в 12-ти дом може да даде кратък живот, така ли да разбирам ?

*

Нова

• 3491
« Отговор #2 -: Август 12, 2013, 10:20:46 am »

Аз вече се простих със съфорумистите.

« Отговор #3 -: Август 12, 2013, 10:24:18 am »
Свързана е по някакъв начин...

Ето ви едно по-елементарно обяснение (основано на принципа "Бръснача на Окам")
Венера е единственото видимо астро-тяло, което е в две персонификации, перфектно съответстващи на Раждането и Смъртта - Зорница и Вечерница, Изгрев и Залез.

Да, това е много съдържателно обяснение - от където идваме, там и отиваме... :blink:
Съвременните изследователи на  въпроса за раждането и смъртта ( Станислав Гров, Елизабет Кюблер Росс)  почти  успяха да докажат, че става дума за едно и също нещо и, че  земята е  земният живот са нещо като коридор, през който минаваме докато сме живи тук и сега.  През едната врата от единия край влизаме (раждането), а през другата, от другия край  излизаме (смъртта). Останалото е  Вечността или... Знам ли?
Римляните  са били като нас, т.е. доста объркани и с изгубено ВЕЧЕ  знание какво има Отвъд и дори с изгубена вяра има ли го  изобщо това Отвъд... Цезар например се удивлява, че келтите вярват в преражданията. Това  той го дава като обяснение защо не ги е страх от смъртта. Но при римляните са били все още живи  старите ритуали, старите символи, които  използвали  полуосъзнато, дори неосъзнато, ми се струва... Както ние днес.. Кичим се с мартенички и знаем, че носи здраве, но малцина могат точно да обяснят каква  е историята,  символиката, значението на  и тази практика... Може би  някой спец от  института по етнография в БАН, да е написал научен труд, но световно недостъпен и безинтересен за масовия гражданин

1. Благодаря,
2. Цезар винаги трябва да се чете с 1 на ум! Тази Галска война доста ме мъчеше на латински. Трябва да я прочета на български май...ама кога?
3. За мартениците има доста етнографски книги ... Не знам дали са интересни за масовия гражданин. (трудно ми е да преценя, щото не съм такъв)
« Последна редакция: Август 12, 2013, 10:30:18 am от Калоян Иванов »
Вече съм другаде!  На по-артист-ично място! Лесно ще се сетите къде....

« Отговор #4 -: Август 12, 2013, 10:25:23 am »
Не, това не стига... Трябва и да е в дебилитация, трябва и други утежняващи съдбата  обстоятелства..."Подходяща" даша. транзити и пр...
"Когато ни споходи нещастие е най-добре да запазим спокойствие, защото все още не се знае какви ще са вредите, а какви ползите от него."
Платон

« Отговор #5 -: Август 12, 2013, 10:27:02 am »

първо любовта, после смъртта...
докато не опитаме от първото - няма да умираш!  ;) .. Не разрешавам!  :blink:

*

Нова

• 3491
« Отговор #6 -: Август 12, 2013, 10:27:57 am »

Котката не е първото нещо и ти го знаеш ))))

« Отговор #7 -: Август 12, 2013, 10:30:09 am »
Какво значи дебилитация ? Предполагам идва от ведическата астрология ?

*

venerra

• **
  • 1416
    • http://hristu.net/
« Отговор #8 -: Август 12, 2013, 10:56:31 am »
taka moje da go razbere samo nqkoi, koito 4ete astrologiq za parvi den  ;)
Направи живота си такъв, какъвто го искаш, за да му се насладиш напълно.
Погледнеш ли навън, мечтаеш, погледнеш ли навътре - пробуждаш се. - Карл Юнг

« Отговор #9 -: Август 12, 2013, 11:09:40 am »
Е, стига де, ясно е, че има и други фактори, но се намеква, че може да е един от факторите.

« Отговор #10 -: Август 12, 2013, 11:11:37 am »
Какво значи дебилитация ? Предполагам идва от ведическата астрология ?

Във Ведическата астрология това се нарича Нича и става дума за определен точно градус, в определен знак.... Мислех, че понятието дебилитация (падение) се използва по-скоро от западните астролози.  В случая Венера екзалтира в знака Риби, в 27 градуса, значи дебилитира в срещуположния градус, в знака Дева. Това е ТОЧКАТА Нича, т.е на дебилитация.  Иначе  целият знак се счита за знак на падение.
Във Ведическата карта има още точно определени места (градуси и минути), кото се наричат сахамас. Това са някъде около 35 различни  житейски събития или дадености, които  характеризират човешката съдба. Между тях са Мритю сахама (точкта на Смъртта) и  Апамритию Сахама (преждеверемменна Смърт). Сахамите имат отношение към транзитиращите планети. Някои астролози ги ползват при изготвянето на годишни карти.
Освен това  без оценка на дробната карта (варга Д-60) Шаштиямса (варгата на Смъртта и следващия живот), 8/ми дом, планетните периоди, няма какво да се сбогувате. Да се умира не е нито проста работа нито лесна работа. Но е добре човек на време да се осъзнае, че такова нещо съществува и то рано или късно за всеки един от нас  ще настъпи...Оптимално е да сме подготвени и да се отнасяме към тези неща спокойно, без предразсъдъци, страх, табута и отричане...ОСОБЕНО АКО СЕ ЗАНИМАВАМЕ С АСТРОЛОГИЯ!
« Последна редакция: Август 12, 2013, 11:15:53 am от Gauri GanDevi »
"Когато ни споходи нещастие е най-добре да запазим спокойствие, защото все още не се знае какви ще са вредите, а какви ползите от него."
Платон

« Отговор #11 -: Август 12, 2013, 11:12:02 am »

А КОЕ Е ПЪРВОТО НЕЩО?

*

Нова

• 3491
« Отговор #12 -: Август 12, 2013, 11:14:43 am »

А КОЕ Е ПЪРВОТО НЕЩО?

Не помня вече, но това не отрича котката да е просто поредното.

« Отговор #13 -: Август 12, 2013, 11:16:37 am »

А КОЕ Е ПЪРВОТО НЕЩО?

Не помня вече, но това не отрича котката да е просто поредното.

уклончив отговор!

« Отговор #14 -: Август 12, 2013, 11:23:29 am »
Gauri GanDevi, мерси за подробното обяснение.

Мритю сахама същата като арабската точка на смъртта ли е или има друго положение ?

« Отговор #15 -: Август 12, 2013, 11:25:25 am »
Gauri GanDevi, мерси за подробното обяснение.

Мритю сахама същата като арабската точка на смъртта ли е или има друго положение ?
Не съм запозната с Арабския хороскоп, не съм компетентна и не мога да отговоря за съжаление! :blink:
Платон

« Отговор #16 -: Август 12, 2013, 11:30:32 am »
Не, това не стига... Трябва и да е в дебилитация, трябва и други утежняващи съдбата  обстоятелства..."Подходяща" даша. транзити и пр...
E, то тогава това ще важи с пълна сила и за всяка друга планета в 12 дом. Примерно по абсолютно същата логика мога да се изцепя, че Плутон в 12 носи преждевременна смърт.
Венера в 12 е в екзалтация по дом. Дори и да е в дебилиация или заточение по знак /примерно овен или дева/, дори същевременно и да е управител на асцендент /примерно ако той е в телец или везни/, дори и наранена от примерно Плутон, пак няма да се наблюдават подобни злокобни събития, каквито се споменават тук. Дай един пример да видим кой е умрял преждевременно с такава Венера, защото аз намирам единствено карти на живи и здрави известни хора, или поне на такива доживели преклонна възраст.
« Последна редакция: Август 12, 2013, 11:35:53 am от piruette »

« Отговор #17 -: Август 12, 2013, 12:53:48 pm »
Не гледайте Западния хороскоп. Той не е показателен и много подробности там ги няма.. Там може да виждате Венера в 12-ти дом, а тя всъщност да се намира в 11 и естествено да носи  благоденствие.
Не, не може да се  каже, че всяка планета в 12-ти дом носи преждевременна смърт, защото  всяка планета си има свое собствено значение и енергия. Но определено Всяка планета, която се намира в 12-ти дом има някакво отношение към смъртта на индивида, както и планетата управител на 12-ти дом...
Картата, която пускам е консултирана с индийски астролог (индиец), бакалавър по Ведическа астрология.

Освен това аз не пиша тук, за да "се цепя",  а за да споделя нещо, което съм научила.
« Последна редакция: Август 12, 2013, 02:05:14 pm от Gauri GanDevi »
Платон

« Отговор #18 -: Август 12, 2013, 01:00:36 pm »
На мен ми е много интересна източната астрология, но за съжаление повечето уроци в интернет са на руски.
В астрокома си правя сидерален натал. Там Слънцето и АЦ ми минават в Лъв, пък аз нищо Лъвско нямам в себе си. Половината ми планети минават в друг елемент. Затова си карам със западната астрология, защото поне отговаря...

« Отговор #19 -: Август 12, 2013, 01:09:14 pm »
Много интересно, каква е ползата на някой да му кажеш, че ще премине в отвъдното млад или стар?

За мен това е пълна простотия. Никой не е Бог, че да го знае. Безумец е този дето го твърди.

За сетен път се убеждавам, че фантазията на астролога може да погуби човешки живот, добре че много хора не вярват, а си живеят живота, както им харесва и както го разбират :blink: 

Нещо много негативизъм лъха от форума в последно време :-X