На Изток хората не се отнасят така истерично към смъртта, както западния човек. Да умреш е също тъй естествено, какато да се родиш, да се влюбиш, да се ожениш, да имаш деца...Страхът от смъртта, с който е зареденео нашето западнярско мислене обрича живота ни на хиляди условности. Прави ни слаби, уязвими, лесни за манипулиране. Може би знанието за отвъдното на запад е било нарочно укривано от масите, за да бъдат подвластни управляеми. Изплашеният човек е априори вече жертва. С този похват и днес си служат много , много политици, управници, търговци...Рекламите са пропити с насаждане на страх от смъртта...
Каква е ползата човек да знае. Тук не става дума за полза, а за избор. Ако човек е осъзнат и може да приеме и да се възползва от тази информация (кога ще умре) то тя е полезна и нужна за него. Има инструмент - Ведическата карта, където тези неща могат да въдат видяни и предвидени. Големите джиотиша майстори са в състояние да предрекет събитието с точност до дни..Ако обаче, човек разсъждава като вас Романтика, разбира се, че няма какво да бъдат обсъждани такива теми. Но това все пак не означава, съгласете се, че никога няма в този живот тялото ви да умре.
Душата е вечна и ние затова имаме усещането, че никога няма да умрем. Безсмъртието се отнася за душата, не за тялото. Имаче тялото е тленно. И идва миг, в който трябва да се разделим с него. Астрологическата прогностика помага дотолкова, доколкото можем да се подготвим за този най-важен момент на раздяла. В източния начин на мислене, например се смята, че най-важният момент в живота е смъртта и човек, който не иска да знае за него и не се готви е пълен глупак. На мене лично не ми се връзва хора, които се занимават с астрология, йога, мистика, с окултизъм и пр. да отричат темата за смъртта. Звучи ужасно несъответстващо.
Нямам желание да споря, просто попитах :blink:
И знам едно, че ако трябваше изцяло да разбирам и прилагам източната философия щях да се родя в Индия, а не в България. Вярвам, че всеки камък си тежи на мястото. И самата организация на мисленето на хората от изтока е различна от тази на запада, а кой ще го прилага и кой не си е въпрос на избор.
Аз лично не виждам ползата от въпросното предсказание. И най-великите правят грешки, някой с грешното си предсказание също може да вкара някой в гроба принудително.
Та дори и Библията да се разгледа се вижда, че се говори за вечното и за душата. Та нали Възкресението това показва... Ако трябва да се върнем и в Древна Гърция отново е засегната темата... Не е всичко в изтока.
За мен е по-важно да се покаже как да се живее, как да изявим своите позитивни качества, как да осъзнаем слабите си места и да ги преработим, как да бъдем добри... Защото когато се сее не се и жъне, имам предвид кармата. И преди смъртта, човек трябва първо да е живял.