Здравей Гост

Международният ден на леворъките

• 57 Отговора
  • 7655 Прегледи
*

Crabby

• **
  • 1460
  • I will carry your world
Международният ден на леворъките
« -: Август 13, 2013, 10:24:57 am »
Днес, 13 август се отбелязва Международният ден на леворъките (левичарите). Чества се от 1984 г. по инициатива на Международната конфедерация на леворъките във Великобритания.

Ето една интересна статия - http://www.moreto.net/novini.php?n=220671

Какво мислите? Имат ли планетите нещо общо с това? Има ли левичари тук? Аз съм левичар, ще публикувам картата си за пореден път. Нека разгледаме и помислим, какво може да се определи като планета, аспект и т.н, от която би зависило това.

« Последна редакция: Август 13, 2013, 10:32:01 am от Crabby »
I wish I could leave this behind,
fly free like the air would do,
burn like the fire would do,
feel stable like the earth would do,
but at the end of the day I know I am made to do differently,
I am made to be like the water...
feel like the water and love like the water...

Re: Меджународният ден на леворъките
« Отговор #1 -: Август 13, 2013, 10:29:22 am »
В заглавието има 2 правописни грешки  :-[ Иначе брат ми е левичар. Довечера ще кача карта.
''Скромността е за тези,които нямат други качества освен нея!''-Оскар Уайлд

*

Crabby

• **
  • 1460
« Отговор #2 -: Август 13, 2013, 10:31:24 am »
В заглавието има 2 правописни грешки  :-[ Иначе брат ми е левичар. Довечера ще кача карта.

Копиах го от този сайт, даже не съм видяла. Но те редовно правят грешки там, ей сега ще го оправя ))

*

Lillie

• 30532
« Отговор #3 -: Август 13, 2013, 10:34:54 am »
Аз държа да направя едно уточноние....
...по време на комунизма е било забранено да пишеш с лявата ръка...т.е. много хора може би не знаят че са левичари

Когато се учех да се храня самостоятелно с лъжица, баба ми ме удряше през лявата ръка - правех опити да хващам с лявата. Затова пък цял живот не хващам правилно химикала - не мога да го притискам с показалеца, както са ни учили, а го държа в юмрук, между палеца и показалеца, показалецът е сгънат. И за това много ми се караха в първи клас в училище, но инатът ми се оказа по-силен от наказанията.  ;D

По същия начин е било и при майка ми, изкуствено са я научили да е десничарка.

Но имах и една колежка левичарка - нищо специално не виждам в хороскопа й. Слънце, Венера и Меркурий в Дева, Марс в Близнаци, съвпад Луна/Юпитер в Овен...

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #4 -: Август 13, 2013, 10:36:45 am »
...по време на комунизма е било забранено да пишеш с лявата ръка...т.е. много хора може би не знаят че са левичари
Да,представяш ли си? А аз пък съм чувала,че левичарите са имали близнак в утробата на майката-нарича се огледален близнак,а лекарите дори и не разбират,че го е имало. Нарича се "Симдрома на изчезналия близнак". В което има логика,понеже дядото на моя брат е имал близнак.

« Отговор #5 -: Август 13, 2013, 10:39:12 am »
...,понеже дядото на моя брат е имал близнак.

:o .. значи не ти е брат тогава?.. а доведен брат!
иначе неговия дядо щеше да е и твой дядо!
Вече съм другаде!  На по-артист-ично място! Лесно ще се сетите къде....

Re: Международният ден на леворъките
« Отговор #6 -: Август 13, 2013, 10:39:50 am »
И двете ми деца са левичари - ето карти.
По-голямото с изявен талант в рисуването и 3D анимацията.
Това, което знам за левичарите е, че ако притежават талант, той е на лявата ръка и ако бъде изкуствено развита дясната, таланта се губи.

*

Crabby

• **
  • 1460
« Отговор #7 -: Август 13, 2013, 10:40:04 am »
Да,представяш ли си? А аз пък съм чувала,че левичарите са имали близнак в утробата на майката-нарича се огледален близнак,а лекарите дори и не разбират,че го е имало. Нарича се "Симдрома на изчезналия близнак". В което има логика,понеже дядото на моя брат е имал близнак.

Виж какво пишеше в тази статия: При близнаците често се наблюдава тенденция единият да си служи по-добре с лява ръка; - леворъките по-лесно се адаптират да виждат под вода;
Около 10% от населението на земята са левичари. Има и хора, които могат да си служат еднакво добре и с двете ръце (амбидекстрите), въпреки, че е рядко срещано. Има повече мъже левичари, отколкото жени левичари. Около 1/3 от близнаците имат шанс да са левичари. Статистически, близнакът на левичар има 76% шанс да бъде левичар.

*

Veselin

• 2737
« Отговор #8 -: Август 13, 2013, 10:42:28 am »
И брат ми е левичар. Дори рисува с лявата ръка. По едно време се опиташе да пише и рисува с дясната, за да не се отличава от другите, но след това се отказа.

« Отговор #9 -: Август 13, 2013, 10:43:02 am »
...,понеже дядото на моя брат е имал близнак.

:o .. значи не ти е брат тогава?.. а доведен брат!
иначе неговия дядо щеше да е и твой дядо!
Имаме една майка  :blink:

*

irina

• **
  • 587
« Отговор #10 -: Август 13, 2013, 10:48:45 am »
Не съм сигурна, но мисля, че съм чела някъде, че ако човек ползва повече лявата част на мозъка, която е логическата, е десничар, а левичарите е по-развита дясната част, свързана с интуицията и левичарите са повече хора н изкуството. Колко е така, не е ясно май :). Но пък това, че преди са ги карали насила да пишат с дясната, си има плюсове - майка има колежка зъболекарка, левичарка, навсякъде са я карали да пише с дясната ръка и се е научила да си служи и с нея и сега като работи, може спокойно да сменя ръцете  ;D
А това в статията "леворъките по-лесно се адаптират да виждат под вода" направо ме изуми на какво отгоре го решиха и каква адаптция????

*

Crabby

• **
  • 1460
« Отговор #11 -: Август 13, 2013, 10:49:55 am »
Не съм сигурна, но мисля, че съм чела някъде, че ако човек ползва повече лявата част на мозъка, която е логическата, е десничар, а левичарите е по-развита дясната част, свързана с интуицията и левичарите са повече хора н изкуството. Колко е така, не е ясно май :). Но пък това, че преди са ги карали насила да пишат с дясната, си има плюсове - майка има колежка зъболекарка, левичарка, навсякъде са я карали да пише с дясната ръка и се е научила да си служи и с нея и сега като работи, може спокойно да сменя ръцете  ;D
А това в статията "леворъките по-лесно се адаптират да виждат под вода" направо ме изуми на какво отгоре го решиха и каква адаптция????

Ами може да е свързано с дясната част на мозъка, знае ли човек. Аз не съм човек на изкуството, и аз съм го чувала това, но съм левичарка..

« Отговор #12 -: Август 13, 2013, 10:53:35 am »
Да,и аз съм чела същото. Но пък дясната част на мозъка отговаря за интуицията и изкуството. А при брат ми е развита логиката.Страшно много разбира от компютри,като омагъосан е от тях.

*

sladurkata

• **
  • 1504
  • Риба въдичар
« Отговор #13 -: Август 13, 2013, 10:53:56 am »

Няма как да не знаеш, че си левичар, повярвай ми. Наистина едно време натискаха да се пише с дясната ръка, аз прописах от страх, преди това не можех да държа дори с дясната ръка, толкова слаба беше. Но познавам човек на моите години, който пише с лявата ръка, явно нищо не е  подействало при него.

Мисля, че евярно също това, което казва Джени за таланта, аз определено съм загубила много от него, от интуицията си също. Развило ми се е логическото мислене с писането с дяснта ръка.

« Отговор #14 -: Август 13, 2013, 11:02:26 am »
Crabby и аз съм левичарка, ама от натала ми не мисля, че си личи.

Ръцете са по Меркурий. Мога да пиша и с двете ръце, е, по-добре с лявата, но все пак пиша отчетливо и с дясната. С лявата не мога само да режа с ножица ;D . Иначе се занимавам с изкуство.

« Отговор #15 -: Август 13, 2013, 11:11:04 am »
Въпросът с ръцете е много интересен. Става дума за т.нар. функционална асиметрия! Не съм сигурен, че може да има астрологично обяснение и да се вижда в карта! тоест надали има зависимост между двете неща - момент на раждане и левичарство. Всъщност любопитното е, че левичарството не е някакво отклонение, а по-скоро атавизъм/остатък от праисторическото минало на човека! Висшите примати нямат предпочитание към лява или дясна ръка. Разпределението е така да се каже случайно и статистически балансирано. Само при хората има предпочитание към дясна ръка - около 85%. Това наистина е свързано с работата на мозъка и с организацията/структурата на мозъчната дейност. Специализацията е локализирана в различните полукълба на мозъка. Лявото, което отговоря за езика, речта и рационалното мислене, реално "командва" дясната ръка. Това ни е направило Хомо Сапиенс. Тоест, човешкия род е деснорък по дифолт и е станал такъв в хода на еволюцията (генетичния експеримент)! Иначе щяхме да сме маймуни още.

Това, което ме интригува е, дали тук във форума, левичарите са повече от нормалното???
Дайте да ги преброим. Ако са повече от 20% - вече ще е наистина някакъв феномен!

някой (Краби) да пусне анкета с три отговора на въпроса "С коя ръка си служите по-добре?": 1. дясна, 2. лява, 3. и двете!
« Последна редакция: Август 13, 2013, 11:25:07 am от Калоян Иванов »

« Отговор #16 -: Август 13, 2013, 11:24:47 am »
Е, Калояне, сега на маймуни ли ще ни обиждаш :P ?

Всеки човек използва и двете си полукълба. Въпреки, че съм левичарка, съм си много добре и с езиците и с речта, и с рационалното мислене.

« Отговор #17 -: Август 13, 2013, 11:26:41 am »
Е, Калояне, сега на маймуни ли ще ни обиждаш :P ?

Всеки човек използва и двете си полукълба. Въпреки, че съм левичарка, съм си много добре и с езиците и с речта, и с рационалното мислене.

не съм казал, че маймуните са левичари!
ти четеш ли изобщо какво съм написал!?! Те нямат предпочитание към определена ръка. Това е нещо друго!!!
служат си еднакво добре с лява, дясна или и с двете! Тоест ръката няма устойчива "връзка" с някакво друго функционално "огнище" в мозъка!
ако си чела литература за мозъчната асиметрия щеше да знаеш, че и организацията на мозъчната дейност при левичари и десничари се различава. Тоест, нашата дейност е организирана различно от тази на маймуните и няма как едните (левичарите) да са като другите (маймуните)! Способността да говорим и пишем вече е възникнала преди милиони години и се е закрепила генетично в ДНК-то, така че.. не обиждам никого!
« Последна редакция: Август 13, 2013, 11:32:37 am от Калоян Иванов »

*

irina

• **
  • 587
« Отговор #18 -: Август 13, 2013, 11:29:53 am »
Интересно аз към кои се броя... Пиша с дясната, с лявата определено не мога. Вилица държа както падне, но кола, колело и кон (преди като тренирах) карам безкрайно удобно с лявата само, аз волан или кормило на колело с дясната ръка не мога да управлявам.

*

Crabby

• **
  • 1460
« Отговор #19 -: Август 13, 2013, 11:35:40 am »
Не виждам как да намеря анкетна форма и да я вкарам в темата, някой да помогне.