Здравей Гост

Силни и Слаби ГРАДУСИ в натала

• 17 Отговора
  • 7410 Прегледи
Силни и Слаби ГРАДУСИ в натала
« -: Септември 03, 2013, 09:17:50 am »
Много интересна тема...взаимствана от чужд форум...базирана на древни разбирания
ще се радвам да се включите с мнения и практически опит

Elevated Degrees са известни като "пикове/върхове", също така като "повишaващи" или дори "най-високите и силни градуси" и най-вече известни като "градуси които увеличават на щастието на планетите";
Планетите в тези градуси са спасени от вредни влияния; те променят слабостта си в достойнство, спасени са от скръб,
а ако вече е силни; с достоинства, то benefic влиянието им значително се усилва!
А ако лоши (malefic), то тяхното силно негативно влияние се превръща в едно малко  benefic влияние

-Pitted Degrees, известни също като  "дупки", "ями", "пропасти/депресии", "дълбоки градуси" и "градуси намаляващи щастието"; независимо от силата или слабостта, достойнството или слабостта; независимо дали е афлектирана планета; независимо дали е benefic или malefic, планети в тези градуси са неутрализирани (или изцяло, или почти толкова):

Важно е да се отбележи че за тези градуси няма орбиси...
Планетите трябва да се точно в градуса, но трябда да се гледат и минутите на градуса
т.е. ако имаме  градус и 58минути - то трябва да го отчитем закръглено т.е.  два градуса

P.S. ТАБЛИЦАТА е в долния ми пост

списъка на тези градуси следва Ibn Ezra и традицията на Анкара (която го поддържа),
както и ранните автори на Ренесанса (Агрипа);
този списък е в разрез с няколко градуса с дадените от Ал-Бируни:
НО Въпреки това, тези два списъка съвпадат в по-голямата част от изброени градуса.
« Последна редакция: Септември 04, 2013, 11:00:52 am от Афект »

Re: Силни и Слаби ГРАДУСИ в натала
« Отговор #1 -: Септември 03, 2013, 05:23:46 pm »
давам един и полезен линк с доста подробна таблица на градусите
обещавам да допълня темата, но за сега толкова :)

>>> Zodiac Degree Influences <<<

разработена е Уилям Лили..базирана на Ал-Бруни
(в интернет може да се намери много малко за трудовете на втория... но ще допълня)

« Отговор #2 -: Септември 03, 2013, 07:56:46 pm »
т.к. знам че се занимаваш с хорари - виж на какво още попаднах:

Pitted degrees Също известни като "дълбоки градуси"
Дълбоките градуси са били използвани от Guido Бонати за да разбере дали Луната е afflicted или не е.

Какво става когато в хорарен въпрос един от сигнификаторите: Асцендента или Луната са в дълбок градус
querent-а е обезсърчен; не знае какво точно да прави; напълно неспособен е за всякакво действие; и дори се нуждае от помощ.

според древните текстове ако луната е наранена се припявали следната песен:

O Fortuna! Velut luna
statu variabilis,
semper crescis aut decrescis;
Vita detestabilis
nunc obdurat et tunc curat
ludo mentis aciem,
egestatem, potestatem dissolvit ut glaciem.

« Последна редакция: Септември 04, 2013, 10:59:36 am от Афект »

« Отговор #3 -: Септември 04, 2013, 10:57:35 am »
Не съм запознат със всички задълбочени обяснения на въпросните градуси
въпреки че ми се струва интересно че са включени в астропрограмите на Румен Колев (защо ли)

Обяснения има в общодостъпните книги на Ibn Ezra, Al-Biruni и на Abu Mashar;
обяснения има и в по-рядко срещаните книги на  Antiochus и  Al-Kindi;
 и дори в екстремно рядките книги на Maximus и Thabit ibn Qurra...
всички тези автори са включени в книгите и трудовете на Guido Bonatti и William Lilly.

Исторически няма записки, за това, от къде точно са се зародили, но те присъстват в гръко-римската литература.
Авторите споделят че може би са дело на „Хермест Трисмегист“ ; на древен Египет.
Някои астроисторици вярват че системата се появава в Гърция през 3-ти век преди христа,
именно от Египет (от техните календари) но обективно намерени доказателства (все още) нямат в подкрепа на това си твърдение.

И все пак - От къде идват тези градуси??
Споделя се, че те може би са се развили в "partes damnande" (включващ 102 градуса от еклиптиката)
изброени от Manilius в книгата "Astronomica" (14AD). Насочващи материали има и в одавна изгубената
"Great Celestial Handbook" of Petosiris and Nechepso (c. 150 BC, Alexandria)
в която е загатно че използват именно древните египетски календари,
но източника за тях не може да бъде намерен никъде в познатата ни историческа литература.
The Ebertin Cosmobiologie school, както и обширните изследвания на Charles Carter са донесли много информация,
която ни освещава по отношение на градусите, но това едва ли е същото каквото би било в класическите древни трактовки.

Остава и едно двусмислие за връзка с ведическата астрология (за която знаем че е една изключително напреднала и задълбочена концепция) В нея се използва анализ на т.нар. ashtaka-varga която има връзка с  "bright degree activation" концепция разгледана и от древните - Antiochus от Атина, Maximus, а по-късно през 10ти век и на Harranian Thabit ibn Qurra.

Шепа нео-еленисти и традиционалисти продължават да ги използват и поне имат някаква полза от тях;
обаче, по-голямата част от тях не ги използват (а много от тях дори никога не са чували за въпросните градуси)
-Модернистичните (западни) астролозите никога не са ги използвали
-Както древните, така и аз ги считам за основни във всеки астро анализ, било то Натален, било то светски, събитиен, медицински..дори хорарен. Вероятно по-малко от 1% от всички практикуващи астролози продължават да ги използват, а от тях още по-малко споделят знанията си (във въпросния астро сайт от където черпя инфо темата стои закачена на главната страница закачена от няколко години – т.е. дали е безполезна)

*

Lillie

• 30532
« Отговор #4 -: Септември 04, 2013, 11:04:34 am »

O Fortuna! Velut luna
statu variabilis,
semper crescis aut decrescis;
Vita detestabilis

nunc obdurat et tunc curat
ludo mentis aciem,
egestatem, potestatem dissolvit ut glaciem.

Болднатото горе-долу го разбрах, а останалото можеш ли да го преведеш от латински?

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #5 -: Септември 04, 2013, 11:08:23 am »

« Отговор #6 -: Септември 05, 2013, 08:47:48 am »
http://en.wikipedia.org/wiki/O_Fortuna
в този линк има и кратък откъс от операта на Carl Orff :)

аз бих се радвал ако можете се включите с инфо за тази т.нар.  ashtakavarga
и евентуално да разберем каква връзка има с този  "bright degree activation"

Вчера си чета изключително интересния Al-Biruni в книгата The Chronology of Ancient Nations
НО започнах от края, а там отново бяха зачекнати онези фази - хеликални фази... :-X
...споделя че за древните е било абсолютно задължително да ги познават..
...и дори сподели как с просто око определят кога Sirius (точно така - звездата) е по-близо или по-далеч от земятя...

Веднага спирам до тук и се връщам в таблицата...намирам градуса Sirius и "какво да видя"
Tози градус е един от 33те "Increasing Fortune Degree" ...интересно; но защо? И защо точно в този градус Юпитер екзалтира??

"В класическата литература съзвездието CanisMajor (в съзвездието Рак) е свързвано с името на главната си звезда Sirius - the shining one.
Звездата не само е от Първа величина, но тя е единствената, която свети най-ярко в небето и надминава блясъка на планетите (с изключение на Венера и Юпитер). Тя държи най-голямата почит от египтяните не само заради блясъка си, но и защото нейния heliacal rising Съвпада с годишните наводнения на Нил."

*

Lillie

• 30532
« Отговор #7 -: Септември 05, 2013, 08:58:50 am »
Да, древните са обръщали голямо внимание на хелиакалние фази, гледали са кое съзвездие и коя звезда изгрява в дните веднага след новолуние (новия лунен месец), въз основа на което са съставяли омени (предзнаменования).
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #8 -: Септември 05, 2013, 09:28:34 am »
Най-добрият линк, който съм чела за аштакаварга, е този - http://laurabarat.org/blog1/ashtakavarga-judging-transits/. Системата се използва не само за разглеждане на транзитите на планетите през даден дом, но и за определяне силата на наталните планети и наталните домове (сарва аштакаварга). Джаганатха Хора я смята, но някой беше казал, че не смята коректно.

Аштакаварга идва от ашта - осем (седемте планети и Лагна, Раху и Кету не се отчитат) и варга - деление.

http://dhilipkumarek.wordpress.com/article/secrets-of-ashtakavarga-revealed-6x7q12qyypma-21/

С градусите ли как се свързва аштакаварга? Не съм достатъчно запозната, за да се изказвам, но мисля, че системата се отнася до цели домове (т.е. знаци), не до отделни градуси.
« Последна редакция: Септември 05, 2013, 09:37:54 am от Mirabella »

*

г-н Santi

• *
  • 407
  • Ten Percent Luck
« Отговор #9 -: Септември 05, 2013, 09:27:18 pm »
Мисля, че се отнасяше до използваната домова система т.е ако има равнодомна не ни интересуват градуси.
Sun: Близнаци
Asc: Водолей
Moon: Овен

« Отговор #10 -: Септември 06, 2013, 09:17:24 am »
Във втория линк, който изнамерих, много добре е използвана сарва аштакаварга (сборна аштакаварга за всеки дом) като допълнителен инструмент към анализа на наталната карта - определяне на силните и слабите й места. Лошо е, че нямам практически опит. Само за моята карта мога да кажа, че работи прилично.

*

г-н Santi

• *
  • 407
  • Ten Percent Luck
« Отговор #11 -: Септември 06, 2013, 02:15:18 pm »
В моята карта може да се каже, че работят правилата:

Най-слабият дом в AV e 9-ти - в случаят темите по дома, бащата в конкретния пример - при мен е зрител, човек с който не съм имал допирни точки и не е имал отношение в/у възпитанието и развитието ми.

Силен първи дом,втори дом,трети дом, десети дом/>= 30 пункта/.
Sun: Близнаци
Asc: Водолей
Moon: Овен

« Отговор #12 -: Септември 06, 2013, 05:22:38 pm »
А от къде се взимат числата?

« Отговор #13 -: Септември 07, 2013, 09:34:15 am »
Да, древните са обръщали голямо внимание на хелиакалние фази, гледали са кое съзвездие и коя звезда
изгрява в дните веднага след новолуние (новия лунен месец), въз основа на което са съставяли омени (предзнаменования).

да...това с омените като че ли им е любимо ;D

между другото...почти съм готов да заявя смело, че
тези градуси са били (и са) пряко свързани със Moon Stations/Mansions

Понякога Луната изгрява в/у "добра" nakshatra (звезда)...и това се счита за "Good Omen"
но понякога попада в/у лоша звезда (дали това е въпросния - pitted degree?? )
Bad Omen е и когато Луната изгрее м/у два клъстера от звезди...
тогава енергията й бива поглъщана от "празното" място

*

Lillie

• 30532
« Отговор #14 -: Септември 07, 2013, 09:46:08 am »
между другото...почти съм готов да заявя смело, че
тези градуси са били (и са) пряко свързани със Moon Stations/Mansions

Имаш предвид индийските накшатри?

В арабската и китайската астрология също се разглеждат лунни стоянки, има ги описани в книжката на Волгин "Лунна астрология". Но там не е отчел прецесията и зодиакалните дължини на накшатрите са сбъркани.

А характерът и темпераментът на всяка накшатра наистина се определя в зависимост от неподвижната звезда, в чийто обсег попада.

Интересно е да се спомене, че една от кралските звезди - Фомалхаут (жреческа) съвпада с накшатра Сатабхиша, за която казват, че има по-изразени лечителски и психични способности (една от накшатрите, които дават астролози).

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #15 -: Септември 07, 2013, 10:59:31 am »
А от къде се взимат числата?

Във всеки от 12-те дома във ведическата карта всяка планета и Лагна (Асцендентът) получават определен брой точки (от нула до осем) в зависимост от положението на тези домове относно всяка планета. По-добре софтуер да ти го изчисли, като например Джаганатха Хора - http://www.vedicastrologer.org/jh/.

В този линк е обяснено как се изчислява аштакаваргата на всяка планета - http://laurabarat.org/blog1/ashtakavarga-judging-transits/. Например за Слънцето. Слънцето дава 1 точка на себе си в следните домове - 1-ви, 2-ри, 4-ти, 7-ми, 8-ми, 9-ти, 10-ти и 11-ти от своята позиция. Марс и Сатурн дават 1 точка на Слънцето в същите тези осем дома от своите позиции в картата. Луната дава на Слънцето 1 точка в 3-ти, 6-ти, 10-ти и 11-ти дом от нея. Аналогично, Меркурий, Венера, Юпитер и Лагна също дават по 1 точка на Слънцето в определени домове от своите натални позиции. Като се съберат точките, дадени от всички планети на Слънцето във всички домове, се получава аштакаваргата на Слънцето за отделните домове. Аналогично се изчислява аштакаваргата и на останалите планети и АС.

Аштакаваргата на всяка планета може да се използва за определяне на силата на планетата (това е само един инструмент, има много други). Между 0 и 3 точки обикновено се счита за слабо положение на планетата, 4 е средно, от 5 до 8 - силно.

За всеки дом могат да се съберат точките, които всички планети и АС имат в него. Така се получава т.нар. сарва аштакаварга (сборна аштакаварга) на дома, която се използва като един инструмент за определяне на силата на всеки дом в картата. Средното за дома обикновено е 25, под 25 е по-скоро слабо, над 25 - силно. Но съм виждала различни интепретации за различните домове, т.е. не за всеки дом се съди еднакво, средното за един дом може да е слабо за друг.
« Последна редакция: Септември 07, 2013, 11:21:06 am от Mirabella »

« Отговор #16 -: Септември 07, 2013, 11:23:57 am »
Книга за аштакаварга на руски език - http://vedica.ru/soft/books/rao/ashtakavarga.pdf.

Тази е на английски, с голям обем (сканирана вероятно) - http://bhrigu.ucoz.ru/index/ashtakvarga/0-82.

« Отговор #17 -: Септември 07, 2013, 12:17:35 pm »
Благодаря, Mirabella.  :08: