Здравей Гост

Да се върне софийското жителство!

• 1107 Отговора
  • 198660 Прегледи
Re: Да се върне софийското жителство!
« Отговор #80 -: Октомври 22, 2013, 02:18:00 pm »
Лил, Болен както го наричаш съм го засичал да пазарува костюми от любимата ми марка - Зеня...така, че поне от мода разбира...:)
Тайната на успеха в живота е да си готов за добрата възможност, когато тя настъпи.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #81 -: Октомври 22, 2013, 02:27:44 pm »
Но ако намалее градското населени, ще се върне статуквото на селското, така поради недостига на кадри средната заплата в градовете ще се увеличи, какво не ти харесва не знам..:)))

Какво означава да се върне статуквото на селското население - да има повече овчари?  ;D
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

zikovu

• 2311
    • Блог на Линда
« Отговор #82 -: Октомври 22, 2013, 02:51:39 pm »
софийското жителство няма как да се върне, защото софианците няма как като работна ръка да напълнят и половината фирми и продукционни халета в София и околията.
А много от компаниите са чуждестранни инвестиции направени от чисто логическа гледна точка в София.

Да се въведе софийското жителство значи не само селяните да се върнат на село, но и цяла България да е изрядна ИНФРАСТРУКТУРНО - с летища, скоростни жп линии, магистрали - за да може инвеститорите да се накумят да развиват Бизнес и да плащат ЗАПЛАТИ където и да е.

Да се въведе софийското гражданство???!!! А ДАНО, ама НАДАЛИ!
"Любовни антагонизми- all day, every day"

« Отговор #83 -: Октомври 22, 2013, 02:54:22 pm »
софийското жителство няма как да се върне, защото софианците няма как като работна ръка да напълнят и половината фирми и продукционни халета в София и околията.
А много от компаниите са чуждестранни инвестиции направени от чисто логическа гледна точка в София.

Да се въведе софийското жителство значи не само селяните да се върнат на село, но и цяла България да е изрядна ИНФРАСТРУКТУРНО - с летища, скоростни жп линии, магистрали - за да може инвеститорите да се накумят да развиват Бизнес и да плащат ЗАПЛАТИ където и да е.

Да се въведе софийското гражданство???!!! А ДАНО, ама НАДАЛИ!
Ти визираш клас евтина работна ръка предполагам? Има и умни провинциалисти...:)
Тайната на успеха в живота е да си готов за добрата възможност, когато тя настъпи.

*

Asol

• 4140
« Отговор #84 -: Октомври 22, 2013, 02:55:42 pm »
Ако повече от половин София са приходящи, а не родом оттам, къде ще се намерят места за толкова овчари ?  ;D
« Последна редакция: Октомври 22, 2013, 07:14:26 pm от Asol »

« Отговор #85 -: Октомври 22, 2013, 02:58:11 pm »
Ако повече от половин София са приходящи, не родом от там - къде ще се намерят места за толкова овчари ?  ;D
В родните места ще развиват местен бизнес-овцевъдство, говедовъдтво, селско стопанство, тежка промишленост и тн...
И София може би ще има шанс, да бъде културна столица на Европа..:)

*

Lillie

• 30532
« Отговор #86 -: Октомври 22, 2013, 03:02:20 pm »
Засега и в близко бъдеще нито София, нито Варна могат да се класират като "културни" столици, по разбираеми причини.  ;D
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #87 -: Октомври 22, 2013, 03:04:13 pm »
Ако повече от половин София са приходящи, не родом от там - къде ще се намерят места за толкова овчари ?  ;D
Асъл, проблема на селямсъзите населили родният ми град е че задават въпроси като твоя без да правят нищо по въпроса да се изнесат по родните си места. Да не говориме, че съм слушал некакви джигитайци на развален български, как обясняват, че им било мръсно, шумно и какво ли не...Ми айде да се върнат ан въздух, ама не искат.:)

*

Lillie

• 30532
« Отговор #88 -: Октомври 22, 2013, 03:11:11 pm »
Нериле, половин София говори развален български :))

Във Варна се говори мИекУ :))
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #89 -: Октомври 22, 2013, 03:13:52 pm »
Нериле, половин София говори развален български :))

Във Варна се говори мИекУ :))
Ми не разбирам какво ми казваш, но си права...аххахахахахахаха..

*

Lillie

• 30532
« Отговор #90 -: Октомври 22, 2013, 03:16:32 pm »
пАнимаешь, когда вынимаешь :))))

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Asol

• 4140
« Отговор #91 -: Октомври 22, 2013, 03:23:33 pm »
Проблемът не е в селяните, техния диалект (то и софиянци имат такъв), а в хората и техния манталитет. Селяшкото поведение не е в зависимост от месторождението, а е до човека. Конкурентна среда какво да правиш - родом от село или от град е без значение. Не е важно откъде си, а какви са ти способностите. Всеки се насочва там, където има по-големи възможности. Да пращаш хората да гледат овце, които не са родом от София, е меко казано ограничено изказване. В провинцията освен от овце се случва да разбират и от доста други неща.  ;D

« Отговор #92 -: Октомври 22, 2013, 03:27:00 pm »
пАнимаешь, когда вынимаешь :))))
Бе верно си е, ама напоследък мисля само от кръста надолу...
Но темата е за селямсъзите превзели големите градове, в частност София...
Ти не ми отговори, как след като им е толкова зле тук не се изнасят...сподели впечатление от Варна...
Проблемът не е в селяните, техния диалект (то и софиянци имат такъв), а в хората и техния манталитет. Селяшкото поведение не е в зависимост от месторождението, а е до човека. Конкурентна среда какво да правиш - родом от село или от град е без значение. Не е важно откъде си, а какви са ти способностите. Всеки се насочва там, където има по-големи възможности. Да пращаш хората да гледат овце, които не са родом от София е меко казано ограничено изказване. В провинцията освен от овце се случва да разбират и от доста други неща.  ;D
Не съм го казал, аз сми един бивш премиер! Но му споделям мнението!!! Но моите наблюдения са че масовата част на провансалите е да си продават уменията под пазарния минимум с цел оцеляване-за което стана дума-заплатите. След като според теб са умни, защо не си развиват уменията в родните места?

*

Lillie

• 30532
« Отговор #93 -: Октомври 22, 2013, 03:38:29 pm »
Какви впечатления да ти споделя от Варна? Не съм дошла тук от някоя близка околия и не разбирам нищо от овцевъдство. :))
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #94 -: Октомври 22, 2013, 03:40:18 pm »
Ми поздрав с тази сонг тогава..:)
http://www.youtube.com/watch?v=QiWNMhWn4Po

*

Veselin

• 2737
« Отговор #95 -: Октомври 22, 2013, 04:13:15 pm »
Интересно защо всички си мислите, че провинциалистите трябва все да ставаме овчари по родните си места? От инфраструктурна гледна точка нищо не пречи на същите фирми да имат офиси и в Пловдив и във Варна, и в много други градове. Проблемът е, че самите политици искат да се развива най-вече София, понеже ако не идваше бизнеса там, просто нямаше да има и толкова туристи и въобще хора там (в София освен Александър Невски и жълтите павета, какви други забележителности има???).
Аз например, съвсем преднамерено не си търся работа в София, първо, не бих издържал да живея в толкова голям и шумен град (предпочитам тихите и спокойните места), второ, ще ми излезе много по-скъпо, дори и на загуба, да работя и живея в София.
Докато работех в София, съм се държал много културно и възпитано (както винаги), без никакъв диалект, без значение къде съм се намирал. И се радвам, че тогава пътувах, а не бях от тези, които идват да работят и остават да живеят и там (само аз липсвах).

« Отговор #96 -: Октомври 22, 2013, 04:19:09 pm »
Интересно защо всички си мислите, че провинциалистите трябва все да ставаме овчари по родните си места? От инфраструктурна гледна точка нищо не пречи на същите фирми да имат офиси и в Пловдив и във Варна, и в много други градове. Проблемът е, че самите политици искат да се развива най-вече София, понеже ако не идваше бизнеса там, просто нямаше да има и толкова туристи и въобще хора там (в София освен Александър Невски и жълтите павета, какви други забележителности има???).
Аз например, съвсем преднамерено не си търся работа в София, първо, не бих издържал да живея в толкова голям и шумен град (предпочитам тихите и спокойните места), второ, ще ми излезе много по-скъпо, дори и на загуба, да работя и живея в София.
Докато работех в София, съм се държал много културно и възпитано (както винаги), без никакъв диалект, без значение къде съм се намирал. И се радвам, че тогава пътувах, а не бях от тези, които идват да работят и остават да живеят и там (само аз липсвах).
Веско ти разсъждаваш по нормален и логичен начин, относно финансите и начина на живот. Ами да мисля е редно където си роден там да успееш, а не да се търсят само недостатъците. Има много пустеещи земи, които трябва да се обработват.
 Но освен Ал. Невски и жълтите павета, има музеи(мисля няма сми да ги изброявам), художествени галерии и голяма обществена библиотека..:)
Като бях ученик, четох "Пази Боже сляпо да прогледне" мисля бе на Алеко Константинов и още тогава се изцепих в даскалото, че това се селяндурите и родицата им...
Както и да е всеки мисля има право на мнение и позиция?
« Последна редакция: Октомври 22, 2013, 04:23:27 pm от Нерил »

*

Veselin

• 2737
« Отговор #97 -: Октомври 22, 2013, 04:23:53 pm »
За съжаление Пловдив все повече запустява, освен това сме втори след Перник с мръсен въздух в Европа (много ми беше гадно, след като се върнах от Кюстендил, да дишам пак замърсения въздух и да няма и едно местенце, където човек да може да се отпусне да диша нормално). За работа да не говорим. Ако в София има примерно 100 фирми от даден бранш, то в Пловдив са с около 10 пъти по-малко. Разбирам, че София е най-големия град в България и е столица, но България не е само София.

« Отговор #98 -: Октомври 22, 2013, 04:26:01 pm »
За съжаление Пловдив все повече запустява, освен това сме втори след Перник с мръсен въздух в Европа (много ми беше гадно, след като се върнах от Кюстендил, да дишам пак замърсения въздух и да няма и едно местенце, където човек да може да се отпусне да диша нормално). За работа да не говорим. Ако в София има примерно 100 фирми от даден бранш, то в Пловдив са с около 10 пъти по-малко. Разбирам, че София е най-големия град в България и е столица, но България не е само София.
Ми пич, навсякъде по света в големите градове е така!

« Отговор #99 -: Октомври 22, 2013, 04:40:42 pm »

Не съм го казал, аз сми един бивш премиер! Но му споделям мнението!!! Но моите наблюдения са че масовата част на провансалите е да си продават уменията под пазарния минимум с цел оцеляване-за което стана дума-заплатите. След като според теб са умни, защо не си развиват уменията в родните места?
Защото наглите шопи, имащи се за пъпа на вселената, тенденциозно прецакваха провинцията, където цари масова безработица, а после безработните провинциалисти са изправени пред избора да оцеляват в столицата или зад граница, което за мен е по-приемлив вариант- нека останат столичани сами да си вършат работата, а безлюдната провинция ще заселят сигурно с бежански лагери
 През 90-те Румен Петков- кмет на Плевен и Богдан Николов имаха намерение да направят мотописта извън града, но софиянци, в името на Костов и дружина, веднага се намесиха и развалиха нещата в зародиш, замислени (уж) за екологията и парка на града, а де факто тази мотописта щеше да е извън парка и града насред нивите, но нейсе...
Така прецакаха и плевенското НХК, като оставиха да се развива бургаската рафинерия, така е и с другите градове и градчета... Искаш да се върне софийско жителство, но не си даваш сметка, че когато това го имаше, имаше заводи по другите градове и малки цехчета по селата, където хората работеха и всички бяха доволни. А самите столичани са толкова и те столичани, че като бях малка и на гости с родителите на тяхно приятелско семейство в София (до Лъвов мост) то в събота градът се опразни- всички "софиянци" се измъкнаха по селата за провизии- да лапат от ръцете на провансиалистите  ;)
виж до някъде съм съгласен с теб, но не можеш да отречеш, че донякъде за безработицата в провинцията са си виновни самите местни? Аз не съм гласувал за Румен Петков, да е кмет. Ами точно това искам, да има в провинцията работни места, а не тук да наводнява всякаква паплач.
Аз съм 5то поколение от София и поради тази причини се изказвам, когато града е бил малък и нашите са имали къща на Руски паметник и къща в Корупбагар( Лозенец) и си е било село и така...
А относно пътуването извън София, лятото направих един уикенд в Риу Правец и ми беше странно, как местните правят физиономии, а ако няма шопчета да им пълнят хотела, ще го закъсат милите..:)
Ами да мисля е редно където си роден там да успееш, а не да се търсят само недостатъците. Има много пустеещи земи, които трябва да се обработват.
Извинявай, но аз съм родена в едно село до Търново, където съм живяла точно 3 дни- просто така се е случило, родила съм се посред нощ две седмици преди термина  ;D И сега какво- там нямам никакви роднини, имоти и да вървя да обработвам земята и да паса овцете, понеже там съм се родила, така ли?  ;D Ако всички мислеха като теб, Америката нямаше да я има, а то че няма да я стигнем никога е ясно  :P
Америка и в частност града Вашингтон е направен от масони-капитолия и тн...За американците съм съгласен, не знам, защо ги мислят за тъпи.