Не съм абсолютно сигурен дали терминът е бил за същия ден, пак ще се информирам. Но именно присъствието в дом намирам за несъответстващо при данните от секциото.
Сега се сещам и за друг въпрос - вярно ли е, че в последните 5 градуса на знак или дом започва и влияние от респ. следващия знак или дом?
Донякъде, предполагам, е така, имайки предвид, че в домовата система на Плацидус една планета в последните няколко градуса на даден дом се приема, че има отношение и към следващия или, ако трябва да сме по-точни, и към двата дома.
А пък за градусите на знака - в тази връзка още средновековните астролози казват, че знакът се разделя на определени интервали, наречени "терм" и "фас". Съществува мнение, че последните градуси на знака се управляват от класическите 'злосторници' - Марс и Сатурн (или поне за Сатурн го знам със сигурност).
Съвременните астролози пък казват, че първият и последният градус на знака носят най-ярките характеристики на същия. Така, например, при Асцендент в първия или последния градус на даден знак, изгряващият знак често направо "бие на очи" при първо запознанство с въпросния човек. Ако има обаче планета близо до Асц или в /твърд/ аспект с купсидата на 1ви дом, усещането може да бъде различно... Да си представим, например, един лъвски Асц в последния градус на знака в съчетание със Сатурн в Дева в 1ви дом - кое повече ще се забелязва у личността? Не съм много сигурна...
От личен опит мога само да споделя, че аспектът 'квинконкс' (150 градуса) към Асц също се забелязва доста често, като прави качествата на планетата в квинконкс с Асц видими, макар че самият аспект го наричат "невидим" ("извън обхват"). Според повечето астролози ключовата дума тук е "приспособяване". Мисля, че тук става въпрос за необходимост планетата да се интегрира като част от видимата изява на личността, тоест това, с което се представя/презентира, което обаче не е особено лесно. Някои казват, че една планета в квинконкс "действа същевременно като планета в тригон и планета в квадратура" или нещо в този дух... :blink:

:ph34r:
Пак се отплеснах и се отдалечих от първоначалния въпрос... :rolleyes: