Здравей Гост

Домофикации

• 14 Отговора
  • 4339 Прегледи
*

nkara

• *
  • 172
Домофикации
« -: Юли 14, 2006, 07:11:01 pm »
Здравейте от няколко дни следя форума и попаднах на интересни за мен мнения,но в темата за синастриите след датите и часовете не намерих местата на които са родени хората.За да се построи един хороскоп е много важно да се знае мястото на раждане в кой град е роден човека на който се прави хороскоп.В нашата малка България двама човека родени на една и съща дата в един и същи час,но в различни градове имат различни хороскопи,защото грдусите на които са разположени АСЦ,МС и домовете са  различни . Системите които се ползват да се определят домовете са базирани в/у градусите на който е разположен града в който е станало раждането,хороскопа на човека се проверява към коя домофикация отговаря за да не се допущтат грешки при прогностиката. Когато се правят синастрии се взема под внимание коя планета от собствения ти хороскоп в кой дом на партньора попада . :ph34r:  

*

Lillie

• 30532
Домофикации
« Отговор #1 -: Юли 14, 2006, 07:38:08 pm »
Сигурно имаш предвид *домификациите*?

Да, синастрия се прави по принцип на база сравняване на два хороскопа като се взема предвид домификацията, възможно е обаче да се направи и 'непълна' синастрия като се гледат само синастричните аспекти.

Без използване на домификация, което изисква точен час и място на раждане, не е възможно да се направи нито комбин, нито композит, които намират все по-широко напоследък приложение в партньорската астрология. За тези техники и какво представляват е писано доста по астрофорумите.

Прието е да се използва домовата система на Плацидус, но има и цели астрологически направления /школи/, отдаващи предпочитание на Кох. Зависи кое за какво се използва, а и кой с каквато домова ситема е свикнал да работи.

:)
« Последна редакция: Юли 14, 2006, 07:51:27 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

nkara

• *
  • 172
Домофикации
« Отговор #2 -: Юли 19, 2006, 11:16:55 pm »
През следващия век, след Кампанус, преподавателят по астрономия във Виена - Йохан Мюлер, който е известен повече със своя псевдоним Региомонтанус, създава системата, наречена с неговото име. По своята същност тя внася промени в системата на Кампанус, от което, на практика, произтичат няколко предимства.
    Според Региомонтанус, след като веднъж се излезе от еклиптиката, по основната окръжност за разделение на домовете и се използват вместо това деления на небесната сфера на базата на меридиана и хоризонта, може да се счита, че всъщност се е променило разбирането за движението на земята около слънцето по нейната предишна орбита като първоначално, понеже е налице дневно завъртане на земята около себе си. В такъв случай изглежда, че има логика да се използва небесния екватор вместо основния вертикал като голяма окръжност, която да служи за основа на образуване на домовете, тъй като веднага се прави връзка с това денонощно въртене. Системата, предложена от Йохан Мюлер, обаче, е същата като една по-стара, с изключение на това, че е имала квадранти на небесния екватор, по-точно като на основния вертикал, който е бил разделен на три части. Големите окръжности на домовите пространства пресичат южния и северния полюс на хоризонта, както се вижда от фиг.12.
     На практика, използването на метода на Региомонтанус има предимството, че домовете по еклиптиката нямат толкова голямо изкривяване, както при Кампанус. Това се дължи на факта, че докато ъгълът между основния вертикал и еклиптиката може да достигне 900 поради пресичането на куспидите на домовете по голямата окръжност, изключително неравномерно за еклиптиката, екваторът и еклиптиката са здраво свързани от 2301/2 помежду си. Въпреки всичко, тъй като това може да има известо предимство, не става въпрос за основна промяна и това не е от първостепенно значение, като се имат предвид принципните постижения на системата на Региомонтанус.
     Този метод става много търсен през 16 век и по-късно и е ползван от такива известни астролози като Уйлям Лили. Днес също се ползва, но по-ограничено и съвсем не е предпочитан, в сравнение с предишния. Излишно е да се каже, че той остава в основата на цялата пространствена система и посочва домовете и тяхното отношение към мунданните аспекти на небесната сфера като прекрасна основа за оценката на хороскопа.
    Относно проблема за преценката между системите на Региомонтанус и Кампанус (въпреки че целта на този труд е да докаже, че такъв малък подбор съвсем не може да изгради мнение), интересно е да се отбележи, че е било възможно дори за такъв известен астролог като Алън Лео да подцени въпросите, които тук се разглеждат. В “Преценка на хороскопа” той посвещава главите от ХІІ до ХХХ на различните варианти на домофикации. В неговата преценка за тези две системи той дава предимство на Региомонтанус, тъй като тази система е по-малко “статична” от системата на Кампанус. Изглежда, че той вярва, че домовете при Региомонтанус са изградени на основата на ротацията, не само на статичнато положение на екватора (който е всъщност голямата окръжност на ротацията). В тази връзка той казва, че “полудъгите на денонощието не са равни, а са пропорционално разделени” (казва това, когато сравнява Региомонтанус и Плацидус), “което е по-правдоподобно за същността на нещата”. И по-нататък: “Методът на Региомонтанус има предвид, че на така образуваните “полюси” всички планетни полудъги са разделени на три, понеже методът в основата си се отнася до ротацията или до движещата се сфера, докато методът на Кампанус се изгражда на неподвижната или статична сфера”.
     В Приложение ІІ на неговата книга той цитира писмото на някой си “Чандра”, който отправя критични бележки във връзка с математическите виждания на Лео. “Чандра” критикува Лео, че не преценя правилно системата на Региомонтанус, тъй като “и в двете системи има неподвижни полюси”, “и двете системи са изградени на основата на хоризонта и на основния меридиан”. Трябва да си дадем сметка, че тази специфична книга е написана преди много години и че е едно от малкото издания, където така задълбочено се разглеждат въпросите на домофикацията. Уместно е коментарите на Лео да се разглеждат в известна степен предпазливо и в тъзи връзка да се четат внимателно математическите примери в приложението.

д-р Калоян Петров
www.bgastro.hit.bg

Коментар
това е по повод израза ДОМОФИКАЦИЯ :D   ШЕГУВАМ СЕ  

*

nkara

• *
  • 172
Домофикации
« Отговор #3 -: Юли 19, 2006, 11:50:01 pm »
Използват се и двата термина и ДОМОФИКАЦИЯ иДОМИФИКАЦИЯ    домификация се среща в книгата на Бернадет Брейди "Предсказателна астрология" ,но за мен звучи много руски и се спрях на по-българския вариянт                                                   МОЛЯ,не се сърди Lillie! :(  :(  :(  :(  :(  :(  :(  :blink:  

*

Lillie

• 30532
Домофикации
« Отговор #4 -: Юли 20, 2006, 08:19:57 am »
Е, за какво ни е да се сърдим? Не съм от най-сърдитите...  :rolleyes:  :)  :P

Да, домови системи има достатъчно, но в крайна сметка си избираме една-две и се спираме на тях... Не знам, след малко експериментиране със системата на Кох продължавам да използвам стандартния Плацидус. Не мога да правя заключения коя система е по-прецизна, но наистина ако има купсидни планети, при Кох има голяма вероятност да се изместят в следващия дом, докато при Плацидус една планета в края на даден дом се разглежда като принадлежаща към двата дома - с особена сила това важи за ъглите в хороскопа...  ;)  B)

« Последна редакция: Юли 20, 2006, 08:27:10 am от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Silence

• **
  • 956
  • небесни прашинки
Домофикации
« Отговор #5 -: Юли 20, 2006, 12:57:18 pm »
Кох била по-добре за по-възрастни, а Плацидус - обратното. Срещал съм и това твърдение.
На български прилича да е по-коректно "домофикация". ;)

*

Lillie

• 30532
Домофикации
« Отговор #6 -: Юли 20, 2006, 02:02:57 pm »
Някои западни астролози за прогностика предпочитат Кох, за натални карти - Плацидус... зависи...  ;)  B)

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

nkara

• *
  • 172
Домофикации
« Отговор #7 -: Юли 20, 2006, 02:19:52 pm »
Казват,че е хубаво да се провери на кой коя домофикация му приляга :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  

*

АН

Домофикации
« Отговор #8 -: Юли 20, 2006, 02:32:21 pm »
Нямаме причини да се тревожим от многообразието от домификации, техники и методи в астрологията :)
От където и да тръгнем, вървим ли последовотелно и упорито, все ще стигнем до същността :)
Само трябва да се грижим да следваме на първо място духа, а после буквата на закона:)

*

kaily

• 5145
    • http://www.kaily.dir.bg
Домофикации
« Отговор #9 -: Юли 20, 2006, 09:49:43 pm »
Цитат
Нямаме причини да се тревожим от многообразието от домификации, техники и методи в астрологията :)
От където и да тръгнем, вървим ли последовотелно и упорито, все ще стигнем до същността :)
Само трябва да се грижим да следваме на първо място духа, а после буквата на закона:)
Е това вече е мъжка приказка.  :P
Аз щото не разбирам много от астрология и като седна да следя какво има да се случва, бе прави ми впечатление, че един и същи сигнал се излъчва от много места в картата.
Само аспекти да погледнеш и едно и също послание от няколко различни аспекта.

А друг тръгне от домове и пак стигне същото. То като с управителя на хороскопа-отде и да тръгнеш, все при него стигаш.  
Стига да следиш знаците на духа, и боб да хвърлиш, пак си там.  :P  

*

АН

Домофикации
« Отговор #10 -: Юли 21, 2006, 07:54:49 am »
Цитат
Е това вече е мъжка приказка.  :P

А, какви са сега тия сексистки изказвания:)
Да нямаш дисбаланс на “ин” и “ян” енергия :)
Или си забравяш, чи обобщения от рода”всички жени са глупави”:) е функциониране на Луната на най-ниско ниво:) – шегувам се:)

*

Lillie

• 30532
Домофикации
« Отговор #11 -: Август 24, 2006, 11:18:45 am »
Ето тук

http://www.bunkahle.com/Astromedizin/Haeusersysteme.htm

има графично представяне на няколко домови системи.

:)
« Последна редакция: Август 24, 2006, 11:23:33 am от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

Домофикации
« Отговор #12 -: Август 24, 2006, 02:45:58 pm »
Много не ми се харесват изказвания от вида:
"Казват,че е хубаво да се провери на кой коя домофикация му приляга"
Астрологии всякакви.Мисля си ,че по важно е котката да лови мишки -шарките й не са толкова съществени.
Това ,което не се разбира е ,че от вида на координатната система зависи ,дали нещо ще го има или не.Домовите системи са точно такива координати системи.
В този смисъл всички домови системи си имат своите предимства и недостатъци.Поради тази причина в древността са обръщали внимание на "кръста на хороскопа".Това си има и своето съвременно обяснение.Такива кръстове е възможно да се построят за всеки астрологически фактор.Това все още се използва в индийската астрология.Астрологията не е измислена за да създава трудности за ползвателите й.Напротив тя е създадена за улеснение.Втози смисъл не ми са ясни напъните да се търси нещо, което не можем еднозначно да определим/например напъните за точна ректификация/Всеки астролог се стреми към това ,а как ще го постигне зависи само от опита му.До сега съществуват различни хороскопи на известни личности и събития ,но съществува и борба между астролозите получили различни изходни точки изчислени "съвсем правилно"/соред самите тях/
Считам ,че не е правилно зачеването, раждането и всичко останало да се разглежда ,като един мигновен процес.Всяко нещо има своята протяжност във времето.Все още това не се отчита от астрологията до край.В същото това време се допуска дълготрайно въздействие на даден астрологически фактор или астрологическо явление/например аспект /.Последното е правилно.
kaily много добре е забелязла повторяемостта на сведенията -всичко "знае" за всички,само че трябва да умеем да го видим.Но това позволява и сществуването на доста разообразни действуващи астрологии по света.Плацидиус е станал почти универсален ,поради начина си на налагане по света ,а и ние сме свикнали с него.просто тази домова схема е разбираема за нас.

*

Lillie

• 30532
Домофикации
« Отговор #13 -: Август 24, 2006, 03:50:19 pm »
Ще се съглася с тебе...  ;)  B)

И аз като практично "девишко" МЦ съм на мнение, че няма толкова значение видът използвана домова система, а по-скоро полезността й, тоест казано с думи прости - доколко ни върши работа  :rolleyes:

А пък и кръстът си е кръст, нали? Доколкото се сещам, при  /почти/ всички домификации кардиналните оси не се променят, а само леко се пораздвижват купсидите на домовете. С изключение на онази система - не се сещам обаче как се казваше - с плаващи купсиди, при която и купсидата на 1ви дом попада не върху определен градус на знака, а интервал...

Не съм запозната почти изобщо с Индийска астрология и какви "кръстове" се използват там, но наистина тази идея намира все по-широко приложение.

Наскоро четох за т.нар. АР (Zero Aries Point), та ако правилно съм разбрала, в случая не става въпрос за една абстрактна точка "нулев градус на Овен", а за целия кардинален кръст, т.е. се получава, че четирите знака от кръста формират едно свързано цяло. Аналогична донякъде идея е застъпена и при мидпойнтовете, а също може би и при антисии, контра-антисии и огледални точки, които са своеобразна астрологическа проекция, "mirror view", т.е. 'отразяване' на конкретна радикална точка...  :huh:  :ph34r:
« Последна редакция: Август 24, 2006, 03:53:44 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

Домофикации
« Отговор #14 -: Август 24, 2006, 09:43:26 pm »
1Астрологията  е наука изучаваща характеристиките на дадени точки съществуващи в пространството и времето,чрез съотнасяне и сравняване с други точки от този континуум,като при това използва символически език,свързан с космическите структури.-Горе долу такова е опредлението предложено от Робърт Хенд.Интересното е ,че никъде не се говори за зодиак,еклиптика ,планети ,домове и т.н.Това може да се види в традиционната китайска астрология използвана във Фън-Шу.ова ,което е съществено е,че астрологията съотнася /сравнява/различни точки от пространството и времето.Или с други думи на астролога му е необходима координатна система и точки от космоса,чрез сравняване и съотнасяне той може да изучава определен човек,държава и т.н.Стана доста дълго.
2.Известно е ,че най активно се проявяват астрологическите фактори около 1,10,4и 7 домове.Там и Гоклен е регистрирал тяхното най-голямо влияние.Но осите Аc=-Desc,MC-IC бразно образуват кръст.При денонощното си завъртане земята непрекъснато променя местоположението на тези токи.Това означава ,че в определени часове /моменти ще бъдат особено активни различните астрологически фактори участвуващи в даденият хороскоп.Тогава нищо не ни пречи да изследваме влиянието им считайки ги за един от върхове на спомагателни хороскопи .Например можем да изберем хороскоп в който луната ще е на Asc ,Desc ,IC или MC и т.н.Това използват индийците.Тези  4 активни точки във всеки хороскоп, гарантират получаването на определени ,конкретни и неповторими но еднозначни решения и реализация  на нещата.
Относно средните точки в хамбургската щкола /основ. от Вите /са залегнали точно средните точки ,които се използват много отдавна от индийците.Въвеждат се нови /за европейците /планети ,но те с тези който използват и индиците.Вите е бил запознат с публикуваните индуски ефемериди по тово време-отчитащи движението на тези фиктивни планети/За сведение може да се види определението на Робърт Хенд.При тези манипулации най-удобно е да се използва равнодомна система /било от градуса в който се намира астрологическият фактор или от началото на знака ,в който е астр.фактор/.
Използването на тези кръстове има своето генерално обяснение -това се дължи на променливите периодически магнитни полета на слънцето ,които си взаимодействуват сземното магнитно поле ,при което се получават точно 12 сектора -известни ,като зодии./Става дума за тропическият зодиак/Но този нова постановка ,определението на астрологията по Хенд ,обяснява защо е възможно индийците да използват неподвижният звезден зодиак.
3.Това което не използват западната и източната астрологии пълноценно е познанието за точният 60 годишен цикъл на слънцето/макар ,че го приемат като функция от движението на Юпитер/Съвместното използване на едногодишният и 60 годишният цикъл облекчават много астрологическото прогнозиране./например в областта на подходящи години за :намиране на партньор,брак ,деца и т.н.Оказва се ,че всеки е носител на качества идващи от два цикъла /винаги по дългият е водещият.Встрологиятасъществува йерархия,произтичаща от единството на цялото или единицата/Но това с съвместяването на двата цикъла е доста лесно за представяне и всеки може да го изпробва.
Разбира се има и други новости в астрологията -те са базирани твърдо върху езотерическите закони и познанията идващи от дълбоката древност./Колкото сведението е по древно толкова е по-вярно-така поне си мисля аз/

Що се касае до синстрята -според мене на-доброто постигнато от традиционната западна астрология е правенето на кантактнакосмограма -по Ебъртейн Рейнголд,но е доста трудоемко.От както използвам векторното преставяне на астрологическите фактори спрях да използвам тази методика.
« Последна редакция: Август 25, 2006, 09:10:50 am от Kostadin »