Здравей Гост

/КЕТУ/ тяло без глава = интелект??

• 16 Отговора
  • 3737 Прегледи
/КЕТУ/ тяло без глава = интелект??
« -: Ноември 28, 2013, 11:52:32 am »
Време е за дъъълго размишление

Раху екзалтира в знака на Близнаците
Екзалтацията му е в градус 3ти защото
Близнаци се олицитворява от МеркурийЙ

Като съответно - Кету в Стрелец - в Падение
В същия зодиакален знак и Меркюри е поразен

*

Lillie

• 30532
Re: /КЕТУ/ тяло без глава = интелект??
« Отговор #1 -: Ноември 28, 2013, 12:10:10 pm »
Афект, позволи ми да допълня.  :blink:

Според най-разпространеното мнение Раху има сила в знаците Близнаци и Телец, някои автори споменават и за Водолей (гледаме сидерални позиции). За Кету казват, че влиянието му е най-силно в Скорпион, а и по принцип той се свързва с марсово влияние (Раху – със сатурново). Може би в някакъв смисъл възлите действат като висши октави, макар че влиянието им може да се сравни с това на транссатурновите – Уран, Плутон, Нептун.

Не обичам да говоря за нива на проработка, но където са намесени Раху или Кету, нещата са по-непредсказуеми и като цяло по-трудно се правят прогнози, защото не винаги астрологът е наясно на какво ниво се изявяват Лунните възли в хороскопа на натива. На по-ниско ниво на съзнание Раху и Кету се свързват с пороци, зависимости, отклонения и фобии... Ако са силно поставени и ако хороскопът като цяло дава повече предпоставки за издигане в социума, могат да дадат светска власт и влияние, известност и пари, материални блага (дори в комбинация с дебилитирани планети съм го виждала).

На по-висше ниво на изява Раху и Кету се свързват със скритото знание. На това ниво Раху действа като интелектуална планета (макар че е фиктивна точка), може би като по-висша октава на Меркурий, поставен по специфичен начин в хороскопа може да даде брилянтен интелект, много буден и подвижен ум. Силно поставен Кету може да даде концентрация и дълбоки познания, силна интуиция и умение да се визуализират нещата (“трето око“).

На по-ниско ниво на развитие възлите се свързват със заблуди, с неспособността да се разграничи истинското от фалшивото, въображаемото от реалността... Те са майя, отвъд която не можем да прогледнем, малцина го съумяват, а пътят е дълъг и първо минава през дълбоко себепознание.

Цитат
Като съответно - Кету в Стрелец - в Падение
В същия зодиакален знак и Меркюри е поразен

Според ведическите правила най-слаба е позицията на Меркурий в Риби, но има йоги за отмяна на дебилитация.
Индийците отчитат падения, не заточения, а също така се вземат под внимание отношенията между планетите (вражда, приятелство, неутралитет).

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #2 -: Ноември 28, 2013, 12:22:23 pm »
Всеки да се чувства добре дошъл...все пак - никой не се е родил научен
А най-голямата грешка би била да си повярваме че всичко и всички са ни ясни

...този ти коментар ме развълнува

Според най-разпространеното мнение Раху има сила в знаците Близнаци и Телец, някои автори споменават и за Водолей (гледаме сидерални позиции). За Кету казват, че влиянието му е най-силно в Скорпион, а и по принцип той се свързва с марсово влияние (Раху – със сатурново). Може би в някакъв смисъл възлите действат като висши октави, макар че влиянието им може да се сравни с това на транссатурновите – Уран, Плутон, Нептун.

Признавам че има логика Кету да е силен в Скорпион...защо?

До колкото помня...от триплицитета Рак/Скорпион/Риби..само рибите "имат мозък"
А нервната система на другите две, в частност - скорпион, е ганглийна...т.е. по цялото тяло

Според мита...Дракона все пак успял да глътне от елексира на безсмъртието, макар после да е обезглавен...

...в индииската дори се счита, че Кету не може да пуска аспекти - точно защото няма глава
...интересен е факта (мисля, че пак ти беше писала по въпроса)

*

Lillie

• 30532
« Отговор #3 -: Ноември 28, 2013, 12:41:20 pm »
...в индииската дори се счита, че Кету не може да пуска аспекти - точно защото няма глава

В интерес на истината, никъде не съм чела задълбочени обясенния защо Раху и Кету имат сила и слабост в еди кой си знак.
Най-често се споменава, че Раху е силен в Близнаци и Телец – знаци, управлявани от Меркурий и Венера, а в Скорпион е в слаба позиция. От личен опит мога да споделя, че Раху има силно влияние във въздушен знак – не само Близнаци, а също така Везни и Водолей, особено ако се намира в кендра или трикона и участва в специални йоги с други планети.

Кету е “тяло без глава“ и според някои астролози не хвърля аспекти, според други аспектите му са същите като при Раху и Юпитер (5ти, 7ми и 9ти знак). И в Индия има различни астрологични школи и направления.

Каква е логиката Кету да е в най-силна позиция в Скорпион? Ако се свързва с “вътрешно виждане“, интуитивно опознаване на реалността, с дълбоките психически и подсъзнателни процеси, мисля че тук ще е в свои води. Доколкото се свързва с мокша и 12 дом (разтваряне, освобождаване, сливане), би трябвало да е силно поставен и в знака Риби. Така че в Скорпион и Риби може да действа като своеобразен “психопомп“ (в Риби, ако и други фактори го потвърждават, може да даде подчертана религиозност, макар и не в традиционния смисъл, в който днес се разбира религията).

В знаците Лъв и Рак казват, че Раху и Кету са неблагоприятно поставени, защото са във вражда със светилата – Сурйа и Чандра.

И да обобщя, че за да се използва ефективно силата на възлите, човек първо трябва да е прогледнал отвъд капаните, които те залагат в хороскопа му – при всеки те са различни, според знаковата/домова позиция и планетите, с които се асоциират.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
« Отговор #4 -: Ноември 28, 2013, 01:07:05 pm »
Лунни възли...или НОДАЛНАТА ОС не бива да се разглеждат отделно. Възлите на Луната - това не са планети...това са  пресечните точки на орбитата на Луната около Земята със земната орбита около Слънцето.
Луната е най-кармичното космическо тяло ...И неините принципи са свързани с  чувствата ни, настроенията ни , зависимостите...., несигурностите...интуицията.
Аз ги приемам като тъмната и светлата част..,като познатото и непознатото...
Според мен е по-важно в кой дом попадат. Както и какво правят диспозиторите.
Аз имам екзалтирали възли...Позицията им в картата ми е на кардинална ос. При мен те са от изключително значение..,както и периодите им на управление според ведите.

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

« Отговор #5 -: Ноември 28, 2013, 01:22:10 pm »
Въпросът ми може да е малко извън темата.

Има някакво правило кога Раху се взима за управител на Водолей (вместо Сатурн) и Кету за управител на Скорпион (вместо Марс). Някой запознат ли е с това правило? Или греша и няма такова правило? Имам някакъв смътен спомен, но в момента в главата ми е каша.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #6 -: Ноември 28, 2013, 01:29:33 pm »
Дотук не съм попадала на правила и разяснения. Чела съм тук-там в англоезични джйотиш форуми да се споделят различни мнения относно възлите, вкл. за силата на Раху в знака Водолей. Но не съм попадала на систематизирана информация, може би трябва да се потърси някой класически трактат, защото има и много свободни интерпретации...
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #7 -: Ноември 28, 2013, 01:35:04 pm »
Благодаря ти, Лили, че се отзова. Остава в Брихат Парашара Хора Шастра да потърся. Или да попитам в англоезичен форум - и аз наготово един път да се изхитря. ;D

*

Lillie

• 30532
« Отговор #8 -: Ноември 28, 2013, 01:38:18 pm »
Или да попитам в англоезичен форум - и аз наготово един път да се изхитря. ;D

Там се срещат и доста противоречиви мнения, не само при нас е така. :)
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

astro

• 475
« Отговор #9 -: Ноември 28, 2013, 01:42:20 pm »

Има някакво правило кога Раху се взима за управител на Водолей (вместо Сатурн) и Кету за управител на Скорпион (вместо Марс). Някой запознат ли е с това правило? Или греша и няма такова правило? Имам някакъв смътен спомен, но в момента в главата ми е каша.

дали не се свързва с това в коя накшатра попадат? :rolleyes:
Мисля,че една от накшатрите във водолей се управлява от Раху.... :rolleyes:
Не знам не съм специалист..имам обаче такъв спомен...

*

Lillie

• 30532
« Отговор #10 -: Ноември 28, 2013, 01:45:08 pm »
Под влияние на Раху са Ардра, Свати и Сатабхиша, т.е. първа декада Рак, Скорпион и Риби в тропическия (западен) Зодиак.

Кету - Ашвини, Магха и Мула.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Asol

• 4140
« Отговор #11 -: Ноември 28, 2013, 01:54:09 pm »
А въз основа на какво се твърди, че възлите трябва да екзалтират в някой знак? То и за планетите е малко халтаво обяснението - според еклиптичната ширина, но по нейната логика не би трябвало екзалтациите от преди хиляди години  да са работещи и сега да се използват.

« Отговор #12 -: Ноември 28, 2013, 02:02:50 pm »
А въз основа на какво се твърди, че възлите трябва да екзалтират в някой знак? То и за планетите е малко халтаво обяснението - според еклиптичната ширина, но по нейната логика не би трябвало екзалтациите от преди хиляди години  да са работещи и сега да се използват.

Днес, в таблица на Птолемей, която си качил
Видях че Раху екзалтира в 3ти градус на Близнаци
...същия градус е отразен и в таблицата на АлБируни..
Но последния казва, че в срещуположния знак Кету е в падение
...за това и не ми е ясно как и двата могат да бъдат в екзалтация...
Още повече, че те Не'само са пресечни точни, но са еклипсори (затъмнения)

От къде ли наистина идва...в гръцката митология Фортуна била дете на Хермес!?
...та може би за това бидейки Лунен възел да има тази приемственост, ако ще и сила

*

Lillie

• 30532
« Отговор #13 -: Ноември 28, 2013, 02:08:46 pm »
За екзалтациите на планетите има обяснение в античната вавилонска астрология, но за знаците на “сила“ и “слабост“ на Раху и Кету не съм срещала аргументирани обяснения.

На мен пък са ми забавни обясненията на Подводни и последователите му за екзалтация, падение и заточение по дом. Венера в 1 дом е толкова зле заточена, че направо трябва да се гръмне горката, в 12ти пък е цъфнала и вързала, защото екзалтира в Риби.

Има домове, в които планетите са по-силно поставени, но логиката е друга, тя е свързана с изгрева, залеза, кулминацията.

Наскоро, някъде около пълнолуние, наблюдавах Луната в небето. Тя вече се беше показала над хоризонта, изглеждаше много ярка, изпълнена със светлина. Направих карта и погледнах в кой дом е Луната – беше на 10 градуса над Асцендента, в 12 дом и се виждаше много ясно в небето.

12 дом, където според доста съвременни астролози планетите стоят неизявени и невидими. Всяка планета над хоризонта вече е изгряла, често този факт се подценява и се пишат много “творчески“ интепретации. Разбира се, има значение дали планетата е била видима или невидима по време на изгрева (говорим за планети от септенера).

Но малко се поотплеснах, темата е за възлите.  :blink:

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #14 -: Ноември 28, 2013, 02:25:13 pm »

Намерих. То било Джаймини правило, а аз го търся на неподходящо място. Ето тук, 4-та стр. от файла.
Мисля, че Джаганатха Хора по подразбиране е настроена да използва това правило.

*

Asol

• 4140
« Отговор #15 -: Ноември 28, 2013, 03:56:59 pm »
На мен пък са ми забавни обясненията на Подводни и последователите му за екзалтация, падение и заточение по дом. Венера в 1 дом е толкова зле заточена, че направо трябва да се гръмне горката, в 12ти пък е цъфнала и вързала, защото екзалтира в Риби.

Защо ? Ако го гледаш под друг ъгъл планетите се "оцветяват" и съобразно положението си по дом.
За мен екзалтацията и падението, също така и трона и заточението са едно и също нещо - двете страни на една монета. Зависи какво "храниш". Не е като да няма примери със смотани Венери и художествени таланти.
« Последна редакция: Ноември 28, 2013, 04:17:43 pm от Asol »

*

Lillie

• 30532
« Отговор #16 -: Ноември 28, 2013, 04:01:20 pm »
За мен екзалтацията и падението, също така и трона и заточението са едно и също нещо - двете страни на една монета.

Тук съм съгласна.  :blink:
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.