Здравей Гост

Меркурий и Юпитер

• 26 Отговора
  • 4090 Прегледи
*

Asol

• 4140
Меркурий и Юпитер
« -: Декември 10, 2013, 09:57:05 am »
По подобие на двете мозъчни полукълба, така е и с Меркурий и Юпитер. Противоречие и кой е по по най няма - едното без другото мисли едностранчиво и изводите, до които стига са непълни и може да му убягват неща, които може да му даде само познанието на другия.
Точно, точно това си мислех, по дилемата на темата, ляво-мерк, дясно-Юпитер.Лявото -логика, дясното -гледа целия филм на нещата и без подробностите. А къде се срещат двете, в епифизата ли става единството на колизията?

Инспирирана от Енигма и от насоката на разговора, който подехме, написах нещо по въпроса.
Пък ако ви е интересно може да развием темата.

*

Yaya

• 2265
Re: Меркурий и Юпитер
« Отговор #1 -: Декември 10, 2013, 02:26:24 pm »
 :blink:
При мен са във взаимна рецепция: Меркурий е  на К5 в 5ти Риби и е в опозиция на Юпитер в 10 Дева, до К11 - и двата ретроградни. Муданни на 5 и 10 са Слънце и Сатурн, които са в опозиция при мен също така :-)
У3 ми е Юпитер, с интерсептиран Козирог. У9 ми е Меркурий с интерсептиран вътре Рак - муданни У3 и У9.

Не мога да кажа дали Меркурий или Юпитер има превес при мен. И двамата се проявяват в определени ситуации по отделно.
Вярвам, защото е абсурдно, ако беше достоверно, щях да знам - Т. Аквински

Състраданието към животните е толкова тясно свързано с добротата на характера, че може с увереност да се твърди: не може да бъде добър към хората този, който е жесток към животните.
А Шопенхауер

*

remedeos

• **
  • 1038
« Отговор #2 -: Декември 10, 2013, 02:41:21 pm »
И при мен са във взаимна рецепция по знак и в тригон.До сега не бях мислила за тях по този начин.Може и да са фифти фифти,като взаимодействие,но като човек на изкуството май Юпитер владее главата ми..И Меркурий сигурно помага да не си загубя главата в облаците :-\оВсъщност се обърках-Мерк ми е 9д.,а Юпи в Близнаци,това имах в предвид..
« Последна редакция: Декември 10, 2013, 03:09:47 pm от remedeos »

*

Enigma

• **
  • 1077
  • http://www.google.bg/imgres?imgurl=http://hotnews.
« Отговор #3 -: Декември 10, 2013, 03:22:32 pm »
Съжалявам, че не мога да кача един прост тест само с гледане картинка на въртяща се танцьорка, проверка на това кое кълбо работи при вас в момента. Преди време като гледах-сменяше се посоката на въртене, в зависимост кой "фокус" насочвах, ляв, или десен. Вчера я видях само и единствено с дясното-според легендата там. Интересува ме кое ги обединява, в темата за хобитата мисля, стигнахме до идеята меркурий, сатурн, уран. Последното заради концентрацията и по повод използваните от Айнщайн по-успешно 2 полукълба.
А и изводите са противоречиви. Работя "изкуство" би трябвало да съм от " десните", а според описанията не е така. Меркурий ми е в меркуриев знак, Юпитер също, но си има съвпад с уран, не знам.Меркурий има точна опозиция от управителя на 9 дом В 9 дом имам 2 планети....
П.П. В посочения от Асол линк се застъпва идеята, че 3 дом, меркурий/ близнаци/ са свързани с лявото полукълбо като преобладаващо, и обратното-9 дом, юпитер, стрелец-с дясното.
« Последна редакция: Декември 10, 2013, 03:30:47 pm от Enigma »

*

Asol

• 4140
« Отговор #4 -: Декември 10, 2013, 04:27:57 pm »
Eнигма, а домовете, в които се намират какви са мунданно - водни, огнени, въздушни или земни ? Защото и това е от значение. Юпитер в меркуриев знак или дом си е връзка между двете, както и Меркурий в юпитеров знак или дом, рецепция, аспект помежду им.
За донимиращото полукълбо има и други начини - като сплетеш ръце, палеца на коя от ръцете ти се намира отгоре. Същото важи и когато скръстваш ръце пред гърдите. Тези, които са левичари имат доминиращо дясно полукълбо.
Като се замисля можем и в графологията да намъкнем Меркурий като начин и стил на писане. Ляв или десен наклон на буквите - дясно и ляво полукълбо. Това са хрумки. Не съм го проверявала.
« Последна редакция: Декември 10, 2013, 04:33:54 pm от Asol »

« Отговор #5 -: Декември 10, 2013, 04:35:42 pm »
Отново поздравления, Асол!
Написаното от теб е в синхрон с отношението между Меркурий и Юпитер според индийската астрология. Връзката ми не е реципрочна. Меркурий е неутрален към Юпитер, докато Юпитер е враг на Меркурий. Критичното мислене (Меркурий) може да прояви разбиране към вярата (Юпитер) и да я превърне в наука - теология, философия. Докато религията не е на същото мнение относно свободната мисъл. Затова Сатурн е приятел на Меркурий.

« Отговор #6 -: Декември 10, 2013, 04:39:55 pm »
Съжалявам, че не мога да кача един прост тест само с гледане картинка на въртяща се танцьорка, проверка на това кое кълбо работи при вас в момента.

Ето я въртящата се танцьорка - http://en.wikipedia.org/wiki/Spinning_Dancer, но погрешно се свързва с ориентацията на мозъка. Няма общо с това.
По принцип хората нямат по-силна лява, или по-силна дясна страна -http://www.sciencedaily.com/releases/2013/08/130814190513.htm.

Според мен всяка една планета има отношение с мозъка, имайки предвид, че мозъкът не е само две половини, а се дели на много дялове. Всяка планета трябва да има някакво влияние на начина ни на мислене.

*

Enigma

• **
  • 1077
« Отговор #7 -: Декември 10, 2013, 05:06:07 pm »
Съжалявам, че не мога да кача един прост тест само с гледане картинка на въртяща се танцьорка, проверка на това кое кълбо работи при вас в момента.

Ето я въртящата се танцьорка - http://en.wikipedia.org/wiki/Spinning_Dancer, но погрешно се свързва с ориентацията на мозъка. Няма общо с това.
По принцип хората нямат по-силна лява, или по-силна дясна страна -http://www.sciencedaily.com/releases/2013/08/130814190513.htm.

Според мен всяка една планета има отношение с мозъка, имайки предвид, че мозъкът не е само две половини, а се дели на много дялове. Всяка планета трябва да има някакво влияние на начина ни на мислене.
Преди време колко хора се изпокараха да спорят накъде се върти, някои винаги я виждат само в едната посока, аз днес я обръщах наляво-дясно, но вчера си бях само дяснопроявяваща се. ;D Търсих в уикито къде се обединяват, не разбрах, но според Прибрам и други- така е, целият мозък участва. Правени са изследвания, като се появи усилие при мислене-мозъкът присветвал с различни "диодчета" по цялата си повърхност. в "Холографската вселена" е обяснено добре. Работи на принципа на холограмата. Ама холограмата ми мирише на юпитер, дори нептун, що не и уран. Нещо от "висшите" ще да е  такова сложно явление.
Единството идвало от кората.
Добре, че Мирабела ми напомни за "враждата и приятелството". ;D
« Последна редакция: Декември 10, 2013, 05:14:42 pm от Enigma »

*

Yaya

• 2265
« Отговор #8 -: Декември 10, 2013, 06:36:27 pm »
Тази балерина се върти двупосочно на определени интервали. :angry:
Вярвам, защото е абсурдно, ако беше достоверно, щях да знам - Т. Аквински

Състраданието към животните е толкова тясно свързано с добротата на характера, че може с увереност да се твърди: не може да бъде добър към хората този, който е жесток към животните.
А Шопенхауер

*

Enigma

• **
  • 1077
« Отговор #9 -: Декември 10, 2013, 06:53:53 pm »
Тази балерина се върти двупосочно на определени интервали. :angry:
Ами-да, или-не? Нали това казвам, което полукълбо в момента има превес при теб-натам върти мацката. ;D А някои я "въртят" винаги еднопосочно.

Сетих се, казваха че /тренираното/ внимание способствало за по-добър обединител.
Преди време покрай тази танцьорка дори правихме експерименти, да я завъртиш ти където искаш-така да я видиш.

*

Milkyway

• 3770
« Отговор #10 -: Декември 10, 2013, 07:15:13 pm »
При мен юпитер/козирог/ и меркурий/в овен/ са в квадратура :-\

Юпитер съуправител на 5ти дом,а меркурий е У3ти.
Като влезе в козирог,транзитния меркурий ще съвпадне с юпитер в 6ти :-\

*

sladurkata

• **
  • 1504
  • Риба въдичар
« Отговор #11 -: Декември 10, 2013, 09:00:59 pm »
В коя декада ти е квадратурата Милки?

*

Milkyway

• 3770
« Отговор #12 -: Декември 10, 2013, 09:35:45 pm »
В коя декада ти е квадратурата Милки?
Ако те разбирам правилно ;D

Юпитер е на 6 гр в козирог,а меркурий на 15 в овен.
 :-\

*

Freya

• **
  • 1178
« Отговор #13 -: Декември 10, 2013, 09:46:55 pm »
Почти нищо не разбрах от статията за разбиването на мита за ляво/дясно полукълбо.
Може и така да е, в такъв случай просто едни се категоризират повече с холистично, други с линейно мислене. И това според мен е вярно. Различни типове хора.. ето тук има тест http://en.sommer-sommer.com/braintest/ който определя кое е преобладаващо. Според мен е доста точен.  При мен преобладава холистичното мислене, или както го водят там ляво полукълбо (все едно) и на теста така ми излиза, но той е психологически.

На вас какво ви излиза? Определяте ли се така?

Мисля че в статията на Асол сякаш се говори и за опозиция на Меркурий и Юпитер. Така се усеща..

При мен се връзва това.. Упр на АСЦ ми е Юпитер в 3ти дом (също упр. на 3ти). Меркурий е упр на 9ти - в 9ти дом. Странно. Не са в опозиция. Юпитер е в Риби, което също се връзва на нестандартното ми "холистично" мислене. А Мерк е във Везни.

« Отговор #14 -: Декември 10, 2013, 10:35:40 pm »
Тази балерина не определя това, писах го по-нагоре. Холистичното или линейното мислене са просто личностни типове, но това не значи, че едното полукълбо е по-силно :blink: .

Иначе статията на Асол е доста интересна, но се чудя как да го приложим в наталната карта ? Например Меркурий в Дева съответсва на линейното мислене, но в 1-ви дом, линейно ли е или холистично ? 1-ви е домът на Овена, който не бих казала, че е точно рационален ;D . Значи мисленето е смесено ?!

*

Freya

• **
  • 1178
« Отговор #15 -: Декември 10, 2013, 10:53:43 pm »
Тази балерина не определя това, писах го по-нагоре. Холистичното или линейното мислене са просто личностни типове, но това не значи, че едното полукълбо е по-силно :blink: .

Аз много добре видях какво написа и говоря точно за това.. написах в коментара си, че това, което пише в статията която публикува може и да е вярно и поне за мен няма никакво значение ляво/дясно. Става въпрос за психологически или личностен тип - и това определя холистично или линейно мислене преобладава или както ти казваш - личностни типове.
Мисля че може би не обръщаш внимание какво се опитва да каже отсрещната страна и вчера забелязах, че грешно интерпретира нечий коментар по подобен начин  ;)

А и линка който дадох към теста започва с балерината и продължава с доста други въпроси....

*

Freya

• **
  • 1178
« Отговор #16 -: Декември 10, 2013, 11:19:32 pm »
Да обаче, сега си мисля че антипода на Юпитер не е Меркурий а Сатурн. Юпитер разширява и символизира холистичното мислене ок, но Сатурн стеснява, ограничава, праволинейно и логично мислене... всички тези епитети в статията за линейното мислене ми напомнят на Сатурн повече - усещане за ред/подреденост, сигурност, формира стратегии, математика и науки, контролирано, доминантно и тн.т.. А и повечето хора, които определям с линейно мислене ми са Сатурнови.

« Отговор #17 -: Декември 11, 2013, 01:21:04 pm »
Вероятно съм се разсеяла. Говорех конкретно за балерината :blink: .

Теста ми показва, че съм с доминиращо дясно полукълбо или поне с десен тип мислене ;D . Пак препрочитам статията на Асол и не мога да се определя, не съм нито към левите, нито към десните, по-скоро нещо средно.

Сатурн е 100% свързан с линейното мислене, но май Луната и Нептун също спадат към холистичното. Луната е интуитивна, емоционална, използва усещания, а Нептун е субективен, музикален, творчески и се базира на фантазията.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #18 -: Декември 11, 2013, 01:31:49 pm »
При гледане на въпросната балерина ми се завива свят и губя чувство за ориентация, така че най-вероятно нито съм към левите, нито съм към десните и имам проблем с вестибуларния апарат.  ;D
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

remedeos

• **
  • 1038
« Отговор #19 -: Декември 11, 2013, 02:53:44 pm »
При гледане на въпросната балерина ми се завива свят и губя чувство за ориентация, така че най-вероятно нито съм към левите, нито съм към десните и имам проблем с вестибуларния апарат.  ;D
Аз явно съм би,щото първо у лево,после у десно ;D