Здравей Гост

Хорар - упражнение

• 10 Отговора
  • 2988 Прегледи
*

Lillie

• 30532
Хорар - упражнение
« -: Август 30, 2006, 01:13:32 pm »
АН,
обръщам се най-вече към теб, а и към всички желаещи, с молба да се изясни един въпрос. Понеже тепърва ми предстои да навлизам (правя плахи опити) в "дебрите" на хорарната /и елективна/ астрология, бих се радвала да дискутираме по темата и да изясним кое е най-същественото в една хорарна карта, което трябва да се гледа.
Благодаря предварително на всички включили се  :rolleyes:

Та така, нека приемем, че запитването е направено във връзка с предстоящ евентуално брак. И, за да сме по-точни, въпросът е дали да се приеме отправеното предложение и дали е 'предначертано' съвместно бъдеще.

Както се знае, в хорарната карта кверентът, тоест питащият е представен чрез знака и планетата-управител на Асцендента, а също и от Луната. Домовете, в които се намират сигнификаторите на кверента, се приема, че имат пряка връзка с интересуващия го въпрос /или проблематика/.

В картите - хорарни и елективни, предполагащи встъпване в съюз, брачно или партньорско обвързване, за естествен сигнификатор се приема Венера. Добре е да има благоприятен аспект с Юпитер (ако има де), а също и аспект между владетелите на Асц и Дсц.
Наред с Венера разглеждаме планетата-владетел на Дсц и евентуално планета или планети в 7ми дом. Луната също представя питащия.

Обръща се внимание на мажорните аспекти - съвпад, тригон, секстил, квадрат и опозиция, и най-вече апликиращи.
Проследяват се аспектите на Луната преди да напусне знака, в който се намира в хорара.

Това, разбира се, са най-основни стъпки, които може би не са достатъчни, за да се изгради цялостна картина, но въпреки това ни предоставят възможност да добием представа за по-съществените неща във връзка с питането на кверента.

Да приемем, че въпросът е зададен на 30.08.06 в 12.19ч по обяд българско време. Аз лично вземам координатите на Варна, тъй като не съм сигурна откъде пристига въпросът.

И така, какво виждаме?

Асц 13* Скорпион в хорара в точен съвпад с Юпитер
Луна в 18*49 Скорпион, сепариращ съвпад с Юпитер
----------------------------------------------------------------
Луна/Юпитер - предложение за "съюз", тоест това, което в момента най-много вълнува питащата?

Също така може да се предположи, че изгряващ Скорпион и Луна/Юпитер в 1ви дом (в Скорпион) в хорара евентуално могат да имат връзка с наталните констелации на питащата.
Нека проверим дали е така...
- Асц Рак, Луна в Скорпион, Слънце в точна опозиция с Плутон, Венера в 8ми дом - все плутонови теми и аналогии.

И още нещо - Венера в съвпад със Сатурн в хорара = Венера в квадрат със Сатурн в радикса.
Предполагам, че при добро желание може да се потърсят и намерят и други сходства. Въпросът обаче не е в това.
-----------------------------------------------------------------

За брачни и партньорски теми нека разгледаме 7ми дом и Венера в хорара, която не само е естествен сигнификатор, а и фактически владетел на Дсц в Телец.
Венера се "отделя" от Сатурн (сепариращ съвпад - брои ли се в случая и каква информация представя?) и се движи към МЦ. Разстоянието, което трябва да извърви преди да направи точен съвпад с МЦ, възлиза на около 3 градуса.
Възможно ли е да се приеме, че развитие по въпроса може да се очаква евентуално - ако отчитаме всеки градус като, да речем, = 1 месец, в рамките до 3 месеца (защото до три дни или три часа не ми се вярва ситуацията да се промени кардинално)?

С други думи, щом Венера-сигнификатор и владетел на 7ми дом съвпадне с МЦ, възможно ли е да се очаква развитие или изход от ситуацията?

Завършекът, крайният изход от ситуацията не беше ли по ИЦ и последния аспект на Луната преди да напусне знака?

Луната в хорара е в апиликираща квадратура с Венера - това проблем ли е? Или може би просто загатва за активно или по-динамично развитие на ситуацията, или че да речем питащата е леко притеснена?

Другото, което забелязвам, е че Луната в хорара - преди да напусне знака - предстои да направи секстил с Марс (втори, "класически" управител на Асц и диспозитор на Луната) и тригон със Северния Лунен възел в края на 5ти дом (на 1* разстояние от върха на д.6?).
Аспектът на Луната, който се случва непосредствено преди да се зададе въпросът, е квадратурата й /вече сепарираща/ със Сатурн в 9ти дом-управител на дом 3ти в хорарната карта. Възможно ли е кверентът да се чувства притеснен, да речем поради намеса на роднини или близки от страна на партньора (приемаме д.9 за производен д.3 от гледна точка на "партньорския" 7ми дом)?

И още нещо. Сигнификаторът Венера е в апликиращ тригон с владетеля на Дсц Плутон, тоест налице е хармоничен аспект между управителите на Асц и Дсц. Като се отчетат апликиращите аспекти на Луната (преди да напусне знака) струва ми се, че е възможно да се предположи благоприятно развитие на ситуацията във връзка с въпроса.

А вие какво виждате в хорара, какви са вашите предположения?

:)

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

kaily

• 5145
    • http://www.kaily.dir.bg
Хорар - упражнение
« Отговор #1 -: Август 30, 2006, 09:44:24 pm »
Не знам, ма аз тия дни се назяпах на кофти аспекти по небето, картата буквално беше почервеняла от квадратури и опозиции.
И си мислех, че 99% от въпросите ще са с отрицателен отговор по тия хорари по цял свят по всякакви теми.
Тъпо ми се види и реших баш тия дни ни един хорарен въпрос да не задавам.  :rolleyes:  

*

АН

Хорар - упражнение
« Отговор #2 -: Август 31, 2006, 07:48:30 am »
Да добавя още, че имаме и хубави съвпади.
Те би следвало да неутрализират квадратурата между Луна и Венера. Квадратурата в хорарната астрология предполага трудности и забавяния.
За забавяне подсказват и съвпадите в некардинални знаци.
Но пък сигнификаторите са във фиксирани знаци и крайният резултат трябва да е положителен, според желанието на кверента.
За крайния резултат се гледа и 4  дом от дома, който управлява въпроса, в случая седми. Тук пак се намесва оная квадратура, която подсказва за забавяне.

*

Lillie

• 30532
Хорар - упражнение
« Отговор #3 -: Август 31, 2006, 08:34:12 am »
Ми аз понеже съм оптимист и като видях хорара всичко ми се стори розовко, а и имам навика да разглеждам класическите "лоши" аспекти - квадратури и опозиции - в голяма степен като предизвикателство, който номер, разбира се, не минава в класическата хорарна астрология  :P  :D

Но виж, наистина има такова нещо...
Първата ми работа беше да погледна хорара на въпроса и ми се стори сравнително благоприятен, но пък снощи като гледах соларите на двойката занапред в съчетание с дирекции и прогресии, в интерес на истината и на мен не ми се "видя" събитието да предстои скоро... и макар че не сте горещи почитатели, доколкото разбрах, на комбини и композити, а предпочитате класиката в жанра  ;) само да добавя още нещо, в голяма степен от гледна точка на все още аматьор де, - нито комбинът, нито композитът на двойката не са от класическия тип "брачно обвързване", или поне от някой смесен тип с включени теми по Луна/Сатурн... та се чудя какво е това нещо - синастрията е добра, а пък другите методи загатват за нещо друго  :blink:  :ph34r:

Ако трябва да го онагледя с пример, ето един "пасаж" от цялостната картина:
- Асц Лъв + Слънце във Водолей в 7ми дом в комбина (и композита);
- Луна в съвпад с Уран в 3ти дом;
- Луна/Уран в широка опозиция в Марс на МЦ (Везни-Овен);
- няма като че ли акцент върху ъгловите домове.

Не виждам в скоро време ключовите конфигурации и кардиналните ъгли в картата да бъдат активирани от важен транзит, освен че понастоящем транзитният Сатурн вече отминава в сепарираща опозиция със Слънцето в 7ми... е, да, то и Сатурн никак не е за подценяване даже, ама дали е достатъчен в случая?  :huh:
« Последна редакция: Август 31, 2006, 02:57:34 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

АН

Хорар - упражнение
« Отговор #4 -: Септември 01, 2006, 08:05:13 am »
е, то обвързването може да се случи и при силен съвпад без активация на осите :) Нали ще сме оптимисти :)
Пък и нали в съседната тема тъкмо за обвързване при съвпад на тр.Сатурн с натална Луна се спомена :)

Изобщо хорарната астрология сякаш е по-добра за нещо, което има вероятност да се случи или да не се случи тия дни.

*

Lillie

• 30532
Хорар - упражнение
« Отговор #5 -: Септември 01, 2006, 08:56:49 am »
Сещам се за един комбин, в който съвпадът Венера/Марс не бе достатъчен за по-трайно обвързване, но пък енергията му нямаше как да не се изконсумира и то с много *фойерверки, шампанско и сълзи* дето се казва...  :P  :lol:  ама като цяло 'лайтмотивът' в синастрията при тази двойка беше по Слънце/Уран и Марс/Уран... дори точната опозиция на Слънце/Марс на единия с Венера/Плутон на другия, съвпадът на Луните и същевременно на Луната на единия със Слънцето на другия, както и съвпадът на същите Венера/Плутон с вертекса на партньора не успяха да "закърпят" положението  :blink:  но пък не съм сигурна какъв трябва да е бил Асцендентът в комбина (и композита) на двойката. Типично по овено-везнишки започна спонтанно и приключи много бързо, импулсивно и с "гръм и трясък" :huh:  :ph34r:

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
Хорар - упражнение
« Отговор #6 -: Септември 01, 2006, 10:12:15 am »
Та да се върнем на темата за хорара и да ви питам, по-знаещите  :rolleyes:

Всъщност какви координати се вземат предвид при построяване на хорарни карти - на кверента, т.е. питащия или на получилия въпроса?

Да речем, ако въпросът пристига от София или изобщо нейде от чужбинско за Варна ли да построя картата или...???  :blink:  B)

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
Хорар - упражнение
« Отговор #7 -: Септември 01, 2006, 10:46:01 am »
И още нещичко...

При зададен хорарен въпрос по време на изгорял Меркурий, както е сега, уместно ли е да се дава отговор, в смисъл доколко можем да бъдем обективни?

Или "изгорялостта" на планетите засяга само онези сфери, на които са сигнификатори? Например, както е в случая с изгоряла Венера и въпроси, отнасящи се до брак, връзка или партньорство, зададени по това време  :blink:  :huh:

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

АН

Хорар - упражнение
« Отговор #8 -: Септември 04, 2006, 10:09:13 am »
Аз разглеждам картата, която съществува в момента, в който почна да я разглеждам :) Е, стига да няма излишно упоменати място и час, но пък тогава нещата са с друга насоченост.
Трудът при хорарната астрология рядко ме удовлетворява като резултат :)

Не съм срещала специално за Меркурий забележки, насочени към позиции, при които картата да не подлежи на изследване. Но пък появят ли се някакви въпросителни и съмнения в мен, по коя да е планета, предпочитам да нямам отговор по въпроса :)  

*

Valda

• *
  • 377
Хорар - упражнение
« Отговор #9 -: Септември 04, 2006, 10:37:57 am »
Не исках да се меся в темата поради липса на достатъчно лични изследвания в хорарната астрология :huh:
Лично на мен транзити към натални места и към прогресивната карта са ми давали много по -точни отговори.
Но от това, което съм прочела оставам с впечатлението ,че всеки сам трябва да си отговори на въпроса кое време и координати да ползва за построяването на хорарната карта. Дали времето и координатите на питация или времето и координатите когато и където "чуваш" въпроса.
Освен това съм чела, че съществува срок /не мога да го цитирам точно какъв е този срок/ , в който трябва да се отговори на даден въпрос. Като измине този срок картата става "невярна".
Не мисля,че хорарни въпроси трябва да се пускат във форумите. Ако се получи отговор от Х астролози, всеки от които строи карта за времето и мястото, където и когато е получил въпроса ще стане голяма каша, не мислите ли?

*

Lillie

• 30532
Хорар - упражнение
« Отговор #10 -: Септември 04, 2006, 11:07:07 am »
Да, така е.
Затова съм склонна да приема за "отправна точка" момента, в който реално е зададен хорарният въпрос. И въпреки, че някои астролози или занимаващи се с астрология понякога си "препращат" разни карти, ако не се чувстват достатъчно сигурни в коректността на отговора си или просто за "сверка", както впрочем в случая го правя и аз, мисля, че е добре да се вземат предвид "изходните" данни, тоест часът и датата на първоначално зададения въпрос.
Да си представим, че някой нещо ме е питал, препращам ви въпроса и вие посторявате хорар, вземайки предвид часа (и датата), в който получавате от мен въпроса. В по-малка или по-голяма степен въпросът вече е и мой, не е само на кверента - в смисъл, че при повторно формулиране на въпроса съществува риск да се 'пренесат' някои мои /субективни/ виждания и очаквания или пък на получилия въпроса "посредник"...  :blink:

Дотук просто разсъждавах, но не съм убедена дали на практика е така. И да не забравяме, че всичко е въпрос на избор според личните предпочитания на всеки от нас и начина на разглеждане и интерпретация, който е възприел за най-точен и приложим в практиката си.

:)

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.