ако помогнем на човек с отрицателна карма, ще трябва да понесем разрушителната й сила и това ще ни причини сериозни приблеми
Ако този човек ни е близък обаче, нали?
:unsure:
П.П. Какво е отрицателна карма и какво я определя като такава?
Да ти кажа, и аз не съм съвсем съгласна със съдържанието на цитата.
Не мога да си представя да спра да общувам и да помагам, за да се предпазя от евентуалното "полепване" на чужда карма, ако мога така да се изразя. Може би това е глупав алтруизъм, но дори и да знам какво рискувам, никога не бих отказала помощ и подкрепа на човек в беда или претърпял тежка загуба, ако ще и хиляда тона чужда "отрицателна карма" да ми се натрапят в живота.
А що се отнася до понятието "отрицателна карма" бих казала, че е много относително. Често ние самите сме си врагове, дори в повечето случаи. Незнайно защо думата "карма", в широкоразпространеното й схващане, добива негативна конотация. А всъщност кармата е нашето "салдо" по сметката, включваща и дебитиране, и кредитиране. Разменяйки със заобикалящия свят мисли, чувства, идеи, енергия, няма как да не натрупаме "излишък" и "недостиг", който все някога и по някакъв начин трябва да се компенсира, за да се възстанови равновесието между полярностите. И в този смисъл животът ни - такъв, какъвто е - е следствие на неизвестни за нас причини :unsure: