Здравей Гост

Избор на професия

• 15 Отговора
  • 3323 Прегледи
*

kaily

• 5145
    • http://www.kaily.dir.bg
Избор на професия
« -: Септември 21, 2006, 10:19:52 am »
Нищо пък съвсем не разбирам от професионална ориентация, бихте ли погледнали знаещите да ми кажете към какво би могло да се ориентира това младо същество.  <_<
На тоя етап упорито клони към биология, микробиология и сродните му.

« Последна редакция: Септември 25, 2006, 09:47:27 pm от kaily »

*

edna

• **
  • 541
Избор на професия
« Отговор #1 -: Септември 21, 2006, 11:06:54 am »
;) Mnogo intersna karta ima tova mlado sushtestvo  ;)
Taka kato gledam, finansii i pravo shte e dobre ..Obache e hubavo da se oburne vniamnie na planetite det sa se natisnali mnogo na Asc ..i s toai mats v 12dom nishto chudno da isak da jivee v chujbina ili da  se naloji da jivee tam ... ;)
« Последна редакция: Септември 21, 2006, 11:09:01 am от edna »

*

Lillie

• 30532
Избор на професия
« Отговор #2 -: Септември 21, 2006, 11:07:45 am »
Кайли, ти си първият човек, който успява да постне тук цяла карта... все се чудех как става номерът с картинките  :huh:  B)

Уххаа, това младо същество също е 'белязано' с плутонов тао-квадрат към светилата  :blink:  :P
Засега като гледам картата ми е пълна каша в главата, но така, на пръв поглед, ми изглежда като човек, който ще е по-склонен да си постига целите благодарение на личната си инициатива, но и не без участието на чужди ресурси, защото от приобщеност към "цялото" също няма как да избяга с тази Луна в 8ми... може би за нея е важно да чувства, че някой я подкрепя. Но си е индивидуалист тя.

Юпитер и Марс са във взаимна рецепция, в "гокленови" зони, Сатурн/Уран са близо до Асц, има и акцент върху венерино-плутонова тема. Мисля, че има добри заложби и за реализация в някои по-сериозни сфери, но както казах е важно да бъде подкрепяна в начинанията си и целите, които си поставя, особено от родителите.

:)
« Последна редакция: Септември 22, 2006, 05:06:32 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

АН

Избор на професия
« Отговор #3 -: Септември 21, 2006, 12:00:36 pm »
Биологията е подходяща за МС и Венера.

*

kaily

• 5145
Избор на професия
« Отговор #4 -: Септември 21, 2006, 09:02:43 pm »
АН, какво друго освен биология става?
Въпреки че тя от години си върти за биологията, но сега вече е настанало време разделно.Дето се вика да и се изброят вариантите, че да може спокойно да си поеме по пътя на биологията. :-)
А нобелов лауреат ще стане ли? :-)

И Лили, вярно има нужда от подкрепа, и е индивидуалист-много точно я нацели.
А картата става от зета, сейфваш, после качваш на някой свободен сървър, аз лично в хит.бг и оттам вече лесно, само мисля, че от чужбина не се вижда.
« Последна редакция: Септември 21, 2006, 09:10:13 pm от kaily »

*

Lillie

• 30532
Избор на професия
« Отговор #5 -: Септември 22, 2006, 04:54:49 pm »
Професия и призвание в хороскопа

Преди да напиша това, което имам да пиша по темата, ще ми се да изясним разликата между понятията “професия” и “призвание”, представени в картата от знака (планета/и) на МЦ и неговия владетел. А дали сте се замисляли за това колко от нас работят това, което искат и се реализират в сферите, за които по рождение са  “призвани”? Няма да се изненадам, ако веднага се обади някой уранчовец, споделяйки/налагайки любимата си житейска максима “правя това, което искам”. Отговорът на този въпрос е както “да”, така и “не”.  
От една страна ние сами творим живота си и респ. реализацията си такива, каквито са – всеки според положените усилия, но и според възможностите си и според обстоятелствата също. Това изобщо не означава “живот според зависи”, друго имам предвид.
Колко от нас обаче на всички 100 или поне 90% реализират заложения в картата потенциал, или дори половината от него? Колко са пътищата към една и съща цел, какви са средствата?
Сборът на всички фактори и компоненти в наталната ни карта е всичко, което бихме могли да бъдем или да не бъдем, всичко което сме и не сме.
Разбира се, че след направен анализ на радикса е възможно да се прецени насоката или, така да кажем, тенденциозното развитие на индивида, но пътят за всеки е индивидуален, уникален, автентичен. И това според мен не бива да се забравя при анализа на всяка една карта и търсене на онези ключови фактори, които ни дават обобщена представа за рождения потенциал на всеки от нас и евентуалното му развитие впоследствие съобразно това кой  от нас за какво е “призван”, за какво е тук и какво има да прави тук.

Всеки хороскоп е комплексна картина, чиито съставни елементи могат да функционират на различни честоти, а потенциалът се реализира по различен начин, в различна степен и дори по различно време. Затова много от изучаващите астрология, които все още нямат зад гърба си достатъчно практически опит или стабилна астрологична база, която да им послужи като фундамент, нерядко се затрудняват да дефинират и систематизират най-съществените съставни части на цялото, да ги степенуват по важност и след направен вече анализ да синтезират получената информация в стройна и подредена система.
Да се изучат и овладеят до съвършенство всички техники и инструменти в астрологическия анализ  е въпрос на много време, постоянство и съчетаване на теорията с практиката. И определено не става след прочитане на две-три популярни книжки, затова казват, че астрологията е ‘скъпо’ занимание – не в смисъл на вложени в процеса на изучаването й средства, а в смисъл на инвестирано време, енергия и търпение, много търпение. За това, което ни ‘дава’ и същевременно ни ‘отнема’ астрологията, също би трябвало да са наясно повечето от нас или поне тези, които са си давали сметка за това какво ги мотивира да я предпочетат пред многото други алтернативи…

Но да се върнем на въпроса за професията и призванието и кои са онези “ключове”, които бихме могли да използваме при анализа на картата в тази насока.
За тази цел бихме могли да използаме следната схема, която конкретизира основните части на цялото в обобщен вид:

1. Асцендент и планета-владетел на Асц за какво и как идваме тук, на този свят, каква е основната ни “програма” в живота

Асцендентът представя уникалния начин, по който Душата (Луна) намира въплъщение в живота (Слънце) посредством единението на тялото и духа (Асц + Слънце), той е нашата енергийна “обвивка”, ако може така да се нарече.
Владетелят на Асц отговаря на въпроса как и къде, и дава конкретните насоки, съобразно които “задачата” на изгряващия знак, тоест “онова, за което сме дошли”  намира реално въплъщение в живота.

2. Слънце –  знак, дом, аспекти – “личностно развитие”

Слънцето в хороскопа представя начина, по който осъзнаваме това, което сме и какви сме. Слънцето е манифестация на принципа “тук и сега”, на настоящето, на начина, по който ще реализираме (или няма да реализираме) рождения потенциал съобразно условията и ограниченията (или поощрения) на средата, в която сме поставени. Степента на реализация на потенциала на всеки от нас е твърде индивидуална и уникална. Слънцето е “съкровището в чист вид”, което притежава всеки от нас, но как и дали ще блести то и доколко блясъкът му ще бъде забелязан вече зависи както от самите нас, така и от факторите на средата, които не са константна, а динамична, променлива величина.

3. Медиум Цели – “целта на въплъщението”, “призвание” и “професия” (в по-тесен смисъл)

Оста ИЦ-МЦ представя онова, което ни призовава/зове и онзи устрем, който ние следваме в живота. При това Имум Цели се разглежда в контекста на “вътрешна мотивация” и “изходна енергия”, а пътят на всеки от нас е от ИЦ към МЦ, както е и в случая с Лунните възли – от Южния към Северния. МЦ бележи насоката, в която се развиваме в синхрон с вътрешния порив/устрем към външно изразяване.

4. Земни домове – 2ри, 6ти и 10ти (МЦ) – конкретни дадености и целта на тяхното практическо приложение в живота
+ планети в земни знаци  /ако има/;  Сатурн

Земните домове представят нашата връзка със земното, светското, с реалното въплъщение на задачи. Те показват къде и какви таланти/дадености/енергийни ресурси притежаваме (Телец, 2 дом), как можем да ги развием и усъвършенстваме (Дева, 6 дом), за да получим конкретен резултат, да берем плодове от положените усилия (Козирог, 10 дом).
В контекста на този анализ се обръща внимание в какви знаци (и от кой тригон, триплицитет) се намират купсидите на тези домове, има ли планети и други астроточки там и какви, къде са разположени в радикса и какъв е статусът на планетите-владетели (алмутени и сигнификатори).

5. Юпитер и Сатурн – “принципът на експанзия/разширение/търсене на алтернативи” и “принципът на коцентрация/структуриране/градация на алтернативи и приоритети”

Тези две планети се намират във взаимна връзка помежду си, като практическата реализация на принципа на Юпитер е невъзможна без Сатурн и респ. въплъщението принципа на Сатурн е невъзможно без този на Юпитер. Това са два фактора, които взаимно се балансират и уравновесяват така, както е и в с случая с полярностите – едното не може да съществува и да функционира адекватно без другото.
Докато Юпитер символизира всичко онова, което очакваме от живота и онези сфери, където ще (сме склонни да очакваме да) получим подкрепа и ще търсим и намираме (с успех или без успех) въплъщение на мечтите си, Сатурн е онзи, който стои отсреща и символизира всичко, което се очаква  (и изисква, или дори ни се налага “защото така трябва”) от нас съобразно степента на отговорност, която сме готови/в състояние да поемем, следвайки пътя към реалното въплъщение на целта.

Също така мисля, че е редно да се добави и още един фактор, който често и поради незнайни причини бива подценяван от изучаващите астрология, и това са:
7. Лунни възли - Раху и Кету, или Глава и Опашка на Дракона

- разглеждат се не само впредвид тяхната позиция по знак, дом и аспекти с планети, а и с оглед позицията им спрямо кардиналните ъгли в хороскопа, светилата...

И в допълнение към тези по-важни астрофактори може да се обърне внимание и на това какъв е енергийният баланс в картата - по стихии, качества, квадранти, акцентирани кръстове или знаци (стелиуми, планетни ядра, струпвания), планети-доминанти или по друг начин подчертани планети в радикса.

Всички гореизброени фактори са само малка част от цялото, на са и онези основни, ключови компоненти, без които анализът на картата не би бил възможен. Всички те се разглеждат в своята взаимна свързаност и приобщеност към цялото (космограмата), а не поотделно.  

:)
« Последна редакция: Септември 22, 2006, 06:18:59 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

kaily

• 5145
Избор на професия
« Отговор #6 -: Септември 22, 2006, 06:41:55 pm »
Мерси, Лили :rolleyes:
И какво друго значи везна на МС и Венера в трети?  :unsure:  

*

Lillie

• 30532
Избор на професия
« Отговор #7 -: Септември 22, 2006, 09:20:50 pm »
Да ти кажа, все още се затруднявам да правя "връзките" и да систематизирам и синтезирам в едно цяло многото и понякога противоречиви фактори. Може би това е най-трудното при анализа на наталната карта - да се направи синтез.
Друг е въпросът, че една и съща карта би могла и наистина може да бъде 'видяна' по различни начини от различни астролози и любители-астролози. Затова сигурно казват, че всеки занимаващ се с астрология е в състояние да интерпретира натални карти по начина, който собственото му ниво позволява.
От известно време насам се затруднявам да правя "битови" интерпретации с този си преоладаващо философски напоследък подход, макар че именно това, първото - в по-опростен и достъпен вид - се търси в повечето случаи. Мисля, че в такива случаи оптималният вариант ще е да се подхожда диференцирано и индивидуално към всеки, но да го мислят професионалните астролози, нали  :rolleyes:  :P

В картата на момичето това, което бих поставила във фокуса на анализа, може да се подреди по следния начин:

- Асц Стрелец (управител Юпитер) + Сатурн/Уран близо до Асц;
- Юпитер-владетел на изгряващ Стрелец -  в Овен/близо до ИЦ, във взаимна рецепция с Марс и включен голям огнен тригон (Марс, Луна, Юпитер - във водни домове при това);
- Слънце и ретрограден Меркурий във Водолей/2 дом в тао-квадрат с Луна и Плутон;
- МЦ във Везни; Плутон-фокус на тао в края на 10 дом, затова съм склонна да приема, че е по към върха на 11-ти дом;
- Венера-владетел на МЦ в Риби/3 дом в съвпад със СЛВ;
- акцент върху източната /лява/ полусфера;
- силно поставени Сатурн/Уран и Юпитер (разглежда се заедно с Марс, с който е в рецепция);
- Юпитер най-вероятно е една от доминантите или дори Господар на  хороскопа, имайки предвид, че не само е владетел на Асц, а и диспозитор на четири планети - Сатурн и Уран в първи дом, Марс, Венера (Нептун/Юпитер).

Всичко това ме кара да мисля, както вече ти казах, че не е изключена реализация в по-сериозните професионални сфери, социална ангажираност. Конкретно за избора на подходяща професия ми е трудно да преценя.

И още нещо във връзка с Венера в картата. Освен че е в екзалтация и управлява ъглов дом - МЦ - втората точка по важност в хороскопа след Асц (а според някои школи и първата), тя е и силна впредвид съвпада й със Северния възел. И се получава следното нещо може би - като свържем символиката на 3 дом /Близнаци/ и Северния Лунен възел, чиято ключова дума е "добивам непосредствена опитност" и "уча/научавам", Венера в съвпад със СЛВ най-вероятно ще се свързва с научаване на нещо важно чрез опитности в сферата на "венерини" аналогии - красота, любов, хармония, ценности, а в знака Риби това става се свързва със  "сензитивност", "съпричастност", "милосърдие", "алтруизъм".  Не знам доколко е 'подходяща' тази Венера за реализация в сферата на естетиката и изкуството, но интереси в тази насока може и да има, поне в стадий на непосредствено запознаване без да се занимава с приложни изкуства.
За нея може би ще е важно да запази и да продължава да развива своята индивидуалност, да определя сама избора си. Лъвската й Луна определено ще изисква много внимание, като поставена в 8ми дом възможно ще го иска /и изисква/ по много натрапчив начин, защото тук лъвският "глад" е особено интензивен, макар и не толкова забележим и очевиден на пръв поглед... това обаче не е изключено да допринася и за едно много умело налагане на личните нужди и потребности (лъвски) в колектива, с партньори, близки - човек, който знае какво иска и как да го постигне  B)  :)

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

kaily

• 5145
Избор на професия
« Отговор #8 -: Септември 22, 2006, 10:16:57 pm »
Успокоих се, не съм само аз значи де не мога да вържа конкретно практическото, честно казано използвам хороскопа най-вече за хрумки, които ми хрумват, докато го зяпам често безцелно оттук оттам.Някак много ми е по-лесно интуитивното знание, отколкото систематизирано да гледам и да се пошшашаввам все повече и повече. :D

Значи се връзва, от биология винаги може да скочи в екология, която и идва интуитивно отвътре, и ето как става и съпричастна, милосърдна и социална.  ;)  

Re:Избор на професия
« Отговор #9 -: Ноември 09, 2009, 05:45:42 pm »
Здравейте,родена съм на 7.02.1991г. 09:25 в Бургас.Бихте ли ми посъветвали към каква професия да се насоча.Благодаря предварително.

*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
« Отговор #10 -: Ноември 09, 2009, 05:56:32 pm »
Здравейте,родена съм на 7.02.1991г. 09:25 в Бургас.Бихте ли ми посъветвали към каква професия да се насоча.Благодаря предварително.

в бургас или където и да си ,има платени астролози , които биха дали най-точният и правилният съвет ,след като ти направиш своя избор! :)

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

« Отговор #11 -: Ноември 09, 2009, 05:59:30 pm »
Аз съм се насочила към правото,но не знам дали е най-добрият избор.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #12 -: Ноември 09, 2009, 06:16:32 pm »
В коя сфера на правото смяташ да се реализираш?
Мисля, че адвокат на свободна практика би могла да бъдеш, особено ако се занимаваш с вещно и имуществено право. Притежаваш обективна и прагматична мисъл, с насоченост към точните науки. Не са изключени обаче промени в професията, наложени от външни обстоятелтва, но ако избереш свободна практика, можеш донякъде да неутрализираш това влияние в хороскопа си.
Това е на прима виста, нямам възможност да правя детайлен анализ.  :)
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #13 -: Декември 18, 2009, 10:56:28 pm »
А правото ли е най-силната ми страна?Защото се колебая още м/у икономика,филология,психология,фармация,туризъм и журналистика.Благодаря предварително!

*

Lillie

• 30532
« Отговор #14 -: Декември 18, 2009, 11:02:54 pm »
Е, никой не може да ти избере конкретна специалност, в крайна сметка решението ще го вземаш ти.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #15 -: Декември 18, 2009, 11:41:09 pm »
Вече съм си казала мнението, а дали ще се занимаваш с парите на другите (икономика, финанси, право) или с техните комплекси (психология) избираш ти.  :) Но за психология и психоанализа също имаш добри предпоставки. За филология не съм сигурна доколко ще е най-доброто поприще за теб, но ако си на мнение, че с лекота учиш и използваш чужди езици, защо пък да не пробваш... Но според заложеното в хороскопа интелектът ми се струва по-скоро с афинитет към точните науки, конкретиката, търсене на логически връзки - Меркурий в съвпад със Сатурн, макар че не ти липсва и синтетичен, по-абстрактен начин на мислене - Меркурий в знака Водолей, опозиция с Юпитер, който управлява 9 дом. И понеже както правото, така и журналистиката изискват пробивност и да може човек да владее и използва силата на словото, мисля че и тук би могла да намериш изява предвид заложеното в хороскопа. Фармация и медицина като алтернатива като че ли най-малко ми се връзват, а може и да пропускам нещо... Но като за отговор на въпрос, зададен във форум, мисля че е достатъчно.  :)
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.