Аз бих станал християнин, ако християните живееха по християнски!
Бъди промяната, която искаш да видиш в света!
Вярата ми в ненасилието ме задължава към решителност. Няма място за страх или слабост.
Да пренебрегнеш едно единствено живо същество означава да пренебрегнеш божиите сили и да навредиш не само на това същество, а на целия свят.
Като човешки същества, нашето величие е не толкова в това да можем да съградим света отново – това е мит на атомната ера, – колкото в това, да можем да изградим отново себе си.
Дори и най-незначителната неистина разваля хората, така, като капка отрова разваля цяло езеро.
Любовта е най-мощната сила, която е присъща на света, и най-скромната, която човек може да си представи.
Любовта никога не изисква, а само дава. Любовта само страда, не съжалява и не отмъщава.
Мразя привилегиите и монополите. Отричам всичко, което не може да се сподели с масата на народа.
Насилието е оръжието на слабите; Ненасилието – на силните.
Непоколебимостта се състои в това, ние сами да си наложим нещо целейки това, да предразположим другите, да приемат нашата гледна точка по своя воля.
Някои хора са толкова гладни, че Бог не може да се появи пред тях в друг вид, освен като хляб.
Око за око и скоро целият свят ще ослепее.
An eye for an eye makes the whole world blind.
Отричам насилието, защото доброто, което изглежда то може да причини, не е трайно; трайно е лошото, което то причинява.
По-лесно е да различиш морето от контитентите, отколкото пропастта между индивидите или народите.
Първо си пренебрегнат, после осмиван, сетне бит, и накрая победител.
Силата на мнозинството е наслада за плахите!
Слабият не може да прости. Опрощението е качество на силния!
Считам себе си за неспособен да мразя което и да е живо същество на земята. Чрез дългия път на дисциплината и молитвите съм престанал от четиридесет години да мразя когото и да е. Знам, че това е голям успех. Въпреки това го приемам с голямо смирение.
Три четвърти от всички неудачи и недоразумения по света ще изчезнат, ако се поставим на мястото на нашия противник и разберем неговата гледна точка. Ние или веднага ще намерим съгласие с него, или ще мислим със снизходителност за него.
Храбрите духом добиват слава, когато се борят сами!
Човешкият глас не може да достигне до такива дълбини, до каквито достига и шепотът на съвеста!
Аз съм обикновен човек склонен към грешки, както всеки друг смъртен. В същото време признавам, че имам смирението да изповядам грешките си и да преразгледам постъпките си.
Неразумно е да бъдеш прекалено сигурен в мъдростта на един човек. Здравословно е да си напомняш, че и най-силния може да прояви слабост, както и най-мъдрия може да сгреши.
Аз виждам само добрите качества у хората. Тъй като самият аз не съм безупречен, не бих си позволил да изпитвам недостатъците на другите.”
Човек е толкова велик, колкото е работил за добруването на своя ближен.
Предполагам, че някога лидерството е означавало мускули, но днес то означава да можеш да се разбираш с хората.
Щастието е тогава, когато това, което мислиш, това, което казваш и това, което правиш, са в хармония.”
Винаги се стремете към пълна хармония на мисли, думи и действия. Винаги се стремете към изчистване на мислите си и всичко останало ще бъде добре.
Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.
На бъдещите поколения ще бъде трудно да повярват, че някога такъв човек, от плът и кръв, е ходил по земята
— Алберт Айнщайн
Начинът на мислене на Ганди може да отведе директно до политическите структури на бъдещето, в които една нация може би е по-добре защитена, когато не притежава атомни оръжия, отколкото ако притежава такива, структури, в които тя по-ефективно преследва собствените си интереси, когато се съобразява с интересите на другите нации, отколкото когато ги игнорира. Това е своеобразният пример, който Ганди ни оставя, който показва, че най-постоянният личен ангажимент, заедно с пълното отричане на насилието, могат да доведат до най-големият политически успех. Всички сме му задължени за този пример
— Вернер Хайзенберг