Здравей Гост

нар

  • 1 Отговора
  • 3042 Прегледи
*

Неактивен Марая

  • *****
  • 8015
  • ПРОСТО МАРАЯ!
нар
« -: Декември 20, 2017, 02:38:29 am »
Малките зрънца на нара носят много ползи за здравето
Труд

Pinica granatumе e едно от най-старите култивирани растения

Полезните свойства на нара са на практика неизброими. Консумацията му влияе благотворно при сърдечно-съдови заболявания, като понижава нивата на лошия холестерол, допринася за нормализиране на дейността на стомаха и червата, пази от болестта на Алцхаймер, чисти организма от шлаки и токсини. Изброеното е само малка част от чудодейните ефекти на нара.

Смята се, че Punica granatum e едно от най-старите култивирани от човека растения. Славата му идва от древни, дори библейски времена, като символ на благополучие и плодородие. Разпространението му по света тръгва от земите на Иран и Кавказ и стига до огромни територии.

В модерната кулинария е предпочитан в ястия с кус кус, зелени салати, десерти, сосове и др. Разбира се, най-добре е да консумираме плода суров, още повече че фината му на пръв поглед кора е много устойчива към атмосферните въздействия и през цялата зима можем да се възползваме от свежестта му.

В народната ни медицина кората на наровете се използва за приготвяне на чай при диария. В някои краища на страната при запарване на корите се прибавят и листа. Има сведения, че при епидемии от дизентерия на болните е даван този чай или прясно изцеден наров сок. Сокът е добро средство за справяне с висока температура и треска, препоръчва се при грипни състояния, чести ангини и остри респираторни заболявания, дори астма.

Зрънцата на наровете са богат източник на витамин С, на витамини от група В, Р, известно количество провитамин А и на минералите калий, желязо, манган, мед, силиций, магнезий, калций, натрий и др. в комбинация и количества, вложени от щедрата природа в полза на здравето ни. Той съдържа повече антиоксиданти от червеното вино и зеления чай и се препоръчва като профилактика на рака. Нарът е сред най-мощните природни антисептици и антиоксиданти, който отдалечава процесите на стареене. Доказано средство е за подмладяващо и подхранващо въздействие върху кожата, стимулиращо растежа на косата и дори укрепващо ноктите.

Има изследователски твърдения, че редовният прием на плода намалява риска конкретно от рак на кожата и рак на гърдата.

В последно време в научния свят се коментира твърдението, че може би сокът от нар е едно от най-силните средства за борба с рака на простатата. Тези му чудодейни свойства се дължат на един от най-ефективните фитохимикали в него – елагичната киселина, както твърди световно известният д-р Майкъл Грегър. Проблемът е, че колкото и изследвания да се правят със стандартизиран сок, включващ 40% елагична киселина, резултатите са противоречиви, за разлика от консумацията на свежи и изсушени цялостни плодове. Извод?

Отговорът е в синергията. Елагичната киселина работи най-добре при борба с рака на простата, само когато има наличие и на останалите фитохимикали от нара, така че за превенция и борба с това опасно заболяване, най-добрият подход е редовното консумиране на свежия плод, а не на екстракти и стандартизирани сокове.

Природосъобразното гурме e стил на живот

В това е убеден главният готвач на медицинския център Илия Илиев. И го доказва с многостепенните менюта без грам животински продукти, които шашват с вкуса и вида си. От 10 години Илия работи с д-р Емилова и е научил много специфични тънкости за добрата храна, които не са му преподавали при стандартното обучение.

В медицинския център хора от цял свят – Русия, Гърция, Кипър, САЩ, Италия, Белгия, Австралия, Нова Зеландия, Непал и др., както и мнозина сънародници, не просто попиват съвети за справяне с хронични болести, стрес и системно преяждане. Бонус към успешното им лечение са трайно стопените килограми, оставащи в миналото с помощта на промяна в мисленето, нагласите и най вече в хранителните навици. Големият секрет на програмата с плодове, чай и мед е в захранването и преминаването към природосъобразно хранене.

Илия и д-р Емилова разбиват всяко съмнение, че природосъобразното хранене е трудна мисия, че е безвкусно и изглежда като каша или в най-добрия случай – като камара от зеленчуци. Блюдата, приготвяни в центъра, имат чистота и сила от природата, защото топлинната обработка е минимална, а продуктите, доставени само от проверен източник – от селска градина или производител, който е лично познат.

Илия е убеден, че кулинарията е трудно изкуство, но отличните резултати вдъхновяват. Експериментите му винаги са консултирани с д-р Емилова, но и нея успява да изненада с шкембе чорба от кладница или пръстен от печени на скара пиперки с картофено пюре и ядлива украса от физалис. В „тайния“ арсенал на младия готвач са лимонена мащерка, джоджен, босилек, куркума, шафран и още различни подправки, събрани, съхранени и вложени в ястието с голяма отговорност към резултата.

Оценката на десетките хиляди пациенти е винаги отлична и рецептите се записват старателно. За читателите на „Труд“ Илия споделя рецептата на любимата салата с нар на д-р Емилова:

Зелена салата с нарови семки (една порция)

½ зелена салата или ¼ салата айсберг се смесват със 100 г настъргано червено цвекло, 1 настъргана малка кисела ябълка, шепа рукола и семките на ½ нар. Размесва се добре. Прибавя се щипка небелен сусам и се подправя с прясно изцеден лимонов сок, тиквено олио или зехтин екстра върджин.
Семките на нара се отделят лесно, като плодът се среже напречно през средата и кората се потупва с дръжката на ножа.

*

Неактивен Марая

  • *****
  • 8015
  • ПРОСТО МАРАЯ!
Re: нар
« Отговор #1 -: Декември 20, 2017, 02:41:16 am »
Един от най- екзотични лечители, който все още не е съвсем добре познат в профилактиката и в родната кулинария е нарът. Среща се като храст или дърво, което на височина достига до осем метра. Апетитните плодове на растението се характеризират с доста твърда обвивка, която обгръща безбройни жълти, розови и червени семенца. Трудно бихте забравили нежните малки зрънца, ако дори само веднъж сте били техен консуматор.

Нарът – мистичният плод от Райските градини


 
От една страна заради видa им, обвързан в миналото с не малко легенди (латинското му наименование „granatum” се превежда като „зърнест” – скъпоценният алено-червен камък носи името гранат), а от друга – заради твърде различния им, открояващ се вкус. Нарът има семенца, които са известни със своето яркочервено месо, деликатно обвито в прозрачност и вкус, който приятно освежава и събужда сетивата със сладко-кисели нотки.

Нарът е обвит в мистичност плод, които според поверията се е срещал и в Райските градини. Известен е със своите чудотворни качества, познат ни още от Библията, днес той безспорно е причисляван към групата на “супер-плодовете”.

Nar За родно място на натоварения с богата символика нар се смята Персия или Афганистан, но практиката е доказала като възможно отглеждането му и на родна почва. Богат по състав, нарът съдържа много микроелементи и витамини, сред които витамин C, витамините B1 и B2, както и витамин P.

Нарът насища кръвта с кислород и помага срещу лошия холестерол

Червените на цвят семки са съдържателни на лимонена лимонена киселина и полифеноли, с изключително значение за тонуса и кръвоносните съдове. Счита се, че плодът значително подобрява кислородното насищане на кръвта като така лошият холестерол се превръща в добър.

Около 20% захари, 9% лимонена и яблъчна киселина, фосфор, манган, магнезий, силиций, алуминий, никел, хром, мед (някъде 0,2-0,3%) калций, витамините B1, B2, B6, B12, витамин C – с най-високо съдържание, витамин P, витамин A, крие в себе си прясно изцеденият сок от нар. Освен това изобилстват багрилните вещества – огромно е съдържанието на целулоза, течни масла (витамин E) и белтъци. Нарът притежава редица лечебни свойства, които по ценност са го наредили на едно от челните места в народната медицина.

Запарката от нар облекчава главоболието

За тези от вас, които страдат често от главоболие, ще е полезно да знаят, че запарката от нар действа облекчаващо при подобни симптоми. Освен за главоболие, тя се използва и при болки в стомаха и стомашно-чревни разстройства. Ефектът на лечебната запарка се дължи на това, че съдържащите се в кората на нара полифеноли, те възпрепятстват развитието на дизентерийните пръчици и потискат грам-положителните бактерии.

Доказано е, че извлечените от нара екстракти имат спазмолитично, успокояващо действие, явяват се и като противовъзпалителен способ. Съвременната медицина не само не отрича тези факти, но те биват и подкрепени с редица проучвания, който от своя страна доказват, че редовното консумиране на екзотичния плод помага на жените за протичане на по-леко раждане.

Друга обоснована от науката теза е, че плодовете на нара съдържат фитоестрогени. Това са съединения, които без проблем могат да заменят дефицита на количеството на хормона естроген в женския организъм.

Нарът облекчава симптомите на менопаузата

Онези от тях, които редовно включват в менюто си сочния плод, би следвало да имат доста по-леко преминаващ период, свързан с настъпването на менопаузата.

Nar Сокът на киселите и сладко-киселите нарове се препоръчва при диабетици, както и за понижаване на телесната температура.
В народната медицина например години наред е залегнало приложението на асоциирания със скъпоценен камък плод при диагнози, съпътствани от треска като ангина, скорбут, малария, анемия, кашлица, бронхиална астма, в лечебния процес на туберкулозата, при бъбречни кризи, отравяния, изгаряния, дерматит и редица други. Само 50мл. сок от нар имат свойството да помогнат на хора в прединфарктно състояние за възстановяване на сърдечната дейност.

Само 50 мл сок от нар помагат за възстановяване на сърдечната дейност при прединфрактно състояние

Още един интересен плюс, потвърден от специалистите е, че 200 мл. от наровият сок се равняват на едно хапче виагра.

Нарът се явява вълшебен не само в медицинските среди, но и в козметичната индустрия. Антиоксидантните му качества по естествен начин упорито работят срещу преждевременното стареене на кожата. Сокът му пък играе ролята на коректор, ако желаете да скриете лунички по кожата.

Нарът действа и като природна виагра

За красива коса рецептата е следната: използват се корите не на един, а на два нара, режат се на дребно, след което се заливат с литър вряла вода и за три минути се оставят на котлона. Готовата течност се охлажда и прецежда и с нея се полива предварително измитата коса.

Nar Фрешът от нар може да замести специално произведената вода за уста за справяне с неприятния дъх и други проблеми на уснтата кухина.

Нарът – за красива коса и свеж дъх

Нищо от нара не бива да се изхвърля като излишно, защото практиката потвърждава – всичко в плода може да намери приложение в бита на хората за една или друга цел. Така например онези бели преградки, които ще видите измежду малките зрънца на нара, след изсушаване биха могли да се добавят в чаша чай.

Имат отлично въздействие върху нервната система, борят безсънието, укрепват нестабилния сън и облекчават стреса. В употреба влизат дори корите на дървото, цветовете и онези плодове, които узряват през есенния сезон.

http://agronovinite.com/lechebnite-svoystva-na-nara/